De Mongoolse cultuur is duidelijk verwant met die van Tibet. De bronzen beelden van Zanabazar behoren tot de wereldtop. Mongolië is ook het nomadenland bij uitstek. Het is de bakermat van Dzjengis Khan, de roemruchte keizer te paard, die gezien wordt als de vader des vaderlands.
Uitvoerig bereizen we het land met zijn golvende, groene steppen en soms hoog oprijzende rotsen. We bezoeken prehistorische vindplaatsen in de fascinerende Gobiwoestijn. Buiten de hoofdstad overnachten we in comfortabele tentenkampen met normale bedden op mooie plaatsen in de natuur. Tijdens ons bezoek wordt het nationale feest, het Naadam, gevierd.
Indirecte lijnvlucht naar de Mongoolse hoofdstad Oelan Bator, dat Rode Held betekent.
Aankomst in Oelan Bator, waar we tweemaal overnachten. Dezer dagen wordt het belangrijkste feest van Mongolië gevierd, het gezellige Naadam. De mensen zijn op hun mooist uitgedost. De voor ons onnavolgbare verrichtingen van de worstelaars kunnen rekenen op grote betrokkenheid bij het Mongoolse publiek. Boogschieten en paardenrennen zijn andere onderdelen. We proberen de komende dagen zo veel mogelijk van de festiviteiten mee te pakken. Daarvoor gaan we gelijk na aankomst in Oelan Bator al naar het Central Stadium, waar de openingsceremonie van het festival plaatsvindt. In de middag maken we een oriënterende rondrit. Vanaf het monument op de Zaishen-heuvel hebben we een mooi uitzicht over de stad. Buiten de stadskern herinneren de vele gers, traditionele nomadententen, aan de tijd dat de stad louter een uitgestrekt tentenkamp was. In het Winterpaleis van de Bogd Khan resideerde tot 1924 de Levende Boeddha, de wereldlijke en religieuze leider van Mongolië. Er is thans een mooie verzameling ceremoniële voorwerpen en beelden van bodhisattva’s. Tijdens een diner met een folkloreshow horen we onder meer de merkwaardige overtoonzang en de paardenhoofdviool.
De stad heeft diverse musea, deels gevestigd in paleizen en voormalige kloosters. Vandaag en later in de reis gaan we ze bekijken. Eerst staat bijvoorbeeld het vorig jaar geopende museum op het programma, dat gewijd is aan Dzjengis Khan en het Mongoolse Rijk. Verspreid over negen gebouwen zijn hier maar liefst elfduizend voorwerpen tentoongesteld. We beperken ons uiteraard tot een selectie van hoogtepunten. In de omgeving van de hoofdstad wonen we ook paardenrennen bij, onderdeel van het Naadam.
In de ochtend bezoeken we het grootste klooster van het land, Gandan, en het ernaast gelegen sjamanencentrum. Vervolgens beginnen we aan onze tweedaagse excursie naar Amarbayasgalant, of het Klooster van Rust en Gelukzaligheid, een van de belangrijkste boeddhistische kloosters van Mongolië. Het is de rustplaats van Mongolië’s grootste kunstenaar en homo universalis, Zanabazar (1625-1723). We rijden hiervoor eerst naar het plaatsje Dugana Khad voor onze eerste overnachting in gers. In de omgeving ligt een schitterende rotsformatie die vanwege een zekere gelijkenis de tempelrots wordt genoemd.
We zetten onze reis voort naar het afgelegen Amarbayasgalant in het beboste noorden. Onderweg zien we de karakteristieke ovoo’s, bergjes stenen, altijd rond een houten kern en met kleurrijke vlaggetjes erop. Iedere Mongool draagt tijdens zijn reis een steentje bij. Na aankomst gaan we naar het fantastisch gelegen, maar in omvang bescheiden complex dat op de Werelderfgoedlijst staat. Overnachting wederom in gers.
’s Ochtends voeren de monniken ceremoniën uit in de tempels. We zijn daarvan getuige en rijden terug van Amarbayasgalant naar Oelan Bator.
Dicht bij Oelan Bator ligt een van de oudste natuurreservaten ter wereld in de Bogd Khan-bergen. Het geurt er naar Siberische lariksen. Te midden van bosrijke hellingen en beekjes liggen een inmiddels deels herbouwde kloosterruïne en een klein museum. Op een rotswand vinden we boeddhistische schilderingen. We vervolgen de reis oostwaarts naar Hustai. Hier zijn ruim twintig jaar geleden de nooit gedomesticeerde przewalskipaarden uitgezet. Sindsdien is hun aantal voorspoedig gegroeid. We trachten deze paarden te lokaliseren in hun weidse natuurlijke habitat.
Rit westwaarts naar Harhorin, waar we twee nachten doorbrengen. Bleke rotsen en het wolkenspel in de blauwe lucht boven de groene golvende grassteppen en bossen bieden een ongekend kleurenpalet. Wellicht zien we ooievaars, raven, kraanvogels, knaagdieren en tussen het gras edelweiss. Soms doemt een eenzame ruiter op in felgekleurde kledij, die neuriënd zijn weg zoekt door het eindeloze landschap. Dzjengis Khan vestigde gedurende langere tijd zijn hoofdkwartier in Karakorum, wat nu Harhorin heet. Het legendarische kampement werd beschermd door stenen schildpadden, waarvan er nog twee over zijn.
Het enorme kloostercomplex Erdene Zuu werd in 1937 vernietigd, maar is gedeeltelijk hersteld en weer volop in gebruik.
We maken twee excursies in de ruige natuur: naar het klooster Tuvhun Hiid, rond 1650 gesticht door Zanabazar, en naar Hushuu Tsaidam, met overblijfselen uit de Turkse periode in de achtste eeuw.
In twee dagen rijden we naar het zuiden, waarbij het steppelandschap langzaam overgaat in de Gobi-woestijn. Een verblijf in de Gobi betekent het ervaren van de uitgestrektheid en de stilte. De woestijn blijkt vol leven. Met enig geluk zien we kleine dieren als de langooregel of de Gobi-haas, maar ook het spotten van gazellen en grote roofvogels behoort tot de mogelijkheden, net als een nomadentempel in een ger. Hier en daar dwalen groepjes kamelen en paarden. Op het Ongi-plateau zien we de gelijknamige tempel en brengen we de nacht door.
We vervolgen onze weg en bezoeken Bajanzag, de vindplaats van eieren van sauriërs. Tussen hoge zandduinen groeit laagblijvende saxaul. Deze aan de droogte aangepaste boomsoort vormt de habitat voor diverse vogels, maar om die te spotten is geduld nodig. Twee overnachtingen in een ger-kamp in de Gobi.
Excursie naar de zandduinen van Hongor, de grootste en indrukwekkendste van het land. Duut Manhan, het hoogste duin, staat ook wel bekend als het zingende duin. Deze bijnaam komt van het sterke geluid dat de kleine zandlawines maken wanneer het zand door de wind verplaats wordt.
Verkenning van de beschermde Vallei der Arenden. Deze bijzondere vallei in het midden van de woestijn is ingesteld als vogelreservaat, maar is vooral bekend door het permanente ijs dat hier te vinden is. We maken een eenvoudige wandeling in de vallei en bekijken het lokale museum. Overnachting in een ger-kamp in de omgeving van de vallei.
Korte vlucht van de Gobi terug naar Oelan Bator voor de laatste twee hotelovernachtingen. Het geelbruin van de Gobi met zijn lage bergketens maakt weer plaats voor de groene steppe met haar veekralen. Terug in de stad bekijken we in het Nationale Museum voor Geschiedenis een fraaie collectie hoeden, versierselen en kostuums. Het sfeervolle klooster Choijin Lama was de zetel van het staatsorakel. We zien er unieke voorstellingen over het leed in de hel, alsmede een collectie maskers voor de traditionele Cham-dans.
We besluiten de reis met enkele culturele hoogtepunten. Het Museum voor Schone Kunsten herbergt onder meer fenomenale bronzen beelden van Zanabazar. Ook verdiepen we ons in de traditionele kalligrafie. De namiddag is ter vrije besteding. ’s Avonds bezoeken we indien mogelijk een klassiek ballet of een concert.
Indirecte lijnvlucht van Oelan Bator naar Amsterdam met aankomst dezelfde dag.
We maken gebruik van indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Oelan Bator en vice versa met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
10-07-2023: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur en Istanboel - Oelan Bator, 18.10 - 07.10 uur (aankomst 11-07)
25-07-2023: Oelan Bator - Istanboel 08.40 - 13.05 uur, en Istanboel - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland en in Mongolië is het zever uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
In Oelan Bator gebruiken we een touringcar. Omdat veel wegen buiten de hoofdstad niet geasfalteerd zijn, maken we tijdens de rondreis gebruik van comfortabele fourwheeldrives. Per vier passagiers deelt u een auto, zodat ieder een raamplaats heeft.
De ritten op de dagen 6, 8 en 11 nemen inclusief stops onderweg het grootste deel van de dag in beslag; de overige ritten zijn veel korter.
Van de Gobiwoestijn terug naar de hoofdstad maken we gebruik van een binnenlandse vlucht.
overnachtingsplaatsen: Oelan Bator (2 nachten) - Dugana Khad (1 nacht) - Amarnbayasgalant (1 nacht) - Oelan Bator (1 nacht) - Hustai (1 nacht) - Karakorum (2 nachten) - Ongii Khiid (1 nacht) - Gobi (2 nachten) - Yolyn Am (1 nacht) - Oelan Bator (2 nachten)
In Oelan Bator logeren we in een centraal gelegen, comfortabel viersterrenhotel. In de tentenkampen wordt overnacht in gers. Dit zijn grote, comfortabele en goed isolerende tenten met veel ruimte, elektrisch licht van een generator en hoog genoeg om rechtop in te staan. Ze zijn uitgerust met kleine zitjes en normale bedden. De sanitaire faciliteiten (toiletten, wastafels en douches) vindt u in een apart gebouw dicht bij de tenten.
We eten gevarieerd in het hotel in Oelan Bator en enkele malen in restaurants in de stad. In de ger-kampen wordt gedineerd in een grote, aparte ger. We hebben ons bij eerdere reizen soms verbaasd over de dagverse producten en de uitstekende kwaliteit. Het eten is niet scherp. Vegetarisch eten is in Mongolië niet gebruikelijk, maar door de vraag van buitenlanders nemen de mogelijkheden toe.
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Mongolië is grotendeels nog steeds het ruige land dat het altijd was. Wie zich realiseert dat dit soort reiservaringen zeldzamer worden en langzamerhand plaatsmaken voor meer comfort, zal een fantastische reis hebben. De reis is echter weinig geschikt voor degenen bij wie compromisloze westerse luxe boven aan de wensenlijst staat.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A zeer aangeraden.
Leidingwater kunt u niet drinken, maar mineraalwater is overal verkrijgbaar.
De zomer is het enige seizoen waarin Mongolië goed bereisbaar is. Vanwege het landklimaat kent het weer er grote verschillen, ook binnen de seizoenen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl), maar vaak ligt de temperatuur wat lager. ’s Nachts kan het sterk afkoelen, met name in de woestijngebieden. Er bestaat een kans op buien, waardoor wegen soms modderig kunnen worden.
Voor reizen naar Mongolië dient uw Nederlandse paspoort geldig te zijn tot en met zes maanden na terugkeer, dus t/m 25 januari 2024.
Mongolië heeft de jaren 2023 en 2024 uitgeroepen tot de ‘Years to visit Mongolia’ en hiervoor diverse landen vrijgesteld van de visumplicht. Nederland behoort ook tot deze selectie. Een visum is voor deze reis daarom niet nodig.
De Mongoolse munt is de tugrik (MNT). Pinautomaten zijn in Mongolië vrijwel alleen in de hoofdstad aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Voor de rondreis buiten de hoofdstad dient u voldoende contant geld mee te nemen. Geld opnemen of creditcards gebruiken is dan vrijwel niet mogelijk.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Mongolië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.
De Mongoolse cultuur is duidelijk verwant met die van Tibet. De bronzen beelden van Zanabazar behoren tot de wereldtop. Mongolië is ook het nomadenland bij uitstek. Het is de bakermat van Dzjengis Khan, de roemruchte keizer te paard, die gezien wordt als de vader des vaderlands.
Uitvoerig bereizen we het land met zijn golvende, groene steppen en soms hoog oprijzende rotsen. We bezoeken prehistorische vindplaatsen in de fascinerende Gobiwoestijn. Buiten de hoofdstad overnachten we in comfortabele tentenkampen met normale bedden op mooie plaatsen in de natuur. Tijdens ons bezoek wordt het nationale feest, het Naadam, gevierd.
Indirecte lijnvlucht naar de Mongoolse hoofdstad Oelan Bator, dat Rode Held betekent.
Aankomst in Oelan Bator, waar we tweemaal overnachten. Dezer dagen wordt het belangrijkste feest van Mongolië gevierd, het gezellige Naadam. De mensen zijn op hun mooist uitgedost. De voor ons onnavolgbare verrichtingen van de worstelaars kunnen rekenen op grote betrokkenheid bij het Mongoolse publiek. Boogschieten en paardenrennen zijn andere onderdelen. We proberen de komende dagen zo veel mogelijk van de festiviteiten mee te pakken. Daarvoor gaan we gelijk na aankomst in Oelan Bator al naar het Central Stadium, waar de openingsceremonie van het festival plaatsvindt. In de middag maken we een oriënterende rondrit. Vanaf het monument op de Zaishen-heuvel hebben we een mooi uitzicht over de stad. Buiten de stadskern herinneren de vele gers, traditionele nomadententen, aan de tijd dat de stad louter een uitgestrekt tentenkamp was. In het Winterpaleis van de Bogd Khan resideerde tot 1924 de Levende Boeddha, de wereldlijke en religieuze leider van Mongolië. Er is thans een mooie verzameling ceremoniële voorwerpen en beelden van bodhisattva’s. Tijdens een diner met een folkloreshow horen we onder meer de merkwaardige overtoonzang en de paardenhoofdviool.
De stad heeft diverse musea, deels gevestigd in paleizen en voormalige kloosters. Vandaag en later in de reis gaan we ze bekijken. Eerst staat bijvoorbeeld het vorig jaar geopende museum op het programma, dat gewijd is aan Dzjengis Khan en het Mongoolse Rijk. Verspreid over negen gebouwen zijn hier maar liefst elfduizend voorwerpen tentoongesteld. We beperken ons uiteraard tot een selectie van hoogtepunten. In de omgeving van de hoofdstad wonen we ook paardenrennen bij, onderdeel van het Naadam.
In de ochtend bezoeken we het grootste klooster van het land, Gandan, en het ernaast gelegen sjamanencentrum. Vervolgens beginnen we aan onze tweedaagse excursie naar Amarbayasgalant, of het Klooster van Rust en Gelukzaligheid, een van de belangrijkste boeddhistische kloosters van Mongolië. Het is de rustplaats van Mongolië’s grootste kunstenaar en homo universalis, Zanabazar (1625-1723). We rijden hiervoor eerst naar het plaatsje Dugana Khad voor onze eerste overnachting in gers. In de omgeving ligt een schitterende rotsformatie die vanwege een zekere gelijkenis de tempelrots wordt genoemd.
We zetten onze reis voort naar het afgelegen Amarbayasgalant in het beboste noorden. Onderweg zien we de karakteristieke ovoo’s, bergjes stenen, altijd rond een houten kern en met kleurrijke vlaggetjes erop. Iedere Mongool draagt tijdens zijn reis een steentje bij. Na aankomst gaan we naar het fantastisch gelegen, maar in omvang bescheiden complex dat op de Werelderfgoedlijst staat. Overnachting wederom in gers.
’s Ochtends voeren de monniken ceremoniën uit in de tempels. We zijn daarvan getuige en rijden terug van Amarbayasgalant naar Oelan Bator.
Dicht bij Oelan Bator ligt een van de oudste natuurreservaten ter wereld in de Bogd Khan-bergen. Het geurt er naar Siberische lariksen. Te midden van bosrijke hellingen en beekjes liggen een inmiddels deels herbouwde kloosterruïne en een klein museum. Op een rotswand vinden we boeddhistische schilderingen. We vervolgen de reis oostwaarts naar Hustai. Hier zijn ruim twintig jaar geleden de nooit gedomesticeerde przewalskipaarden uitgezet. Sindsdien is hun aantal voorspoedig gegroeid. We trachten deze paarden te lokaliseren in hun weidse natuurlijke habitat.
Rit westwaarts naar Harhorin, waar we twee nachten doorbrengen. Bleke rotsen en het wolkenspel in de blauwe lucht boven de groene golvende grassteppen en bossen bieden een ongekend kleurenpalet. Wellicht zien we ooievaars, raven, kraanvogels, knaagdieren en tussen het gras edelweiss. Soms doemt een eenzame ruiter op in felgekleurde kledij, die neuriënd zijn weg zoekt door het eindeloze landschap. Dzjengis Khan vestigde gedurende langere tijd zijn hoofdkwartier in Karakorum, wat nu Harhorin heet. Het legendarische kampement werd beschermd door stenen schildpadden, waarvan er nog twee over zijn.
Het enorme kloostercomplex Erdene Zuu werd in 1937 vernietigd, maar is gedeeltelijk hersteld en weer volop in gebruik.
We maken twee excursies in de ruige natuur: naar het klooster Tuvhun Hiid, rond 1650 gesticht door Zanabazar, en naar Hushuu Tsaidam, met overblijfselen uit de Turkse periode in de achtste eeuw.
In twee dagen rijden we naar het zuiden, waarbij het steppelandschap langzaam overgaat in de Gobi-woestijn. Een verblijf in de Gobi betekent het ervaren van de uitgestrektheid en de stilte. De woestijn blijkt vol leven. Met enig geluk zien we kleine dieren als de langooregel of de Gobi-haas, maar ook het spotten van gazellen en grote roofvogels behoort tot de mogelijkheden, net als een nomadentempel in een ger. Hier en daar dwalen groepjes kamelen en paarden. Op het Ongi-plateau zien we de gelijknamige tempel en brengen we de nacht door.
We vervolgen onze weg en bezoeken Bajanzag, de vindplaats van eieren van sauriërs. Tussen hoge zandduinen groeit laagblijvende saxaul. Deze aan de droogte aangepaste boomsoort vormt de habitat voor diverse vogels, maar om die te spotten is geduld nodig. Twee overnachtingen in een ger-kamp in de Gobi.
Excursie naar de zandduinen van Hongor, de grootste en indrukwekkendste van het land. Duut Manhan, het hoogste duin, staat ook wel bekend als het zingende duin. Deze bijnaam komt van het sterke geluid dat de kleine zandlawines maken wanneer het zand door de wind verplaats wordt.
Verkenning van de beschermde Vallei der Arenden. Deze bijzondere vallei in het midden van de woestijn is ingesteld als vogelreservaat, maar is vooral bekend door het permanente ijs dat hier te vinden is. We maken een eenvoudige wandeling in de vallei en bekijken het lokale museum. Overnachting in een ger-kamp in de omgeving van de vallei.
Korte vlucht van de Gobi terug naar Oelan Bator voor de laatste twee hotelovernachtingen. Het geelbruin van de Gobi met zijn lage bergketens maakt weer plaats voor de groene steppe met haar veekralen. Terug in de stad bekijken we in het Nationale Museum voor Geschiedenis een fraaie collectie hoeden, versierselen en kostuums. Het sfeervolle klooster Choijin Lama was de zetel van het staatsorakel. We zien er unieke voorstellingen over het leed in de hel, alsmede een collectie maskers voor de traditionele Cham-dans.
We besluiten de reis met enkele culturele hoogtepunten. Het Museum voor Schone Kunsten herbergt onder meer fenomenale bronzen beelden van Zanabazar. Ook verdiepen we ons in de traditionele kalligrafie. De namiddag is ter vrije besteding. ’s Avonds bezoeken we indien mogelijk een klassiek ballet of een concert.
Indirecte lijnvlucht van Oelan Bator naar Amsterdam met aankomst dezelfde dag.
We maken gebruik van indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Oelan Bator en vice versa met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
10-07-2023: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur en Istanboel - Oelan Bator, 18.10 - 07.10 uur (aankomst 11-07)
25-07-2023: Oelan Bator - Istanboel 08.40 - 13.05 uur, en Istanboel - Amsterdam, 14.10 - 16.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland en in Mongolië is het zever uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
In Oelan Bator gebruiken we een touringcar. Omdat veel wegen buiten de hoofdstad niet geasfalteerd zijn, maken we tijdens de rondreis gebruik van comfortabele fourwheeldrives. Per vier passagiers deelt u een auto, zodat ieder een raamplaats heeft.
De ritten op de dagen 6, 8 en 11 nemen inclusief stops onderweg het grootste deel van de dag in beslag; de overige ritten zijn veel korter.
Van de Gobiwoestijn terug naar de hoofdstad maken we gebruik van een binnenlandse vlucht.
overnachtingsplaatsen: Oelan Bator (2 nachten) - Dugana Khad (1 nacht) - Amarnbayasgalant (1 nacht) - Oelan Bator (1 nacht) - Hustai (1 nacht) - Karakorum (2 nachten) - Ongii Khiid (1 nacht) - Gobi (2 nachten) - Yolyn Am (1 nacht) - Oelan Bator (2 nachten)
In Oelan Bator logeren we in een centraal gelegen, comfortabel viersterrenhotel. In de tentenkampen wordt overnacht in gers. Dit zijn grote, comfortabele en goed isolerende tenten met veel ruimte, elektrisch licht van een generator en hoog genoeg om rechtop in te staan. Ze zijn uitgerust met kleine zitjes en normale bedden. De sanitaire faciliteiten (toiletten, wastafels en douches) vindt u in een apart gebouw dicht bij de tenten.
We eten gevarieerd in het hotel in Oelan Bator en enkele malen in restaurants in de stad. In de ger-kampen wordt gedineerd in een grote, aparte ger. We hebben ons bij eerdere reizen soms verbaasd over de dagverse producten en de uitstekende kwaliteit. Het eten is niet scherp. Vegetarisch eten is in Mongolië niet gebruikelijk, maar door de vraag van buitenlanders nemen de mogelijkheden toe.
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Mongolië is grotendeels nog steeds het ruige land dat het altijd was. Wie zich realiseert dat dit soort reiservaringen zeldzamer worden en langzamerhand plaatsmaken voor meer comfort, zal een fantastische reis hebben. De reis is echter weinig geschikt voor degenen bij wie compromisloze westerse luxe boven aan de wensenlijst staat.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A zeer aangeraden.
Leidingwater kunt u niet drinken, maar mineraalwater is overal verkrijgbaar.
De zomer is het enige seizoen waarin Mongolië goed bereisbaar is. Vanwege het landklimaat kent het weer er grote verschillen, ook binnen de seizoenen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl), maar vaak ligt de temperatuur wat lager. ’s Nachts kan het sterk afkoelen, met name in de woestijngebieden. Er bestaat een kans op buien, waardoor wegen soms modderig kunnen worden.
Voor reizen naar Mongolië dient uw Nederlandse paspoort geldig te zijn tot en met zes maanden na terugkeer, dus t/m 25 januari 2024.
Mongolië heeft de jaren 2023 en 2024 uitgeroepen tot de ‘Years to visit Mongolia’ en hiervoor diverse landen vrijgesteld van de visumplicht. Nederland behoort ook tot deze selectie. Een visum is voor deze reis daarom niet nodig.
De Mongoolse munt is de tugrik (MNT). Pinautomaten zijn in Mongolië vrijwel alleen in de hoofdstad aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Voor de rondreis buiten de hoofdstad dient u voldoende contant geld mee te nemen. Geld opnemen of creditcards gebruiken is dan vrijwel niet mogelijk.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Mongolië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.
De reis wordt inhoudelijk geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.
Studeerde Indische talen. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.
Reisgegevens
16-daagse vliegreis
10 t/m 25 juli 2023
t/m 14 maart 2023: € 6295
vanaf 15 maart 2023: € 6495
toeslag eenpersoonskamer: € 415
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, volpension, reisleiding, lokale gids, entrees en parkgelden, fooien, CO2-compensatie
drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
minimum: 10 / maximum: 20