



Madagaskar

De befaamde Grandidier’s baobabs lichten op in de ondergaande zon. Vertederende lemuren spelen op de grond en in de takken. Fossa’s en vreemde hagedissen zoeken hier hun weg. Madagaskar wordt wegens zijn grootte en geschiedenis wel het eiland-continent genoemd. Het ligt zo geïsoleerd dat de evolutie er een geheel eigen weg kon inslaan. Dit leidde tot zeer aparte en soms bizarre vormen van flora en fauna. De bevolking bestaat uit etnische groeperingen van uiteenlopende origine, waaronder de Merina, de Andandroy en de Betsileo. Ongeveer de helft is christelijk, maar traditionele geloofssystemen zijn toch dominant. In economische zin laat de situatie nog veel te wensen over.
Madagaskar is uitgestrekt en de vervoersmogelijkheden zijn bescheiden. Wij beperken ons daarom tot het midden en het zuiden. Daar bezoeken we diverse kenmerkende natuurreservaten. Verwacht u hier niet de kudden van Tanzania, maar louter kleinere, bijzondere dieren en een weelde aan flora in schitterende landschappen. We besteden ook aandacht aan de onderscheiden leefwijzen en de opmerkelijke voorouderverering van de Malgaches.
NB De precieze tijden van de lokale vluchten waren niet bekend bij de samenstelling van dit programma. Er is met opzet enige ruimte gelaten rond de vluchten, zodat we flexibel zijn. Daardoor kan er straks wellicht wat meer vrije tijd zijn of een extra programmaonderdeel worden ingevoegd.
dag 1, wo 22-10
's Ochtends vroeg vertrek van onze lijnvlucht van Amsterdam naar Madagaskars hoofdstad Antananarivo, kortweg Tana, met een overstap in Parijs. Na aankomst transfer naar ons hotel nabij de luchthaven.
dag 2, do 23-10
Op weg naar Antsirabe wisselen heuvels, mango- en perzikbomen, decoratieve granietrotsen, rijstvelden en eucalyptusbossen elkaar af. Onderweg stoppen we voor een korte wandeling om na de lange vlucht van de vorige dag even de benen te strekken. Na aankomst in Antsirabe, bekend om zijn handwerkslieden, van edelsmeden tot wevers, maken we een korte stadswandeling, als de tijd het toelaat. We bezoeken een lapidarium van halfedelstenen en vervolgens een werkplaats voor het maken van pousse pousse en miniatuurauto’s.
dag 3, vr 24-10
Na het ontbijt rijden we richting Ambositra. Eén ding dat de Hooglanden kenmerkt, is de architectuur. Bijna alle huizen zijn gemaakt van baksteen, met fraai uitgesneden houten balkons en luiken met mooie kleuren. Vóór Ambositra zien we de Col de Tapia waar de tapia groeit, een boomsoort die bestand is tegen bosbranden. In de rozenstad Ambositra wordt fraai traditioneel houtsnijwerk vervaardigd en toegepast in de veranda’s van huizen. We bekijken een atelier en rijden vervolgens door naar Ranomafana. Het landschap verandert nu in weelderig groen, met aan weerszijden tropisch bos, soms onderbroken door kleine dorpjes waar bananen en houtskool verkocht worden. Bochtige wegen lopen steile heuvels op en af, waardoor de rit behoorlijk lang duurt. De tropische bossen maken langzaamaan plaats voor rijstvelden en eucalyptusbossen. De laatste 35 kilometer naar het nationale park Ranomafana gaan weer door dik tropisch regenwoud, vaak in de regen onder een bewolkte hemel.
dag 4, za 25-10
Gespecialiseerde gidsen wandelen met ons mee op zoek naar enkele van de twaalf soorten lemuren in het nationale park Ranomafana. De bekendste is de gouden bamboelemuur, die hier in 1987 ontdekt is. Er zijn ook reptielen, meer dan honderd soorten vogels, vlinders en orchideeën te zien. Ranomafana betekent ‘heet water’, vanwege de vele warmwaterbronnen die hier te vinden zijn.
dag 5, zo 26-10
Via de universiteitsstad Fianarantsoa bereiken we Ambalavao. Daar bezoeken we een werkplaats waar ze het befaamde anteimoropapier maken – volgens een techniek die werd geïntroduceerd door Arabische handelslieden. Vervolgens maken we een stop bij het Anja-reservaat voor een wandeling waarbij we onder meer ringstaartmaki’s zien. Op weg naar Ranohira doorkruisen we het gebied van het Bara-volk met zijn grote kudden zeboes. Het is een plateau met enorme granieten heuvels en rode aarde. Aan het eind van de middag arriveren we in het nationale park Isalo.
dag 6, ma 27-10
We maken een lange wandeling door Isalo, dat bestaat uit grasvlakten, dramatisch gevormde zandsteenformaties en weelderig begroeide kloven met poelen vol koel stromend water. We zien ringstaarten, bruine lemuren en kleinere dieren. Ook wijzen de gidsen ons op de graven van het Bara- en Sakalava-volk. Op sommige plekken heerst een microklimaat met bijbehorende flora, zoals de satranapalm, aloë’s en de pachypodium of olifantsvoet.
dag 7, di 28-10
Na het ontbijt gaan we verder naar Toliara (Tuléar). Na één uur rijden stoppen we in Ilakaka, dat zich na de ontdekking van saffier vijftien jaar geleden ontwikkelde van een klein dorpje tot een drukke stad. Onderweg stoppen we voor een wandeling van circa één uur met een speciale gids in het semidroge tropische bos in het nationale park Zombitse, de thuisbasis van enkele endemische vogels en zes soorten maki’s. Hier ontdekken we een nieuw landschap, bestaande uit halfdroog bos met baobab-tamarindebomen. Naarmate we dichter bij Tuléar komen, zien we doornige struiken en zo nu en dan enkele kleurrijke graven van de Mahafaly- en Antandroy-stammen. Na aankomst in Tuléar rijden we noordwaarts naar Ifaty parallel aan de kust langs mangroven, doornige struiken en duinen. Bij aankomst gaan we naar het Reniala Spiny Forest, een typisch droog en doornig bos dat alleen in het zuidelijk deel van het land te zien is. Daar zullen we enkele baobabs en andere unieke bomen vinden.
dag 8, wo 29-10
Vrije dag. Gelegen in de grootste lagune van het land wordt Ifaty beschermd door een groot koraalrif, waardoor het een ideale plek is om te duiken, te snorkelen of gewoon wat te ontspannen. U kunt ter plekke kiezen uit diverse facultatieve excursies. Het is ook mogelijk een wandeling te maken naar het vissersdorp Mangily om de levendige en geanimeerde terugkeer van de vissers uit de zee te zien en het leven van de Vezo-vissers te ervaren.
dag 9, do 30-10
We rijden naar het vliegveld van Tuléar voor de vlucht terug naar Tana. Aansluitend transfer naar ons rustig gelegen hotel.
dag 10, vr 31-10
In de ochtend bezoeken we de Colline Royale d’Ambohimanga, een ware vesting, niet ver van de hoofdstad, en het zomerverblijf van de Merina-vorsten. Nog altijd heerst er een gewijde sfeer en worden er offers geplengd; het is het belangrijkste symbool van de Merina-cultuur. Daarna rijden we oostwaarts naar Andasibe door een groene landschap, naar het vochtige deel van het land met veel oerbossen en meren. Vanwege het drukke verkeer op deze bochtige weg zullen we over deze afstand van 135 kilometer drie tot vier uur doen. Halverwege stoppen we in het Pyereras Reptielenpark om gekweekte kameleons en andere soorten reptielen te zien. Daarna rijden we nog twee uur om Andasibe te bereiken, waar we onze intrek nemen in een schitterend in het bos gelegen lodge.
dag 11, za 01-11
Onder leiding van een gids maken we een wandeling van drie à vier uur in het nationale park Andasibe Mantadia, het vroegere Périnet. Dit ligt in het regenwoud op de hellingen richting de Indische Oceaan. Dit 810 hectare grote reservaat herbergt tal van unieke dieren. Zo kunnen er negen soorten lemuren worden gespot, waaronder de indri, de grootste lemuren van het eiland, naast endemische kameleons, tenreks en vele vogels. We ontdekken ook een grote verscheidenheid aan orchideeën. Na onze wandeling bezoeken we de boomplantage in Mitsinjo en het privépark van Vakona, waar de ‘eilanden van de lemuren’ de beste kans bieden om goede foto’s van deze bijzondere dieren te maken.
