Exclusieve groepsreis De Donaudelta

De Donaudelta • verkenning van een waterrijk vogelparadijs

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De uitgestrekte delta van de Donau aan de Zwarte Zeekust van Roemenië is voor vogelaars een must. Hier komen honderden soorten vogels voor, van de zwarte ibis tot de hop, van de kleurrijke scharrelaar tot de ijsvogel. Dit is het belangrijkste broedgebied ter wereld van de kleine aalscholver, de roze pelikaan en de kroeskoppelikaan. Wat opvalt is het grote aantal soorten reigers, waaronder de ralreiger, de kwak en de woudaap. Er is een grote kans dat we ze allemaal spotten. Verder zijn er velerlei eenden, duikers en sterns, waaronder kolonies van de witvleugel- en witwangstern. De zeearend is volgens sommige bronnen met maar liefst zestig broedparen vertegenwoordigd, maar laat zich niet vaak zien. We verkennen deze fascinerende waterwereld vol riet, wilgen en drijvende eilanden met een comfortabele privéhotelboot; voor de smallere kreken en meertjes gebruiken we een excursiebootje. Ten zuiden van de delta bezoeken we bovendien de oude Griekse haven Histria. De opgraving ligt temidden van lagunen en brakwatermeren. Hier leven allerlei steltlopers en zangvogels, waaronder de vorkstaartplevier, de gele kwikstaart en de blauwborst.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door dr. Maarten Frankenhuis en Liesbeth Frankenhuis-van Haaften. Gedurende de hele reis is er een gespecialiseerde, Engelstalige gids bij de groep.

dr. Maarten Frankenhuis

Hij begeleidt samen met zijn vrouw Liesbeth al ruim 15 jaar reizen naar diverse natuurbestemmingen in Afrika, Latijns-Amerika en Europa. Maarten was dierenarts en directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora. Schreef een biologische reisgids over Afrika en het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld.

dag 1, do 05-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Boekarest en transfer naar de havenplaats Tulcea. De eeuwenoude geschiedenis is er amper zichtbaar, maar echoot na in de aanwezigheid van Griekse, Turkse en Lipovaans-Russische minderheden.

dag 2, vr 06-05

Voorzien van een lunchpakket bezoeken we de poelen en brakwaterlagunen in de buurt van Histria aan de Zwarte Zee, waardoor vele soorten vogels worden aangetrokken, evenals de dobbelsteenslang. Histria was in de Griekse en de Romeinse tijd een belangrijke haven, maar is door verzanding al meer dan duizend jaar verlaten. Ondanks recentelijk archeologisch onderzoek hebben hier nog geen uitvoerige opgravingen plaatsgevonden. Een wandeltocht tussen de verstilde ruïnen met zicht op zee is de moeite waard en het kleine museum herbergt interessante vondsten. Al ronddwalend genieten we van de wilde bloemen op de arme zandduinen.

dag 3 t/m 5, za 07 t/m ma 09-05

We gaan aan boord van onze hotelboot in de havenplaats Tulcea voor driedaagse ontdekkingstocht. Het Roemeense deel van de delta staat op de Ramsarlijst voor internationaal belangrijke wetlands. De bewoners van de verspreid liggende dorpen leven van visvangst, bosbouw en kleinschalige landbouw in een unieke symbiose met de natuur. De maaltijden gebruiken we aan boord van ons drijvende hotel. Klapeksters, andere klauwieren en bijeneters kijken tijdens de lunch op ons toe. In de rietzomen kunnen we baard- en buidelmezen verwachten. Onderweg bevaren we met het excursiebootje de smallere wateren. Ook maken we een paar korte wandelingen over eilanden en door Mila 23, een karakteristiek vissersdorp, slechts over water bereikbaar.
Voor de overnachtingen ankeren we op stille plekken onder een schitterend uitspansel. De laatste avond varen we terug naar Tulcea voor onze slotnacht op de hotelboot.

dag 6, di 10-05

Op weg naar Boekarest maken we een mooie rit door de uitgestrekte landbouwgebieden van de regio Dobrogea. Hier wordt nog met man en paard op het land gewerkt. Veldbloemen die bij ons zijn verdwenen, floreren. Er zijn klaprozen, korenbloemen, kamille en margrieten zover het oog reikt. We stoppen onderweg voor de lunch. In Boekarest overnachten we tweemaal in een centraal gelegen hotel.

