Skip to main content
De Baltische hoofdsteden
De Baltische hoofdsteden
De Baltische hoofdsteden

De Baltische hoofdsteden

Wonderbaarlijke herrijzenis uit de Russische houdgreep

De Baltische landen Estland, Letland en Litouwen zijn eeuwenlang overheerst door de Russen. Je vindt van dit gegeven nog overal sporen terug. Zo woont hier nog altijd een grote Russische minderheid, die haar eigen taal spreekt en naar haar eigen kerk gaat. Daarnaast zijn er de nodige restanten uit de Sovjetperiode te vinden, toen de Russen de Baltische landen beschouwden als hun frontlinie met het kapitalistische Westen. Nu ligt die frontlinie net op of over de grens met Rusland en Wit-Rusland.

Na eerdere tochten langs de oostelijke grens en de westkust van de Baltische landen zijn deze keer de drie hoofdsteden aan de beurt. Ook hier zijn ruimschoots interessante sporen uit het Sovjet-Russische verleden te vinden. We zullen niet alleen hiermee kennismaken, maar ook met authentiek Baltisch cultureel erfgoed. We starten in de meest noordelijke Baltische hoofdstad Tallinn (Estland), eerder een welvarende Hanzestad, waar nog veel architectuur te bewonderen valt. Ook leren we hier over de zeer rijke Estse muziekcultuur. In de Letse hoofdstad Riga ontdekken we onder meer dat er in de Russische periode veel stadswoningen in jugendstilarchitectuur zijn gebouwd, terwijl we nabij de stad een prachtig strand ontdekken en een sprookjesachtig paleis van de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli. De Litouwse hoofdstad Vilnius ten slotte heette ooit het Jeruzalem van het Noorden vanwege de grote Joodse gemeenschap die hier woonde. We zullen uitgebreid met deze inmiddels grotendeels verdwenen cultuur kennismaken. En net als in Tallinn en Riga zullen we ook hier uitgebreid ingaan op de grote impact die de Sovjet-Russische bezetting hier op het leven heeft gehad, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne weer heel actueel lijkt te zijn.

Zoals het een onderzoeksreis betaamt, zullen we daarbij voorbereid zijn op onverwachtse veranderingen, dus enig improvisatievermogen en wat flexibiliteit worden geapprecieerd. Daarnaast is een redelijk goede conditie aan te bevelen, aangezien we ook de nodige (korte) wandelingen gaan maken.

dag 1, ma 07-10 

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tallinn, waar we aankomen in de middag. Per touringcar maken we onder leiding van een lokale gids kennis met de stad. We rijden langs het Kadriorg-park en zijn omgeving, de Pirita-ruïnes, het monument ter ere van de slachtoffers van het communisme, en het openluchtconcerttheater. Uiteraard is er onderweg ook tijd voor bezoekjes en wandelingen. Later in de middag maken we een wandeling door de authentieke benedenstad van Tallinn, de vroegere Hanzestad Reval. Op het raadhuisplein bevindt zich het oudste raadhuis van Noord-Europa. In Toompea, de fraaie bovenstad, staat de Russisch-orthodoxe kathedraal.

dag 2, di 08-10 

In de ochtend bezoeken we het bezettingsmuseum in Tallinn, over zowel de Nazi- als de Sovjetoverheersing. Vervolgens bewonderen we prachtige middeleeuwse religieuze kunst in het Niguliste Museum, de voormalige rooms-katholieke Nicolaaskerk. Daarna bekijken we nog het stadsmuseum. ’s Avonds genieten we van een concert van een componist of koor uit Estland.

dag 3, wo 09-10 

We beginnen de dag bij het KGB Museum in het voormalige Viru Hotel. Het hotel telt maar liefst 23 verdiepingen. De bovenste verdieping werd voor de gasten verborgen gehouden en was het kantoor van de KGB tijdens de Sovjetperiode. Door middel van microfoons en antennes werden de gasten nauwgezet afgeluisterd en in de gaten gehouden. Vervolgens gaan we naar de Patarei-gevangenis voor een wandeling in de omgeving. ’s Middags rijden we naar Laulasmaa, gelegen aan de Estse kust, waar we tijd maken voor het Arvo Pärt Centrum. Hier krijgen we ook de kans om een concert te beluisteren van deze bekende Estse componist.

dag 4, do 10-10 

Vandaag rijden we naar Riga, de hoofdstad van Letland. Onderweg stoppen we in de badplaats Parnü. Onder begeleiding van een lokale gids bezichtigen we de orthodoxe kerken en besteden we speciale aandacht aan de functionalistische architectuur van de jaren twintig. Na aankomst in Riga maken we een wandeling door de oude binnenstad, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is.

dag 5, vr 11-10 

We maken vandaag kennis met de oude ‘Moskouse voorstad’, waar van oudsher Joden en Russen woonden. We bezoeken onder andere een orthodoxe kerk, de stalinistische Academie van Wetenschappen (waar we ook genieten van het uitzicht vanaf de bovenste etage), verscheidene Joodse monumenten en het Getto Museum. We beëindigen de ochtend nabij de Centrale Markthallen, die gevestigd zijn in oude Zeppelin-hangars, waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. In de middag bezichtigen we Letse schilderkunst in het prachtige negentiende-eeuwse neoclassicistische Nationaal Kunstmuseum. ’s Avonds is er weer tijd voor muziek.

dag 6, za 12-10 

Tijdens een rondleiding in de Nationale Bibliotheek werpen we onder meer een blik op een verzameling van Letse oerverzen, die de basis vormen van de eigen Letse taal.  Daarna rijden we naar het Kornakalys-station en bekijken we daar het monument voor de Letse deportaties van 1941 door de Sovjets. In de middag besteden we aandacht aan de art-nouveauarchitectuurwijk en het Art Nouveau Museum. Hier krijgen we een indruk van de manier waarop de burgerij rond 1900 woonde. Vervolgens rijden we naar Jurmala, de uitgestrekte badplaats aan de Golf van Riga met de vele houten villa’s en een mooi strand. Na een wandeling langs het strand gaan we hier dineren.

dag 7, zo 13-10 

In de ochtend vertrekken we in de richting van Vilnius. Onderweg maken we twee stops. De eerste zal zijn bij het Rundale-paleis, het vroegere zomerverblijf van de hertogen van Koerland, met de prachtige paleistuinen. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. Vervolgens stoppen we bij de Kruizenberg nabij Siauliai, een bedevaartsoord waar zich vele duizenden christelijke kruizen bevinden. Na aankomst in Vilnius maken we een wandeling door de oude binnenstad en verkennen we de schilderachtige straten langs de vele barokke katholieke kerken, Russisch-orthodoxe kerken en historische monumenten. De Litouwse hoofdstad ademt een negentiende-eeuwse Midden-Europese sfeer.

dag 8, ma 14-10 

We starten de dag bij het Grootvorstelijk Paleis van Vilnius. Later vandaag bezoeken we de voormalige Joodse wijk en het Joodse Museum dat gewijd is aan de holocaust. We maken een stadswandeling onder het motto ‘Jeruzalem van het Noorden’. Tot de Tweede Wereldoorlog kende Litouwen veruit de grootste Joodse gemeenschap van noordelijk Europa. De Nazi-bezetting in 1941 maakte hieraan een abrupt einde. In de avond is er tijd voor muziek en wonen we een concert bij van een componist of koor uit Litouwen.

dag 9, di 15-10 

Het museum van de Genocideslachtoffers is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier. Hier leren we over de gevolgen van de communistische bezetting voor de Litouwse bevolking. Ook werpen we een blik op de herdenkingsplek bij het parlement ter herinnering aan de Litouwse opstand tegen de Sovjet-Unie in 1991. In de middag gaan we naar de universiteit met haar historische bibliotheekzalen en astronomische observatorium. De reis sluiten we af tijdens een gezamenlijk diner.

dag 10, wo 16-10 

Vroege transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Tallinn en van Vilnius naar Amsterdam met airBaltic. De vluchtgegevens zijn:
07-10-2024: Amsterdam - Tallinn, 09.55 - 13.15 uur
16-10-2024: Vilnius - Amsterdam, 07.50 - 09.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 3 Reist u liever met de trein? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De langste stukken zijn zo’n vier à vijf uur rijden, maar de reisleider zal deze tijd gebruiken om u te voorzien van allerhande achtergrondinformatie.

Hotels 

overnachtingsplaatsen: Tallinn (3 nachten) - Riga (3 nachten) - Vilnius (3 nachten)
Waar mogelijk maken we gebruik van comfortabele drie- en viersterrenhotels die gekozen zijn om hun comfort dan wel ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 diners en 3 lunches inbegrepen bij de reissom. De diners vinden waar mogelijk plaats in zo veel mogelijk lokale restaurants. De lunches zullen ook bij lokale restaurants plaatsvinden. 

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 - 12 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Wonderbaarlijke herrijzenis uit de Russische houdgreep

De Baltische landen Estland, Letland en Litouwen zijn eeuwenlang overheerst door de Russen. Je vindt van dit gegeven nog overal sporen terug. Zo woont hier nog altijd een grote Russische minderheid, die haar eigen taal spreekt en naar haar eigen kerk gaat. Daarnaast zijn er de nodige restanten uit de Sovjetperiode te vinden, toen de Russen de Baltische landen beschouwden als hun frontlinie met het kapitalistische Westen. Nu ligt die frontlinie net op of over de grens met Rusland en Wit-Rusland.