dag 12, zo 02-11
We zetten koers richting Brickaville, een oude koloniale stad die bekendstaat om haar suikerrietplantages. Vervolgens rijden we over een onverharde weg verder naar Manambolo. Vandaar varen we in één uur over het Pangalanes-kanaal, dat tijdens de kolonisatieperiode voor commercieel gebruik is aangelegd, en het blauwe Rasoabe-meer, naar Akanin’ny Nofy oftewel Nest der Dromen. Onze bungalows liggen in het Palmarium Reservaat en aan het meer. Tussen de palmbomen, orchideeën en de beroemde vanille leven zeven soorten lemuren, naast vele soorten reptielen en vogels. We zitten hier dus midden in de natuur! In de namiddag varen we het aanpalende Ampitabe-meer op en doen we het Ayeaye-eiland aan, waar de gelijknamige, bedreigde maki’s – in het Nederlands ook bekend als vingerdier – beschermd worden. We zullen er deze unieke en zelden geziene lemuren in hun natuurlijke habitat van heel dichtbij zien.
dag 13, ma 03-11
De vogelaars onder ons kunnen in de vroege ochtend op expeditie om endemische vogels te spotten. Na het ontbijt verkennen we te voet uitgebreider het reservaat waarin onze bungalows liggen, op zoek naar de hier levende lemuren, waaronder de indri.
dag 14, di 04-11
We varen in twee à drie uur over het Pangalanes-kanaal naar Tamatave, de belangrijkste haven en de tweede belangrijkste stad van Madagaskar. Onderweg zien we lokale bewoners op hun bamboe prauwen. Na aankomst krijgen we een korte rondleiding door de stad, alvorens we noordwaarts naar Mahambo rijden langs de prachtige kustweg. Dit is de meest weelderige regio van het eiland, met de hoogste regenval en luchtvochtigheid.
dag 15, wo 05-11
We varen ’s ochtends, wanneer de zee kalm is, in drie uur naar het kleine eiland Sainte-Marie, waar we drie nachten verblijven in Ambodifototra, de hoofdstad van het eiland.
dag 16 en 17, do 06-11 en vr 07-11
Sainte-Marie was in de zestiende eeuw de thuisbasis van piraten. De koningin van het eiland was zelfs met een van hen getrouwd. Hiervan getuigen nog de Europese (piraten)begraafplaats en enkele koloniale gebouwen uit die tijd. De vriendelijke en gastvrije bevolking, de mooie stranden en de prachtige kreken trekken toeristen op zoek naar rust en schoonheid. U kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, snorkelen en duiken. Er zijn ook interessante bezienswaardigheden in en rondom Ambodifotatra en Baie des Forbans, zoals de katholieke kerk uit 1837 en traditionele vissersdorpjes.
dag 18, za 08-11
We vliegen terug naar Tana, waar we nog één nacht verblijven in ons rustig gelegen hotel.
dag 19, zo 09-11
Vrije dag tot ons vertrek naar de luchthaven. U kunt de hele dag nog gebruikmaken van de kamer en genieten van lunch en diner.
dag 20, za 10-11
Midden in de nacht vertrek van onze lijnvlucht naar Amsterdam met overstap in Parijs. Aankomst in Amsterdam rond twee uur ‘s middags.
Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Antananarivo en vice versa met een overstap in Parijs per KLM / Air France. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
22-10-2025: Amsterdam - Parijs, 06.45 - 07.55 uur
Parijs - Antananarivo, 10.30 - 22.20 uur
10-11-2025: Antananarivo - Parijs, 01.15 - 10.55 uur
Parijs - Amsterdam, 12.40 - 14.00 uur
Op de vluchten per KLM / Air France is voor elke deelnemer ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, maar op de lokale vluchten minder. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Madagaskar is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Madagaskar wordt uitgevoerd met goede Toyota Coasters met airconditioning en koelbox. Op de dagen 9 en 18 maken we gebruik van een lokale vlucht per Air Madagascar. De exacte vluchttijden volgen in de praktische reisgegevens die deelnemers circa een maand vóór vertrek ontvangen. Op de dagen 12, 14 en 15 is een deel van het vervoer per boot.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Antananarivo (1 nacht) - Antsirabe (1 nacht) - Ranomafana (2 nachten) - Ranohira (Isalo) (2 nachten) - Ifaty (2 nachten) - Antananarivo (1 nacht) - Andasibe (2 nachten) - Ankanin’ny Nofy (2 nachten) - Mahambo (1 nacht) - Sainte-Marie (3 nachten) - Antananarivo (1 nacht)
We logeren niet in de stad Antananarivo maar in de buurt van het nabijgelegen vliegveld in een comfortabel hotel met zwembad. Andere hotels hebben ook vaak een zwembad en zijn met hun circa drie sterren en relatief grote kamers bepaald goed begaanbaar. De hotels in Ranomafana en Ifaty zijn het eenvoudigst maar o.i. de beste keus. De lodges in Andasibe en Isalo hebben vier sterren.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel of de lodge dragen. We raden een duffelbag of zachte koffer met wieltjes aan in verband met de bagageruimte in de landcruisers.
Maaltijden
Op deze reis zijn alle lunches en diners in Madagaskar inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants of worden als picknicklunch in de natuur aangeboden. De diners vinden plaats in het hotel of de lodge, vaak als buffetmaaltijd, waardoor er een ruime keuze is.
Het ontbijt in Madagaskar is doorgaans vrij eenvoudig (denk aan Frankrijk). De warme maaltijden zijn smakelijk bereid en gevarieerd, met rijst, frites, vele soorten groenten, vis en vlees, en verrijkt met o.a. gember en kokos. De invloed van voormalige kolonisator Frankrijk is nog voelbaar in gerechten als canard au vanille. Vegetarisch eten is tegenwoordig niet onbekend. Mineraalwater, vruchtensap, limonades, bier en Malagassische wijn zijn gebruikelijke dranken; koffie en thee zijn niet noodzakelijkerwijs onderdeel van de maaltijd en moeten soms apart worden besteld. Ook limonades, water en spiritualiën zijn overal verkrijgbaar.
Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Madagaskar heeft niet heel veel toerisme en is weinig ontwikkeld. De hoofdwegen zijn er goed. Secundaire wegen zijn matig tot slecht, maar die berijden we zo min mogelijk. De wandelingen zijn over het algemeen kort. Speciale vermelding verdienen Ranomafana, Isalo en Andasibe. In Ranomafana loopt u over bospaden, waar het nat en vrij steil kan zijn. Een stevige wandeling in het park Isalo van circa zeven kilometer licht stijgen en dalen wordt beloond met een heerlijke lunch in de natuur. In Andasibe loopt u drie tot vier uur met een gids in het vochtige tropisch regenwoud. Geen enkele wandeling is ‘verplicht’.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater drinken is niet veilig, we raden aan flessen mineraalwater te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij de lodges en hotels.
Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een (re-)vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A wordt aanbevolen. Op Madagaskar komt malaria voor. U kunt als malariaprofylaxe malarone overwegen. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details. De deelnemers ontvangen meer informatie.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Zomerkleding voor overdag en iets warms voor de avond is voldoende. Een regenjas voor het regenwoud en stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Reisperiode
De temperaturen verschillen met de plaats en hoogte. Het is voorjaar op het zuidelijk halfrond tijdens ons bezoek. In Tana zal het ruim 25 ˚C zijn, maar het kan ’s nachts met wel 10 ˚C afkoelen. Meer naar het zuiden is de luchtvochtigheid lager, met nog meer verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Er is het hele jaar door kans op een bui, al is november hier de droogste maand.
Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Grensdocumenten
Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, dus t/m 10 mei 2026.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Visum
Nederlanders dienen na aankomst op de luchthaven van Antananarivo een visum aan te schaffen.
Geld
Op Madagaskar is de munt de Malagassische ariary (MGA). U kunt ter plekke euro’s omwisselen of (beperkt) pinnen. U heeft onderweg geld nodig voor persoonlijke uitgaven zoals drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen op Madagaskar. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entreekosten en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
eSIM
Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau, zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op hier.
De befaamde Grandidier’s baobabs lichten op in de ondergaande zon. Vertederende lemuren spelen op de grond en in de takken. Fossa’s en vreemde hagedissen zoeken hier hun weg. Madagaskar wordt wegens zijn grootte en geschiedenis wel het eiland-continent genoemd. Het ligt zo geïsoleerd dat de evolutie er een geheel eigen weg kon inslaan. Dit leidde tot zeer aparte en soms bizarre vormen van flora en fauna. De bevolking bestaat uit etnische groeperingen van uiteenlopende origine, waaronder de Merina, de Andandroy en de Betsileo. Ongeveer de helft is christelijk, maar traditionele geloofssystemen zijn toch dominant. In economische zin laat de situatie nog veel te wensen over.