dag 7, wo 11-05

Eerste kennismaking met het Parijs van het Oosten tijdens een korte wandeling langs mooie negentiende-eeuwse gebouwen, zoals het ronde, neoclassicistische Atheneum. Het Nationale Kunstmuseum herbergt onder meer een schitterende voorbeelden van traditionele Roemeense iconen, naar oude traditie geschilderd. Tijdens een rondrit krijgen we een beter idee van de stadsplanning. We zien het megalomane Paleis van het Volk, nu het Paleis van het Parlement genaamd, en bezoeken de Villa Primaverii, Ceausescu’s intieme privéverblijf. Vervolgens brengt de bus ons naar Lipscani. Deze oude handelswijk gaat terug tot de middeleeuwen. Het oude hof, Curtea Veche, verrees hier in de vijftiende eeuw. Ook vinden we er de fraai vormgegeven Stavropoleoskerk. ‘s Avonds afscheidsdiner in restaurant Caru’ cu Bere, in art-nouveaustijl ingericht.

dag 8, do 12-05

In het Dimitrie Gusti Nationaal Dorpsmuseum maken we kennis met het leven buiten de grote stad. In een pittoreske omgeving zijn driehonderd karakteristieke gebouwen uit heel Roemenië bijeengebracht, daterend uit de zeventiende tot de negentiende eeuw. We maken een selectie. Na de lunch transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Boekarest v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
05-05-2022: Amsterdam - Boekarest, 09.30 - 13.10 uur
12-05-2022: Boekarest - Amsterdam, 18.05 - 20.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Roemenië is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van een touringcar, onze comfortabele privé-hotelboot en een kleine excursieboot. De wegen in Roemenië zijn in de buurt van de grote steden prima, maar wat verder weg zijn ze soms minder onderhouden en smal.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Tulcea (2 nachten) - hotelboot (3 nachten) - Boekarest (2 nachten)
In Tulcea verblijven we in een eenvoudig maar comfortabel guesthouse.
We logeren drie nachten op een comfortabele hotelboot. Deze wordt door een sleepbootje voortgetrokken. U kunt heerlijk aan dek zitten. Een ander deel van het bovendek is de eetsalon, die daardoor ook een schitterend uitzicht biedt op de omgeving. Het schip heeft tien hutten, waarvan acht met aparte bedden en twee met een groot bed. Elke hut heeft zijn eigen badkamertje met douche en wc. Overdag varen we geregeld met een kleinere boot door de kreken, kanalen en lagunes. U kunt aan dek zitten; op het achterdek is een wc aanwezig.
We logeren in Boekarest in een goed, centraal gelegen viersterrenhotel.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. In Boekarest eten we vooral in lokale restaurants. Aan boord van het schip wordt heerlijk, stijlvol en gevarieerd gekookt.
De Roemeense keuken is goed en smakelijk. Er zijn invloeden uit de Joodse, de Russische, de Midden-Europese en de Griekse keuken. Er wordt veel varkens- en rundvlees gegeten, gecombineerd met verse groenten en salades. Er staat natuurlijk ook vis uit de delta op het menu. Wie geen vis wenst of vegetariër is kan ons dat laten weten. Roemenië kent een eeuwenoude wijntraditie. Daarnaast zijn bier en pruimen-jenever geliefde dranken.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Bij deze reis wordt bijtijds begonnen en kunt u vroeg naar bed. De reizigers dienen te beschikken over een goede conditie. U dient bijvoorbeeld goed aan boord van de hotelboot en de kleine boot te kunnen stappen en korte wandelingen over ruig terrein aan te kunnen. Geschikt schoeisel is daarvoor vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een wandeling over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Het is altijd raadzaam voor actuele informatie de GGD te raadplegen. Het leidingwater in Roemenië is licht gechloreerd en in principe veilig om te drinken. Desondanks is mineraalwater aan te raden, zeker ook op de hotelboot.

Reisperiode

De eerste helft van mei is een zeer geschikte periode voor een natuurhistorische reis in de Donaudelta. De temperatuur is doorgaans al erg aangenaam en er is veel kans op zon, maar de zomerhitte is nog niet begonnen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC. De neerslagkans is laag, maar een bui is niet helemaal uitgesloten (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Roemeense munteenheid is de nieuwe lei (RON). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig, maar niet op de boot. Daar accepteert men naast contant geld de gebruikelijke pin- en creditkaarten.
Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken of wisselkantoren wisselen.
Geld heeft u nodig voor consumpties bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard zoals drankjes of een souvenir. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Roemenië is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
5 t/m 12 mei 2022

Reissom

t/m 11 januari 2022: € 2595
vanaf 12 januari 2022: € 2695
toeslag eenpersoonskamer: € 210
NB 1 Er zijn max. 2 eenpersoonskamers beschikbaar
NB 2 Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, volpension, reisleiding, lokale gids, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Reisleiding

dr. Maarten Frankenhuis

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten