De DDR i.s.m. Historisch Nieuwsblad
De DDR i.s.m. Historisch Nieuwsblad
De DDR i.s.m. Historisch Nieuwsblad

De DDR i.s.m. Historisch Nieuwsblad

 • Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw

  Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Op 7 oktober 1949 werd in het door de Sovjet-Unie bezette Oost-Duitsland de Deutsche Demokratische Republik, kortweg DDR opgericht. Hoewel men in de eerste jaren nog vrij over de grens naar West-Duitsland kon reizen, kwam daar in 1952 verandering in. Grenswachten werden ingesteld en prikkeldraad en versperringen werden opgeworpen. Met de bouw van het IJzeren Gordijn werden zelfs mijnenvelden ingesteld. De Oost-Duitse bevolking werd zo gevangengehouden onder een communistisch bewind van onderdrukking en vervolging. Deze situatie zou zo blijven tot aan Die Wende in 1989 en de val van de Berlijnse Muur.
  In de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens gaan we op zoek naar overblijfselen en herinneringen uit deze tijd. Daarbij staan de thema’s oppositie, onderdrukking, revolutie en wederopbouw centraal.

 • dag 1, ma 04-09

  Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Leipzig, waar we twee nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, di 05-09

  Een stadswandeling door Leipzig. De Nikolaikirche was het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten. In twee musea ontdekken we vandaag hoe het dagelijks leven ten tijde van de DDR was. Het Zeitgeschichtliches Forum toont aan de hand van foto’s, videobeelden, archieven en gebruiksvoorwerpen hoe de DDR zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde en hoe Oost-Duitsland zich na Die Wende weer opbouwde. In de voormalige Stasicentrale Runden Ecke duiken we in de geschiedenis van deze gevreesde instantie.

  dag 3, wo 06-09

  We rijden verder oostwaarts naar Dresden. Onderweg vinden we bij Machern nog een geheime bunker van de Stasi, bedoeld als nooduitwijkpost voor de centrale in Leipzig. In geval van een nucleaire oorlog had het echter weinig bescherming geboden, hooguit voor een halve dag. Dresden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd begonnen met de wederopbouw, maar de beroemde Frauenkirche bleef een ruïne als symbool van de verschrikkingen van de oorlog. Pas na Die Wende werd ook dit laatste stadssymbool hersteld in al haar glorie. In het museum Die Welt der DDR duiken we nogmaals terug in de tijd. Hier zijn klaslokalen, winkels en woonhuizen nagebootst en ingericht met gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

  dag 4, do 07-09

  Het August Horch Museum in Zwickau mag niet ontbreken in het programma. Dit automuseum is gevestigd in de voormalige fabriek waar ten tijde van de DDR de beroemde Trabant van de lopende band rolde. Voor velen staat deze auto nog altijd symbool voor Oost-Duitsland. Een tweede stop vandaag leidt ons naar het stadje Mödlareuth, dat ooit letterlijk door het IJzeren Gordijn in tweeën gesplitst werd. We wandelen door het plaatsje op zoek naar de overblijfselen langs de Tannbach, het beekje dat de grens vormde, en bezoeken het Deutsch-Deutsches Museum dat verhaalt over de wonderlijke geschiedenis van dit kleine plaatsje. Aan het einde van de middag vertrek naar Erfurt voor de laatste drie overnachtingen.

  dag 5, vr 08-09

  Een rondrit door de omgeving. Het Kyffhäusermonument, ook wel Barbarossamonument genoemd, werd opgericht voor Keizer Wilhelm I. Het moest de eenheid van Duitsland onderstrepen in een periode dat het land aan onenigheid ten onder ging. Ten tijde van de DDR werd het echter eerder gezien als een propagandamiddel van het Duitse imperialisme en militarisme. De functie als symbool van Duitse eenheid zou pas na de Duitse Hereniging weer actueel worden. Vlakbij, in Bad Frankenhausen, zien we het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de DDR-periode. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. In Erfurt staan we stil bij het Erfurter Gipfeltreffen: de ontmoeting in 1970 van Willy Brandt, de West-Duitse bondskanselier, met Willi Stoph, de voorzitter van de ministerraad van de DDR. Op het dak van het Erfurter Hof herinneren de woorden ‘Willy Brandt ans Fenster’ aan deze ontmoeting. In de voormalige Stasigevangenis aan de Andreasstraße ontmoeten we een getuige, die ons vertelt over het leven en de onderdrukking van die tijd.

  dag 6, za 09-09

  We gaan naar Buchenwald, bij Weimar. Het staat vooral bekend als concentratiekamp tijdens het nazi-bewind, maar minder bekend is dat het ook door het Sovjetbewind uitvoerig gebruikt werd. Aanvankelijk om nazi-aanhangers te interneren, maar in toenemende mate ook andere tegenstanders van het communistische regime. In 1950 werd het overgedragen aan de regering van de DDR. Een deel van de gevangenen werd vrijgelaten, maar velen werden overgeplaatst naar tuchthuizen of zelfs gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Het nationale monument dat hier in 1954 werd opgericht is ronduit indrukwekkend.
  De middag is ter vrije besteding in Erfurt. Erfurt is de op één na oudste stad van Duitsland. Hierdoor heeft het een prachtig historisch centrum met Middeleeuwse kenmerken waar genoeg te ontdekken valt. Bezoek bijvoorbeeld de Dom, waar Maarten Luther tot priester werd gewijd. Andere bezienswaardigheden zijn de oude synagoge, de St. Severikerk, het Augustijnenklooster, de Krämerbrug en het uitzicht vanaf de klokkentoren van de Ägidienkirche. Het oude stadje is met zijn karakteristieke straatjes ook heerlijk om op uw eigen tempo doorheen te slenteren.

  dag 7, zo 10-09

  Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eenmaal langs de voormalige Duits-Duitse grens. Het Grenzlandmuseum Eichsfeld leert ons over de ontwikkelingen van de grens en het leven aan weerszijden van de versperringen. In deze regio werden vele ontsnappingspogingen gedaan, wat leidde tot een sterk bewaakte grens. Tijdens een korte wandeling volgen we een stuk van deze voormalige grens en zien daarbij overblijfselen van de versperringen en een belangrijke wachttoren. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Leipzig (2 nachten) - Dresden (1 nacht) - Erfurt (3 nachten)
  Tijdens de reis wordt er overnacht in comfortabele 4-sterrenhotels, alle met een centrale ligging. De binnenstad is steeds goed te voet bereikbaar, zodat bezienswaardigheden en restaurants nooit ver weg zijn.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunches wordt voldoende tijd ingeruimd in het programma.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Begin september is een prima periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam voor stadsbezoeken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen.
  Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
  U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

   

 • Oppositie en onderdrukking, revolutie en wederopbouw

  Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

  Op 7 oktober 1949 werd in het door de Sovjet-Unie bezette Oost-Duitsland de Deutsche Demokratische Republik, kortweg DDR opgericht. Hoewel men in de eerste jaren nog vrij over de grens naar West-Duitsland kon reizen, kwam daar in 1952 verandering in. Grenswachten werden ingesteld en prikkeldraad en versperringen werden opgeworpen. Met de bouw van het IJzeren Gordijn werden zelfs mijnenvelden ingesteld. De Oost-Duitse bevolking werd zo gevangengehouden onder een communistisch bewind van onderdrukking en vervolging. Deze situatie zou zo blijven tot aan Die Wende in 1989 en de val van de Berlijnse Muur.
  In de voormalige DDR en langs de Duits-Duitse grens gaan we op zoek naar overblijfselen en herinneringen uit deze tijd. Daarbij staan de thema’s oppositie, onderdrukking, revolutie en wederopbouw centraal.

 • dag 1, ma 04-09

  Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Leipzig. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Leipzig, waar we twee nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, di 05-09

  Een stadswandeling door Leipzig. De Nikolaikirche was het startpunt van de vreedzame revolutie en van de Montagsdemonstrationen die Die Wende van 1989 in gang zetten. In twee musea ontdekken we vandaag hoe het dagelijks leven ten tijde van de DDR was. Het Zeitgeschichtliches Forum toont aan de hand van foto’s, videobeelden, archieven en gebruiksvoorwerpen hoe de DDR zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde en hoe Oost-Duitsland zich na Die Wende weer opbouwde. In de voormalige Stasicentrale Runden Ecke duiken we in de geschiedenis van deze gevreesde instantie.

  dag 3, wo 06-09

  We rijden verder oostwaarts naar Dresden. Onderweg vinden we bij Machern nog een geheime bunker van de Stasi, bedoeld als nooduitwijkpost voor de centrale in Leipzig. In geval van een nucleaire oorlog had het echter weinig bescherming geboden, hooguit voor een halve dag. Dresden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad; in februari 1945 werd de historische binnenstad bijna volledig verwoest door een bombardement van de geallieerden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd begonnen met de wederopbouw, maar de beroemde Frauenkirche bleef een ruïne als symbool van de verschrikkingen van de oorlog. Pas na Die Wende werd ook dit laatste stadssymbool hersteld in al haar glorie. In het museum Die Welt der DDR duiken we nogmaals terug in de tijd. Hier zijn klaslokalen, winkels en woonhuizen nagebootst en ingericht met gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

  dag 4, do 07-09

  Het August Horch Museum in Zwickau mag niet ontbreken in het programma. Dit automuseum is gevestigd in de voormalige fabriek waar ten tijde van de DDR de beroemde Trabant van de lopende band rolde. Voor velen staat deze auto nog altijd symbool voor Oost-Duitsland. Een tweede stop vandaag leidt ons naar het stadje Mödlareuth, dat ooit letterlijk door het IJzeren Gordijn in tweeën gesplitst werd. We wandelen door het plaatsje op zoek naar de overblijfselen langs de Tannbach, het beekje dat de grens vormde, en bezoeken het Deutsch-Deutsches Museum dat verhaalt over de wonderlijke geschiedenis van dit kleine plaatsje. Aan het einde van de middag vertrek naar Erfurt voor de laatste drie overnachtingen.

  dag 5, vr 08-09

  Een rondrit door de omgeving. Het Kyffhäusermonument, ook wel Barbarossamonument genoemd, werd opgericht voor Keizer Wilhelm I. Het moest de eenheid van Duitsland onderstrepen in een periode dat het land aan onenigheid ten onder ging. Ten tijde van de DDR werd het echter eerder gezien als een propagandamiddel van het Duitse imperialisme en militarisme. De functie als symbool van Duitse eenheid zou pas na de Duitse Hereniging weer actueel worden. Vlakbij, in Bad Frankenhausen, zien we het Bauernschlachtpanorama van Werner Tübke, één van de belangrijkste schilders in de DDR-periode. Dit monumentale werk is maar liefst 123 meter lang en 14 meter hoog en toont het verloop van Duitse Boerenoorlog in 1524-1525. In Erfurt staan we stil bij het Erfurter Gipfeltreffen: de ontmoeting in 1970 van Willy Brandt, de West-Duitse bondskanselier, met Willi Stoph, de voorzitter van de ministerraad van de DDR. Op het dak van het Erfurter Hof herinneren de woorden ‘Willy Brandt ans Fenster’ aan deze ontmoeting. In de voormalige Stasigevangenis aan de Andreasstraße ontmoeten we een getuige, die ons vertelt over het leven en de onderdrukking van die tijd.