Madagaskar is uitgestrekt en de vervoersmogelijkheden zijn bescheiden. Wij beperken ons daarom tot het midden en het zuiden. Daar bezoeken we diverse kenmerkende natuurreservaten. Verwacht u hier niet de kudden van Tanzania, maar louter kleinere, bijzondere dieren en een weelde aan flora in schitterende landschappen. We besteden ook aandacht aan de onderscheiden leefwijzen en de opmerkelijke voorouderverering van de Malgaches.

NB De precieze tijden van de lokale vluchten waren niet bekend bij de samenstelling van dit programma. Er is met opzet enige ruimte gelaten rond de vluchten, zodat we flexibel zijn. Daardoor kan er straks wellicht wat meer vrije tijd zijn of een extra programmaonderdeel worden ingevoegd.
dag 1, wo 22-10
's Ochtends vroeg vertrek van onze lijnvlucht van Amsterdam naar Madagaskars hoofdstad Antananarivo, kortweg Tana, met een overstap in Parijs. Na aankomst transfer naar ons hotel nabij de luchthaven.
dag 2, do 23-10
Op weg naar Antsirabe wisselen heuvels, mango- en perzikbomen, decoratieve granietrotsen, rijstvelden en eucalyptusbossen elkaar af. Onderweg stoppen we voor een korte wandeling om na de lange vlucht van de vorige dag even de benen te strekken. Na aankomst in Antsirabe, bekend om zijn handwerkslieden, van edelsmeden tot wevers, maken we een korte stadswandeling, als de tijd het toelaat. We bezoeken een lapidarium van halfedelstenen en vervolgens een werkplaats voor het maken van pousse pousse en miniatuurauto’s.
dag 3, vr 24-10
Na het ontbijt rijden we richting Ambositra. Eén ding dat de Hooglanden kenmerkt, is de architectuur. Bijna alle huizen zijn gemaakt van baksteen, met fraai uitgesneden houten balkons en luiken met mooie kleuren. Vóór Ambositra zien we de Col de Tapia waar de tapia groeit, een boomsoort die bestand is tegen bosbranden. In de rozenstad Ambositra wordt fraai traditioneel houtsnijwerk vervaardigd en toegepast in de veranda’s van huizen. We bekijken een atelier en rijden vervolgens door naar Ranomafana. Het landschap verandert nu in weelderig groen, met aan weerszijden tropisch bos, soms onderbroken door kleine dorpjes waar bananen en houtskool verkocht worden. Bochtige wegen lopen steile heuvels op en af, waardoor de rit behoorlijk lang duurt. De tropische bossen maken langzaamaan plaats voor rijstvelden en eucalyptusbossen. De laatste 35 kilometer naar het nationale park Ranomafana gaan weer door dik tropisch regenwoud, vaak in de regen onder een bewolkte hemel.
dag 4, za 25-10
Gespecialiseerde gidsen wandelen met ons mee op zoek naar enkele van de twaalf soorten lemuren in het nationale park Ranomafana. De bekendste is de gouden bamboelemuur, die hier in 1987 ontdekt is. Er zijn ook reptielen, meer dan honderd soorten vogels, vlinders en orchideeën te zien. Ranomafana betekent ‘heet water’, vanwege de vele warmwaterbronnen die hier te vinden zijn.
dag 5, zo 26-10
Via de universiteitsstad Fianarantsoa bereiken we Ambalavao. Daar bezoeken we een werkplaats waar ze het befaamde anteimoropapier maken – volgens een techniek die werd geïntroduceerd door Arabische handelslieden. Vervolgens maken we een stop bij het Anja-reservaat voor een wandeling waarbij we onder meer ringstaartmaki’s zien. Op weg naar Ranohira doorkruisen we het gebied van het Bara-volk met zijn grote kudden zeboes. Het is een plateau met enorme granieten heuvels en rode aarde. Aan het eind van de middag arriveren we in het nationale park Isalo.
dag 6, ma 27-10
We maken een lange wandeling door Isalo, dat bestaat uit grasvlakten, dramatisch gevormde zandsteenformaties en weelderig begroeide kloven met poelen vol koel stromend water. We zien ringstaarten, bruine lemuren en kleinere dieren. Ook wijzen de gidsen ons op de graven van het Bara- en Sakalava-volk. Op sommige plekken heerst een microklimaat met bijbehorende flora, zoals de satranapalm, aloë’s en de pachypodium of olifantsvoet.
dag 7, di 28-10
Na het ontbijt gaan we verder naar Toliara (Tuléar). Na één uur rijden stoppen we in Ilakaka, dat zich na de ontdekking van saffier vijftien jaar geleden ontwikkelde van een klein dorpje tot een drukke stad. Onderweg stoppen we voor een wandeling van circa één uur met een speciale gids in het semidroge tropische bos in het nationale park Zombitse, de thuisbasis van enkele endemische vogels en zes soorten maki’s. Hier ontdekken we een nieuw landschap, bestaande uit halfdroog bos met baobab-tamarindebomen. Naarmate we dichter bij Tuléar komen, zien we doornige struiken en zo nu en dan enkele kleurrijke graven van de Mahafaly- en Antandroy-stammen. Na aankomst in Tuléar rijden we noordwaarts naar Ifaty parallel aan de kust langs mangroven, doornige struiken en duinen. Bij aankomst gaan we naar het Reniala Spiny Forest, een typisch droog en doornig bos dat alleen in het zuidelijk deel van het land te zien is. Daar zullen we enkele baobabs en andere unieke bomen vinden.
dag 8, wo 29-10
Vrije dag. Gelegen in de grootste lagune van het land wordt Ifaty beschermd door een groot koraalrif, waardoor het een ideale plek is om te duiken, te snorkelen of gewoon wat te ontspannen. U kunt ter plekke kiezen uit diverse facultatieve excursies. Het is ook mogelijk een wandeling te maken naar het vissersdorp Mangily om de levendige en geanimeerde terugkeer van de vissers uit de zee te zien en het leven van de Vezo-vissers te ervaren.
dag 9, do 30-10
We rijden naar het vliegveld van Tuléar voor de vlucht terug naar Tana. Aansluitend transfer naar ons rustig gelegen hotel.
dag 10, vr 31-10
In de ochtend bezoeken we de Colline Royale d’Ambohimanga, een ware vesting, niet ver van de hoofdstad, en het zomerverblijf van de Merina-vorsten. Nog altijd heerst er een gewijde sfeer en worden er offers geplengd; het is het belangrijkste symbool van de Merina-cultuur. Daarna rijden we oostwaarts naar Andasibe door een groene landschap, naar het vochtige deel van het land met veel oerbossen en meren. Vanwege het drukke verkeer op deze bochtige weg zullen we over deze afstand van 135 kilometer drie tot vier uur doen. Halverwege stoppen we in het Pyereras Reptielenpark om gekweekte kameleons en andere soorten reptielen te zien. Daarna rijden we nog twee uur om Andasibe te bereiken, waar we onze intrek nemen in een schitterend in het bos gelegen lodge.
dag 11, za 01-11
Onder leiding van een gids maken we een wandeling van drie à vier uur in het nationale park Andasibe Mantadia, het vroegere Périnet. Dit ligt in het regenwoud op de hellingen richting de Indische Oceaan. Dit 810 hectare grote reservaat herbergt tal van unieke dieren. Zo kunnen er negen soorten lemuren worden gespot, waaronder de indri, de grootste lemuren van het eiland, naast endemische kameleons, tenreks en vele vogels. We ontdekken ook een grote verscheidenheid aan orchideeën. Na onze wandeling bezoeken we de boomplantage in Mitsinjo en het privépark van Vakona, waar de ‘eilanden van de lemuren’ de beste kans bieden om goede foto’s van deze bijzondere dieren te maken.
dag 12, zo 02-11
We zetten koers richting Brickaville, een oude koloniale stad die bekendstaat om haar suikerrietplantages. Vervolgens rijden we over een onverharde weg verder naar Manambolo. Vandaar varen we in één uur over het Pangalanes-kanaal, dat tijdens de kolonisatieperiode voor commercieel gebruik is aangelegd, en het blauwe Rasoabe-meer, naar Akanin’ny Nofy oftewel Nest der Dromen. Onze bungalows liggen in het Palmarium Reservaat en aan het meer. Tussen de palmbomen, orchideeën en de beroemde vanille leven zeven soorten lemuren, naast vele soorten reptielen en vogels. We zitten hier dus midden in de natuur! In de namiddag varen we het aanpalende Ampitabe-meer op en doen we het Ayeaye-eiland aan, waar de gelijknamige, bedreigde maki’s – in het Nederlands ook bekend als vingerdier – beschermd worden. We zullen er deze unieke en zelden geziene lemuren in hun natuurlijke habitat van heel dichtbij zien.
dag 13, ma 03-11
De vogelaars onder ons kunnen in de vroege ochtend op expeditie om endemische vogels te spotten. Na het ontbijt verkennen we te voet uitgebreider het reservaat waarin onze bungalows liggen, op zoek naar de hier levende lemuren, waaronder de indri.
