Exclusieve groepsreis Mexico

Mexico • de Mayabeschaving

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

’De Grieken van de Nieuwe Wereld’. Deze benaming schetst treffend de kwaliteiten van de bouwers van tempels, paleizen en piramiden met hun complexe decoraties. De ruïnen, velen werelderfgoed, liggen vaak diep verscholen in de jungle en prikkelen de fantasie. In steen en keramiek vastgelegde voorschriften en voorstellingen vertellen intrigerende verhalen over goden in de gedaanten van mythologische wezens, dynastieën en riten en stonden zo in dienst van de goden en hun afgezanten, de Mayakoningen.
Een van de bekendste aspecten is het mysterieuze balspel, een serieus ritueel dat de overwinning van de godentweeling Hunahpú en Ixbalanqué op de goden van de onderwereld symboliseerde. Overal vinden we de daarvoor aangelegde velden. In Chichén Itzá doen die denken aan stadions met tribunen en vipplaatsen. Elders hebben ze alleen staanplaatsen. Naast dit alles biedt deze reis een boeiend inkijkje in de Spaanse koloniale geschiedenis in dit deel van de wereld.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door Marcel Bayer. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale gids bij de groep, aangevuld door gespecialiseerde museumgidsen in Mexico-Stad en Mérida.

drs. Marcel Bayer

Sociaal geograaf, journalist en schrijver, onder meer van aantal Dominicus-reisgidsen, zoals die over Colombia en Mexico. Hij is docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en leidde diverse reizen naar Mexico.

dag 1, ma 23-11

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Mexico-Stad, waar we in de vroege avond arriveren en tweemaal overnachten in de historische binnenstad.

dag 2, di 24-11

Mexico-Stad is gebouwd op de ruïnen van de Aztekenstad Tenochtitlán. Die was omgeven door rivieren en kanalen, een soort Venetië. Volgens de geschiedschrijver Bernal Díaz del Castillo, die met Cortés meereisde in 1521, was de stad van een ongekende schoonheid. Vlak bij ons hotel bezichtigen we de Zócalo, het historische hart van de stad. Hier staat de kathedraal, die we van binnen bekijken. Het Nationaal Paleis is gebouwd op de fundamenten van het Paleis van Moctezuma en de Templo Mayor. Indien het open is, kunnen we er de beroemde schilderingen van Diego Rivera zien.

dag 3, wo 25-11

Het Nationaal Museum voor Antropologie is een must. De uitgebreide en bijzondere collecties over de Mexicaanse culturen van vóór de Spaanse worden er op een fantastische manier belicht. We besteden bijzondere aandacht aan de Mayacollectie onder leiding van een gespecialiseerde gids. Na een eenvoudige lunch rijden we naar de luchthaven, vanwaar we aan het eind van de middag naar Cancún vliegen. We rijden naar ons hotel aan de Riviera Maya, waar we ook dineren.

dag 4, do 26-11

We krijgen een voorproefje van de Maya-architectuur. Tulum is een zogenaamde post-klassieke stad, de enige die geheel ommuurd was en direct aan de oceaan lag. De kasteelpiramide op haar hoge klif biedt een prachtig uitzicht op het zonovergoten, witte koraalzandstrand en de blauwe oceaan. Tegen het middaguur komen we aan bij ons hotel in Valladolid. Na de lunch bezichtigen we Ek’Balam, een deels goed bewaarde archeologische vindplaats met alle kenmerken van een Mayastad, zoals een balspelplaats, tempels, paleizen en een fraaie toegangspoort. De sculptuur is opmerkelijk goed bewaard. Er zijn mooie gevleugelde figuren, sommige in een meditatieve positie. De ingang naar de onderwereld wordt gesymboliseerd door de muil van een monster.

dag 5, vr 27-11

Vroeg vertrek naar Chichén Itzá, dicht bij Valladolid, en uitvoerige bezichtiging van wat wellicht de beste Mayasite van Yucatán is. De jongste van de drie zogenaamde zones, de Tolteekse, is de bekendste. Daar vinden we de grandioze vierkante getrapte piramide van Kukulcán, de imposante balspeelplaats met haar hoge, met reliëf bewerkte zijmuren en de Tempel van de Krijgers met een mysterieus Chak Moolbeeld. Maar het oude, pure Mayagedeelte en de offercenote zijn zeker zo interessant, terwijl het oudste deel, een kilometer verder in het woud, zijn eigen romantische charme heeft. Na de lunch rijden we door het typische landschap naar Mérida, de hoofdstad van Yucatán. Tijdens een stadsrondrit zien we de elegante boulevard Paseo de Montejo met zijn luisterrijke gebouwen. Mérida heeft de oudste kathedraal van Latijns-Amerika, grotendeels door Maya-arbeiders geconstrueerd met materiaal van de tempel die op deze plek stond. Het crucifix verbeeldt de Christus van Eenheid, een symbool voor de verzoening tussen de Spaanse cultuur en de Mayacultuur. De strenge kathedraal lijkt vooral bedoeld om indruk te maken.

dag 6, za 28-11

Ochtendexcursie naar Uxmal. Met haar harmonieuze, lage paleizen van zachtgeel zandsteen en de schitterende reliëfbewerking in de friezen geldt deze eertijds belangrijke Mayastad als hét voorbeeld voor de zogenaamde Puucstijl. Terug in Mérida leidt een museumgids ons rond door het voorbeeldige Gran Museo del Mundo Maya, met onder meer voorwerpen uit Ek’Balam en Chichén Itzá.

dag 7, zo 29-11

Rit naar San Francisco de Campeche aan de Golf van Mexico. Hier landden de Spanjaarden het eerst. Binnen de imposante ommuring met haar vele baluartes of bastions ligt de karakteristieke historische stad, met veel blauw en geel tegelwerk. Een en ander wordt goed onderhouden en er heerst een aangename sfeer. We bezoeken een fort en enkele bastions. In het fort San Miguel zijn unieke beeldjes van het necropooleiland Jaina te zien, evenals grafgiften in goud en jaden maskers uit de opgraving van Calakmul. Een hoogtepunt vormt de gevel van de Ex-Templo de San José.

dag 8, ma 30-11

Rit van ongeveer zes uur zuidwaarts naar Palenque. De tocht voert door het moerassige tropische laagland van Tabasco met zijn grote vogelpopulaties. Lunch en route. We komen op tijd aan om te kunnen genieten van ons prettige resort-hotel met zijn tuinen, natuurlijke lagunezwembaden en winkeltjes. In 1981 is dit gebied tot nationaal park gemaakt om verdere aantasting van het regenwoud te voorkomen.

dag 9, di 01-12

Palenque vertegenwoordigt een van de westelijkste centra van de Mayabeschaving en beleefde zijn bloei tussen 600 en 800. Zowel qua ligging als qua architectuur is het een van de mooiste archeologische vindplaatsen van Mexico. Tegen een met weelderig oerwoud begroeide heuvelrij liggen in een parkachtige omgeving verfijnde bouwwerken verspreid uit de klassieke Mayatijd. Heel bijzonder is het koningsgraf dat in 1952 werd aangetroffen in de grote zogenaamde Tempel van de Inscripties. In de loop van de middag zijn we terug in ons hotel, maar wie wil kan eerst nog een wandeling maken naar de cascaden in de rivier.

dag 10, wo 02-12

Optionele excursie naar het afgelegen Bonampak ter bezichtiging van de best bewaarde wandschilderingen over het dagelijkse leven van de Maya's, inclusief hun oorlogen en hun mythen. Per boot bezoeken we de klassieke Mayastad Yaxchilán, dat in een dichte jungle ligt. Het is een lange excursie, en wie niet meegaat kan genieten van de faciliteiten van het resort.

dag 11, do 03-12

Lange maar fraaie rit door de bergen van Chiapas naar San Cristóbal de las Casas. We stoppen onderweg in het marktplaatsje Ocosingo, waar lokale Mayavrouwen hun oogst en huisvlijt verkopen, en werpen een blik in de oude kerk met haar rivierstenen mozaïeken. De nabijgelegen Mayasite Toniná herbergt een van de grootste tempels van Midden-Amerika en bijzonder beeldhouwwerk uit de klassieke periode. Naast reliëfs in fraai stucwerk vinden we er volledig uitgewerkte sculturen. Uiteindelijk bereiken we de vallei van San Cristóbal.

dag 12, vr 04-12

San Cristóbal is een een goed bewaard koloniaal stadje. De bevolking heeft hier een grote mate van eigenheid behouden. Zij voelt zich eerder Maya dan Mexicaans en houdt streng vast aan haar eigen tradities en gewoonten. Te voet verkennen we het centrale plein met de robuuste kathedraal en de kleine, deels autovrije straatjes en pleintjes. Verborgen tussen de kraampjes van de levendige Mayamarkt staat de met bekoorlijke reliëfs versierde Santo Domingo. ‘s Middags bezoek aan enkele dorpen op het platteland, waar ook geluncht wordt.

dag 13, za 05-12

’s Ochtends wat vrije tijd. In de vroege middag vliegen we van San Cristóbal terug naar Mexico-Stad, vanwaar ’s avonds onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

dag 14, zo 06-12

’s Middags aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Mexico-Stad v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
23-11-2020: Amsterdam - Mexico-Stad, 14.35 - 19.25 uur
05-12-2020: Mexico-Stad - Amsterdam, 21.55 - 15.10 uur (aankomst de volgende dag)
We maken daarnaast gebruik van twee lokale vluchten met Interjet. De vluchttijden zijn:
25-11-2020: Mexico-Stad - Cancún, 16.50 - 20.00 uur
05-12-2020: San Cristóbal - Mexico-Stad, 12.30 - 14.10 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen, deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Mexico is het zeven uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

Voor de ritten maken we gebruik van airconditioned touringcars. Er zijn langere ritten van circa zes uur op dagen 8 en 10.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Mexico-Stad (2 nachten) - Riviera Maya (1 nacht) - Valladolid (1 nacht) - Merida (2 nachten) - Campeche (1 nacht) - Palenque (3 nachten) - San Cristóbal (2 nachten)
We maken gebruik van gunstig gelegen vier- of vijfsterrenhotels met alle faciliteiten. Een deel van de hotels is gevestigd in een sfeervol historisch pand, op twee na beschikken alle hotels over een of meerdere zwembaden. Het resort aan de Riviera Maya heeft bovendien een privéstrand. Het resort te Palenque ligt fraai in het groen, maar ook de meeste andere hotels hebben een aangenaam terras en soms ook een tuin.

Maaltijden

De keuken is merendeels internationaal georiënteerd met salades en fruit en daarnaast lokale specialiteiten. Vlees- en visloos eten is geen probleem, maar dierlijke producten in bouillon en dergelijke zijn vrijwel onontkoombaar. Zo wordt rijst vaak gekookt in een lichte bouillon.

Boek Mexico

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de Dominucus-gids Mexico van de hand van de reisleider, drs. Marcel Bayer. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Er zijn twee langere busritten opgenomen, waarbij onderweg wel eens gestopt zal worden. Binnensteden en archeologische zones worden te voet bezocht.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden.
Er is in het te bereizen gebied in de reisperiode een gering malariarisico. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Weer

De temperatuur in Mexico-Stad ligt overdag rond de 20 à 22 °C; 's nachts kan het afkoelen tot zo'n 6 °C. Het is er droog. In Yucatán is het vochtig, en er kan af en toe een bui vallen. De maximumtemperatuur ligt rond de 30 °C, 's nachts kan het afkoelen naar zo’n 18 à 20 °C. In het hoger gelegen San Cristóbal zijn de temperaturen vergelijkbaar aan die in Mexico-Stad (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Kleding

U kunt volstaan met sportieve vrijetijdskleding. Deelnemers ontvangen meer informatie.

Grensdocumenten

Een visum is niet nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 6 mei 2021, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In Mexico is de peso het betaalmiddel. De bekende creditcards worden geaccepteerd. U heeft onderweg geld nodig voor enkele lunches en diners, drankjes bij maaltijden en persoonlijke uitgaven als kledingwasserij, eventuele souvenirs en aan u persoonlijk geleverde diensten. Reken op € 10 à 20 per dag. Het is natuurlijk geen kunst om dit bedrag te overschrijden.

Entrees

De entreeprijzen en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Optionele excursie

Op dag 10 kunt u kiezen voor een optionele excursie naar Bonampak en Yaxchilán. De kosten bedragen circa € 110,- p.p., inclusief een lunch.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Voor deze reis wordt 257 kg CO2 per persoon gecompenseerd. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
23 november t/m 6 december 2020

Reissom

t/m 28 juli 2020: € 4595
vanaf 29 juli 2020: € 4745
toeslag eenpersoonskamer: € 640
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 7 lunches, 10 diners, reisleiding, lokale gidsen, reisgids Mexico, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, optionele excursie, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Reisleiding

drs. Marcel Bayer

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten