Skip to main content
Kazachstan en Kirgizië: Op ontdekkingstocht in het hart van Centraal-Azië
Kazachstan en Kirgizië: Op ontdekkingstocht in het hart van Centraal-Azië
Kazachstan en Kirgizië: Op ontdekkingstocht in het hart van Centraal-Azië

Kazachstan en Kirgizië: Op ontdekkingstocht in het hart van Centraal-Azië

 • Hartelijk dank voor uw interesse in deze volgeboekte reis. U wordt op de wachtlijst geplaatst. Mocht er een plaats vrijkomen op deze reis, ontvangt u van ons bericht. Ook indien de reis nogmaals wordt georganiseerd, ontvangt u van ons een bericht.

  Kazachstan is een immens land. Het beslaat maar liefst 74 keer de oppervlakte van Nederland. Wij beperken ons tot de voormalige hoofdstad Almaty en het gebied eromheen in het zuiden van het land. Dit vertoont zowel qua natuur als qua cultuur grote overeenkomsten met het deel van Kirgizië dat we aansluitend bezoeken. De witgetopte bergen van het Tian Shangebergte rijzen op boven groene valleien, die zich uitstekend lenen voor het houden van grote kudden paarden, naast koeien en schapen; bij het hoger gelegen Song-Kölmeer ontwaren we ook jaks. In de lager gelegen steppegebieden worden semiwoestijnachtige gebieden onderbroken door groene velden vol bloemen. Zowel hier als in de bergen zien we regelmatig de steenarend – ter plekke bekend als de gouden adelaar – en kleinere (roof)vogels overzweven. De nomadische tradities werden onder de Sovjets onderdrukt, maar kennen de laatste decennia een wederopleving. We maken ook kennis met de Oeigoerse en de Doengaanse minderheden (etnisch Turks resp. Chinees) die hier leven, en in Karakol met de invloed van de Russische kozakken, die zich hier in de negentiende eeuw vestigden.

  Zoals het op een ontdekkingsreis betaamt, zijn onverwachtse veranderingen mogelijk. Enig improvisatievermogen en flexibiliteit worden geapprecieerd. Daarnaast is een redelijk goede conditie aan te bevelen, aangezien we de nodige wandelingen zullen maken in de prachtige natuur van het Centraal-Azië.

 • dag 1, ma 24-06

  Lijnvlucht van Amsterdam via Istanboel naar Almaty in Kazachstan.

  dag 2, di 25-06

  Na onze vroege aankomst in Almaty transfer naar het hotel en wat rust. Aansluitend verkenning van deze voormalige hoofdstad, die in het verleden Alma Ata heette. Die functie ging in 1997 over naar Astana. In het levendige stadsbeeld is daarvan niets te merken: hier ligt nog steeds het culturele zwaartepunt van het land. Verkenning van de stad, die aan twee zijden door hoge bergen wordt begrensd. We zien het Republieksplein met het Onafhankelijkheidsmonument en wandelen door het historisch centrum naar het Panfilovpark. Ook bezoeken we de sprookjesachtige Zenkovkathedraal, de op een na grootste houten kerk ter wereld; het Museum van Muziekinstrumenten, waar we meer leren over de inheemse Kazachse muzikale tradities; en het neoclassicistische Abaitheater. Twee overnachtingen in Almaty.

  Dag 3, wo 26-06

  Vanochtend leren we in het Nationaal Museum meer over de Kazachse geschiedenis en cultuur. Na de lunch korte rit naar het nationale park Ile-Alatau in de witgetopte bergen ten zuiden van Almaty, waar we een prachtige wandeling in de natuur maken. Bij terugkomst in Almaty gaan we per kabelbaan naar de Kok Tobeheuvel om te genieten van het uitzicht.

  dag 4, do 27-06

  Rit naar het nationale park Charyn Canyon, ontstaan door erosie door de gelijknamige rivier en de elementen. Het uitzicht op de roodoranje rotsformaties van bovenaf is prachtig. In de canyon voert een goed begaanbaar pad ons naar de rivier. Hier ontdekken we steeds wisselende vormen en kleuren. De canyon is alleen bereikbaar via een goede maar lange trap. Eenmaal beneden kunt u ook een busje nemen naar het water. Overnachting en diner in een guesthouse in het dorp Saty. Met wat geluk zien we vandaag onze eerste gouden adelaar(s).

  dag 5, vr 28-06

  Excursie naar de meren van Kolsai, op de noordelijke hellingen van het Tian Shangebergte. De meren ontstonden (deels) door aardverschuivingen. Met fourwheeldriveminibusjes rijden we via een ruige route door naar het Kaindymeer op 2000 meter hoogte. Het water is afhankelijk van de weersomstandigheden groen of diepblauw; de verdronken bomen verraden dat dit een beboste kloof was, voordat een aardbeving in 1911 het meer deed ontstaan. We genieten van de natuur tijdens onze wandelingen en picknicklunch.

  dag 6, za 29-06

  We steken de grens met Kirgizië over en rijden via de groene Karkaravallei met haar rijke weidegronden en vele kudden paarden naar Karakol, ook bekend onder de Russische naam Przjevalsk. Deze stad is vernoemd naar de Russische ontdekker van het przewalskipaard, Nikolaj Przjevalski. Hier bezichtigen we de houten Russisch-orthodoxe kerk en de eveneens houten moskee in Doengaanse stijl. We dineren vanavond bij een Oeigoerse familie.

  dag 7, zo 30-06

  Na een wandeling over de zondagse veemarkt rijden we naar de Jeti-Oguzkloof met haar beroemde rode rotsen, die de bron zijn van vele legenden. Vanuit het bovenste deel van de kloof maken we een wandeling van 12 kilometer via een niet al te stijle en goed begaanbare pas naar Svetlaja Poljana. Wie dit niet wil, kan een korte wandeling maken naar een nabijgelegen waterval en vervolgens met de bus verder rijden naar het ontmoetingspunt. Diner en overnachting in een joertkamp bij Tamga met zicht op het Issyk Koelmeer dat we, hoewel het een van de grootste bergmeren ter wereld is, nog amper hebben gezien.

  dag 8, ma 01-07

  Een wandeling door de kleurrijke Skazka Canyon is sprookjesachtig. Het uitzicht van boven is wellicht nog indrukwekkender, maar vraagt om een wat uitdagende klim. We wonen een demonstratie van de adelaarsjacht bij. In het dorp Kyzyl-Tuu gebruiken we de lunch en bezoeken we een traditionele joertwerkplaats. In Kochkor hebben we de gelegenheid een handwerkcoöperatie te bezoeken, waar de voor Kirgizië karakteristieke shyrdaks, felgekleurde rechthoekige vilten tapijten, gemaakt worden. Diner en overnachting in Kochkor.

  dag 9, di 02-07

  Door een ruig steppelandschap rijden we naar het op 3016 meter hoogte gelegen meer van Song-Köl via een spectaculaire pas met marmotten en alpiene flora. Zowel jaks als koeien floreren op deze hoogten en lopen soms door elkaar. Uiteraard zien we ook ontelbaar veel paarden. We lunchen in een joert aan de oever van het meer en wandelen vervolgens een stuk richting ons kamp met zicht op het meer. Het terrein is vlak en goed begaanbaar, maar wie wil kan gebruikmaken van het minibusje. We bezoeken ook familie van lokale herders om het traditionele leven te zien. In de namiddag kunt u optioneel wandelen of paardrijden in de omgeving.

  dag 10, wo 03-07

  Na het ontbijt rijden we naar ons guesthouse in de brede Chon-Keminkloof. De vruchtbare vallei wordt omringd door beboste bergen, die uitnodigen tot verkenning. Na de lunch kunt u kiezen uit diverse activiteiten, zoals paardrijden, wandelen of een kookworkshop.

  dag 11, do 04-07

  En route naar Bisjkek bekijken we de Buranatoren, een van de beroemdste monumenten van Noord-Kirgizië. Het is vrijwel het enige restant van de stad Balasagun, die in de tiende eeuw gesticht werd door de Karakhaniden. Er is ook een klein museum bij de toren.
  Na de lunch rijden we verder naar Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië. Er zijn weinig steden in Centraal-Azië waar de voormalige Sovjet-Unie zo’n onmiskenbare invloed op de stedenbouw en de architectuur gehad heeft. Tijdens onze verkenning van de stad zien we het centrale Ala-Tooplein en het aanpalende park en bezoeken we het recentelijk heringerichte en overzichtelijke Historisch Museum.

  dag 12, vr 05-07 ’s

  Ochtends verkennen we de Osh Bazaar, een van de grootste in Centraal-Azië.
  Voorzien van een picknicklunch rijden we vervolgens naar het nationale park Ala-Archa, waar we een gemakkelijke en korte wandeling langs de rivier maken. Wie wil kan verder lopen naar de Ak-Saiwaterval (ongeveer 3 kilometer afstand met een hoogteverschil van circa 500 meter). ’s Avonds besluiten we de reis met een afscheidsdiner in een lokaal restaurant, waarbij we ook traditionele muziek en liederen horen.

  dag 13, za 06-07

  Vroeg in de ochtend rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam via Istanboel.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele, indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Almaty en van Bisjkek naar Amsterdam met Turkish Airlines. We kiezen bewust voor een ruime overstaptijd op de grote luchthaven van Istanboel. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
  De vluchtgegevens zijn:
  24-06-2024: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
  24-06-2024: Istanboel - Almaty, 20.25 - 04.35 uur (aankomst op 25-06)
  06-07-2024: Bisjkek - Istanboel, 10.10 - 13.05 uur
  06-07-2024: Istanboel - Amsterdam, 19.20 - 21.50 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland, in Kazachstan en in Kirgizië is het vier uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Kazachstan en Kirgizië wordt uitgevoerd met een of twee moderne, comfortabele minibusjes met voor iedereen een raamplaats. In geval van twee busjes zal de reisleider beurtelings in beide busjes plaatsnemen. De fourwheeldriveminibusjes die we gebruiken voor de tocht naar het Kaindymeer, hebben geen airconditioning.
  De hoofdwegen zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig, maar het is daar relatief rustig rijden. De meeste passen zijn vrij glooiend; slechts op enkele plaatsen zijn er haarspeldbochten met de daarbij horende fraaie vergezichten.

  Accommodatie

  overnachtingsplaatsen: Almaty (2 nachten) - Saty (2 nachten) - Karakol (1 nacht) - Tamga (1 nacht) - Kochkor (1 nacht) - Song-Köl (1 nacht) - Chon-Kemin (1 nacht) - Bisjkek (2 nachten)
  In Almaty en Bisjkek overnachten we in viersterrenhotels, elders verblijven we in comfortabele driesterrenhotels of guesthouses. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
  De twee joertkampen zijn eenvoudig, maar schoon en de bedden zijn comfortabel. In Tamga is er tussen twee joerts steeds een toilet- en douchegebouw. Bij het Song-Kölmeer is er een toilet- en douchegebouw. Onze joerts daar zijn voorzien van kachels. Hier is ook maar een deel van de tijd elektriciteit in de joerts en in het toiletgebouw; buiten is er geen verlichting. U moet een zaklamp – of beter nog een hoofdlampje – meenemen.
  De hotels en guesthouses hebben in de regel een douche en geen badkuip; ook de joertkampen hebben douches met warm, stromend water – in Song-Köl slechts een deel van de tijd, wanneer de generator aanstaat.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. Enkele lunches zijn in de vorm van een lunchpakket voor een picknicklunch. Bij de maaltijden wordt in de regel thee, koffie en water geserveerd. Overige drankjes (frisdrank, alcoholische dranken voor zover beschikbaar) zijn voor eigen rekening. De maaltijden vinden afwisselend plaats in lokale restaurants en in de accommodatie.
  Zowel in Kazachstan als in Kirgizië eet men veel noedelgerechten met groente en gegrild vlees, naast plov, diverse salades en gevulde deegwaren. Worst van paardenvlees is een lokale specialiteit, evenals koemis, gefermenteerde merriemelk. De vruchtbare boomgaarden bij het Issyk Koelmeer zijn beroemd om hun abrikozen en kersen.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  In de steden wordt een deel van de bezienswaardigheden te voet bereikt. Daarbuiten maken we meerdere wandelingen, waarvan de langste op dag 7 (circa 4 uur inclusief picknicklunch) kan worden overgeslagen. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist. Eventueel kunt u ook telescopische wandelstokken meenemen.
  Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden.
  Beide landen zijn hygiënisch; rauwkost bij de maaltijd kan zonder gevaar worden gegeten. Vegetarisch eten is zeker mogelijk, veganistisch is lastiger. Leidingwater moet u niet drinken. In ons minibusje zal een grote watertank staan, zodat u uw hervulbare drinkfles onderweg bij kunt vullen. Ook in de accommodatie staat in de regel drinkwater voor u klaar.

