Skip to main content
Java in historisch perspectief
Java in historisch perspectief
Java in historisch perspectief

Java in historisch perspectief

  • Indonesië, en dan vooral de geschiedenis van het land dat ooit Nederlands-Indië heette, staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling. Die hernieuwde aandacht heeft een ander karakter gekregen: er is meer aandacht voor kolonialisme en het slavernijverleden. Een lange gedeelde geschiedenis is onderwerp van discussies, en nieuwe generaties stellen andere vragen. Redenen voor Historisch Nieuwsblad om deze succesvolle reis opnieuw in een iets andere vorm aan te bieden in 2024. We gaan op zoek naar resten van het verleden, maar kijken vooral ook naar het Indonesië van nu. We spreken met diverse Indonesische erfgoedorganisaties en historici, en horen hoe zij dat verleden zien en hoe zij naar de toekomst kijken. Vanzelfsprekend staan we ook stil bij de schaduwkanten van de koloniale geschiedenis.
    We beginnen in Jakarta en reizen deels per bus, deels per trein in een rustig tempo naar het oosten van Java, waar we eindigen in Surabaya. Onderweg spreken we historici, erfgoeddeskundigen en vele anderen. We horen hoe zij naar die gedeeltelijk gedeelde geschiedenis kijken. We reizen langs plantages, rijstvelden en gebergten. Dat groene landschap wisselen we af met bruisende steden als Bandung, Yogyakarta en havensteden langs de noordkust, zoals Pekalongan, Semarang en Surabaya. In elke stad belichten we een ander aspect van het verleden of van de cultuur. Zo zien we in Jakarta dat er nog veel in archieven bewaard wordt en bezoeken we in Surabaya de historische buurt Peneleh, waar de kiem ligt van het Indonesisch nationalisme. Uiteraard gaan we uitgebreid genieten van de gevarieerde Indonesische keuken en horen we ook meer over de specerijen en hun beladen geschiedenis. Samen met onze Indonesische partnerorganisatie hebben we mooie hotels uitgezocht en zorgen we dat er ruim voldoende vrije tijd is.

  • dag 1, wo 18-09

    ’s Avonds vertrekt onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

    dag 2, do 19-09

    Na aankomst in Jakarta gaan we naar het gunstig gelegen, aangename hotel Borobudur. In de avond verzorgt uw reisleider een inleiding over de reis.

    dag 3, vr 20-09

    In de ochtend krijgen we toegang tot de Nationale Archieven met de grootste verzameling VOC-stukken en oude kaarten. Na een lunch in deze buurt rijden we kriskras door de villawijk Menteng terug naar het hotel. Als de tijd het toelaat, nemen we een kijkje in het Museum Proklamasi.

    dag 4, za 21-09

    Vandaag gaan we naar het oudste, noordelijke deel van de stad. Te voet verkennen we de oude haven Sunda Kelapa met prachtige schoeners. Liefhebbers kunnen een kort boottochtje maken. Vervolgens rijden we naar de wijk Kota, het vroegere centrum van Batavia. Na de lunch in Café Batavia gaan we met historicus prof. Peter Carey naar het voormalig stadhuis aan het Fatahillah-plein, nu een museum. We wandelen verder door de deels gerestaureerde wijk langs de oever van de Kali Besar. ’s Avonds dineren we in het Tugu Kunstkring Paleis, waar u meer hoort over de specerijen en de lokale keuken.

    dag 5, zo 22-09

    ’s Morgens bekijken we het National Awakening Museum, waar we worden rondgeleid door een Indonesische historicus. Via de tolweg rijden we naar de plantage Malabar in de bergachtige Preanger ten zuiden van Bandung, waar we logeren in het eenvoudige guesthouse van de plantage. Na aankomst brengen we een bezoek aan het graf van Bosscha, een van de administrateuren van de gelijknamige theeplantage.

    dag 6, ma 23-09

    In de ochtend maken we een wandeling door de theetuinen. De geschiedenis van deze en andere plantages in de omgeving was aanleiding voor Hella Haasse om het beroemde boek Heren van de thee te schrijven. ’s Avonds bespreken we dit boek in al zijn perspectieven in de huiskamer van Bosscha.

