Skip to main content
De Molukken
De Molukken
De Molukken

De Molukken

De Molukken zijn bekend geworden vanwege de handel in specerijen en door de bloedige strijd tussen de VOC en de lokale bevolking om het monopolie erover te verkrijgen. Maar ook de onafhankelijkheidsbewegingen op de eilanden en de strijd tussen christenen en moslims kregen in ons land de nodige aandacht. De lokale gemeenschappen zetten hun tradities voort terwijl ze zich aanpassen aan de moderne tijd en zijn uitdagingen, onder andere op het gebied van milieu, duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemerschap. We zullen aan al deze onderwerpen aandacht schenken, en natuurlijk ook aan de prachtige tropische natuur! Tropische regenwouden behoren tot de rijkste ecosystemen in de wereld; zeker de Indonesische kennen een enorme biodiversiteit. Die rijkdom ligt niet altijd voor het oprapen: bloemen bloeien soms hoog in bomen; bepaalde vogels houden zich op in boomkruinen; zoogdieren zijn vaak ’s nachts actief. Maar wie goed kijkt en de tijd neemt kan verrast worden door de schoonheid, de vormenrijkdom en de kleurenpracht van de rijke flora en fauna van dit land. We bezoeken de oudste moskee en kerk van Indonesië, lokale gemeenschappen, en kleinschalige, duurzame specerijprogramma’s. En we ontspannen op ongerepte stranden, duiken in azuurblauwe wateren en struinen door ongerept tropisch regenwoud, waar kaketoes en neushoornvogels hun domicilie hebben.

dag 1, di 07-10

Vertrek van onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

dag 2, wo 08-10

Aankomst in Jakarta vroeg op de avond en overnachting inclusief diner in een aangenaam hotel nabij de luchthaven.

dag 3, do 09-10

We vliegen ’s ochtends door naar Ambon, waar we de komende vier nachten in het Natsepa Resort verblijven. De rest van de middag is ter vrije besteding in ons aangename resort. Bij het diner geeft uw reisleider een inleiding op de reis.

dag 4, vr 10-10

Vandaag verkennen we Ambon, dat bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Deze dag zullen we vooral aan Leitimor besteden. We beginnen onze dag met een bezoek aan de lokale markt, waarna we per fietstaxi een tour krijgen door de stad. Ook bezoeken we het Pattimura park en de vlakbij gelegen World Peace gong. Vervolgens bied het Siwalima Museum een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen.

dag 5, za 11-10

Per boot varen we naar het eiland Saparua. Benteng Duurstede is flink gerestaureerd, maar de oorspronkelijke omvang is nog goed zichtbaar en het uitzicht op de baai is prachtig. De belegering door Pattimura tijdens de opstand van 1817 wordt herdacht met een monument. We bezoeken enkele dorpjes om kennis te maken met de lokale bevolking en haar leefwijzen. Het sierlijke aardewerk van Ouw is ook buiten het eiland populair. In Nolloth vinden we de traditionele, open baileohuizen met hun palmbladdaken. Ook bezichtigen we een bedrijfje in Sagopalmverwerking, om vervolgens weer terug te varen naar Ambon.

dag 6, zo 12-10

Vandaag zullen we ons vooral richten op Hitoe. Een korte wandeling brengt ons naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten. Ook vinden we in het islamitische noorden de in de achttiende eeuw gestichte Immanuelkerk en de Mesjid Wapauwe, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. We lopen door een nootmuskaatplantage en hebben lunch met de lokale bevolking.

dag 7, ma 13-10

In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot ons resort aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela (189.000 hectare) en enkele visserdorpen bekijken. Na aankomst kunt u genieten van de rust van ons resort.

dag 8, di 14-10

Vroeg in de ochtend gaan we naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkelebergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Tijdens een pittige wandeling van circa vier uur hopen we naast vlinders en insecten de nodige vogels te spotten, waaronder de edelpapagaai en de Papoea-neushoornvogel. De lokale bevolking probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten. Ook zullen we onderweg een stop maken bij een waterval, wie wil kan een duik maken in het verfrissende water. Voor wie een lange wandeling te zwaar vindt, is een lichter alternatief van circa een uur mogelijk. We verkennen het vissersdorpje te voet, ontmoeten er de plaatselijke bevolking, en leren over de visvangst, het dagelijks leven en de omgang met natuur, toerisme en religie. Terug in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding. Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari om insecten en nachtdieren te spotten.

dag 9, wo 15-10

Deze ochtend varen we langs de prachtige kustlijn. Beboste bergen eindigen in azuurblauw water. Her en der zijn parelwitte zandstranden. We zien de monding van de Salawairivier, waar zoutwaterkrokodillen leven, en stoppen voor de lunch bij de indrukwekkende kliffen van Hatu Supun. Er is gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen (mits u uw eigen snorkeluitrusting meeneemt op reis). Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederland-rivier vinden we de Hollandse Bronnen.

dag 10, do 16-10

Vandaag gaan we aan het dorpje Saleman, waar we een lokale boerderij bezoeken. Hier hebben we een prachtig uitzicht en kunnen we meer leren over het verbouwen van nootmuskaat, kruitnagel en cacao. Ook bezichtigen we in een nabijgelegen dorp een leeshuis voor kinderen, een project van onze agent.

dag 11, vr 17-10

Lange rit naar Masohi aan de zuidkant van het eiland. We lunchen in Masohi en keren daarna per veerboot terug naar Ambon, waar we opnieuw in het Natsepa Resort verblijven.

dag 12, za 18-10

Een van de lokale gemeenschappen op Ambon zet zich in voor een schoner eiland. We bezoeken deze mensen aan het werk, en krijgen de kans om mee te helpen het strand schoon te maken. Daarnaast bezoeken we een lokale school en maken we kennis met de leraren hier. De middag is ter vrije besteding.

dag 13, zo 19-10

In de loop van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Jakarta. We slapen wederom in een aangenaam hotel dichtbij de luchthaven, waar we ook van ons afscheidsdiner genieten.

dag 14, ma 20-10

In de ochtend kunnen we genieten van de faciliteiten van het hotel. In de loop van de middag keren we terug naar de luchthaven voor onze directe vlucht naar Amsterdam.

dag 15, di 21-10

Matineuze aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta v.v. met KLM. Op zowel de heen- als de terugreis wordt een tussenlanding gemaakt. De vluchtgegevens zijn:
07-10-2025 Amsterdam - Jakarta 21.25 - 18.05 uur (aankomst op 08-10)
20-10-2025 Jakarta - Amsterdam 19.20 - 06.25 uur (aankomst op 21-10)
Voor elke deelnemer is 23 kilo ruimbagage inbegrepen, maar op de lokale vluchten waarschijnlijk minder. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later en op de Molukken is het zeven uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken op dagen 3 en 13 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram en vice versa maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) - Ambon (4 nachten) - Seram (4 nachten) - Ambon (2 nachten) - Jakarta (1 nacht)
Tijdens het verblijf op het wat minder toeristische Seram verblijven we enkele nachten in een eenvoudig, maar schoon resort. Daar is ook geen wifi te verwachten. De andere twee accommodaties zijn uitstekend.
Het hotel in Jakarta ligt dichtbij de luchthaven en is van alle gemakken voorzien. Zo heeft het hotel een zwembad, spa en sauna. De kamers zijn ruim en modern. Het Natsepa Resort in Ambon ligt aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum. Onze cottages in Seram staan op palen boven zee. Ze zijn eenvoudig maar aangenaam, met een eigen terras.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom m.u.v. de lunch op dag 3 en dag 13. Op deze dag wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een ontbijtpakket en wellicht ook een- of tweemaal van een lunchpakket.
De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa vier uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Kraanwater moet u niet drinken, u kunt het beste drinkwater uit flessen kopen. Soms hebben hotels schoon drinkwater om flessen na te vullen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels. Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, daarnaast zijn er enkele wandelsafarie’s. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Kleding

Goede, niet al te zware wandel- of hikingschoenen zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. Verder kunt u volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig... Indien u wilt snorkelen, raden we u aan uw eigen snorkeluitrusting mee te nemen, aangezien deze niet overal gehuurd of geleend kan worden. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

Oktober een zeer geschikte periode voor een reis naar de Molukken. De temperatuur is doorgaans aangenaam; we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC. Het regenseizoen is net geweest dus we kunnen rekenen op veel zonuren en relatief weinig regen, al kan de luchtvochtigheid wat hoger zijn.

Grensdocumenten

Voor Indonesië is voor Nederlanders een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Nederlanders kunnen online een e-visum aanvragen of dit bij aankomst krijgen. Wij raden het eerste aan. Dit visum kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Indonesië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreekosten en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

eSIM

Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

De Molukken zijn bekend geworden vanwege de handel in specerijen en door de bloedige strijd tussen de VOC en de lokale bevolking om het monopolie erover te verkrijgen. Maar ook de onafhankelijkheidsbewegingen op de eilanden en de strijd tussen christenen en moslims kregen in ons land de nodige aandacht. De lokale gemeenschappen zetten hun tradities voort terwijl ze zich aanpassen aan de moderne tijd en zijn uitdagingen, onder andere op het gebied van milieu, duurzaamheid en sociaal verantwoord ondernemerschap. We zullen aan al deze onderwerpen aandacht schenken, en natuurlijk ook aan de prachtige tropische natuur! Tropische regenwouden behoren tot de rijkste ecosystemen in de wereld; zeker de Indonesische kennen een enorme biodiversiteit. Die rijkdom ligt niet altijd voor het oprapen: bloemen bloeien soms hoog in bomen; bepaalde vogels houden zich op in boomkruinen; zoogdieren zijn vaak ’s nachts actief. Maar wie goed kijkt en de tijd neemt kan verrast worden door de schoonheid, de vormenrijkdom en de kleurenpracht van de rijke flora en fauna van dit land. We bezoeken de oudste moskee en kerk van Indonesië, lokale gemeenschappen, en kleinschalige, duurzame specerijprogramma’s. En we ontspannen op ongerepte stranden, duiken in azuurblauwe wateren en struinen door ongerept tropisch regenwoud, waar kaketoes en neushoornvogels hun domicilie hebben.

dag 1, di 07-10

Vertrek van onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Jakarta.

dag 2, wo 08-10

Aankomst in Jakarta vroeg op de avond en overnachting inclusief diner in een aangenaam hotel nabij de luchthaven.

dag 3, do 09-10

We vliegen ’s ochtends door naar Ambon, waar we de komende vier nachten in het Natsepa Resort verblijven. De rest van de middag is ter vrije besteding in ons aangename resort. Bij het diner geeft uw reisleider een inleiding op de reis.

dag 4, vr 10-10

Vandaag verkennen we Ambon, dat bestaat uit twee schiereilanden: het zuidelijke Leitimor en het noordelijke Hitoe. Deze dag zullen we vooral aan Leitimor besteden. We beginnen onze dag met een bezoek aan de lokale markt, waarna we per fietstaxi een tour krijgen door de stad. Ook bezoeken we het Pattimura park en de vlakbij gelegen World Peace gong. Vervolgens bied het Siwalima Museum een aardige kennismaking met de etnografie, natuurhistorie en geologie van het eiland. Het Australische oorlogskerkhof is een stille getuige van de hier reeds vóór de Japanse inval in 1942 gestationeerde geallieerde militairen.

dag 5, za 11-10

Per boot varen we naar het eiland Saparua. Benteng Duurstede is flink gerestaureerd, maar de oorspronkelijke omvang is nog goed zichtbaar en het uitzicht op de baai is prachtig. De belegering door Pattimura tijdens de opstand van 1817 wordt herdacht met een monument. We bezoeken enkele dorpjes om kennis te maken met de lokale bevolking en haar leefwijzen. Het sierlijke aardewerk van Ouw is ook buiten het eiland populair. In Nolloth vinden we de traditionele, open baileohuizen met hun palmbladdaken. Ook bezichtigen we een bedrijfje in Sagopalmverwerking, om vervolgens weer terug te varen naar Ambon.

dag 6, zo 12-10

Vandaag zullen we ons vooral richten op Hitoe. Een korte wandeling brengt ons naar de ruïnen van Benteng Amsterdam. Het eens fiere fort moest het eiland beschermen tegen zeerovers en Portugese concurrenten. Ook vinden we in het islamitische noorden de in de achttiende eeuw gestichte Immanuelkerk en de Mesjid Wapauwe, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. We lopen door een nootmuskaatplantage en hebben lunch met de lokale bevolking.

dag 7, ma 13-10

In twee uur varen we naar Seram, het grootste eiland van de Molukken. We nemen onze tijd ter verkenning van dit paradijs voor natuuronderzoekers. Na de lunch in Masohi ontmoeten we de Naulu, een van de weinige volken van de eilandengroep die nog vasthouden aan hun oorspronkelijke, animistische geloof. In circa drie uur bereiken we per auto en boot ons resort aan de noordkust, van waaruit we de komende dagen het uitgestrekte nationale park Manusela (189.000 hectare) en enkele visserdorpen bekijken. Na aankomst kunt u genieten van de rust van ons resort.

