Skip to main content
Natuur en mens op de Molukken en Bali
Natuur en mens op de Molukken en Bali
Natuur en mens op de Molukken en Bali

Natuur en mens op de Molukken en Bali

Tijdens deze reis maken we kennis met twee sterk verschillende delen van Indonesië, met een nadruk op de natuur, landschappen en lokale gemeenschappen. De Molukken zijn bekend geworden vanwege de handel in specerijen en door de bloedige strijd tussen de VOC en de lokale bevolking om het monopolie erover te verkrijgen. Maar ook de onafhankelijkheidsbewegingen op de eilanden en de strijd tussen christenen en moslims kregen in ons land de nodige aandacht. En wat te denken van de prachtige tropische natuur? We zullen aan al deze onderwerpen aandacht schenken. We bezoeken de oudste moskee en kerk van Indonesië, lokale gemeenschappen, en kleinschalige, duurzame specerijprogramma’s. En we ontspannen op ongerepte stranden, duiken in azuurblauwe wateren en struinen door ongerept tropisch regenwoud, waar kaketoes en neushoornvogels hun domicilie hebben.
Van een heel andere orde is het eiland Bali, dat bekend is geraakt door zijn eeuwenoude culturele en religieuze tradities en zijn vele honderden tempels. Het is het enige hindoeïstische bolwerk van Indonesië, waar rituelen en ceremonies tot het dagelijks leven behoren. Hoewel het eiland drukbezocht is, zijn er nog stille plekken te vinden: afgelegen tempels, omgeven door tropische vegetatie; kunstig aangelegde rijstterrassen op de hellingen van vulkanen; en dorpjes waar het leven nog steeds zijn aloude gang lijkt te gaan. We verblijven deels in eenvoudige accommodaties, elders vertoeven we in prachtige resorts. Gewekt door het zachte gekabbel van de golven, dwalend door het oerwoud, omgeven door rijstvelden en tropische fruitbomen en bloemen – tijdens deze reis zijn we dikwijls ver weg van de ‘madding crowd’.

dag 1, wo 16-10

Vertrek van onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

dag 2, do 17-10

Aankomst in Jakarta vroeg op de avond en overnachting inclusief diner in een aangenaam hotel nabij de luchthaven.

dag 3, vr 18-10

We vliegen ’s ochtends door naar Ambon, waar we de komende vier nachten in het Natsepa Resort verblijven. De rest van de middag is ter vrije besteding in ons aangename resort. Bij het diner geeft uw reisleider een inleiding op de reis.

dag 4, za 19-10

Per boot varen we naar het eiland Saparua. We bezoeken Fort Duurstede, maken een excursie over het eiland met aandacht voor de VOC-geschiedenis, verkennen een lokale markt, en bezichtigen een bedrijfje in Sagopalmverwerking.

dag 5, zo 20-10

We beginnen deze dag in Ambon-Stad met een wandeling door het Pattimurapark ? met een standbeeld van deze nationale held ? en over de levendige lokale markt. Het Siwalima Museum biedt een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische Oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen. We dineren in een van de restaurants aan de baai alvorens terug te keren naar ons resort.

dag 6, ma 21-10

Ambon bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Het eiland vormde het centrum van de handel in kruidnagels en andere specerijen. Er zijn nog steeds talrijke kruidnagelplantages, en overal staan groepjes groenblijvende nootmuskaatbomen. We bekijken op ons gemak door de gemeenschap beheerde specerijtuinen in het dorp Leihitu. In het islamitische noorden vinden we de in de Immanuelkerk en de Wapauwe moskee, die beide teruggaan tot de vijftiende eeuw. Een korte wandeling brengt ons vanhier naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens zo fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten. We besluiten de dag met een bezoek aan een fabriekje in Ambon-Stad waar de noten met hun kenmerkende geur worden verwerkt. Een en ander is modern georganiseerd op basis van sociaal verantwoord ondernemerschap.

dag 7, di 22-10

In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot Roneela Cottages aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela (189.000 hectare) en enkele visserdorpen bekijken. Na aankomst kunt u genieten van de rust van ons resort. Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari in de nabije omgeving van ons resort om insecten en nachtdieren te spotten.

dag 8, wo 23-10

Vroeg in de ochtend rijden we naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkelebergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Tijdens een pittige wandeling van circa vier uur hopen we naast vlinders en insecten de nodige vogels te spotten, waaronder de edelpapagaai en de Papoea-neushoornvogel. De lokale bevolking probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten. Vanuit een van de uitkijkplatformen is die kans reëel. Voor wie een lange wandeling te zwaar vindt, is een lichter alternatief van circa een uur mogelijk. We verkennen het vissersdorpje te voet, ontmoeten er de plaatselijke bevolking, en leren over de visvangst, het dagelijks leven en de omgang met natuur, toerisme en religie. Terug in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding.

dag 9, do 24-10

Deze ochtend varen we langs de prachtige kustlijn. Beboste bergen eindigen in azuurblauw water. Her en der zijn parelwitte zandstranden. We zien de monding van de Salawairivier, waar zoutwaterkrokodillen leven, en stoppen voor de lunch bij de indrukwekkende kliffen an Hatu Supun. Er is gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen (mits u uw eigen snorkeluitrusting meeneemt op reis). Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederland-rivier vinden we de Hollandse Bronnen.

dag 10, vr 25-10

Lange rit naar Kairatu aan de zuidkant van het eiland met onderweg een stop voor een bezoek aan de Waisiawaterval, met zijn 80 meter verval een van de hoogste op de Molukken. We keren per veerboot terug naar Ambon, waar we opnieuw in het Natsepa Resort verblijven.

dag 11, za 26-10

Matineus vertrek naar de luchthaven voor onze korte vlucht naar de zuidkant van het weinig door toeristen bezochte Buru. Het bergachtige eiland is grotendeel bebost, maar werd ook al door de VOC geëxploiteerd voor de kruidnagelcultuur. Onder het regime van Soeharto werden duizenden politieke gevangenen naar Buru verbannen, onder die de bekende schrijver Pramoedya Ananta Toer. We rijden naar ons guesthouse in Namrole, waar we de komende twee nachten verblijven. Vanmiddag verkennen we het dorp Namringat. We maken een wandeling door het regenwoud, dat op dit eiland op diverse plekken nog goed bewaard is en een rijke flora en fauna kent. We hopen endemische vogels als de buruvlagstaartpagegaai en de bedreigde burulori te horen, en zien en met een beetje geluk de gouden babiroesa. Het zal een van de momenten zijn waarop de reisleider iets zal vertellen over de bijzondere flora en fauna van de Molukken, die een combinatie is van Aziatische en Australische soorten, maar die ook veel endemische soorten herbergt. Vervolgens varen we met een traditioneel vlot de rivier af, omringd door palmen en andere groenblijvende bomen.

dag 12, zo 27-10

Via een vogelrijk eiland varen we naar het dorp Tifu, gelegen aan een mooie inham van de Bandazee, waar nog enkele bouwwerken uit de VOC-periode te vinden zijn. In Air Babunyi is er gelegenheid te zwemmen bij de waterval.

Dag 13, ma 28-10

We rijden naar de noordkant van het eiland, dat vlakker is en meer landbouw kent, waaronder kruidnagelplantages, specerijtuinen en rijstvelden. Onderweg maken we enkele stops om te genieten van het prachtige landschap en de vergezichten, en is er tijd om te zwemmen in het azuurblauwe water bij het witte zandstrand van Jikumerasa. Na een vroeg diner nemen we de nachtboot terug naar Ambon.

dag 15, di 29-10

Na aankomst gezamenlijk ontbijt en aansluitend transfer naar de luchthaven, vanwaar kort voor het middaguur onze directe lijnvlucht naar Denpasar vertrekt. Na aankomt op Bali transfer naar ons nabij de luchthaven gelegen resort voor de eerste overnachting. Bij het diner geeft uw reisleider een korte introductie over Bali.

dag 16, wo 30-10

We rijden naar Munduk in het groene noorden van Bali. Het centrale bergland van Bali rijst op tot meer dan 2000 meter hoogte en bestaat uit zowel slapende als nog actieve vulkanen. De omgeving is groen vanwege de vele regen en nevel. Aan de zuidkant vinden we de meeste rijstterassen, aan de noordkant is het land minder goed geïrrigeerd en minder dicht bevolkt; hier treffen we vooral (voedsel)bossen aan. Halverwege doen we de serene, hindoeïstische Pura Luhur Batukaru aan, die teruggaat tot de elfde eeuw. Dichter bij Munduk bezichtigen we de zeventiende-eeuwse, hindoeïstisch-boeddhistische Pura Ulun Danu. Deze ligt omringd door lotusbloemen in het Bratanmeer. Aansluitend rijden we naar ons resort aan de westkust.

dag 17, do 31-10

In Munduk voert een wandeling van ongeveer vier uur ons langs rijstvelden, plantages met kruiden en specerijen, en door de mooiste planten en bomen omzoomde bospaden naar verschillende watervallen. Aansluitend rijden we naar ons resort aan de westkust.

dag 18, vr 01-11

We varen naar het eiland Menjangan. De koraalriffen vormen de habitat van vele soorten vissen, waaronder papegaaivissen, diverse soorten maanvissen, barracuda’s, zeebaarzen en ook murenen met hun vervaarlijke bek vol scherpe tanden. U kunt zwemmen en snorkelen.

dag 19, za 02-11

We beginnen de dag met een bootexcursie langs de mangrovewouden aan de baai van Gilimanuk, deel van het Bali Barat Nationaal Park. In deze wildernis, die rijk is aan leven, waaronder de balispreeuw, de kleine geelkuifkaketoe en de karetschildpad. Terug in ons resort kunt u genieten van de faciliteiten van ons resort, waaronder de spa, yoga- en duiklessen.

dag 20 zo 03-11

We rijden terug naar Sanur voor de laatste overnachting. Onze route voert ons via Pujugan en Poedjoenang. Onderweg zien we prachtige rijstvelden en bezichtigen we de Tanah Lottempel, gebouwd op een rotsformatie in zee. We hebben geen toegang tot het heiligdom zelf. 's Avonds tijdens het diner zien we een uitvoering van de traditionele kecakdans.

dag 21, ma 04-11

Op een eiland nabij ons resort bezoeken we het Turtle Conservation and Education Center. Dit werd opgezet om de illegale handel in zeeschildpadden uit te roeien, door de lokale gemeenschap te ondersteunen met alternatieven. Er worden ook gewonde dieren verzorgd en eieren beschermd. We besluiten ons verblijf op Bali met een van de oudste en belangrijke tempels van Zuid-Bali, de Pura Dalem Sakenan. Daarna is er een gezamenlijke lunch. In de namiddag transfer naar de luchthaven, vanwaar vanavond onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 22, di 05-11

’s Ochtends vroeg aankomst op Schiphol.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta heen en van Denpassar naar Amsterdam terug met KLM. Op zowel de heen- als de terugreis wordt een tussenlanding gemaakt. De vluchtgegevens zijn:
16-10-2024: Amsterdam - Jakarta, 21.15 - 18.05 uur (aankomst op 17-10)
04-11-2024: Denpassar - Amsterdam, 21.40 - 08.30 uur (aankomst op 05-11)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java (Jakarta) is het vijf uur later dan in Nederland, op Bali is het zes uur later en op de Molukken is het zeven uur later. Met het ingaan van de wintertijd komt daar een uur bij en is het er dus zes, zeven resp. acht uur later dan bij ons.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken op de dagen 3, 11 en 15 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram en vice versa maken we gebruik van de veerboot; van Buru terug naar Ambon nemen we de nachtboot, met slaapcabines. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) - Ambon (4 nachten) - Seram (3 nachten) - Ambon (1 nacht) - Namrole (2 nachten) - nachtboot (1 nacht) - Sanur (1 nacht) - Munduk (1 nacht) - Pejarakan (3 nachten) - Sanur (1 nacht)
Tijdens deze reis naar deels wat minder toeristische streken verblijven we enkele nachten in eenvoudige, maar schone acccomodaties. Daar is ook geen wifi te verwachten. De overige hotels en resorts zijn uitstekend.
Het Natsepa Resort ligt aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum. Onze cottages in Seram staan op palen boven zee. Ze zijn eenvoudig maar aangenaam, met een eigen terras.
Het guesthouse in Rama is comfortabel en goed gelegen voor onze excursies. Op de nachtboot van Buru naar Ambon staan slaapcabines tot onze beschikking. We gaan uit van tweepersoonscabines; eenpersoonscabines zijn beschikbaar op aanvraag en onder voorbehoud.
Het Sudamala Resort in Sanur ligt vlak bij het strand. Het heeft een aangename tuin, een zwembad en een spa. Ook het prachtig in het groen gelegen Munduk Moding Plantation Nature resort heeft een spa. Het uitzicht vanaf het terras met de infinity pool aldaar is schitterend. Het aan zee gelegen Menjangang Dynasty Resort heeft ruime permanente tenten. Het beschikt over een zwembad en een wellnesscentrum.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom m.u.v. de lunch op dag 15 en en het diner op dag 21. Op dag 15 wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een ontbijtpakket en wellicht ook een- of tweemaal van een lunchpakket.
De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen, en goed ingelopen wandelschoenen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig. Indien u wilt snorkelen, raden we u aan uw eigen snorkeluitrusting mee te nemen, aangezien deze niet overal gehuurd of geleend kan worden. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Gezondheid

U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa 4 uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Goede, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen) zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels.
Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

De tweede helft van oktober, begin november is een zeer geschikte periode voor reizen naar dit deel van Indonesië. De maximumtemperaturen liggen rond de 25 à 30 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon kan veel schijnen, maar wordt vaak getemperd door wolken. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Een visum is vereist. Uw paspoort dient tot tenminste 6 maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 5 mei 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders dienen na aankomst op de luchthaven van Jakarta een visum aan te schaffen. Dit visum kunt u bij aankomst aanvragen en kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Tijdens deze reis maken we kennis met twee sterk verschillende delen van Indonesië, met een nadruk op de natuur, landschappen en lokale gemeenschappen. De Molukken zijn bekend geworden vanwege de handel in specerijen en door de bloedige strijd tussen de VOC en de lokale bevolking om het monopolie erover te verkrijgen. Maar ook de onafhankelijkheidsbewegingen op de eilanden en de strijd tussen christenen en moslims kregen in ons land de nodige aandacht. En wat te denken van de prachtige tropische natuur? We zullen aan al deze onderwerpen aandacht schenken. We bezoeken de oudste moskee en kerk van Indonesië, lokale gemeenschappen, en kleinschalige, duurzame specerijprogramma’s. En we ontspannen op ongerepte stranden, duiken in azuurblauwe wateren en struinen door ongerept tropisch regenwoud, waar kaketoes en neushoornvogels hun domicilie hebben.
Van een heel andere orde is het eiland Bali, dat bekend is geraakt door zijn eeuwenoude culturele en religieuze tradities en zijn vele honderden tempels. Het is het enige hindoeïstische bolwerk van Indonesië, waar rituelen en ceremonies tot het dagelijks leven behoren. Hoewel het eiland drukbezocht is, zijn er nog stille plekken te vinden: afgelegen tempels, omgeven door tropische vegetatie; kunstig aangelegde rijstterrassen op de hellingen van vulkanen; en dorpjes waar het leven nog steeds zijn aloude gang lijkt te gaan. We verblijven deels in eenvoudige accommodaties, elders vertoeven we in prachtige resorts. Gewekt door het zachte gekabbel van de golven, dwalend door het oerwoud, omgeven door rijstvelden en tropische fruitbomen en bloemen – tijdens deze reis zijn we dikwijls ver weg van de ‘madding crowd’.

dag 1, wo 16-10

Vertrek van onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

dag 2, do 17-10

Aankomst in Jakarta vroeg op de avond en overnachting inclusief diner in een aangenaam hotel nabij de luchthaven.

dag 3, vr 18-10

We vliegen ’s ochtends door naar Ambon, waar we de komende vier nachten in het Natsepa Resort verblijven. De rest van de middag is ter vrije besteding in ons aangename resort. Bij het diner geeft uw reisleider een inleiding op de reis.

dag 4, za 19-10

Per boot varen we naar het eiland Saparua. We bezoeken Fort Duurstede, maken een excursie over het eiland met aandacht voor de VOC-geschiedenis, verkennen een lokale markt, en bezichtigen een bedrijfje in Sagopalmverwerking.

dag 5, zo 20-10

We beginnen deze dag in Ambon-Stad met een wandeling door het Pattimurapark ? met een standbeeld van deze nationale held ? en over de levendige lokale markt. Het Siwalima Museum biedt een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische Oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen. We dineren in een van de restaurants aan de baai alvorens terug te keren naar ons resort.

dag 6, ma 21-10

Ambon bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Het eiland vormde het centrum van de handel in kruidnagels en andere specerijen. Er zijn nog steeds talrijke kruidnagelplantages, en overal staan groepjes groenblijvende nootmuskaatbomen. We bekijken op ons gemak door de gemeenschap beheerde specerijtuinen in het dorp Leihitu. In het islamitische noorden vinden we de in de Immanuelkerk en de Wapauwe moskee, die beide teruggaan tot de vijftiende eeuw. Een korte wandeling brengt ons vanhier naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens zo fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten. We besluiten de dag met een bezoek aan een fabriekje in Ambon-Stad waar de noten met hun kenmerkende geur worden verwerkt. Een en ander is modern georganiseerd op basis van sociaal verantwoord ondernemerschap.

dag 7, di 22-10

In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot Roneela Cottages aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela (189.000 hectare) en enkele visserdorpen bekijken. Na aankomst kunt u genieten van de rust van ons resort. Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari in de nabije omgeving van ons resort om insecten en nachtdieren te spotten.

dag 8, wo 23-10

Vroeg in de ochtend rijden we naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkelebergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Tijdens een pittige wandeling van circa vier uur hopen we naast vlinders en insecten de nodige vogels te spotten, waaronder de edelpapagaai en de Papoea-neushoornvogel. De lokale bevolking probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten. Vanuit een van de uitkijkplatformen is die kans reëel. Voor wie een lange wandeling te zwaar vindt, is een lichter alternatief van circa een uur mogelijk. We verkennen het vissersdorpje te voet, ontmoeten er de plaatselijke bevolking, en leren over de visvangst, het dagelijks leven en de omgang met natuur, toerisme en religie. Terug in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding.

dag 9, do 24-10

Deze ochtend varen we langs de prachtige kustlijn. Beboste bergen eindigen in azuurblauw water. Her en der zijn parelwitte zandstranden. We zien de monding van de Salawairivier, waar zoutwaterkrokodillen leven, en stoppen voor de lunch bij de indrukwekkende kliffen an Hatu Supun. Er is gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen (mits u uw eigen snorkeluitrusting meeneemt op reis). Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederland-rivier vinden we de Hollandse Bronnen.

dag 10, vr 25-10

Lange rit naar Kairatu aan de zuidkant van het eiland met onderweg een stop voor een bezoek aan de Waisiawaterval, met zijn 80 meter verval een van de hoogste op de Molukken. We keren per veerboot terug naar Ambon, waar we opnieuw in het Natsepa Resort verblijven.

dag 11, za 26-10

Matineus vertrek naar de luchthaven voor onze korte vlucht naar de zuidkant van het weinig door toeristen bezochte Buru. Het bergachtige eiland is grotendeel bebost, maar werd ook al door de VOC geëxploiteerd voor de kruidnagelcultuur. Onder het regime van Soeharto werden duizenden politieke gevangenen naar Buru verbannen, onder die de bekende schrijver Pramoedya Ananta Toer. We rijden naar ons guesthouse in Namrole, waar we de komende twee nachten verblijven. Vanmiddag verkennen we het dorp Namringat. We maken een wandeling door het regenwoud, dat op dit eiland op diverse plekken nog goed bewaard is en een rijke flora en fauna kent. We hopen endemische vogels als de buruvlagstaartpagegaai en de bedreigde burulori te horen, en zien en met een beetje geluk de gouden babiroesa. Het zal een van de momenten zijn waarop de reisleider iets zal vertellen over de bijzondere flora en fauna van de Molukken, die een combinatie is van Aziatische en Australische soorten, maar die ook veel endemische soorten herbergt. Vervolgens varen we met een traditioneel vlot de rivier af, omringd door palmen en andere groenblijvende bomen.

dag 12, zo 27-10

Via een vogelrijk eiland varen we naar het dorp Tifu, gelegen aan een mooie inham van de Bandazee, waar nog enkele bouwwerken uit de VOC-periode te vinden zijn. In Air Babunyi is er gelegenheid te zwemmen bij de waterval.