    dag 7, di 24-09

    In de ochtend rijden we naar Bandung, waar we verblijven in het Paviljoen hotel. Eerste kennismaking met erfgoedorganisatie Bandung Trails.

    dag 8, wo 25-09

    Onder leiding van Bandung Trails bekijken we het rijke historische erfgoed van Bandung te voet en per touringcar. We brengen een bezoek aan Gedung Saté, de zetel van de gouverneur, en zien gebouwen als de Javasche Bank, Sociëteit Concordia en het postkantoor. Ook de kerken en de moskee die tijdens de jaren twintig en dertig ontstonden, krijgen onze aandacht. Indien de tijd het toelaat, wandelen we over het terrein van de Technische Hogeschool, nu de ITB. We gebruiken onderweg een typisch Sundanese lunch. De avond is ter vrije besteding.

    dag 9, do 26-09

    Vroeg in de ochtend vertrekken we van Bandung via Tegal naar Pekalongan, waar we in de middag arriveren. Het kuststadje Pekalongan werd vooral beroemd vanwege de batikwerkplaatsen. We logeren in hotel The Sidji, waarvan het hoofdgebouw stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

    dag 10, vr 27-09

    Vandaag staat indien mogelijk een suikerfabriek in de buurt op het programma. In de middag bezoeken we het Museum Batik in het voormalige kantoor van een suikersyndicaat. Vervolgens rijden we langs enkele andere architectonisch interessante gebouwen in de stad. Als er tijd is, lopen we door een straatje met batikwinkeltjes.

    dag 11, za 28-09

    In de ochtend gaan we naar een batikwerkplaats, vanwaar we doorrijden naar Semarang. Deze kuststad is rijk bedeeld met historische gebouwen en monumenten. Bij het ereveld Kalibanteng worden we opgewacht door iemand van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting en krijgen we een inleiding, voordat we over het ereveld wandelen. Vervolgens gaan we vergezeld door Ibu Tyas Susanti en Bapak Tjahyono van de Semarang Heritage Group naar ons Novotel Semarang.

    dag 12, zo 29-09

    In Semarang begeleidt Bapak Tjahyono ons naar het oude, gerestaureerde gedeelte van de stad. Het gebouw Monod Diephuis was ooit in bezit van de suikermagnaat Oey Tiong Ham. Na de lunch in de oude pastorie van de Koepelkerk gaan we per betjak naar een Chinese tempel. In de avond bekijken we het gerestaureerde Gebouw-met-de-duizend-deuren, het in oriëntaalse stijl opgetrokken kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij, thans Lawang Sewu geheten.

    dag 13, ma 30-09

    In de ochtend is er tijd voor het Volkstheater Sobokarti en maken we een laatste rondrit door de stad. Dan rijden we door naar het spoorwegmuseum in Ambarawa en maken we, mits de tijd het toelaat, een ritje per stoomtrein. Daarna rijden we door het bergland naar ons hotel Plataran Heritage, niet ver van de Borobudur.

    dag 14, di 01-10

    Vandaag bezichtigen we de Borobudur, een van de bekendste monumenten van Java. We nemen de interessante geschiedenis van dit boeddhistisch complex uitgebreid door met een lokale gids. De middag is vrij.

    dag 15, wo 02-10

    Na het ontbijt rit naar Yogyakarta en bezichtiging van het Ulen Sentalu Museum. We verblijven in het mooie Phoenix hotel. De middag is ter vrije besteding. In de namiddag bezoeken we de wijk Kota Gede, waar de sultandynastie in de zestiende eeuw ontstond. Tijdens het diner wordt u bijgepraat over de ontwikkeling van grassroots erfgoedorganisaties in de afgelopen twintig jaar.

    dag 16, do 03-10

    Per trein reizen we naar Surabaya, waar we de laatste drie nachten verblijven in het historisch gedenkwaardige hotel Majapahit. In de namiddag bekijken we een oude wijk en een Nederlandse begraafplaats onder leiding van erfgoedorganisatie Begandring Surabaya.

    dag 17, vr 04-10

    Surabaya. De lange relatie met Nederland werd hier in september 1945 beeindigd door de symbolische daad van het afscheuren van een reep van de Nederlandse vlag, waardoor deze de kleuren van de Indonesische vlag kreeg. Tijdens een stadsrondrit zien we onder meer het raadhuis in de stijl van de Amsterdamse School en het voormalige gouverneurskantoor in de stijl van Dudok, het gebouw van de Handelsvereeniging Amsterdam, en een villa van de Javasche Bank. De avond is ter vrije besteding.

    dag 18, za 05-10

    Vandaag maken we een uitstapje naar Pasuruan en volgen we de sporen van Couperus. Afscheidsmaaltijd in het hotel.

    dag 19, zo 06-10

    's Morgens vliegen we van Surabaya naar Jakarta, vanwaar we in de loop van de avond doorvliegen naar Amsterdam.

    dag 20, ma 07-10

    Aankomst in Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele, directe lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta en vice versa terug met KLM. Er wordt een tussenstop gemaakt in Kuala Lumpur. De vluchtgegevens zijn:
    18-09-2024: Amsterdam - Jakarta, 21.15 - 18.05 uur (op 19-09)
    06-10-2024: Jakarta - Amsterdam, 19.20 - 06.25 uur (op 06-10)
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    We maken gebruik van een moderne airconditioned bus met ruim voldoende zitplaatsen. Voor de treinrit naar Surabaya maken we gebruik van de comfortabele executive klasse. Op 6 oktober maken we gebruik van een lokale vlucht van Surabaya naar Jakarta.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Jakarta (3 nachten) - Malabar (2 nachten) - Bandung (2 nachten) - Pekalongan (2 nachten) - Semarang (2 nachten) - Borobudur (2 nachten) - Yogyakarta (1 nacht) - Surabaya (3 nachten)
    We verblijven waar mogelijk in goede viersterrenhotels en elders in het o.i. beste hotel ter plaatse. In meerdere plaatsen verblijven we in heritage hotels, zoals het fameuze Majapahit in Soerabaja, die zelf iets toevoegen aan de reis.
    Het guesthouse van de plantage Malabar, waar we twee nachten verblijven, is erg simpel maar fraai gelegen. Hier ervaren we daadwerkelijk het Javaanse platteland. Naast kamers zijn er cottages, met elk twee kamers en gedeelde sanitaire voorzieningen. Indien u een badkamer moet delen met een andere reizig(st)er krijgt u € 50,- korting op de reissom. U ontvangt in dat geval bericht bij boeking. In de overige hotels zijn alle kamers voorzien van douche/bad en toilet.

    Maaltijden

    De maaltijden zullen over het algemeen Indonesisch/Javaans zijn, en we zullen tijdens een der maaltijden ook de geschiedenis van de Javaanse keuken behandelen.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.
    In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Java. De maximum temperaturen zijn tussen de 25 °C (Bogor) en 33 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon zal veel schijnen, maar wordt ook getemperd door wolken.
    Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 7 april 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Vooraf moet een toeristenvisum worden aangevraagd voor een verblijf tot 30 dagen. Dit kan vooraf online. De kosten voor dit visum bedragen €30,-, onder voorbehoud van wijzigingen.

    Geld

    In Indonesië is de munteenheid de rupiah. U heeft geld nodig voor overige maaltijden, persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 25,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

  • Indonesië, en dan vooral de geschiedenis van het land dat ooit Nederlands-Indië heette, staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling. Die hernieuwde aandacht heeft een ander karakter gekregen: er is meer aandacht voor kolonialisme en het slavernijverleden. Een lange gedeelde geschiedenis is onderwerp van discussies, en nieuwe generaties stellen andere vragen. Redenen voor Historisch Nieuwsblad om deze succesvolle reis opnieuw in een iets andere vorm aan te bieden in 2024. We gaan op zoek naar resten van het verleden, maar kijken vooral ook naar het Indonesië van nu. We spreken met diverse Indonesische erfgoedorganisaties en historici, en horen hoe zij dat verleden zien en hoe zij naar de toekomst kijken. Vanzelfsprekend staan we ook stil bij de schaduwkanten van de koloniale geschiedenis.
    We beginnen in Jakarta en reizen deels per bus, deels per trein in een rustig tempo naar het oosten van Java, waar we eindigen in Surabaya. Onderweg spreken we historici, erfgoeddeskundigen en vele anderen. We horen hoe zij naar die gedeeltelijk gedeelde geschiedenis kijken. We reizen langs plantages, rijstvelden en gebergten. Dat groene landschap wisselen we af met bruisende steden als Bandung, Yogyakarta en havensteden langs de noordkust, zoals Pekalongan, Semarang en Surabaya. In elke stad belichten we een ander aspect van het verleden of van de cultuur. Zo zien we in Jakarta dat er nog veel in archieven bewaard wordt en bezoeken we in Surabaya de historische buurt Peneleh, waar de kiem ligt van het Indonesisch nationalisme. Uiteraard gaan we uitgebreid genieten van de gevarieerde Indonesische keuken en horen we ook meer over de specerijen en hun beladen geschiedenis. Samen met onze Indonesische partnerorganisatie hebben we mooie hotels uitgezocht en zorgen we dat er ruim voldoende vrije tijd is.

  • dag 1, wo 18-09

    ’s Avonds vertrekt onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

    dag 2, do 19-09

    Na aankomst in Jakarta gaan we naar het gunstig gelegen, aangename hotel Borobudur. In de avond verzorgt uw reisleider een inleiding over de reis.

    dag 3, vr 20-09

    In de ochtend krijgen we toegang tot de Nationale Archieven met de grootste verzameling VOC-stukken en oude kaarten. Na een lunch in deze buurt rijden we kriskras door de villawijk Menteng terug naar het hotel. Als de tijd het toelaat, nemen we een kijkje in het Museum Proklamasi.

    dag 4, za 21-09

    Vandaag gaan we naar het oudste, noordelijke deel van de stad. Te voet verkennen we de oude haven Sunda Kelapa met prachtige schoeners. Liefhebbers kunnen een kort boottochtje maken. Vervolgens rijden we naar de wijk Kota, het vroegere centrum van Batavia. Na de lunch in Café Batavia gaan we met historicus prof. Peter Carey naar het voormalig stadhuis aan het Fatahillah-plein, nu een museum. We wandelen verder door de deels gerestaureerde wijk langs de oever van de Kali Besar. ’s Avonds dineren we in het Tugu Kunstkring Paleis, waar u meer hoort over de specerijen en de lokale keuken.

    dag 5, zo 22-09

    ’s Morgens bekijken we het National Awakening Museum, waar we worden rondgeleid door een Indonesische historicus. Via de tolweg rijden we naar de plantage Malabar in de bergachtige Preanger ten zuiden van Bandung, waar we logeren in het eenvoudige guesthouse van de plantage. Na aankomst brengen we een bezoek aan het graf van Bosscha, een van de administrateuren van de gelijknamige theeplantage.

    dag 6, ma 23-09

    In de ochtend maken we een wandeling door de theetuinen. De geschiedenis van deze en andere plantages in de omgeving was aanleiding voor Hella Haasse om het beroemde boek Heren van de thee te schrijven. ’s Avonds bespreken we dit boek in al zijn perspectieven in de huiskamer van Bosscha.

    dag 7, di 24-09

    In de ochtend rijden we naar Bandung, waar we verblijven in het Paviljoen hotel. Eerste kennismaking met erfgoedorganisatie Bandung Trails.

    dag 8, wo 25-09

    Onder leiding van Bandung Trails bekijken we het rijke historische erfgoed van Bandung te voet en per touringcar. We brengen een bezoek aan Gedung Saté, de zetel van de gouverneur, en zien gebouwen als de Javasche Bank, Sociëteit Concordia en het postkantoor. Ook de kerken en de moskee die tijdens de jaren twintig en dertig ontstonden, krijgen onze aandacht. Indien de tijd het toelaat, wandelen we over het terrein van de Technische Hogeschool, nu de ITB. We gebruiken onderweg een typisch Sundanese lunch. De avond is ter vrije besteding.