dag 8, di 14-10

Vroeg in de ochtend gaan we naar Sawai, aan de rand van Manusela. In het door de Pegunungan Merkelebergen doorsneden park vinden we alle bosachtige ecosystemen die Seram rijk is, van mangroven tot bergbossen met varens en mossen, en boven de 2500 meter alpenvegetatie. Naast kleine zoogdieren, waaronder diverse buideldieren, telt het park ongeveer 2000 vlinder- en ruim 100 vogelsoorten. Tijdens een pittige wandeling van circa vier uur hopen we naast vlinders en insecten de nodige vogels te spotten, waaronder de edelpapagaai en de Papoea-neushoornvogel. De lokale bevolking probeert de endemische, bedreigde Molukkenkaketoe te beschermen, die we hopelijk tijdens een wandeling ook in het wild spotten. Ook zullen we onderweg een stop maken bij een waterval, wie wil kan een duik maken in het verfrissende water. Voor wie een lange wandeling te zwaar vindt, is een lichter alternatief van circa een uur mogelijk. We verkennen het vissersdorpje te voet, ontmoeten er de plaatselijke bevolking, en leren over de visvangst, het dagelijks leven en de omgang met natuur, toerisme en religie. Terug in ons resort is de rest van de dag ter vrije besteding. Vanavond maken we met wie dat wil een wandelsafari om insecten en nachtdieren te spotten.

dag 9, wo 15-10

Deze ochtend varen we langs de prachtige kustlijn. Beboste bergen eindigen in azuurblauw water. Her en der zijn parelwitte zandstranden. We zien de monding van de Salawairivier, waar zoutwaterkrokodillen leven, en stoppen voor de lunch bij de indrukwekkende kliffen van Hatu Supun. Er is gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen (mits u uw eigen snorkeluitrusting meeneemt op reis). Nabij de monding van de Air Mata Belanda of Traan-van-Nederland-rivier vinden we de Hollandse Bronnen.

dag 10, do 16-10

Vandaag gaan we aan het dorpje Saleman, waar we een lokale boerderij bezoeken. Hier hebben we een prachtig uitzicht en kunnen we meer leren over het verbouwen van nootmuskaat, kruitnagel en cacao. Ook bezichtigen we in een nabijgelegen dorp een leeshuis voor kinderen, een project van onze agent.

dag 11, vr 17-10

Lange rit naar Masohi aan de zuidkant van het eiland. We lunchen in Masohi en keren daarna per veerboot terug naar Ambon, waar we opnieuw in het Natsepa Resort verblijven.

dag 12, za 18-10

Een van de lokale gemeenschappen op Ambon zet zich in voor een schoner eiland. We bezoeken deze mensen aan het werk, en krijgen de kans om mee te helpen het strand schoon te maken. Daarnaast bezoeken we een lokale school en maken we kennis met de leraren hier. De middag is ter vrije besteding.

dag 13, zo 19-10

In de loop van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Jakarta. We slapen wederom in een aangenaam hotel dichtbij de luchthaven, waar we ook van ons afscheidsdiner genieten.

dag 14, ma 20-10

In de ochtend kunnen we genieten van de faciliteiten van het hotel. In de loop van de middag keren we terug naar de luchthaven voor onze directe vlucht naar Amsterdam.

dag 15, di 21-10

Matineuze aankomst in Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jakarta v.v. met KLM. Op zowel de heen- als de terugreis wordt een tussenlanding gemaakt. De vluchtgegevens zijn:
07-10-2025 Amsterdam - Jakarta 21.25 - 18.05 uur (aankomst op 08-10)
20-10-2025 Jakarta - Amsterdam 19.20 - 06.25 uur (aankomst op 21-10)
Voor elke deelnemer is 23 kilo ruimbagage inbegrepen, maar op de lokale vluchten waarschijnlijk minder. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. Op Java is het vijf uur later en op de Molukken is het zeven uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken op dagen 3 en 13 gebruik van een lokale vlucht met een betrouwbare Indonesische maatschappij. Het vervoer op de eilanden vindt grotendeels plaats per auto of minibus met voor iedereen een raamplaats. Voor de overtocht van Ambon naar Seram en vice versa maken we gebruik van de veerboot. Voor de overige boottochten zetten we privéboten in.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Jakarta (1 nacht) - Ambon (4 nachten) - Seram (4 nachten) - Ambon (2 nachten) - Jakarta (1 nacht)
Tijdens het verblijf op het wat minder toeristische Seram verblijven we enkele nachten in een eenvoudig, maar schoon resort. Daar is ook geen wifi te verwachten. De andere twee accommodaties zijn uitstekend.
Het hotel in Jakarta ligt dichtbij de luchthaven en is van alle gemakken voorzien. Zo heeft het hotel een zwembad, spa en sauna. De kamers zijn ruim en modern. Het Natsepa Resort in Ambon ligt aan het strand, net buiten de stad. Het heeft een zwembad en een wellnesscentrum. Onze cottages in Seram staan op palen boven zee. Ze zijn eenvoudig maar aangenaam, met een eigen terras.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom m.u.v. de lunch op dag 3 en dag 13. Op deze dag wordt tijdens de vlucht wellicht iets geserveerd. De meeste lunches vinden plaats in lokale restaurants; de diners gebruiken we in de regel in het hotel. Er wordt enkele keren gebruikgemaakt van een ontbijtpakket en wellicht ook een- of tweemaal van een lunchpakket.
De maaltijden zijn vaak in buffetvorm. In de meeste hotels worden zowel Indonesische als internationale gerechten geserveerd.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
De wandelsafari’s duren in de regel twee tot drie uur, sommige zijn wat korter. Eén wandeling duurt circa vier uur, maar daar is een lichter alternatief mogelijk. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Kraanwater moet u niet drinken, u kunt het beste drinkwater uit flessen kopen. Soms hebben hotels schoon drinkwater om flessen na te vullen.
U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Er bestaat enig risico op malaria, zeker in de lager gelegen gebieden; daar kunt u muggen ontmoedigen met DEET-houdende smeersels. Neem eventueel een (reis)klamboe mee. Voor een advies op maat verwijzen we u naar uw huisarts of naar de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
U dient te beschikken over een goede basisconditie en moet kunnen omgaan met tropische omstandigheden (vochtig en warm). Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt, daarnaast zijn er enkele wandelsafarie’s. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Kleding

Goede, niet al te zware wandel- of hikingschoenen zijn een vereiste. U kunt overwegen inschuifbare wandelstokken mee te nemen. Verder kunt u volstaan met sportieve, luchtige vrijetijdskleding, bij voorkeur van linnen of katoen. Ook een dunne regenjas voor tropische buien is handig... Indien u wilt snorkelen, raden we u aan uw eigen snorkeluitrusting mee te nemen, aangezien deze niet overal gehuurd of geleend kan worden. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Reisperiode

Oktober een zeer geschikte periode voor een reis naar de Molukken. De temperatuur is doorgaans aangenaam; we rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 ºC. Het regenseizoen is net geweest dus we kunnen rekenen op veel zonuren en relatief weinig regen, al kan de luchtvochtigheid wat hoger zijn.

Grensdocumenten

Voor Indonesië is voor Nederlanders een visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Nederlanders kunnen online een e-visum aanvragen of dit bij aankomst krijgen. Wij raden het eerste aan. Dit visum kost 500.000 IDR, omgerekend ongeveer € 30,-. De deelnemers ontvangen meer informatie.

Geld

In Indonesië is de munteenheid de rupiah. Pinautomaten zijn in de grotere plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen. Creditcards worden bij de grotere bedrijven geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Indonesië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.
U heeft geld nodig voor enkele maaltijden, persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs, drankjes, fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten, etc. Reken op € 15,- à € 20,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreekosten en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

eSIM

Labrys Reizen geeft u een eSIM cadeau zodat u tijdens uw reis bereikbaar bent en over enkele GB mobiel internet gratis beschikt. Een eSIM is een digitale simkaart die via de installatie van een app geactiveerd wordt. Voorafgaand aan de reis zult u van Hubby, het bedrijf dat deze dienst faciliteert, per mail informatie ontvangen hoe u de Hubby-app kunt installeren en de eSIM kunt activeren. Bovendien kunt u via deze Hubby-app eenvoudig extra data aanschaffen als de gratis databundel op is.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door ir. Frank van der Mijn. Gedurende de hele reis zijn er bovendien lokale, Engelstalige gidsen bij de groep.

ir. Frank van der Mijn

ir. Frank van der Mijn

Werkte als bioloog en antropoloog enkele jaren in Indonesië en later als secretaris van de wetenschappelijke samenwerking Nederland-Indonesië bij de KNAW in Amsterdam. Ook begeleidde hij verschillende reizen en missies. Hij heeft een grote liefde opgevat voor natuurlijke én menselijke schoonheid in de wereld.

Reisgegevens

15-daagse vliegreis
7 t/m 21 oktober 2025

Reissom

t/m 17 juni 2025: € 4995,-
vanaf 18 juni 2025: € 5195,-
toeslag eenpersoonskamer: € 500,-
NB1 De accommodatie te Seram is klein. Daar zijn slechts enkele kamers voor eenpersoonsgebruik beschikbaar. Indien deze vol zijn, deelt u daar een kamer met een reisgeno(o)t(e) van hetzelfde geslacht. U krijgt een korting op de eenpersoonskamertoeslag.
NB2 Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet nagefactureerd als er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, overnachtingen op basis van volpension minus 2 lunches, reisleiding, lokale gidsen, entrees, parkgelden, eSIM, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

2 lunches, drankjes, visum à € 30,-, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 16

Contact Labrys Reizen

ing. Corina van der Maarel

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.