  Reisperiode

  De reis vindt laat in juni plaats, wanneer de meeste kudden naar de hooggelegen zomerweiden zijn gebracht. De temperatuur is doorgaans al aangenaam; in het laaggelegen Almaty, Burana en Bisjkek is het nog niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC in Almaty en Bisjkek en tot 21 ºC in de wat hoger gelegen plaatsen. Aan het Söng-Kölmeer kan het fris zijn en ’s nachts afkoelen tot rond het vriespunt, maar ook elders kan het ‘s nachts koud worden. Neem daarom zeker ook warme kleding en thermo-ondergoed mee. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Visa zijn niet nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 6 januari 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.

  Geld

  De Kazachse munteenheid is de tenge, de Kirgizische munteenheid is de som. Pinautomaten zijn in de grotere steden en ook in grote supermarkten aanwezig, evenals wisselkantoren. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Het wordt aanbevolen om nieuwe euro- of dollarbiljetten mee te nemen voor het wisselen.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Kazachstan en Kirgizië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Facultatieve excursies, zoals paardrijden en de kookworkshop, zijn voor eigen rekening. Rekent u op circa $ 25,- per persoon per activiteit.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

 • Hartelijk dank voor uw interesse in deze volgeboekte reis. U wordt op de wachtlijst geplaatst. Mocht er een plaats vrijkomen op deze reis, ontvangt u van ons bericht. Ook indien de reis nogmaals wordt georganiseerd, ontvangt u van ons een bericht.

  Kazachstan is een immens land. Het beslaat maar liefst 74 keer de oppervlakte van Nederland. Wij beperken ons tot de voormalige hoofdstad Almaty en het gebied eromheen in het zuiden van het land. Dit vertoont zowel qua natuur als qua cultuur grote overeenkomsten met het deel van Kirgizië dat we aansluitend bezoeken. De witgetopte bergen van het Tian Shangebergte rijzen op boven groene valleien, die zich uitstekend lenen voor het houden van grote kudden paarden, naast koeien en schapen; bij het hoger gelegen Song-Kölmeer ontwaren we ook jaks. In de lager gelegen steppegebieden worden semiwoestijnachtige gebieden onderbroken door groene velden vol bloemen. Zowel hier als in de bergen zien we regelmatig de steenarend – ter plekke bekend als de gouden adelaar – en kleinere (roof)vogels overzweven. De nomadische tradities werden onder de Sovjets onderdrukt, maar kennen de laatste decennia een wederopleving. We maken ook kennis met de Oeigoerse en de Doengaanse minderheden (etnisch Turks resp. Chinees) die hier leven, en in Karakol met de invloed van de Russische kozakken, die zich hier in de negentiende eeuw vestigden.

  Zoals het op een ontdekkingsreis betaamt, zijn onverwachtse veranderingen mogelijk. Enig improvisatievermogen en flexibiliteit worden geapprecieerd. Daarnaast is een redelijk goede conditie aan te bevelen, aangezien we de nodige wandelingen zullen maken in de prachtige natuur van het Centraal-Azië.

 • dag 1, ma 24-06

  Lijnvlucht van Amsterdam via Istanboel naar Almaty in Kazachstan.

  dag 2, di 25-06

  Na onze vroege aankomst in Almaty transfer naar het hotel en wat rust. Aansluitend verkenning van deze voormalige hoofdstad, die in het verleden Alma Ata heette. Die functie ging in 1997 over naar Astana. In het levendige stadsbeeld is daarvan niets te merken: hier ligt nog steeds het culturele zwaartepunt van het land. Verkenning van de stad, die aan twee zijden door hoge bergen wordt begrensd. We zien het Republieksplein met het Onafhankelijkheidsmonument en wandelen door het historisch centrum naar het Panfilovpark. Ook bezoeken we de sprookjesachtige Zenkovkathedraal, de op een na grootste houten kerk ter wereld; het Museum van Muziekinstrumenten, waar we meer leren over de inheemse Kazachse muzikale tradities; en het neoclassicistische Abaitheater. Twee overnachtingen in Almaty.