  dag 6, za 09-09

  We gaan naar Buchenwald, bij Weimar. Het staat vooral bekend als concentratiekamp tijdens het nazi-bewind, maar minder bekend is dat het ook door het Sovjetbewind uitvoerig gebruikt werd. Aanvankelijk om nazi-aanhangers te interneren, maar in toenemende mate ook andere tegenstanders van het communistische regime. In 1950 werd het overgedragen aan de regering van de DDR. Een deel van de gevangenen werd vrijgelaten, maar velen werden overgeplaatst naar tuchthuizen of zelfs gedeporteerd naar de Sovjet-Unie. Het nationale monument dat hier in 1954 werd opgericht is ronduit indrukwekkend.
  De middag is ter vrije besteding in Erfurt. Erfurt is de op één na oudste stad van Duitsland. Hierdoor heeft het een prachtig historisch centrum met Middeleeuwse kenmerken waar genoeg te ontdekken valt. Bezoek bijvoorbeeld de Dom, waar Maarten Luther tot priester werd gewijd. Andere bezienswaardigheden zijn de oude synagoge, de St. Severikerk, het Augustijnenklooster, de Krämerbrug en het uitzicht vanaf de klokkentoren van de Ägidienkirche. Het oude stadje is met zijn karakteristieke straatjes ook heerlijk om op uw eigen tempo doorheen te slenteren.

  dag 7, zo 10-09

  Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eenmaal langs de voormalige Duits-Duitse grens. Het Grenzlandmuseum Eichsfeld leert ons over de ontwikkelingen van de grens en het leven aan weerszijden van de versperringen. In deze regio werden vele ontsnappingspogingen gedaan, wat leidde tot een sterk bewaakte grens. Tijdens een korte wandeling volgen we een stuk van deze voormalige grens en zien daarbij overblijfselen van de versperringen en een belangrijke wachttoren. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement.
  De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Leipzig (2 nachten) - Dresden (1 nacht) - Erfurt (3 nachten)
  Tijdens de reis wordt er overnacht in comfortabele 4-sterrenhotels, alle met een centrale ligging. De binnenstad is steeds goed te voet bereikbaar, zodat bezienswaardigheden en restaurants nooit ver weg zijn.

  Maaltijden

  Op deze reis is het welkomstdiner op de eerste avond bij de reissom inbegrepen. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid. Voor de lunches wordt voldoende tijd ingeruimd in het programma.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hun uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  Begin september is een prima periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam voor stadsbezoeken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen.
  Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
  U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr. Willem Melching met medewerking van prof. dr. Maarten van Rossem. Bij enkele bezoeken zal een lokale gids de rondleidingen verzorgen, maar de beide heren zullen ook hier hun deskundige commentaar laten horen.

dr. Willem Melching

dr. Willem Melching

Is historicus en Duitslandkenner en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Hij schrijft voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in ons buurland. Schreef een geschiedenis van de DDR en een veelgeprezen Hitlerbiografie.

prof. dr. Maarten van Rossem

prof. dr. Maarten van Rossem

Was bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hem door de KNAW de Eureka Prijs toegekend vanwege zijn verdiensten voor de popularisering van de wetenschap. Van Rossem geeft commentaar op politieke en culturele kwesties op radio en televisie en publiceerde talloze boeken. Hij heeft een eigen blad: Maarten! en schrijft voor Historisch Nieuwsblad. Op onze reizen geeft hij enkele lezingen.

Samenwerking

Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Maarten!. De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de meeste maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

Brengt spannende, ontroerende en belangwekkende verhalen van alle tijden samen. Met prominente historici neemt het u mee naar het verleden, onthult het feiten die u nog niet wist en legt het verbanden die u nog niet kende.

Maarten!

Maarten!

Blijf op de hoogte van de actualiteiten en volg vier keer per jaar de kritische, vermakelijke en altijd leerzame gedachtegang van Maarten van Rossem, ‘s lands bekendste historicus, Amerikadeskundige en veelgevraagd commentator. Een opinieblad vol diepgravende interviews, scherpe analyses, interessante gastschrijvers en scherpzinnige commentatoren.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
4 t/m 10 september 2023

Reissom

voor abonnees Historisch Nieuwsblad of Maarten!: € 1930
voor niet-abonnees: € 1975
toeslag eenpersoonskamer: € 275
NB Voor deze reis is onze eenpersoonskamerregeling niet van toepassing. Dat betekent dat wie indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, de toeslag eenpersoonskamer verschuldigd is, indien er geen medereizig(st)er is om de kamer mee te delen.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 15 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen