Skip to main content
In het spoor van Bauhaus
In het spoor van Bauhaus
In het spoor van Bauhaus

In het spoor van Bauhaus

Ondanks het feit dat Bauhaus maar kort heeft bestaan (1919-1933), is de invloed van deze visionaire Duitse ontwerperschool nog altijd voelbaar. Het werk van grote designers als Walter Gropius, Marianne Brandt, Oskar Schlemmer en Marcel Breuer heeft vandaag de dag niets aan schoonheid en moderniteit ingeboet. Deze reist voert langs de wortels van de Bauhaus-beweging, die begint in de klassieke Duitse cultuurstad Weimar en via Dessau met zijn iconische Bauhaus academiegebouw eindigt in het dynamische Berlijn. Het Bauhaus verhaal is het verhaal van een groep ontwerpers die met een nieuwe vormentaal een explosie van creativiteit teweeg bracht, maar uiteindelijk de nek werd omgedraaid door het opkomende  Nationaalsocialisme. We bezoeken de originele academies, de experimentele woonhuizen en woonwijken, de werkkamer van Bauhaus oprichter Walter Gropius, we gaan langs de  designhoogtepunten in twee nieuwe Bauhaus musea en overnachten in de befaamde studentenkamers van het Prellerhaus. Om wakker te worden in het oude hoofdkwartier van Bauhaus in Dessau, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert.

dag 1, zo 28-09

Vroeg vertrek per bus vanaf Utrecht Centraal richting Weimar. Onderweg krijgen we in Alfeld an der Leine een rondleiding door de Fagusfabriek. Deze in 1911 door Walter Gropius samen met Adolf Meyer voor de ondernemer Carl Benscheidt ontworpen schoenleestenfabriek geldt als een van de sleutelwerken in de moderne architectuur. Het was de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas zijn gemaakt. Aan het eind van de middag aankomst in Weimar, waar drie overnachtingen zijn. Gezamenlijk diner.

dag 2, ma 29-09

In het Neues Museum Weimar bekijken we de vaste collectie met de naam ‘Wege zum Bauhaus’ voor een goede inleiding op de aanloop en de beginperiode van Bauhaus. We wandelen door de wijk Neues Bauen am Horn, waarin de Bauhausstijl goed terug te zien is, en bezoeken Haus am Horn. Dit werd in 1923 gebouwd op initiatief van directeur Walter Gropius zelf en gold als modelhuis voor de Bauhaustentoonstelling van dat jaar. Het is met zijn vernieuwende plattegrond het enige gerealiseerde gebouw van de Bauhausschool in Weimar. Tijdens een stadswandeling langs bijzondere plekken maken we nader kennis met de geschiedenis van de stad. Het in 2019 opgeleverde nieuwe Bauhaus-Museum heeft met de Gropiuscollectie de schatten van de oudste Bauhausverzameling ter wereld in huis. We maken er uitgebreid kennis met de verschillende objecten uit de Bauhausperiode. Ook de architectuur van het gebouw is zeer de moeite waard.

dag 3, di 30-09

Allereerst een bezoek aan het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universität. Dit werd ontworpen door Henry van de Velde, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau, maar later in zijn leven ook een voorstander van het functionalisme. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius werd overgenomen en in 1919 opging in het Staatliches Bauhaus. Een rondwandeling onder leiding van een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, tekeningen van Oskar Schlemmer, de ateliers, en het kantoor van Gropius. Terug in de stad nemen we een kijkje in de historische Herzogin Anna Amalia Bibliothek, die na een brand in 2004 prachtig gerestaureerd werd. In de middag vertrekken we per touringcar naar het nabijgelegen Jena en bezoeken we Villa Silberblick, het huis waar Nietzsche gestorven is. Indien mogelijk bezichtigen we enkele villa’s in Bauhausstijl ter plaatse.

dag 4, wo 01-10

We vertrekken naar Dessau, de volgende standplaats van de Bauhausschool. Hier liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen, geheel volgens de idealen van zijn school. Daarnaast werden diverse Meisterwohnungen ontworpen voor de leraren. We overnachten in het Bauhausgebouw zelf in de gerenoveerde studentenkamers.

dag 5, do 02-10

Het nieuwe Bauhaus Museum bezit met 40.000 objecten de op-een-na-grootste Bauhauscollectie ter wereld. Aan de hand hiervan wordt de historie van Bauhaus in Dessau verteld. De Siedlung Dessau-Törten werd ontworpen om nieuwe modellen huizen voor de sociale woningbouw uit te proberen. We zien verschillende woningtypen, alsmede het Stahlhaus, dat als materiaalexperiment ontstond. We lunchen in het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe. Aansluitend rijden we naar Berlijn voor de laatste twee overnachtingen. We stoppen in de buurt van Potsdam voor de architectonisch bijzondere Einsteintoren, in 1921 gebouwd door de architect Erich Mendelsohn en in gebruik als sterrenwacht.