Dag 13, ma 28-10

We rijden naar de noordkant van het eiland, dat vlakker is en meer landbouw kent, waaronder kruidnagelplantages, specerijtuinen en rijstvelden. Onderweg maken we enkele stops om te genieten van het prachtige landschap en de vergezichten, en is er tijd om te zwemmen in het azuurblauwe water bij het witte zandstrand van Jikumerasa. Na een vroeg diner nemen we de nachtboot terug naar Ambon.

dag 15, di 29-10

Na aankomst gezamenlijk ontbijt en aansluitend transfer naar de luchthaven, vanwaar kort voor het middaguur onze directe lijnvlucht naar Denpasar vertrekt. Na aankomt op Bali transfer naar ons nabij de luchthaven gelegen resort voor de eerste overnachting. Bij het diner geeft uw reisleider een korte introductie over Bali.

dag 16, wo 30-10

We rijden naar Munduk in het groene noorden van Bali. Het centrale bergland van Bali rijst op tot meer dan 2000 meter hoogte en bestaat uit zowel slapende als nog actieve vulkanen. De omgeving is groen vanwege de vele regen en nevel. Aan de zuidkant vinden we de meeste rijstterassen, aan de noordkant is het land minder goed geïrrigeerd en minder dicht bevolkt; hier treffen we vooral (voedsel)bossen aan. Halverwege doen we de serene, hindoeïstische Pura Luhur Batukaru aan, die teruggaat tot de elfde eeuw. Dichter bij Munduk bezichtigen we de zeventiende-eeuwse, hindoeïstisch-boeddhistische Pura Ulun Danu. Deze ligt omringd door lotusbloemen in het Bratanmeer. Aansluitend rijden we naar ons resort aan de westkust.

dag 17, do 31-10

In Munduk voert een wandeling van ongeveer vier uur ons langs rijstvelden, plantages met kruiden en specerijen, en door de mooiste planten en bomen omzoomde bospaden naar verschillende watervallen. Aansluitend rijden we naar ons resort aan de westkust.

dag 18, vr 01-11

We varen naar het eiland Menjangan. De koraalriffen vormen de habitat van vele soorten vissen, waaronder papegaaivissen, diverse soorten maanvissen, barracuda’s, zeebaarzen en ook murenen met hun vervaarlijke bek vol scherpe tanden. U kunt zwemmen en snorkelen.

dag 19, za 02-11

We beginnen de dag met een bootexcursie langs de mangrovewouden aan de baai van Gilimanuk, deel van het Bali Barat Nationaal Park. In deze wildernis, die rijk is aan leven, waaronder de balispreeuw, de kleine geelkuifkaketoe en de karetschildpad. Terug in ons resort kunt u genieten van de faciliteiten van ons resort, waaronder de spa, yoga- en duiklessen.

dag 20 zo 03-11

We rijden terug naar Sanur voor de laatste overnachting. Onze route voert ons via Pujugan en Poedjoenang. Onderweg zien we prachtige rijstvelden en bezichtigen we de Tanah Lottempel, gebouwd op een rotsformatie in zee. We hebben geen toegang tot het heiligdom zelf. 's Avonds tijdens het diner zien we een uitvoering van de traditionele kecakdans.

dag 21, ma 04-11

Op een eiland nabij ons resort bezoeken we het Turtle Conservation and Education Center. Dit werd opgezet om de illegale handel in zeeschildpadden uit te roeien, door de lokale gemeenschap te ondersteunen met alternatieven. Er worden ook gewonde dieren verzorgd en eieren beschermd. We besluiten ons verblijf op Bali met een van de oudste en belangrijke tempels van Zuid-Bali, de Pura Dalem Sakenan. Daarna is er een gezamenlijke lunch. In de namiddag transfer naar de luchthaven, vanwaar vanavond onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 22, di 05-11

’s Ochtends vroeg aankomst op Schiphol.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta heen en van Denpassar naar Amsterdam terug met KLM. Op zowel de heen- als de terugreis wordt een tussenlanding gemaakt. De vluchtgegevens zijn:
16-10-2024: Amsterdam - Jakarta, 21.15 - 18.05 uur (aankomst op 17-10)
04-11-2024: Denpassar - Amsterdam, 21.40 - 08.30 uur (aankomst op 05-11)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java (Jakarta) is het vijf uur later dan in Nederland, op Bali is het zes uur later en op de Molukken is het zeven uur later. Met het ingaan van de wintertijd komt daar een uur bij en is het er dus zes, zeven resp. acht uur later dan bij ons.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken op de dagen 3, 11 en 15 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram en vice versa maken we gebruik van de veerboot; van Buru terug naar Ambon nemen we de nachtboot, met slaapcabines. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) - Ambon (4 nachten) - Seram (3 nachten) - Ambon (1 nacht) - Namrole (2 nachten) - nachtboot (1 nacht) - Sanur (1 nacht) - Munduk (1 nacht) - Pejarakan (3 nachten) - Sanur (1 nacht)
Tijdens deze reis naar deels wat minder toeristische streken verblijven we enkele nachten in eenvoudige, maar schone acccomodaties. Daar is ook geen wifi te verwachten. De overige hotels en resorts zijn uitstekend.
Het Natsepa Resort ligt aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum. Onze cottages in Seram staan op palen boven zee. Ze zijn eenvoudig maar aangenaam, met een eigen terras.
Het guesthouse in Rama is comfortabel en goed gelegen voor onze excursies. Op de nachtboot van Buru naar Ambon staan slaapcabines tot onze beschikking. We gaan uit van tweepersoonscabines; eenpersoonscabines zijn beschikbaar op aanvraag en onder voorbehoud.
Het Sudamala Resort in Sanur ligt vlak bij het strand. Het heeft een aangename tuin, een zwembad en een spa. Ook het prachtig in het groen gelegen Munduk Moding Plantation Nature resort heeft een spa. Het uitzicht vanaf het terras met de infinity pool aldaar is schitterend. Het aan zee gelegen Menjangang Dynasty Resort heeft ruime permanente tenten. Het beschikt over een zwembad en een wellnesscentrum.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom m.u.v. de lunch op dag 15 en en het diner op dag 21. Op dag 15 wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een ontbijtpakket en wellicht ook een- of tweemaal van een lunchpakket.
De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. U kunt volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen, en goed ingelopen wandelschoenen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig. Indien u wilt snorkelen, raden we u aan uw eigen snorkeluitrusting mee te nemen, aangezien deze niet overal gehuurd of geleend kan worden. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Gezondheid

U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa 4 uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Goede, niet al te zware wandelschoenen (of hikingschoenen) zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels.
Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

De tweede helft van oktober, begin november is een zeer geschikte periode voor reizen naar dit deel van Indonesië. De maximumtemperaturen liggen rond de 25 à 30 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon kan veel schijnen, maar wordt vaak getemperd door wolken. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Een visum is vereist. Uw paspoort dient tot tenminste 6 maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 5 mei 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Nederlanders dienen na aankomst op de luchthaven van Jakarta een visum aan te schaffen. Dit visum kunt u bij aankomst aanvragen en kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door ir. Frank van der Mijn. Gedurende de hele reis zijn er bovendien lokale, Engelstalige gidsen bij de groep.

ir. Frank van der Mijn

ir. Frank van der Mijn

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.

Reisgegevens

21-daagse vliegreis
16 oktober t/m 5 november 2024

Reissom

t/m 25 juni 2024: € 6685
vanaf 26 juni 2024: € 6885
toeslag eenpersoonskamer: € 865
NB We maken op de meeste plaatsen gebruik van kleine accommodaties. Daar zijn slechts twee kamers voor eenpersoonsgebruik beschikbaar. Indien deze vol zijn, deelt u een kamer met een reisgeno(o)t(e) van hetzelfde geslacht. In de grotere hotels kunt u wel een eenpersoonskamer krijgen. Uiteraard krijgt u in dit geval een korting op de eenpersoonskamertoeslag.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension minus 1 lunch en 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, entrees, dansvoorstelling, parkgelden, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

1 lunch, 1 diner, drankjes, optionele excursies, visum à €30, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 8 / maximum: 16

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.