  Dag 3, wo 26-06

  Vanochtend leren we in het Nationaal Museum meer over de Kazachse geschiedenis en cultuur. Na de lunch korte rit naar het nationale park Ile-Alatau in de witgetopte bergen ten zuiden van Almaty, waar we een prachtige wandeling in de natuur maken. Bij terugkomst in Almaty gaan we per kabelbaan naar de Kok Tobeheuvel om te genieten van het uitzicht.

  dag 4, do 27-06

  Rit naar het nationale park Charyn Canyon, ontstaan door erosie door de gelijknamige rivier en de elementen. Het uitzicht op de roodoranje rotsformaties van bovenaf is prachtig. In de canyon voert een goed begaanbaar pad ons naar de rivier. Hier ontdekken we steeds wisselende vormen en kleuren. De canyon is alleen bereikbaar via een goede maar lange trap. Eenmaal beneden kunt u ook een busje nemen naar het water. Overnachting en diner in een guesthouse in het dorp Saty. Met wat geluk zien we vandaag onze eerste gouden adelaar(s).

  dag 5, vr 28-06

  Excursie naar de meren van Kolsai, op de noordelijke hellingen van het Tian Shangebergte. De meren ontstonden (deels) door aardverschuivingen. Met fourwheeldriveminibusjes rijden we via een ruige route door naar het Kaindymeer op 2000 meter hoogte. Het water is afhankelijk van de weersomstandigheden groen of diepblauw; de verdronken bomen verraden dat dit een beboste kloof was, voordat een aardbeving in 1911 het meer deed ontstaan. We genieten van de natuur tijdens onze wandelingen en picknicklunch.

  dag 6, za 29-06

  We steken de grens met Kirgizië over en rijden via de groene Karkaravallei met haar rijke weidegronden en vele kudden paarden naar Karakol, ook bekend onder de Russische naam Przjevalsk. Deze stad is vernoemd naar de Russische ontdekker van het przewalskipaard, Nikolaj Przjevalski. Hier bezichtigen we de houten Russisch-orthodoxe kerk en de eveneens houten moskee in Doengaanse stijl. We dineren vanavond bij een Oeigoerse familie.

  dag 7, zo 30-06

  Na een wandeling over de zondagse veemarkt rijden we naar de Jeti-Oguzkloof met haar beroemde rode rotsen, die de bron zijn van vele legenden. Vanuit het bovenste deel van de kloof maken we een wandeling van 12 kilometer via een niet al te stijle en goed begaanbare pas naar Svetlaja Poljana. Wie dit niet wil, kan een korte wandeling maken naar een nabijgelegen waterval en vervolgens met de bus verder rijden naar het ontmoetingspunt. Diner en overnachting in een joertkamp bij Tamga met zicht op het Issyk Koelmeer dat we, hoewel het een van de grootste bergmeren ter wereld is, nog amper hebben gezien.

  dag 8, ma 01-07

  Een wandeling door de kleurrijke Skazka Canyon is sprookjesachtig. Het uitzicht van boven is wellicht nog indrukwekkender, maar vraagt om een wat uitdagende klim. We wonen een demonstratie van de adelaarsjacht bij. In het dorp Kyzyl-Tuu gebruiken we de lunch en bezoeken we een traditionele joertwerkplaats. In Kochkor hebben we de gelegenheid een handwerkcoöperatie te bezoeken, waar de voor Kirgizië karakteristieke shyrdaks, felgekleurde rechthoekige vilten tapijten, gemaakt worden. Diner en overnachting in Kochkor.

