Skip to main content
Midden-Turkije
Midden-Turkije
Midden-Turkije

Midden-Turkije

Deze reis voert u door het binnenland van Turkije langs vier millennia geschiedenis, van de Hittieten via de Romeinen, Byzantijnen en Osmanen naar de huidige Turkse Republiek. De reis start in de hoofdstad Ankara, waar het Hittitische koninkrijk en het moderne Turkije samenkomen. In het feeërieke landschap van Cappadocië treffen we oude Byzantijnse rotskerken aan en dorpen die geheel in de tufstenen rotsen zijn uitgehakt. Vervolgens belanden we via een oude handelsroute in Konya, de stad van soefisme en derwisjen. Een bijzondere en originele reis naar het hart van Turkije.

dag 1, ma 04-11

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Ankara en transfer naar het hotel in de stad, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, di 05-11

In Ankara brengen we een bezoek aan het overzichtelijke Museum van Anatolische Beschavingen, dat een fraaie collectie Hittitische kunst bezit. We bekijken het imposante mausoleum van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, en de tempel van Roma en Augustus met de unieke inscripties van het Monumentum Ancyranum.

dag 3, wo 06-11

In Yazilikaya bewonderen we de verbluffende processie van de duizend goden op de tempelwanden. Aansluitend rijden we door naar de hoofdstad van het Hittietenrijk, Hattusa. Duitse archeologen hebben de laatste jaren een restauratie uitgevoerd waardoor de stad goed te herkennen is. Een hoogtepunt vormen de vijf poorten, het tempelcomplex en het graf van Suppiluliuma met de Hittitische hiërogliefen. We bezoeken de Hittitische site Alacahöyük, waar de omtrekken van de stad te zien zijn, en eindigen de dag in Çorum voor één overnachting.

dag 4, do 07-11

In de ochtend bezoeken we het kleine maar belangwekkende museum van Çorum. We vertrekken vervolgens naar Cappadocië voor een verblijf van twee nachten in Ürgüp. Onderweg bezoeken we de dertiende-eeuwse Sint-Jansbasiliek in Gülsehir. Na de lunch beginnen we aan onze afdaling naar de ondergrondse stad Kaymakli. In de namiddag is er de gelegenheid om facultatief een bezoek te brengen aan een hamam.

dag 5, vr 08-11

De mogelijkheid wordt geboden om in alle vroegte een ballonvaart te maken. Hierna maken we een uitgebreide wandeling door de vallei van Göreme, waar we een tiental rotskerken aantreffen, deels nog fraai beschilderd. ’s Middags bekijken we de elfde-eeuwse fresco’s in de rotskerk van Çavusin en bezoeken we de sprookjesachtige vallei van Zelve.

dag 6, za 09-11

We verlaten Cappadocië en rijden naar Nigde, waar we het museum en het fascinerende, zeer goed bewaard gebleven rotsklooster Eski Gümüs bezichtigen. Twee overnachtingen in Konya.

dag 7, zo 10-11

We nemen ruim de tijd voor de grootste en zeer overzichtelijke opgraving: Çatalhöyük. Hier hebben archeologen belangrijk werk verricht. Er zijn nederzettingen te bezichtigen uit het neolithische en het bronzen tijdperk. Terug in Konya staat de Mevlana Tekke met zijn opvallende blauwgroene koepel op het programma. Na de lunch bewonderen we de befaamde Heraklessarcofaag in het kleine archeologisch museum, alsmede de Karatay Madrasa, tegenwoordig een museum van de Seltsjoekse tegelkunst. Tijdens een korte stadswandeling werpen we nog een blik op de Pauluskerk, de enige christelijke kerk van Konya.

