Exclusieve groepsreis Fascisme in Italië

Fascisme in Italië

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Op deze reis staan de politiek en de ideologie van het Italiaanse fascisme centraal. Mussolini kan gezien worden als de leermeester van totalitaire politici. Stalin, Hitler en tal van kleinere dictatoren namen hem als voorbeeld. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de fascistische architectuur. Tijdens excursies bezoeken we de locaties waar deze ideologie letterlijk vorm kreeg. Anders dan Hitler had Mussolini veel langer de tijd om zijn projecten uit te voeren. Bovendien werd hij omringd door een keur aan talentvolle bouwmeesters. Zo was het Mussolini die de stad Rome voorzag van grote boulevards als de Via della Conciliazione om de schatten van de klassieke oudheid weer zichtbaar te maken. Natuurlijk nemen we een kijkje in de wijk EUR met het ‘vierkante Colosseum’ en zien we het sportcomplex Stadio dei Marmi. Sport en fascisme zijn immers nauw met elkaar verbonden.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem.

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

prof. dr. Maarten van Rossem

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad. Derhalve verschilt deze reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Let hierbij op hetgeen onder 'Reisgegevens' inclusief dan wel exclusief is. Graag wijzen we u er specifiek op dat de fooien en de entreekosten niet zijn inbegrepen.

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende, absurde en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

dag 1, wo 16-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. We wandelen over de Via dei Fori Imperiali, de weg die Mussolini liet aanleggen en die symbolisch van het Colosseum, het oude Rome, naar zijn kantoor aan de Piazza Venezia liep. Aan de Via dei Fori Imperiali ligt het Forum Romanum, het politieke hart van de stad in de gloriedagen van het Romeinse Rijk. Om de hoek bij het Monument van Victor Emanuel II kunnen we, als we goed kijken, nog de kooien van de wolf en de adelaar zien die Mussolini hier hield als symbolen van zijn rijk. Vier overnachtingen in Rome.

dag 2, do 17-12

We starten de dag op de Piazza Venezia. Hier zien we nog het balkon van waaraf Mussolini zijn toespraken hield. Mussolini vergeleek zich graag met de Romeinse keizer Augustus. We bezoeken de Ara Pacis, een door keizer Augustus gewijd altaar van de Vrede. We lopen ook nog langs het Mausoleum van Augustus, waar onze reisleiders u meer vertellen over de Augustuscultus van Mussolini. We vervolgen onze wandeling met de door Mussolini aangelegde Via della Conciliazione. Deze loopt van de Tiber naar het hart van Vaticaanstad. Ze staat symbool voor de verzoening tussen de Italiaanse staat en het Vaticaan, zoals deze is vastgelegd in het concordaat van 1929. Vanavond een lezing over het ontstaan van het fascisme en over de Duits-Italiaanse vriendschap in die periode.

dag 3, vr 18-12

Over Mussolini’s fascinatie voor de sport hoort u meer in het Foro Italico, een groot sportcomplex dat hoorde bij de Fascistische Academie van Lichamelijke Opvoeding. Een onderdeel van het complex vormt het Stadio dei Marmi met 59 marmeren standbeelden van atleten. Ook bezoeken we de universiteit La Sapienza. In 1935 werd de nieuwe campus van deze al in de veertiende eeuw opgerichte universiteit voltooid, de Città Universitaria. Aan het eind van de middag volgt een lezing over de rol van Italië in de Tweede Wereldoorlog en over de moderniteit van nazisme en fascisme.

dag 4, za 19-12

Dagexcursie naar EUR, het stadsdeel in het zuiden van Rome dat werd ontworpen naar de ideeën van Mussolini. De wijk werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1942, die vanwege de Tweede Wereldoorlog niet doorging. EUR moest de entree van het nieuwe Rome worden. In het ‘vierkante Colosseum’ is tegenwoordig het modehuis Fendi gehuisvest en zo nu en dan is er een expositie van moderne kunst te zien. Het Museo della Civiltà Romana is al enkele jaren gesloten, maar het gebouw zelf is al de moeite waard. De middag brengen we door in de volkswijk Garbatella. Die werd gebouwd voor de mensen die hun huizen moesten verlaten voor de bouwplannen van Mussolini in het centrum. Lage, genummerde gebouwen staan rondom een gemeenschappelijke tuin. De sfeer is nog altijd gemoedelijk en zeer Romeins. De klok in het torentje van Albergo Rosso staat al sinds 1944 stil op het tijdstip waarop de bombardementen op Rome begonnen, 11.25 uur. Op de terugweg naar ons hotel rijden we langs het postkantoor aan de Via Marmorata uit de jaren dertig.

dag 5, zo 20-12

Meer fascistische architectuur zien we bij het postkantoor aan de Piazza Bologna, waar we langs rijden op weg naar Latina. Deze stad werd in 1932 gesticht in het kader van de drooglegging van de Pontijnse moerassen, een van de grote successen van het fascistische regime. Het Museo Storico Piana delle Orme heeft een afdeling met foto’s, voertuigen en vondsten van de diverse Italiaanse fronten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén overnachting in Latina.

dag 6, ma 21-12

In het plaatsje Pontinia, net als Latina gesticht na de drooglegging, is de kenmerkende structuur van een fascistische nederzetting nog terug te vinden. Aansluitend transfer naar de luchthaven van Rome voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en vice versa met Alitalia. De vluchttijden zijn:
16-12-2020: Amsterdam - Rome, 12.00 - 14.10 uur
21-12-2020: Rome - Amsterdam, 14.05 - 16.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Rome te reizen, en terug vanaf eindplaats. Houdt u rekening met minimaal 15 uur reistijd en tweemaal overstappen op de heenreis; op de terugreis komt er nog wat extra reistijd en een extra overstap bij voor het traject Latina-Rome.
Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De transfers in Italië worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rome (4 nachten) - Latina (1 nacht)
In Rome wordt verbleven in een comfortabel driesterrenhotel. In Latina wordt verbleven in een centraal gelegen viersterrenhotel.

Maaltijden

Op deze reis zijn twee diners in lokale restaurants inbegrepen bij de reissom.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Rome is een grote en drukke stad met hoogteverschillen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

In december mogen we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 13 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse vliegreis
16 t/m 21 december 2020

Reissom

€ 1690 voor abonnees Historisch Nieuwsblad
€ 1725 voor niet-abonnees
toeslag eenpersoonskamer: € 315
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, twee diners, reisleiding, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, entrees, fooien, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

dr. Willem Melching
prof. dr. Maarten van Rossem

Contact Labrys Reizen

Johan van der Linden BSc