  dag 9, di 02-07

  Door een ruig steppelandschap rijden we naar het op 3016 meter hoogte gelegen meer van Song-Köl via een spectaculaire pas met marmotten en alpiene flora. Zowel jaks als koeien floreren op deze hoogten en lopen soms door elkaar. Uiteraard zien we ook ontelbaar veel paarden. We lunchen in een joert aan de oever van het meer en wandelen vervolgens een stuk richting ons kamp met zicht op het meer. Het terrein is vlak en goed begaanbaar, maar wie wil kan gebruikmaken van het minibusje. We bezoeken ook familie van lokale herders om het traditionele leven te zien. In de namiddag kunt u optioneel wandelen of paardrijden in de omgeving.

  dag 10, wo 03-07

  Na het ontbijt rijden we naar ons guesthouse in de brede Chon-Keminkloof. De vruchtbare vallei wordt omringd door beboste bergen, die uitnodigen tot verkenning. Na de lunch kunt u kiezen uit diverse activiteiten, zoals paardrijden, wandelen of een kookworkshop.

  dag 11, do 04-07

  En route naar Bisjkek bekijken we de Buranatoren, een van de beroemdste monumenten van Noord-Kirgizië. Het is vrijwel het enige restant van de stad Balasagun, die in de tiende eeuw gesticht werd door de Karakhaniden. Er is ook een klein museum bij de toren.
  Na de lunch rijden we verder naar Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië. Er zijn weinig steden in Centraal-Azië waar de voormalige Sovjet-Unie zo’n onmiskenbare invloed op de stedenbouw en de architectuur gehad heeft. Tijdens onze verkenning van de stad zien we het centrale Ala-Tooplein en het aanpalende park en bezoeken we het recentelijk heringerichte en overzichtelijke Historisch Museum.

  dag 12, vr 05-07 ’s

  Ochtends verkennen we de Osh Bazaar, een van de grootste in Centraal-Azië.
  Voorzien van een picknicklunch rijden we vervolgens naar het nationale park Ala-Archa, waar we een gemakkelijke en korte wandeling langs de rivier maken. Wie wil kan verder lopen naar de Ak-Saiwaterval (ongeveer 3 kilometer afstand met een hoogteverschil van circa 500 meter). ’s Avonds besluiten we de reis met een afscheidsdiner in een lokaal restaurant, waarbij we ook traditionele muziek en liederen horen.

  dag 13, za 06-07

  Vroeg in de ochtend rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam via Istanboel.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele, indirecte lijnvluchten van Amsterdam naar Almaty en van Bisjkek naar Amsterdam met Turkish Airlines. We kiezen bewust voor een ruime overstaptijd op de grote luchthaven van Istanboel. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
  De vluchtgegevens zijn:
  24-06-2024: Amsterdam - Istanboel, 11.30 - 15.50 uur
  24-06-2024: Istanboel - Almaty, 20.25 - 04.35 uur (aankomst op 25-06)
  06-07-2024: Bisjkek - Istanboel, 10.10 - 13.05 uur
  06-07-2024: Istanboel - Amsterdam, 19.20 - 21.50 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Turkije is het één uur later dan in Nederland, in Kazachstan en in Kirgizië is het vier uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

  Vervoer ter plaatse

  De rondreis door Kazachstan en Kirgizië wordt uitgevoerd met een of twee moderne, comfortabele minibusjes met voor iedereen een raamplaats. In geval van twee busjes zal de reisleider beurtelings in beide busjes plaatsnemen. De fourwheeldriveminibusjes die we gebruiken voor de tocht naar het Kaindymeer, hebben geen airconditioning.
  De hoofdwegen zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig, maar het is daar relatief rustig rijden. De meeste passen zijn vrij glooiend; slechts op enkele plaatsen zijn er haarspeldbochten met de daarbij horende fraaie vergezichten.

  Accommodatie

  overnachtingsplaatsen: Almaty (2 nachten) - Saty (2 nachten) - Karakol (1 nacht) - Tamga (1 nacht) - Kochkor (1 nacht) - Song-Köl (1 nacht) - Chon-Kemin (1 nacht) - Bisjkek (2 nachten)
  In Almaty en Bisjkek overnachten we in viersterrenhotels, elders verblijven we in comfortabele driesterrenhotels of guesthouses. Houd er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
  De twee joertkampen zijn eenvoudig, maar schoon en de bedden zijn comfortabel. In Tamga is er tussen twee joerts steeds een toilet- en douchegebouw. Bij het Song-Kölmeer is er een toilet- en douchegebouw. Onze joerts daar zijn voorzien van kachels. Hier is ook maar een deel van de tijd elektriciteit in de joerts en in het toiletgebouw; buiten is er geen verlichting. U moet een zaklamp – of beter nog een hoofdlampje – meenemen.
  De hotels en guesthouses hebben in de regel een douche en geen badkuip; ook de joertkampen hebben douches met warm, stromend water – in Song-Köl slechts een deel van de tijd, wanneer de generator aanstaat.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. Enkele lunches zijn in de vorm van een lunchpakket voor een picknicklunch. Bij de maaltijden wordt in de regel thee, koffie en water geserveerd. Overige drankjes (frisdrank, alcoholische dranken voor zover beschikbaar) zijn voor eigen rekening. De maaltijden vinden afwisselend plaats in lokale restaurants en in de accommodatie.
  Zowel in Kazachstan als in Kirgizië eet men veel noedelgerechten met groente en gegrild vlees, naast plov, diverse salades en gevulde deegwaren. Worst van paardenvlees is een lokale specialiteit, evenals koemis, gefermenteerde merriemelk. De vruchtbare boomgaarden bij het Issyk Koelmeer zijn beroemd om hun abrikozen en kersen.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  In de steden wordt een deel van de bezienswaardigheden te voet bereikt. Daarbuiten maken we meerdere wandelingen, waarvan de langste op dag 7 (circa 4 uur inclusief picknicklunch) kan worden overgeslagen. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist. Eventueel kunt u ook telescopische wandelstokken meenemen.
  Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A worden aangeraden.
  Beide landen zijn hygiënisch; rauwkost bij de maaltijd kan zonder gevaar worden gegeten. Vegetarisch eten is zeker mogelijk, veganistisch is lastiger. Leidingwater moet u niet drinken. In ons minibusje zal een grote watertank staan, zodat u uw hervulbare drinkfles onderweg bij kunt vullen. Ook in de accommodatie staat in de regel drinkwater voor u klaar.

  Reisperiode

  De reis vindt laat in juni plaats, wanneer de meeste kudden naar de hooggelegen zomerweiden zijn gebracht. De temperatuur is doorgaans al aangenaam; in het laaggelegen Almaty, Burana en Bisjkek is het nog niet te warm. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC in Almaty en Bisjkek en tot 21 ºC in de wat hoger gelegen plaatsen. Aan het Söng-Kölmeer kan het fris zijn en ’s nachts afkoelen tot rond het vriespunt, maar ook elders kan het ‘s nachts koud worden. Neem daarom zeker ook warme kleding en thermo-ondergoed mee. Er kan een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

  Grensdocumenten

  Visa zijn niet nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 6 januari 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.

  Geld

  De Kazachse munteenheid is de tenge, de Kirgizische munteenheid is de som. Pinautomaten zijn in de grotere steden en ook in grote supermarkten aanwezig, evenals wisselkantoren. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Het wordt aanbevolen om nieuwe euro- of dollarbiljetten mee te nemen voor het wisselen.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Kazachstan en Kirgizië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Facultatieve excursies, zoals paardrijden en de kookworkshop, zijn voor eigen rekening. Rekent u op circa $ 25,- per persoon per activiteit.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Karel Onwijn, historicus en publicist. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Landenreeks Baltische landen, Ode aan Oekraïne, Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht.

HOVO

HOVO

Wilt u zich blijven ontwikkelen, tijdens of na uw werkende leven? Dan vindt u bij HOVO een breed aanbod aan cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

Reisgegevens

13-daagse vliegreis
24 juni t/m 6 juli 2024

Reissom

t/m 19 maart 2024: € 3945
vanaf 20 maart 2024: € 4145
toeslag eenpersoonskamer: € 315
NB In de joertkampen beschikken we slechts over een beperkt aantal joerts. De tenten voor eenpersoonsgebruik zijn reeds vergeven. U deelt deze twee nachten een tent met een reisgeno(o)t(e) van hetzelfde geslacht.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, verblijf op basis van volpension inclusief koffie/thee, water, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 16

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.