dag 6, vr 03-10

Deze dag staat in het teken van de nalatenschap van het Bauhaus in Berlijn. We bezoeken de Neue Nationalgalerie van architect Mies von der Rohe. Daarnaast verkennen we in verschillende wijken van de stad voorbeelden van deze nalatenschap. Zo werd het Hansaviertel in 1957 voor een bouwtentoonstelling ontwikkeld door 53 architecten uit 13 landen, waaronder diverse Bauhausarchitecten. De Huffeisensiedlung is een van de paradepaardjes van de volkshuisvesting door Bruno Taut. In de wijk Rupenhorn vinden we diverse villa’s uit de jaren twintig van architecten als Hermann Muthesius, Ludwig Hilberseimer en de broers Luckhardt. Indien mogelijk bekijken we Haus Luckhardt of de Villa Lindemann, het huidige Touro College.

dag 7, za 04-10

Terugrit naar Utrecht, met onderweg een stadswandeling in Celle. Aan de rand van de binnenstad vinden we ontwerpen van architect Otto Haesler. Hij was een van de eersten die staalskeletten op grote schaal in de woningbouw gebruikte. We wandelen door de woonwijk Italienische Garten, langs de Glasschule en het Direktorenwohnhaus. In de avond zijn we weer terug in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Weimar (3 nachten) - Dessau (1 nacht) - Berlijn (2 nachten)
In Weimar en Berlijn verblijven we in goede, centraal gelegen viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. In Dessau wordt overnacht in de voormalige studentenkamers in het gebouw van de Bauhaus Universiteit. De sanitaire voorzieningen bevinden zich daar buiten de kamer en worden gedeeld.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Duitsland. De temperatuur is doorgaans aangenaam; de echte zomerhitte is verdwenen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.  

Ondanks het feit dat Bauhaus maar kort heeft bestaan (1919-1933), is de invloed van deze visionaire Duitse ontwerperschool nog altijd voelbaar. Het werk van grote designers als Walter Gropius, Marianne Brandt, Oskar Schlemmer en Marcel Breuer heeft vandaag de dag niets aan schoonheid en moderniteit ingeboet. Deze reist voert langs de wortels van de Bauhaus-beweging, die begint in de klassieke Duitse cultuurstad Weimar en via Dessau met zijn iconische Bauhaus academiegebouw eindigt in het dynamische Berlijn. Het Bauhaus verhaal is het verhaal van een groep ontwerpers die met een nieuwe vormentaal een explosie van creativiteit teweeg bracht, maar uiteindelijk de nek werd omgedraaid door het opkomende  Nationaalsocialisme. We bezoeken de originele academies, de experimentele woonhuizen en woonwijken, de werkkamer van Bauhaus oprichter Walter Gropius, we gaan langs de  designhoogtepunten in twee nieuwe Bauhaus musea en overnachten in de befaamde studentenkamers van het Prellerhaus. Om wakker te worden in het oude hoofdkwartier van Bauhaus in Dessau, dat dit jaar zijn eeuwfeest viert.

dag 1, zo 28-09

Vroeg vertrek per bus vanaf Utrecht Centraal richting Weimar. Onderweg krijgen we in Alfeld an der Leine een rondleiding door de Fagusfabriek. Deze in 1911 door Walter Gropius samen met Adolf Meyer voor de ondernemer Carl Benscheidt ontworpen schoenleestenfabriek geldt als een van de sleutelwerken in de moderne architectuur. Het was de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas zijn gemaakt. Aan het eind van de middag aankomst in Weimar, waar drie overnachtingen zijn. Gezamenlijk diner.

dag 2, ma 29-09

In het Neues Museum Weimar bekijken we de vaste collectie met de naam ‘Wege zum Bauhaus’ voor een goede inleiding op de aanloop en de beginperiode van Bauhaus. We wandelen door de wijk Neues Bauen am Horn, waarin de Bauhausstijl goed terug te zien is, en bezoeken Haus am Horn. Dit werd in 1923 gebouwd op initiatief van directeur Walter Gropius zelf en gold als modelhuis voor de Bauhaustentoonstelling van dat jaar. Het is met zijn vernieuwende plattegrond het enige gerealiseerde gebouw van de Bauhausschool in Weimar. Tijdens een stadswandeling langs bijzondere plekken maken we nader kennis met de geschiedenis van de stad. Het in 2019 opgeleverde nieuwe Bauhaus-Museum heeft met de Gropiuscollectie de schatten van de oudste Bauhausverzameling ter wereld in huis. We maken er uitgebreid kennis met de verschillende objecten uit de Bauhausperiode. Ook de architectuur van het gebouw is zeer de moeite waard.