Na eerdere tochten langs de oostelijke grens en de westkust van de Baltische landen zijn deze keer de drie hoofdsteden aan de beurt. Ook hier zijn ruimschoots interessante sporen uit het Sovjet-Russische verleden te vinden. We zullen niet alleen hiermee kennismaken, maar ook met authentiek Baltisch cultureel erfgoed. We starten in de meest noordelijke Baltische hoofdstad Tallinn (Estland), eerder een welvarende Hanzestad, waar nog veel architectuur te bewonderen valt. Ook leren we hier over de zeer rijke Estse muziekcultuur. In de Letse hoofdstad Riga ontdekken we onder meer dat er in de Russische periode veel stadswoningen in jugendstilarchitectuur zijn gebouwd, terwijl we nabij de stad een prachtig strand ontdekken en een sprookjesachtig paleis van de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli. De Litouwse hoofdstad Vilnius ten slotte heette ooit het Jeruzalem van het Noorden vanwege de grote Joodse gemeenschap die hier woonde. We zullen uitgebreid met deze inmiddels grotendeels verdwenen cultuur kennismaken. En net als in Tallinn en Riga zullen we ook hier uitgebreid ingaan op de grote impact die de Sovjet-Russische bezetting hier op het leven heeft gehad, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne weer heel actueel lijkt te zijn.

Zoals het een onderzoeksreis betaamt, zullen we daarbij voorbereid zijn op onverwachtse veranderingen, dus enig improvisatievermogen en wat flexibiliteit worden geapprecieerd. Daarnaast is een redelijk goede conditie aan te bevelen, aangezien we ook de nodige (korte) wandelingen gaan maken.

dag 1, ma 07-10 

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tallinn, waar we aankomen in de middag. Per touringcar maken we onder leiding van een lokale gids kennis met de stad. We rijden langs het Kadriorg-park en zijn omgeving, de Pirita-ruïnes, het monument ter ere van de slachtoffers van het communisme, en het openluchtconcerttheater. Uiteraard is er onderweg ook tijd voor bezoekjes en wandelingen. Later in de middag maken we een wandeling door de authentieke benedenstad van Tallinn, de vroegere Hanzestad Reval. Op het raadhuisplein bevindt zich het oudste raadhuis van Noord-Europa. In Toompea, de fraaie bovenstad, staat de Russisch-orthodoxe kathedraal.

dag 2, di 08-10 

In de ochtend bezoeken we het bezettingsmuseum in Tallinn, over zowel de Nazi- als de Sovjetoverheersing. Vervolgens bewonderen we prachtige middeleeuwse religieuze kunst in het Niguliste Museum, de voormalige rooms-katholieke Nicolaaskerk. Daarna bekijken we nog het stadsmuseum. ’s Avonds genieten we van een concert van een componist of koor uit Estland.

dag 3, wo 09-10 

We beginnen de dag bij het KGB Museum in het voormalige Viru Hotel. Het hotel telt maar liefst 23 verdiepingen. De bovenste verdieping werd voor de gasten verborgen gehouden en was het kantoor van de KGB tijdens de Sovjetperiode. Door middel van microfoons en antennes werden de gasten nauwgezet afgeluisterd en in de gaten gehouden. Vervolgens gaan we naar de Patarei-gevangenis voor een wandeling in de omgeving. ’s Middags rijden we naar Laulasmaa, gelegen aan de Estse kust, waar we tijd maken voor het Arvo Pärt Centrum. Hier krijgen we ook de kans om een concert te beluisteren van deze bekende Estse componist.

dag 4, do 10-10 

Vandaag rijden we naar Riga, de hoofdstad van Letland. Onderweg stoppen we in de badplaats Parnü. Onder begeleiding van een lokale gids bezichtigen we de orthodoxe kerken en besteden we speciale aandacht aan de functionalistische architectuur van de jaren twintig. Na aankomst in Riga maken we een wandeling door de oude binnenstad, waar het Duitse Hanzeverleden nog overal merkbaar is.

dag 5, vr 11-10 

We maken vandaag kennis met de oude ‘Moskouse voorstad’, waar van oudsher Joden en Russen woonden. We bezoeken onder andere een orthodoxe kerk, de stalinistische Academie van Wetenschappen (waar we ook genieten van het uitzicht vanaf de bovenste etage), verscheidene Joodse monumenten en het Getto Museum. We beëindigen de ochtend nabij de Centrale Markthallen, die gevestigd zijn in oude Zeppelin-hangars, waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. In de middag bezichtigen we Letse schilderkunst in het prachtige negentiende-eeuwse neoclassicistische Nationaal Kunstmuseum. ’s Avonds is er weer tijd voor muziek.

dag 6, za 12-10 

Tijdens een rondleiding in de Nationale Bibliotheek werpen we onder meer een blik op een verzameling van Letse oerverzen, die de basis vormen van de eigen Letse taal.  Daarna rijden we naar het Kornakalys-station en bekijken we daar het monument voor de Letse deportaties van 1941 door de Sovjets. In de middag besteden we aandacht aan de art-nouveauarchitectuurwijk en het Art Nouveau Museum. Hier krijgen we een indruk van de manier waarop de burgerij rond 1900 woonde. Vervolgens rijden we naar Jurmala, de uitgestrekte badplaats aan de Golf van Riga met de vele houten villa’s en een mooi strand. Na een wandeling langs het strand gaan we hier dineren.

dag 7, zo 13-10 

In de ochtend vertrekken we in de richting van Vilnius. Onderweg maken we twee stops. De eerste zal zijn bij het Rundale-paleis, het vroegere zomerverblijf van de hertogen van Koerland, met de prachtige paleistuinen. Dit barokke paleis is gebouwd door Rastrelli, die ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg ontworpen heeft. Vervolgens stoppen we bij de Kruizenberg nabij Siauliai, een bedevaartsoord waar zich vele duizenden christelijke kruizen bevinden. Na aankomst in Vilnius maken we een wandeling door de oude binnenstad en verkennen we de schilderachtige straten langs de vele barokke katholieke kerken, Russisch-orthodoxe kerken en historische monumenten. De Litouwse hoofdstad ademt een negentiende-eeuwse Midden-Europese sfeer.

dag 8, ma 14-10 

We starten de dag bij het Grootvorstelijk Paleis van Vilnius. Later vandaag bezoeken we de voormalige Joodse wijk en het Joodse Museum dat gewijd is aan de holocaust. We maken een stadswandeling onder het motto ‘Jeruzalem van het Noorden’. Tot de Tweede Wereldoorlog kende Litouwen veruit de grootste Joodse gemeenschap van noordelijk Europa. De Nazi-bezetting in 1941 maakte hieraan een abrupt einde. In de avond is er tijd voor muziek en wonen we een concert bij van een componist of koor uit Litouwen.

dag 9, di 15-10 

Het museum van de Genocideslachtoffers is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier. Hier leren we over de gevolgen van de communistische bezetting voor de Litouwse bevolking. Ook werpen we een blik op de herdenkingsplek bij het parlement ter herinnering aan de Litouwse opstand tegen de Sovjet-Unie in 1991. In de middag gaan we naar de universiteit met haar historische bibliotheekzalen en astronomische observatorium. De reis sluiten we af tijdens een gezamenlijk diner.

dag 10, wo 16-10 

Vroege transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Tallinn en van Vilnius naar Amsterdam met airBaltic. De vluchtgegevens zijn:
07-10-2024: Amsterdam - Tallinn, 09.55 - 13.15 uur
16-10-2024: Vilnius - Amsterdam, 07.50 - 09.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen. 
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In de Baltische landen is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 3 Reist u liever met de trein? Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door de Baltische landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De langste stukken zijn zo’n vier à vijf uur rijden, maar de reisleider zal deze tijd gebruiken om u te voorzien van allerhande achtergrondinformatie.

Hotels 

overnachtingsplaatsen: Tallinn (3 nachten) - Riga (3 nachten) - Vilnius (3 nachten)
Waar mogelijk maken we gebruik van comfortabele drie- en viersterrenhotels die gekozen zijn om hun comfort dan wel ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn 5 diners en 3 lunches inbegrepen bij de reissom. De diners vinden waar mogelijk plaats in zo veel mogelijk lokale restaurants. De lunches zullen ook bij lokale restaurants plaatsvinden. 

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u deze overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Reisperiode

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Baltische landen. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 10 - 12 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

Geld

De Baltische landen maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden begeleid door drs. Karel Onwijn, historicus en publicist. Gedurende de gehele reis wordt hij waar nodig geassisteerd door Engelstalige gidsen.

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen. Hij schreef Landenreeks Baltische landen, Ode aan Oekraïne, Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne. Op zijn website https://zesdecontinent.nl staat een overzicht van zijn cursussen, publicaties, reizen en trainingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Utrecht. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.

HOVO

HOVO

Wilt u zich blijven ontwikkelen, tijdens of na uw werkende leven? Dan vindt u bij HOVO een breed aanbod aan cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer.

Reisgegevens

10-daagse vliegreis
7 t/m 16 oktober 2024

Reissom 

t/m 11 juni 2024: € 3095,-
vanaf 12 juni 2024: € 3245,-
toeslag eenpersoonskamer: € 670,-
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 3 lunches, 5 diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.