Exclusieve groepsreis De Donaudelta

De Donaudelta • Verkenning van een waterrijk vogelparadijs

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De uitgestrekte delta van de Donau aan de Zwarte Zeekust van Roemenië is voor vogelaars een must. Hier komen honderden soorten vogels voor, van de zwarte ibis tot de hop, van de kleurrijke scharrelaar tot de ijsvogel. Dit is het belangrijkste broedgebied ter wereld van de kleine aalscholver, de roze pelikaan en de kroeskoppelikaan. Wat opvalt is het grote aantal soorten reigers, waaronder de ralreiger, de kwak en de woudaap. Er is een grote kans dat we ze allemaal spotten. Verder zijn er velerlei eenden, duikers en sterns, waaronder kolonies van de witvleugel- en witwangstern. De zeearend is volgens sommige bronnen met maar liefst zestig broedparen vertegenwoordigd, maar laat zich niet vaak zien. We verkennen deze fascinerende waterwereld vol riet, wilgen en drijvende eilanden met een comfortabele privéhotelboot; voor de smallere kreken en meertjes gebruiken we een excursiebootje. Ten zuiden van de delta bezoeken we bovendien de oude Griekse haven Histria. De opgraving ligt temidden van lagunen en brakwatermeren. Hier leven allerlei steltlopers en zangvogels, waaronder de vorkstaartplevier, de gele kwikstaart en de blauwborst.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door dr. Maarten Frankenhuis en Liesbeth Frankenhuis-van Haaften. Gedurende de hele reis is er een gespecialiseerde, Engelstalige gids bij de groep.

dr. Maarten Frankenhuis

Hij begeleidt samen met zijn vrouw Liesbeth al ruim 15 jaar reizen naar diverse natuurbestemmingen in Afrika, Latijns-Amerika en Europa. Maarten was dierenarts en directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora. Schreef een biologische reisgids over Afrika en het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld.

dag 1, wo 02-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Boekarest, waar we tweemaal overnachten in een centraal gelegen hotel. Eerste kennismaking met het Parijs van het Oosten tijdens een korte stadswandeling langs mooie negentiende-eeuwse gebouwen, zoals het ronde, neoclassicistische Atheneum. ‘s Avonds welkomstdiner in restaurant Caru’ cu Bere, in art-nouveaustijl ingericht.

dag 2, do 03-09

Tijdens een rondrit krijgen we een idee van de stadsplanning. Het Museum voor Kunstverzamelingen herbergt onder meer een schitterende verzameling typisch Roemeense glasiconen, naar oude traditie geschilderd. Uiteraard bezoeken we het megalomane Paleis van het Volk, nu het Paleis van het Parlement genaamd, maar ook de Villa Primaverii, Ceausescu’s intieme privéverblijf. Gezamenlijke lunch bij Hanu’ lui Manuc in het oudste hotel van de stad, een prachtig achttiende-eeuws gebouw. Aansluitend dwalen we door Lipscani. Deze oude handelswijk gaat terug tot de middeleeuwen. Het oude hof, Curtea Veche, verrees hier in de vijftiende eeuw. Ook vinden we er de fraai vormgegeven Stavropoleoskerk.

dag 3, vr 04-09

Mooie rit door uitgestrekte landbouwgebieden naar de regio Dobrogea. Hier wordt nog met man en paard op het land gewerkt. Het graan en de zonnebloemen staan oogstrijp op de velden. We stoppen onderweg voor de lunch. We gaan aan boord van onze hotelboot in de havenplaats Tulcea. De eeuwenoude geschiedenis is er amper zichtbaar, maar echoot na in de aanwezigheid van Griekse, Turkse en Lipovaans-Russische minderheden.

dag 4, za 05-09

We bezoeken de poelen en brakwaterlagunen in de buurt van Histria aan de Zwarte Zee, waardoor vele soorten vogels worden aangetrokken, evenals de dobbelsteenslang. Histria was in de Griekse en de Romeinse tijd een belangrijke haven, maar is door verzanding al meer dan duizend jaar verlaten. Ondanks recentelijk archeologisch onderzoek hebben hier nog geen uitvoerige opgravingen plaatsgevonden. Een wandeltocht tussen de verstilde ruïnen met zicht op zee is de moeite waard en het kleine museum herbergt interessante vondsten.

dag 5 t/m 7, zo 06 t/m di 08-09

Driedaagse ontdekkingstocht met onze hotelboot. Het Roemeense deel van de delta staat op de Ramsarlijst voor internationaal belangrijke wetlands. De bewoners van de verspreid liggende dorpen leven van visvangst, bosbouw en kleinschalige landbouw in een unieke symbiose met de natuur. De maaltijden gebruiken we aan boord van ons drijvende hotel. Klapeksters, andere klauwieren en bijeneters kijken tijdens de lunch op ons toe. In de rietzomen kunnen we baard- en buidelmezen verwachten. Onderweg bevaren we met het excursiebootje de smallere wateren. Ook maken we een paar korte wandelingen over eilanden en door Mila 23, een karakteristiek vissersdorp, slechts over water bereikbaar. Voor de overnachtingen ankeren we op stille plekken onder een schitterend uitspansel. De laatste avond varen we terug naar Tulcea voor onze slotnacht op de hotelboot.

dag 8, wo 09-09

We rijden terug naar Boekarest voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Boekarest v.v. per Tarom Airlines. De vluchttijden zijn:
02-09-2020: Amsterdam - Boekarest, 11.40 - 15.25 uur
09-09-2020: Boekarest - Amsterdam, 16.50 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Roemenië is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een touringcar, onze comfortabele privé-hotelboot en een kleine excursieboot. De wegen in Roemenië zijn in de buurt van de grote steden prima, maar wat verder weg zijn ze soms minder onderhouden en smal.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Boekarest (2 nachten) - hotelboot (5 nachten).
We logeren in Boekarest in een goed, centraal gelegen viersterrenhotel. We logeren vijf nachten op een comfortabele hotelboot. Deze wordt door een sleepbootje voortgetrokken. U kunt heerlijk aan dek zitten. Een ander deel van het bovendek is de eetsalon, die daardoor ook een schitterend uitzicht biedt op de omgeving. Het schip heeft tien hutten, waarvan acht met aparte bedden en twee met een groot bed. Elke hut heeft zijn eigen badkamertje met douche en wc. Overdag varen we geregeld met een kleinere boot door de kreken, kanalen en lagunes. U kunt aan dek zitten; op het achterdek is een wc aanwezig.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. In Boekarest eten we vooral in lokale restaurants. Aan boord van het schip wordt heerlijk, stijlvol en gevarieerd gekookt.
De Roemeense keuken is goed en smakelijk. Er zijn invloeden uit de Joodse, de Russische, de Midden-Europese en de Griekse keuken. Er wordt veel varkens- en rundvlees gegeten, gecombineerd met verse groenten en salades. Er staat natuurlijk ook vis uit de delta op het menu. Wie geen vis wenst of vegetariër is kan ons dat laten weten. Roemenië kent een eeuwenoude wijntraditie. Daarnaast zijn bier en pruimenjenever geliefde dranken.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Bij deze reis wordt bijtijds begonnen en kunt u vroeg naar bed. De reizigers dienen te beschikken over een goede conditie. U dient bijvoorbeeld goed aan boord van de hotelboot en de kleine boot te kunnen stappen en korte wandelingen over ruig terrein aan te kunnen. Geschikt schoeisel is daarvoor vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een wandeling over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Het is altijd raadzaam voor actuele informatie de GGD te raadplegen. Het leidingwater in Roemenië is licht gechloreerd en in principe veilig om te drinken. Desondanks is mineraalwater aan te raden, zeker op de hotelboot.

Weer

Begin september is een zeer geschikte periode voor een natuurhistorische reis in de Donaudelta. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam en er is veel kans op zon, maar de zomerhitte is voorbij. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC. De neerslagkans is laag, maar een bui is niet helemaal uitgesloten (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Roemeense munteenheid is de nieuwe lei (RON). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig, maar niet op de boot. Daar accepteert men naast contant geld de gebruikelijke pin- en creditkaarten. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken of wisselkantoren wisselen.
Geld heeft u nodig voor consumpties bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes of een souvenir. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
2 t/m 9 september 2020

Reissom

t/m 1 juli 2020: € 2295
vanaf 2 juli 2020: € 2395
toeslag eenpersoonskamer: € 150
NB Er zijn max. 2 eenpersoonskamers beschikbaar
NB2 Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, volpension, reisleiding, lokale gids, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 7 / maximum: 18
NB Het daadwerkelijke maximumaantal deelnemers is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen en ligt mogelijk lager.

Reisleiding

dr. Maarten Frankenhuis

Contact Labrys Reizen

drs. Peter van der Lende
drs. Dafne Oosten