dag 14, di 04-11
We varen in twee à drie uur over het Pangalanes-kanaal naar Tamatave, de belangrijkste haven en de tweede belangrijkste stad van Madagaskar. Onderweg zien we lokale bewoners op hun bamboe prauwen. Na aankomst krijgen we een korte rondleiding door de stad, alvorens we noordwaarts naar Mahambo rijden langs de prachtige kustweg. Dit is de meest weelderige regio van het eiland, met de hoogste regenval en luchtvochtigheid.
dag 15, wo 05-11
We varen ’s ochtends, wanneer de zee kalm is, in drie uur naar het kleine eiland Sainte-Marie, waar we drie nachten verblijven in Ambodifototra, de hoofdstad van het eiland.
dag 16 en 17, do 06-11 en vr 07-11
Sainte-Marie was in de zestiende eeuw de thuisbasis van piraten. De koningin van het eiland was zelfs met een van hen getrouwd. Hiervan getuigen nog de Europese (piraten)begraafplaats en enkele koloniale gebouwen uit die tijd. De vriendelijke en gastvrije bevolking, de mooie stranden en de prachtige kreken trekken toeristen op zoek naar rust en schoonheid. U kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, snorkelen en duiken. Er zijn ook interessante bezienswaardigheden in en rondom Ambodifotatra en Baie des Forbans, zoals de katholieke kerk uit 1837 en traditionele vissersdorpjes.
dag 18, za 08-11
We vliegen terug naar Tana, waar we nog één nacht verblijven in ons rustig gelegen hotel.
dag 19, zo 09-11
Vrije dag tot ons vertrek naar de luchthaven. U kunt de hele dag nog gebruikmaken van de kamer en genieten van lunch en diner.
dag 20, za 10-11
Midden in de nacht vertrek van onze lijnvlucht naar Amsterdam met overstap in Parijs. Aankomst in Amsterdam rond twee uur ‘s middags.

Vervoer naar de bestemming
We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Antananarivo en vice versa met een overstap in Parijs per KLM / Air France. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchtgegevens zijn:
22-10-2025: Amsterdam - Parijs, 06.45 - 07.55 uur
Parijs - Antananarivo, 10.30 - 22.20 uur
10-11-2025: Antananarivo - Parijs, 01.15 - 10.55 uur
Parijs - Amsterdam, 12.40 - 14.00 uur
Op de vluchten per KLM / Air France is voor elke deelnemer ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, maar op de lokale vluchten minder. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Madagaskar is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
Vervoer ter plaatse
De rondreis door Madagaskar wordt uitgevoerd met goede Toyota Coasters met airconditioning en koelbox. Op de dagen 9 en 18 maken we gebruik van een lokale vlucht per Air Madagascar. De exacte vluchttijden volgen in de praktische reisgegevens die deelnemers circa een maand vóór vertrek ontvangen. Op de dagen 12, 14 en 15 is een deel van het vervoer per boot.
Hotels
overnachtingsplaatsen: Antananarivo (1 nacht) - Antsirabe (1 nacht) - Ranomafana (2 nachten) - Ranohira (Isalo) (2 nachten) - Ifaty (2 nachten) - Antananarivo (1 nacht) - Andasibe (2 nachten) - Ankanin’ny Nofy (2 nachten) - Mahambo (1 nacht) - Sainte-Marie (3 nachten) - Antananarivo (1 nacht)
We logeren niet in de stad Antananarivo maar in de buurt van het nabijgelegen vliegveld in een comfortabel hotel met zwembad. Andere hotels hebben ook vaak een zwembad en zijn met hun circa drie sterren en relatief grote kamers bepaald goed begaanbaar. De hotels in Ranomafana en Ifaty zijn het eenvoudigst maar o.i. de beste keus. De lodges in Andasibe en Isalo hebben vier sterren.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel of de lodge dragen. We raden een duffelbag of zachte koffer met wieltjes aan in verband met de bagageruimte in de landcruisers.
Maaltijden
Op deze reis zijn alle lunches en diners in Madagaskar inbegrepen bij de reissom. De lunches vinden plaats in lokale restaurants of worden als picknicklunch in de natuur aangeboden. De diners vinden plaats in het hotel of de lodge, vaak als buffetmaaltijd, waardoor er een ruime keuze is.
Het ontbijt in Madagaskar is doorgaans vrij eenvoudig (denk aan Frankrijk). De warme maaltijden zijn smakelijk bereid en gevarieerd, met rijst, frites, vele soorten groenten, vis en vlees, en verrijkt met o.a. gember en kokos. De invloed van voormalige kolonisator Frankrijk is nog voelbaar in gerechten als canard au vanille. Vegetarisch eten is tegenwoordig niet onbekend. Mineraalwater, vruchtensap, limonades, bier en Malagassische wijn zijn gebruikelijke dranken; koffie en thee zijn niet noodzakelijkerwijs onderdeel van de maaltijd en moeten soms apart worden besteld. Ook limonades, water en spiritualiën zijn overal verkrijgbaar.

Zwaarte van de reis
Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Madagaskar heeft niet heel veel toerisme en is weinig ontwikkeld. De hoofdwegen zijn er goed. Secundaire wegen zijn matig tot slecht, maar die berijden we zo min mogelijk. De wandelingen zijn over het algemeen kort. Speciale vermelding verdienen Ranomafana, Isalo en Andasibe. In Ranomafana loopt u over bospaden, waar het nat en vrij steil kan zijn. Een stevige wandeling in het park Isalo van circa zeven kilometer licht stijgen en dalen wordt beloond met een heerlijke lunch in de natuur. In Andasibe loopt u drie tot vier uur met een gids in het vochtige tropisch regenwoud. Geen enkele wandeling is ‘verplicht’.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.
Gezondheid
Kraanwater drinken is niet veilig, we raden aan flessen mineraalwater te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij de lodges en hotels.
Voor reizigers uit West-Europa zijn geen vaccinaties verplicht, maar een (re-)vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A wordt aanbevolen. Op Madagaskar komt malaria voor. U kunt als malariaprofylaxe malarone overwegen. De meeste vaccinaties dienen vanaf zes weken vóór vertrek te geschieden. Raadpleeg daarom tijdig uw huisarts of de plaatselijke GGD voor meer details. De deelnemers ontvangen meer informatie.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
Kleding
Zomerkleding voor overdag en iets warms voor de avond is voldoende. Een regenjas voor het regenwoud en stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen.
Reisperiode
De temperaturen verschillen met de plaats en hoogte. Het is voorjaar op het zuidelijk halfrond tijdens ons bezoek. In Tana zal het ruim 25 ˚C zijn, maar het kan ’s nachts met wel 10 ˚C afkoelen. Meer naar het zuiden is de luchtvochtigheid lager, met nog meer verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Er is het hele jaar door kans op een bui, al is november hier de droogste maand.
Er zijn tegenwoordig behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.
Grensdocumenten
Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na vertrek geldig te zijn, dus t/m 10 mei 2026.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.
Visum
Nederlanders dienen na aankomst op de luchthaven van Antananarivo een visum aan te schaffen.
Geld
Op Madagaskar is de munt de Malagassische ariary (MGA). U kunt ter plekke euro’s omwisselen of (beperkt) pinnen. U heeft onderweg geld nodig voor persoonlijke uitgaven zoals drankjes, het laten wassen van kleding en eventueel souvenirs. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen op Madagaskar. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
Entrees
De entreekosten en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
eSIM
Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau, zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.
Inschrijving
U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
CO2-reductie
Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u op hier.
Reisleiding
De reis zal inhoudelijk worden geleid door Liliane Close. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep, waar nodig ondersteund door aanvullende natuurgidsen.
Liliane Close

Woonde vele jaren in Latijns-Amerika en legde zich daar toe op de opvang van gestrande dierlijke kustbewoners. Ze is een wereldreiziger die al haar hele leven met (wilde) dieren werkt. Ze heeft een grote kennis van flora en fauna en bezocht Madagaskar recent nog. Liliane heeft voor Labrys Reizen al meerdere malen ervoor gezorgd dat een mooie reis onvergetelijk wordt.
Reisgegevens
20-daagse vliegreis
22 oktober t/m 10 november 2025
Reissom
t/m 1 juli 2025: € 6495,-
vanaf 2 juli 2025: € 6695,-
toeslag eenpersoonskamer: € 650,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd als er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.
Inclusief
lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf o.b.v. volpension, reisleiding, lokale gidsen, entrees, eSIM, fooien, investering in CO2-reductie
Exclusief
overige maaltijden, drankjes, visum à € 40,-, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking
Aantal deelnemers
minimum: 10 / maximum: 18