dag 3, di 30-09

Allereerst een bezoek aan het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universität. Dit werd ontworpen door Henry van de Velde, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau, maar later in zijn leven ook een voorstander van het functionalisme. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius werd overgenomen en in 1919 opging in het Staatliches Bauhaus. Een rondwandeling onder leiding van een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, tekeningen van Oskar Schlemmer, de ateliers, en het kantoor van Gropius. Terug in de stad nemen we een kijkje in de historische Herzogin Anna Amalia Bibliothek, die na een brand in 2004 prachtig gerestaureerd werd. In de middag vertrekken we per touringcar naar het nabijgelegen Jena en bezoeken we Villa Silberblick, het huis waar Nietzsche gestorven is. Indien mogelijk bezichtigen we enkele villa’s in Bauhausstijl ter plaatse.

dag 4, wo 01-10

We vertrekken naar Dessau, de volgende standplaats van de Bauhausschool. Hier liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen, geheel volgens de idealen van zijn school. Daarnaast werden diverse Meisterwohnungen ontworpen voor de leraren. We overnachten in het Bauhausgebouw zelf in de gerenoveerde studentenkamers.

dag 5, do 02-10

Het nieuwe Bauhaus Museum bezit met 40.000 objecten de op-een-na-grootste Bauhauscollectie ter wereld. Aan de hand hiervan wordt de historie van Bauhaus in Dessau verteld. De Siedlung Dessau-Törten werd ontworpen om nieuwe modellen huizen voor de sociale woningbouw uit te proberen. We zien verschillende woningtypen, alsmede het Stahlhaus, dat als materiaalexperiment ontstond. We lunchen in het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe. Aansluitend rijden we naar Berlijn voor de laatste twee overnachtingen. We stoppen in de buurt van Potsdam voor de architectonisch bijzondere Einsteintoren, in 1921 gebouwd door de architect Erich Mendelsohn en in gebruik als sterrenwacht.

dag 6, vr 03-10

Deze dag staat in het teken van de nalatenschap van het Bauhaus in Berlijn. We bezoeken de Neue Nationalgalerie van architect Mies von der Rohe. Daarnaast verkennen we in verschillende wijken van de stad voorbeelden van deze nalatenschap. Zo werd het Hansaviertel in 1957 voor een bouwtentoonstelling ontwikkeld door 53 architecten uit 13 landen, waaronder diverse Bauhausarchitecten. De Huffeisensiedlung is een van de paradepaardjes van de volkshuisvesting door Bruno Taut. In de wijk Rupenhorn vinden we diverse villa’s uit de jaren twintig van architecten als Hermann Muthesius, Ludwig Hilberseimer en de broers Luckhardt. Indien mogelijk bekijken we Haus Luckhardt of de Villa Lindemann, het huidige Touro College.

dag 7, za 04-10

Terugrit naar Utrecht, met onderweg een stadswandeling in Celle. Aan de rand van de binnenstad vinden we ontwerpen van architect Otto Haesler. Hij was een van de eersten die staalskeletten op grote schaal in de woningbouw gebruikte. We wandelen door de woonwijk Italienische Garten, langs de Glasschule en het Direktorenwohnhaus. In de avond zijn we weer terug in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Weimar (3 nachten) - Dessau (1 nacht) - Berlijn (2 nachten)
In Weimar en Berlijn verblijven we in goede, centraal gelegen viersterrenhotels. Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. In Dessau wordt overnacht in de voormalige studentenkamers in het gebouw van de Bauhaus Universiteit. De sanitaire voorzieningen bevinden zich daar buiten de kamer en worden gedeeld.
Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn 2 lunches en 5 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste lunches en diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Voor de lunches op eigen gelegenheid wordt voldoende tijd ingeruimd.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset.
Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven. Deze headset is voor het rechteroor bestemd. Heeft u er een nodig die ook voor het linkeroor geschikt is, dan verzoeken we u vriendelijk dit nadrukkelijk aan te geven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen.
Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind september is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Duitsland. De temperatuur is doorgaans aangenaam; de echte zomerhitte is verdwenen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreekosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.  

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Bob Witman. Op sommige plekken wordt de rondleiding verzorgd door een lokale, Engelstalige gids.

Bob Witman

Bob Witman

Hij schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
28 september t/m 4 oktober 2025

Reissom

t/m 28 juli 2025: € 2495,-
vanaf 29 juli 2025: € 2645,-
toeslag eenpersoonskamer: € 350,-
NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt bij boeking de toeslag eenpersoonskamer in rekening gebracht. Zodra er een medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt deze toeslag gecrediteerd. Indien er geen kamergeno(o)t(e) wordt gevonden, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet gecrediteerd.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 2 lunches, 5 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

Bob Witman

Contact Labrys Reizen

drs. Michel Lancee

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.