dag 8, ma 11-11

Transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht van Konya naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Ankara en van Konya naar Amsterdam met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
04-11-2024: Amsterdam - Istanboel, 12.00 - 17.20 uur
04-11-2024: Istanboel - Ankara, 21.00 - 22.10 uur
11-11-2024: Konya - Istanboel, 09.50 - 11.20 uur
11-11-2024: Istanboel - Amsterdam, 15.15 - 16.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het ten tijde van de reis twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Midden-Turkije wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen de langere busritten breekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Ankara (2 nachten) - Çorum (1 nacht) - Ürgüp (2 nachten) - Konya (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. In Ankara verblijven we in het hart van de stad. Het hotel in Çorum is het beste in de omgeving. Het hotel in Ürgüp bevindt zich in centraal Cappadocië, een ideale uitvalsbasis. In Konya verblijven we in een centraal gelegen hotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. In Turkije zijn veel gerieflijke hotels die af en toe naar onze maatstaven misschien iets te ‘toeristisch’ zijn, maar kwalitatief prima.

Maaltijden

Op deze reis zijn 6 diners inbegrepen bij de reissom. Op dag 1 dineert u vanwege de vluchten op eigen gelegenheid. U krijgt in het vliegtuig wat te eten, maar u kunt ook overwegen wat mee te nemen of op het vliegveld te halen. De diners vinden plaats in de restaurants van de hotels.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden voor een bezoek aan Turkije inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details. Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater.

Reisperiode

Begin november is zeer geschikt voor een cultuurreis door Midden-Turkije. Houd rekening met een gemiddelde dagtemperatuur rond 12˚C. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen naar Turkije dient uw paspoort of identiteitskaart nog minimaal vijf maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Turkije.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het verdient ook aanbeveling om wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Deze reis voert u door het binnenland van Turkije langs vier millennia geschiedenis, van de Hittieten via de Romeinen, Byzantijnen en Osmanen naar de huidige Turkse Republiek. De reis start in de hoofdstad Ankara, waar het Hittitische koninkrijk en het moderne Turkije samenkomen. In het feeërieke landschap van Cappadocië treffen we oude Byzantijnse rotskerken aan en dorpen die geheel in de tufstenen rotsen zijn uitgehakt. Vervolgens belanden we via een oude handelsroute in Konya, de stad van soefisme en derwisjen. Een bijzondere en originele reis naar het hart van Turkije.

dag 1, ma 04-11

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Ankara en transfer naar het hotel in de stad, waar we twee nachten verblijven.

dag 2, di 05-11

In Ankara brengen we een bezoek aan het overzichtelijke Museum van Anatolische Beschavingen, dat een fraaie collectie Hittitische kunst bezit. We bekijken het imposante mausoleum van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, en de tempel van Roma en Augustus met de unieke inscripties van het Monumentum Ancyranum.

dag 3, wo 06-11

In Yazilikaya bewonderen we de verbluffende processie van de duizend goden op de tempelwanden. Aansluitend rijden we door naar de hoofdstad van het Hittietenrijk, Hattusa. Duitse archeologen hebben de laatste jaren een restauratie uitgevoerd waardoor de stad goed te herkennen is. Een hoogtepunt vormen de vijf poorten, het tempelcomplex en het graf van Suppiluliuma met de Hittitische hiërogliefen. We bezoeken de Hittitische site Alacahöyük, waar de omtrekken van de stad te zien zijn, en eindigen de dag in Çorum voor één overnachting.

dag 4, do 07-11

In de ochtend bezoeken we het kleine maar belangwekkende museum van Çorum. We vertrekken vervolgens naar Cappadocië voor een verblijf van twee nachten in Ürgüp. Onderweg bezoeken we de dertiende-eeuwse Sint-Jansbasiliek in Gülsehir. Na de lunch beginnen we aan onze afdaling naar de ondergrondse stad Kaymakli. In de namiddag is er de gelegenheid om facultatief een bezoek te brengen aan een hamam.

dag 5, vr 08-11

De mogelijkheid wordt geboden om in alle vroegte een ballonvaart te maken. Hierna maken we een uitgebreide wandeling door de vallei van Göreme, waar we een tiental rotskerken aantreffen, deels nog fraai beschilderd. ’s Middags bekijken we de elfde-eeuwse fresco’s in de rotskerk van Çavusin en bezoeken we de sprookjesachtige vallei van Zelve.

dag 6, za 09-11

We verlaten Cappadocië en rijden naar Nigde, waar we het museum en het fascinerende, zeer goed bewaard gebleven rotsklooster Eski Gümüs bezichtigen. Twee overnachtingen in Konya.

dag 7, zo 10-11

We nemen ruim de tijd voor de grootste en zeer overzichtelijke opgraving: Çatalhöyük. Hier hebben archeologen belangrijk werk verricht. Er zijn nederzettingen te bezichtigen uit het neolithische en het bronzen tijdperk. Terug in Konya staat de Mevlana Tekke met zijn opvallende blauwgroene koepel op het programma. Na de lunch bewonderen we de befaamde Heraklessarcofaag in het kleine archeologisch museum, alsmede de Karatay Madrasa, tegenwoordig een museum van de Seltsjoekse tegelkunst. Tijdens een korte stadswandeling werpen we nog een blik op de Pauluskerk, de enige christelijke kerk van Konya.

dag 8, ma 11-11

Transfer naar de luchthaven en indirecte lijnvlucht van Konya naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Ankara en van Konya naar Amsterdam met Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
04-11-2024: Amsterdam - Istanboel, 12.00 - 17.20 uur
04-11-2024: Istanboel - Ankara, 21.00 - 22.10 uur
11-11-2024: Konya - Istanboel, 09.50 - 11.20 uur
11-11-2024: Istanboel - Amsterdam, 15.15 - 16.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het ten tijde van de reis twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Midden-Turkije wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Aangezien de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden soms groot zijn, zult u op enkele dagen wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Op deze dagen is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan, hetgeen de langere busritten breekt. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Ankara (2 nachten) - Çorum (1 nacht) - Ürgüp (2 nachten) - Konya (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele vier- en vijfsterrenhotels. In Ankara verblijven we in het hart van de stad. Het hotel in Çorum is het beste in de omgeving. Het hotel in Ürgüp bevindt zich in centraal Cappadocië, een ideale uitvalsbasis. In Konya verblijven we in een centraal gelegen hotel. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. In Turkije zijn veel gerieflijke hotels die af en toe naar onze maatstaven misschien iets te ‘toeristisch’ zijn, maar kwalitatief prima.

Maaltijden

Op deze reis zijn 6 diners inbegrepen bij de reissom. Op dag 1 dineert u vanwege de vluchten op eigen gelegenheid. U krijgt in het vliegtuig wat te eten, maar u kunt ook overwegen wat mee te nemen of op het vliegveld te halen. De diners vinden plaats in de restaurants van de hotels.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Volgens de meest recente informatie die we tot onze beschikking hebben, worden voor een bezoek aan Turkije inentingen tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van uw leeftijd en eventuele eerdere inentingen dienen de vaccinaties vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig de plaatselijke GGD voor meer details. Het wordt zeer aanbevolen om flessen mineraalwater te gebruiken als drinkwater.

Reisperiode

Begin november is zeer geschikt voor een cultuurreis door Midden-Turkije. Houd rekening met een gemiddelde dagtemperatuur rond 12˚C. ’s Nachts kan het behoorlijk afkoelen (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen naar Turkije dient uw paspoort of identiteitskaart nog minimaal vijf maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Turkije.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Turkse munteenheid is de Turkse lira. Pinautomaten zijn in Turkije in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Bij het opnemen van Turks geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd. Het verdient ook aanbeveling om wat (kleine) eurobiljetten mee te nemen, aangezien veel winkels de voorkeur geven aan betaling in euro. Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Turkije. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep.

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
4 t/m 11 november 2024

Reissom

t/m 8 juli 2024: € 2495,-
vanaf 9 juli 2024: € 2645,-
toeslag eenpersoonskamer: € 275,-

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 6 diners, reisleiding, lokale gids, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

lunches, drankjes, diner op dag 1, ballonvaart, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Manuel Chiou

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.