    dag 9, do 26-09

    Vroeg in de ochtend vertrekken we van Bandung via Tegal naar Pekalongan, waar we in de middag arriveren. Het kuststadje Pekalongan werd vooral beroemd vanwege de batikwerkplaatsen. We logeren in hotel The Sidji, waarvan het hoofdgebouw stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

    dag 10, vr 27-09

    Vandaag staat indien mogelijk een suikerfabriek in de buurt op het programma. In de middag bezoeken we het Museum Batik in het voormalige kantoor van een suikersyndicaat. Vervolgens rijden we langs enkele andere architectonisch interessante gebouwen in de stad. Als er tijd is, lopen we door een straatje met batikwinkeltjes.

    dag 11, za 28-09

    In de ochtend gaan we naar een batikwerkplaats, vanwaar we doorrijden naar Semarang. Deze kuststad is rijk bedeeld met historische gebouwen en monumenten. Bij het ereveld Kalibanteng worden we opgewacht door iemand van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting en krijgen we een inleiding, voordat we over het ereveld wandelen. Vervolgens gaan we vergezeld door Ibu Tyas Susanti en Bapak Tjahyono van de Semarang Heritage Group naar ons Novotel Semarang.

    dag 12, zo 29-09

    In Semarang begeleidt Bapak Tjahyono ons naar het oude, gerestaureerde gedeelte van de stad. Het gebouw Monod Diephuis was ooit in bezit van de suikermagnaat Oey Tiong Ham. Na de lunch in de oude pastorie van de Koepelkerk gaan we per betjak naar een Chinese tempel. In de avond bekijken we het gerestaureerde Gebouw-met-de-duizend-deuren, het in oriëntaalse stijl opgetrokken kantoor van de Nederlandsch-Indische Spoorwegmaatschappij, thans Lawang Sewu geheten.

    dag 13, ma 30-09

    In de ochtend is er tijd voor het Volkstheater Sobokarti en maken we een laatste rondrit door de stad. Dan rijden we door naar het spoorwegmuseum in Ambarawa en maken we, mits de tijd het toelaat, een ritje per stoomtrein. Daarna rijden we door het bergland naar ons hotel Plataran Heritage, niet ver van de Borobudur.

    dag 14, di 01-10

    Vandaag bezichtigen we de Borobudur, een van de bekendste monumenten van Java. We nemen de interessante geschiedenis van dit boeddhistisch complex uitgebreid door met een lokale gids. De middag is vrij.

    dag 15, wo 02-10

    Na het ontbijt rit naar Yogyakarta en bezichtiging van het Ulen Sentalu Museum. We verblijven in het mooie Phoenix hotel. De middag is ter vrije besteding. In de namiddag bezoeken we de wijk Kota Gede, waar de sultandynastie in de zestiende eeuw ontstond. Tijdens het diner wordt u bijgepraat over de ontwikkeling van grassroots erfgoedorganisaties in de afgelopen twintig jaar.

    dag 16, do 03-10

    Per trein reizen we naar Surabaya, waar we de laatste drie nachten verblijven in het historisch gedenkwaardige hotel Majapahit. In de namiddag bekijken we een oude wijk en een Nederlandse begraafplaats onder leiding van erfgoedorganisatie Begandring Surabaya.

    dag 17, vr 04-10

    Surabaya. De lange relatie met Nederland werd hier in september 1945 beeindigd door de symbolische daad van het afscheuren van een reep van de Nederlandse vlag, waardoor deze de kleuren van de Indonesische vlag kreeg. Tijdens een stadsrondrit zien we onder meer het raadhuis in de stijl van de Amsterdamse School en het voormalige gouverneurskantoor in de stijl van Dudok, het gebouw van de Handelsvereeniging Amsterdam, en een villa van de Javasche Bank. De avond is ter vrije besteding.

    dag 18, za 05-10

    Vandaag maken we een uitstapje naar Pasuruan en volgen we de sporen van Couperus. Afscheidsmaaltijd in het hotel.

    dag 19, zo 06-10

    's Morgens vliegen we van Surabaya naar Jakarta, vanwaar we in de loop van de avond doorvliegen naar Amsterdam.

    dag 20, ma 07-10

    Aankomst in Amsterdam.

  • Vervoer naar de bestemming

    We maken gebruik van comfortabele, directe lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta en vice versa terug met KLM. Er wordt een tussenstop gemaakt in Kuala Lumpur. De vluchtgegevens zijn:
    18-09-2024: Amsterdam - Jakarta, 21.15 - 18.05 uur (op 19-09)
    06-10-2024: Jakarta - Amsterdam, 19.20 - 06.25 uur (op 06-10)
    Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
    NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later dan in Nederland.
    NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

    Vervoer ter plaatse

    We maken gebruik van een moderne airconditioned bus met ruim voldoende zitplaatsen. Voor de treinrit naar Surabaya maken we gebruik van de comfortabele executive klasse. Op 6 oktober maken we gebruik van een lokale vlucht van Surabaya naar Jakarta.

    Hotels

    Overnachtingsplaatsen: Jakarta (3 nachten) - Malabar (2 nachten) - Bandung (2 nachten) - Pekalongan (2 nachten) - Semarang (2 nachten) - Borobudur (2 nachten) - Yogyakarta (1 nacht) - Surabaya (3 nachten)
    We verblijven waar mogelijk in goede viersterrenhotels en elders in het o.i. beste hotel ter plaatse. In meerdere plaatsen verblijven we in heritage hotels, zoals het fameuze Majapahit in Soerabaja, die zelf iets toevoegen aan de reis.
    Het guesthouse van de plantage Malabar, waar we twee nachten verblijven, is erg simpel maar fraai gelegen. Hier ervaren we daadwerkelijk het Javaanse platteland. Naast kamers zijn er cottages, met elk twee kamers en gedeelde sanitaire voorzieningen. Indien u een badkamer moet delen met een andere reizig(st)er krijgt u € 50,- korting op de reissom. U ontvangt in dat geval bericht bij boeking. In de overige hotels zijn alle kamers voorzien van douche/bad en toilet.

    Maaltijden

    De maaltijden zullen over het algemeen Indonesisch/Javaans zijn, en we zullen tijdens een der maaltijden ook de geschiedenis van de Javaanse keuken behandelen.

  • Zwaarte van de reis

    Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.
    In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel en vice versa kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
    Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
    Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

    Gezondheid

    Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Reisperiode

    September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Java. De maximum temperaturen zijn tussen de 25 °C (Bogor) en 33 °C overdag. Het koelt 's nachts wat af. U moet rekening houden met nu en dan een tropische bui. De zon zal veel schijnen, maar wordt ook getemperd door wolken.
    Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden. De deelnemers ontvangen meer informatie.

    Grensdocumenten

    Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 7 april 2025, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
    NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

    Visum

    Vooraf moet een toeristenvisum worden aangevraagd voor een verblijf tot 30 dagen. Dit kan vooraf online. De kosten voor dit visum bedragen €30,-, onder voorbehoud van wijzigingen.

    Geld

    In Indonesië is de munteenheid de rupiah. U heeft geld nodig voor overige maaltijden, persoonlijke uitgaven zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 25,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

    Entrees

    De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

    Inschrijving

    U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

    CO2-reductie

    Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

drs. Monique Soesman

drs. Monique Soesman

Studeerde Talen en Culturen van Zuidoost-Azië in Leiden. Ze woonde 27 jaar in Indonesië en werkte in de gezondheidssector en op de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade.
Voor Labrys Reizen ontwikkelde ze reizen naar Java in historisch perspectief. Ze schreef reisgidsen over Indonesië voor uitgeverij de Geus en voor de ANWB. In 2022 was ze redacteur bij de commissie Versterking Kennis Geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië, ook wel commissie Bussemaker genoemd. Momenteel werkt ze aan een boek over haar grootvader.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Historisch Nieuwsblad werpt nieuw licht op grote gebeurtenissen uit het verleden en staat garant voor een bijzonder programma en voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Reisgegevens

20-daagse vliegreis
18 september t/m 7 oktober 2024

Reissom

abonnees Historisch Nieuwsblad: € 6095
niet-abonnees: € 6195
toeslag eenpersoonskamer: € 680

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 15 lunches, 13 diners, 1 flesje water bij elke maaltijd, reisleiding, lokale gidsen, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, overige drankjes, verzekeringen, e-visum à €30,-, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.