Skip to main content
Natuurreis Extremadura
Natuurreis Extremadura
Natuurreis Extremadura

Natuurreis Extremadura

Ver weg van het massatoerisme, tussen Madrid en Portugal, gaat het ongerepte natuurgebied Extremadura schuil. In een van de laatste steppelandschappen van West-Europa en de heuvelachtige dehesas met steen- en kurkeiken regeren rust en ruimte. Niet voor niets is dit het thuis van het wilde zwijn en zeldzame volgelsoorten als de zwarte ooievaar, de keizerarend en de monniksgier. In het Romeinse Mérida, het prehistorische Cáceres en Trujillo, de stad van de conquistadores, pronken paleizen en kastelen. En in het klooster van de bedevaartplaats Guadalupe straalt de Zwarte Madonna. Tijdens een wandeling door de kronkelstraatjes is de sfeer van weleer daar nog duidelijk voelbaar. Op deze reis staat de prachtige natuur centraal met specifieke aandacht voor de vele vogelsoorten.

dag 1, do 14-11

Directe lijnvlucht Amsterdam - Madrid en transfer naar het hotel in Torrejón el Rubio, in het hart van Extremadura, waar we drie nachten verblijven. Onderweg maken we een stop in Romangordo, indien de tijd het toelaat. Het dorpje ligt te midden van een mooie oude olijfgaard.

dag 2, vr 15-11

We bezoeken het vlakbij gelegen nationaal park Monfragüe met zijn indrukwekkende populatie vale gieren en monniksgieren. Wandeling omhoog naar een Moorse kasteelruïne met een onvergetelijk uitzicht over de steeneikbossen. Op de hellingen treffen we een bijzondere vegetatie aan, zoals de aardbeiboom, de wintergroene sneeuwbal en metershoge struikheide. We lunchen in een lokale bar in Villareal de San Carlos, en daarna is er tijd voor koffie. ’s Middags speuren we bij de machtige rots Salto del Gitano aan de Taag naar arenden en gieren. Omdat deze streek weinig lichtvervuiling kent, is de regio ook ideaal om ’s avonds naar sterren en planeten te kijken. Bij helder weer zullen we vanavond of morgenavond hier tijd voor inruimen.

dag 3, za 16-11

Kleine wandeling door de parkachtige steeneikbossen, de dehesas. Aansluitend rijden we door de eindeloze vlakten tussen Trujillo en Cáceres, waar bijzondere steppevogels leven. We eten tapas in een restaurantje in Santa Marta de Magasca. 's Middags verkenning van de historische stad Trujillo, de geboorteplaats van de veroveraar Francisco Pizarro. Er zijn naast goed bewaarde paleizen en originele stadsmuren ook Moorse overblijfselen. Aan het eind van de middag rijden we terug naar het hotel in Torrejón voor het diner en de laatste overnachting aldaar.

dag 4, zo 17-11

We reizen van Torrejón zuidwaarts naar Cáceres. De monumentale historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Na de lunch korte verkennende wandeling door het indrukwekkende natuurreservaat Barruecos. Aan het eind van de middag brengt de touringcar ons naar Garrovillas de Alconétar ten noorden van Cáceres, waar we twee nachten verblijven. Ons sfeervolle hotel is gebouwd over het Palacio de los Condes Alba de Liste. Het Plaza Mayor van de gemeente Garrovillas de Alconétar wordt beschouwd als een van de fraaiste pleinen en een van de twaalf grootste van Spanje. Het bestaat uit een architectonisch ensemble van portiekhuizen, granieten steunen en bakstenen bogen.

dag 5, ma 18-11

’s Ochtends maken we een wandeling door de mooie omgeving van het dorp Garrovillas de Alconétar, waar we overnacht hebben. We zien hier de amandelbomen en olijfgaarden, en passeren een ruïne van een oud klooster. Als het weer goed is, picknicken we op een mooie plek in het veld. Zo niet, dan lunchen we in een lokale bar. Aansluitend rijden we naar Alcántara waar we door het interessante centrum lopen met de beroemde Romeinse brug over de Taag.

dag 6, di 19-11

Vertrek vroeg in de ochtend en rijden naar het op bijna duizend meter hoogte gelegen dorp Montanchez. Het is de moeite waard om te klimmen naar het ‘balkon van Extremadura’, een kasteel uit de dertiende eeuw, want dat biedt schitterende panorama’s over de vlakte. Bij de lunch proeven we heerlijke jamon ibérico. ‘s Middags gaat de reis naar Mérida, waar we de binnenstad bekijken die ook op de Werelderfgoedlijst staat. Hier treffen we tal van monumenten uit de Romeinse tijd aan, zoals het theater, het amfitheater, de antieke brug en het aquaduct. Onze laatste bestemming is Guadalupe, waar we twee keer overnachten in het gastenverblijf van het beroemde Monasterio.

dag 7, wo 20-11

Deze laatste dag brengen we door in het bijzondere pelgrimsoord. Bezoek aan het Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe en busrit door het fascinerende berggebied van deze streek. Onderweg maken we een mooie wandeling bergafwaarts terug naar Guadalupe.

dag 8, do 21-11

Vroege transfer naar Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
14-11-2024: Amsterdam - Madrid, 09.45 - 12.15 uur
21-11-2024: Madrid - Amsterdam, 13.00 - 15.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Parijs en Barcelona naar Madrid te reizen. Afhankelijk van het treinschema in november dient u rekening te houden met een reistijd van minimaal 20 uur en met minimaal 2 keer overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Torrejón el Rubio (3 nachten) - Garrovillas de Alconétar (2 nachten) - Guadalupe (2 nachten)
Het hotel in Torrejón el Rubio is een eenvoudig, gezellig en toegewijd familiehotel. Het tweede hotel, ten noorden van Cáceres, is gevestigd in een sfeervol gebouw in een idyllisch dorpje. Tot slot verblijft u in het gastenverblijf van het beroemde klooster van Guadalupe.

Maaltijden

Er wordt gedineerd in de hotels. Men serveert er gerechten en wijnen uit de streek. Onderweg proeven we de beroemde ham en tapas en gaan we bij mooi weer picknicken. U moet er bij reizen naar Spanje rekening mee houden dat het diner naar onze begrippen laat wordt geserveerd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Geschikt schoeisel is hiervoor vereist. De meeste wandelingen zijn redelijk eenvoudig en duren maximaal 2 uur. De wandeling in Monfragüe duurt circa 2,5 uur en is op sommige stukken wat steil. Het is hier echter ook mogelijk met de bus een mooie route door het park af te leggen indien u deze wandeling wilt overslaan. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Begin november is een zeer geschikte periode voor een natuurreis door Extremadura. De natuur begint na de dorre zomer weer groen te worden en de kraanvogels zijn gearriveerd voor de overwintering. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Ver weg van het massatoerisme, tussen Madrid en Portugal, gaat het ongerepte natuurgebied Extremadura schuil. In een van de laatste steppelandschappen van West-Europa en de heuvelachtige dehesas met steen- en kurkeiken regeren rust en ruimte. Niet voor niets is dit het thuis van het wilde zwijn en zeldzame volgelsoorten als de zwarte ooievaar, de keizerarend en de monniksgier. In het Romeinse Mérida, het prehistorische Cáceres en Trujillo, de stad van de conquistadores, pronken paleizen en kastelen. En in het klooster van de bedevaartplaats Guadalupe straalt de Zwarte Madonna. Tijdens een wandeling door de kronkelstraatjes is de sfeer van weleer daar nog duidelijk voelbaar. Op deze reis staat de prachtige natuur centraal met specifieke aandacht voor de vele vogelsoorten.

dag 1, do 14-11

Directe lijnvlucht Amsterdam - Madrid en transfer naar het hotel in Torrejón el Rubio, in het hart van Extremadura, waar we drie nachten verblijven. Onderweg maken we een stop in Romangordo, indien de tijd het toelaat. Het dorpje ligt te midden van een mooie oude olijfgaard.

dag 2, vr 15-11

We bezoeken het vlakbij gelegen nationaal park Monfragüe met zijn indrukwekkende populatie vale gieren en monniksgieren. Wandeling omhoog naar een Moorse kasteelruïne met een onvergetelijk uitzicht over de steeneikbossen. Op de hellingen treffen we een bijzondere vegetatie aan, zoals de aardbeiboom, de wintergroene sneeuwbal en metershoge struikheide. We lunchen in een lokale bar in Villareal de San Carlos, en daarna is er tijd voor koffie. ’s Middags speuren we bij de machtige rots Salto del Gitano aan de Taag naar arenden en gieren. Omdat deze streek weinig lichtvervuiling kent, is de regio ook ideaal om ’s avonds naar sterren en planeten te kijken. Bij helder weer zullen we vanavond of morgenavond hier tijd voor inruimen.

dag 3, za 16-11

Kleine wandeling door de parkachtige steeneikbossen, de dehesas. Aansluitend rijden we door de eindeloze vlakten tussen Trujillo en Cáceres, waar bijzondere steppevogels leven. We eten tapas in een restaurantje in Santa Marta de Magasca. 's Middags verkenning van de historische stad Trujillo, de geboorteplaats van de veroveraar Francisco Pizarro. Er zijn naast goed bewaarde paleizen en originele stadsmuren ook Moorse overblijfselen. Aan het eind van de middag rijden we terug naar het hotel in Torrejón voor het diner en de laatste overnachting aldaar.

dag 4, zo 17-11

We reizen van Torrejón zuidwaarts naar Cáceres. De monumentale historische binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Na de lunch korte verkennende wandeling door het indrukwekkende natuurreservaat Barruecos. Aan het eind van de middag brengt de touringcar ons naar Garrovillas de Alconétar ten noorden van Cáceres, waar we twee nachten verblijven. Ons sfeervolle hotel is gebouwd over het Palacio de los Condes Alba de Liste. Het Plaza Mayor van de gemeente Garrovillas de Alconétar wordt beschouwd als een van de fraaiste pleinen en een van de twaalf grootste van Spanje. Het bestaat uit een architectonisch ensemble van portiekhuizen, granieten steunen en bakstenen bogen.

dag 5, ma 18-11

’s Ochtends maken we een wandeling door de mooie omgeving van het dorp Garrovillas de Alconétar, waar we overnacht hebben. We zien hier de amandelbomen en olijfgaarden, en passeren een ruïne van een oud klooster. Als het weer goed is, picknicken we op een mooie plek in het veld. Zo niet, dan lunchen we in een lokale bar. Aansluitend rijden we naar Alcántara waar we door het interessante centrum lopen met de beroemde Romeinse brug over de Taag.

dag 6, di 19-11

Vertrek vroeg in de ochtend en rijden naar het op bijna duizend meter hoogte gelegen dorp Montanchez. Het is de moeite waard om te klimmen naar het ‘balkon van Extremadura’, een kasteel uit de dertiende eeuw, want dat biedt schitterende panorama’s over de vlakte. Bij de lunch proeven we heerlijke jamon ibérico. ‘s Middags gaat de reis naar Mérida, waar we de binnenstad bekijken die ook op de Werelderfgoedlijst staat. Hier treffen we tal van monumenten uit de Romeinse tijd aan, zoals het theater, het amfitheater, de antieke brug en het aquaduct. Onze laatste bestemming is Guadalupe, waar we twee keer overnachten in het gastenverblijf van het beroemde Monasterio.

dag 7, wo 20-11

Deze laatste dag brengen we door in het bijzondere pelgrimsoord. Bezoek aan het Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe en busrit door het fascinerende berggebied van deze streek. Onderweg maken we een mooie wandeling bergafwaarts terug naar Guadalupe.

dag 8, do 21-11

Vroege transfer naar Madrid en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Madrid en vice versa met KLM. De vluchtgegevens zijn:
14-11-2024: Amsterdam - Madrid, 09.45 - 12.15 uur
21-11-2024: Madrid - Amsterdam, 13.00 - 15.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met de trein? Het is mogelijk om via Parijs en Barcelona naar Madrid te reizen. Afhankelijk van het treinschema in november dient u rekening te houden met een reistijd van minimaal 20 uur en met minimaal 2 keer overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Spanje wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Torrejón el Rubio (3 nachten) - Garrovillas de Alconétar (2 nachten) - Guadalupe (2 nachten)
Het hotel in Torrejón el Rubio is een eenvoudig, gezellig en toegewijd familiehotel. Het tweede hotel, ten noorden van Cáceres, is gevestigd in een sfeervol gebouw in een idyllisch dorpje. Tot slot verblijft u in het gastenverblijf van het beroemde klooster van Guadalupe.

Maaltijden

Er wordt gedineerd in de hotels. Men serveert er gerechten en wijnen uit de streek. Onderweg proeven we de beroemde ham en tapas en gaan we bij mooi weer picknicken. U moet er bij reizen naar Spanje rekening mee houden dat het diner naar onze begrippen laat wordt geserveerd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Geschikt schoeisel is hiervoor vereist. De meeste wandelingen zijn redelijk eenvoudig en duren maximaal 2 uur. De wandeling in Monfragüe duurt circa 2,5 uur en is op sommige stukken wat steil. Het is hier echter ook mogelijk met de bus een mooie route door het park af te leggen indien u deze wandeling wilt overslaan. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Begin november is een zeer geschikte periode voor een natuurreis door Extremadura. De natuur begint na de dorre zomer weer groen te worden en de kraanvogels zijn gearriveerd voor de overwintering. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 18 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Manuela Seifert. In sommige steden wordt ze bijgestaan door een verplichte lokale gids.

dr. Manuela Seifert

dr. Manuela Seifert

Heeft in Zürich zoölogie en botanie gestudeerd. Gaf cursussen aan leraren en veldornithologen. Na haar studie was ze directeur van een bezoekers- en natuurstudiecentrum in de Extremadura. De liefde voor deze regio komt tot uitdrukking in haar publicaties en ook tijdens de door haar geleide reis.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
14 t/m 21 november 2024

Reissom

t/m 23 juli 2024: € 1995
vanaf 24 juli 2024: € 2095
toeslag eenpersoonskamer: € 175

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 4 lunches, alle diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

Tes van der Zee MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.