Skip to main content
De Chinese Zijderoute met Binnen-Mongolië
De Chinese Zijderoute met Binnen-Mongolië
De Chinese Zijderoute met Binnen-Mongolië

De Chinese Zijderoute met Binnen-Mongolië

Tijdens deze landschappelijk en cultureel zeer afwisselende reis volgen we een Chinees deel van de Zijderoute, gedurende millennia het decor van kameelkaravanen. Langs de Zijderoute werden naast handelswaren ook religies, culturen, wetenschappen en ideeën uitgewisseld. Kunstenaars leverden aan kooplieden en gelovigen werk van hoge kwaliteit, dat we terugvinden op markante locaties in de natuur. Onderweg doen we belangrijke plaatsen aan, waaronder de woestijnoasen rond Turpan en Dongsheng, de Mogao-grotten bij Dunhuang, de heilige berg Wutai en het Tibetaanse klooster van Labrang. Diverse bevolkingsgroepen en religies hebben hun sporen nagelaten; moskeeën combineren bijvoorbeeld een Chinese bouwstijl met traditioneel islamitische elementen. In Binnen-Mongolië herleven de turbulente tijden van Dzjenghis Khan en reizen we door de Ordos, de van oudsher door nomaden bewoonde vlakten.

dag 1, di 14-10

In de middag directe lijnvlucht van Amsterdam naar Beijing, waar we de volgende dag arriveren.

dag 2, wo 15-10

Bij aankomst zijn de kamers gereed om wat te rusten en u op te frissen. De middag is ter vrije besteding; u kunt bijvoorbeeld genieten van de hotelfaciliteiten, waaronder een zwembad.

dag 3, do 16-10

De hogesnelheidstrein brengt ons naar Datong. Deze stad kwam tot bloei als rustplaats voor de kameelkaravanen van en naar Binnen-Mongolië. De eeuwenoude versterkte stadsmuren zijn nog grotendeels intact. De Negen Draken-muur met kleurrijk geglazuurde tegels staat symbool voor geluk en voorspoed. In de middag bekijken we de grotten van Yungang, aangelegd in de nadagen van de Noordelijke Wei-dynastie (439-581). Deze grotten bevatten duizenden zandstenen sculpturen, onder meer van de Boeddha en bodhisattva’s. De diverse culturele invloeden langs de Zijderoute zijn hier zichtbaar in onder meer Indiase, hellenistische en Perzische beeltenissen.

dag 4, vr 17-10

Vroeg bezoek aan de Huayan-tempel om in alle rust gedeelten te zien die normaal gesloten zijn voor het publiek. De oudste delen van deze tempel dateren uit 1038. Sindsdien is de tempel vele malen door brand geteisterd en weer opgebouwd. Hij vertegenwoordigt daardoor boeddhistische kunst en cultuur van vele eeuwen. Een nog veel oudere tempel is Dayunsi uit de Wei-periode. De wanden van de schemerige Yong’an-tempelzaal worden opgeluisterd door fresco’s die in levendige kleuren zowel religieuze als seculiere verhalen verbeelden.

dag 5, za 18-10

Na een halve dag rijden arriveren we bij een van de vier heilige bergen uit het Chinese boeddhisme, de circa 3000 meter hoge Wutai. Er zijn hier vele tempels te vinden. Sommige geheel uit hout opgetrokken exemplaren behoren tot de alleroudste gebouwen van China.

dag 6, zo 19-10

We bezoeken vandaag een viertal bijzondere tempels op en rond de Wutai en gebruiken de lunch samen met monniken. De Wuye-tempel staat ook wel bekend als Huis van de Vijf Drakenkoningen. De grote witte pagoda van de Tayuan is het emblematische symbool van de Wutai. De Xiantong-tempel is de grootste tempel met de langste historie. Tussen de vele gebouwen valt de letterlijk schitterende, van 50.000 kilo koper gemaakte Koperen Zaal op. De klim van 108 stenen treden naar de Pusading-tempel – belangrijk in het Tibetaans boeddhisme – wordt beloond met een prachtig uitzicht over de vallei.

dag 7, ma 20-10

Onderweg terug naar Datong stoppen we bij twee kleine tempels, Nanchan en Hongfu. Nanchan is mede door de afgelegen ligging op een klif ontsnapt aan al dan niet opzettelijke verwoestingen. Nu is dit het oudste nog bestaande houten bouwwerk in China. Na een vroeg diner nemen we de hogesnelheidstrein naar Hohhot, waar we aan het begin van de avond aankomen.

dag 8, di 21-10

Hohhot betekent in het Mongools ‘blauwe stad’, een verwijzing naar de stralend blauwe lucht boven de groene graslanden. De naam roept visioenen op van weidse steppen, snelle paardjes en nomadische Mongolen, maar Mongolen vormen in Hohhot tegenwoordig een minderheid. De stad heeft zich ontwikkeld tot het economische zwaartepunt van Binnen-Mongolië en de meerderheid van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. We bezichtigen de grote moskee, een sprookjesachtige compositie van Chinese en Arabische stijlelementen; het Mongolië Museum; en de lama-tempel Dazhaosi.

dag 9, wo 22-10

Vanuit Hohhot reizen we naar Baotou, waarbij we onderweg het Wudang-klooster bezoeken, het grootste boeddhistische klooster van Binnen-Mongolië. Na de lunch in Baotou rijden we door naar Dongsheng. Een fascinerend fenomeen is een schijnbaar uit het niets opgebouwde nieuwe stad als Kangbashi, bedoeld voor een miljoen inwoners. Door reportages in de internationale media kreeg Kangbashi in 2009 twijfelachtige beroemdheid als China’s grootste leegstaande spookstad; de stad was slechts voor een derde bewoond. Volgens de documentaire ‘The Land of Many Palaces’ uit 2015 is inmiddels een grootscheepse migratie van boeren uit de omgeving op gang gekomen. We gaan kijken hoe het er nu voor staat. Overnachting in Dongsheng.

dag 10, do 23-10

Dicht bij Dongsheng maken we tijd voor het Dzjenghis Khan Mausoleum. In feite is dit geen mausoleum, maar een herdenkingsmonument dat rond 1955 door de Chinese overheid is gebouwd. We vervolgen onze reis door de Ordos, een unieke ervaring. Eeuwenlang werd dit woestijn- en steppegebied bewoond door nomaden. Door overbeweiding met schapen en geiten heeft de vegetatie steeds meer plaatsgemaakt voor schrale steppen en struiken, afgewisseld met kale zandduinen. Meer recent zijn er plaatselijke initiatieven om het gebied weer te vergroenen.

dag 11, vr 24-10

We vervolgen onze lange reis door de Ordos. Uit de graslanden rijst een rotsmassa op. Hier ontdekken we de Arjai-grotten, met eeuwenoude fresco’s uit het Tibetaans boeddhisme. Onze bestemming vandaag is Yinchuan, gelegen aan de Gele Rivier. In de binnenstad bezichtigen we de Nanguan-moskee, de trommeltoren en een beroemde pagode.

dag 12, za 25-10

Yinchuan is de hoofdstad van de autonome Hui-regio Ningxia, die al in de derde eeuw voor Christus door de Qin-dynastie bij China werd ingelijfd. Door veroveringen van Dzjenghis Khan kwam het gebied begin dertiende eeuw onder Mongools gezag en vestigden zich er moslims uit Centraal-Azië. Van deze roerige geschiedenis krijgen we deze ochtend een beeld in het Ningxia Museum. Ten noorden van de stad bekijken we de Westelijke Xia-tomben: negen keizerlijke graven die vanwege hun ongebruikelijke vorm ook wel de ‘oosterse piramiden’ worden genoemd. Aan het eind van de middag nemen we de hogesnelheidstrein naar Xi’an, waar we rond 21.00 uur aankomen. Aan boord van de trein een eenvoudig diner.

dag 13, zo 26-10

In de oude wijk van Xi’an vinden we de bezienswaardige klokkentoren, die in de loop der geschiedenis al vele rollen heeft gespeeld. We gaan ook naar de opgraving van het beroemde Terracottaleger. Het is er vaak erg druk, maar door de indrukwekkende omvang van de opgravingen is een bezoek toch de moeite waard. ’s Avonds wonen we de zinnenstrelende Tang Dynasty Music and Dance-show bij.

dag 14, ma 27-10

In de morgen schenken we aandacht aan de moskee van Xi’an, een plaats van gebed en getuige van de etnische en religieuze diversiteit van de stad in de loop der eeuwen. De traditionele Chinese bouwstijl wordt hier gecombineerd met islamitische functionaliteit. Ook de binnentuinen zijn prachtig. Halverwege de middag nemen we de hogesnelheidstrein naar Lanzhou.

dag 15, di 28-10

De reis van vandaag biedt ons weidse uitzichten op bergen en valleien. In een afgelegen kloof langs de Gele Rivier bezoeken we een aantal grotten die gedurende meer dan duizend jaar in de diverse artistieke stijlen van opeenvolgende dynastieën bewerkt zijn. Elk van deze Bingling-grotten is een miniatuurtempel met boeddhistische sculpturen en muurschilderingen. Het belang van Linxia voor de Chinese moslimgemeenschap heeft de stad de bijnaam ‘China’s klein Mekka’ bezorgd. We bekijken er de levendige markt en een van de vele moskeeën. Een buffet laat ons proeven van de rijke smaken van de Chinees-islamitische keuken met culinaire invloeden uit het Midden-Oosten, Turkije, Iran en Zuid-Azië. Onze eindbestemming vandaag is het op drieduizend meter hoogte gelegen Xiahe.

dag 16, wo 29-10

Xiahe wordt gekenmerkt door Tibetaanse en Mongoolse invloeden. De meerderheid van de inwoners is van Tibetaanse afkomst. Het majestueuze, kleurrijke Tibetaans-boeddhistische Labrang-klooster wordt bewoond door circa duizend monniken, van zeer jong tot oud. Pelgrims volgen een lange pelgrimsroute rond het klooster terwijl ze rituelen uitvoeren, aan gebedsmolens draaien en mantra’s herhalen. Vanaf de Gongtang Pagode, het hoogste punt, kunnen we deze fascinerende plek overzien. We genieten een maaltijd in een Tibetaans restaurant.

dag 17, do 30-10

In de ochtend bezoeken we omliggende dorpen en een weinig door toeristen bezocht Tibetaans klooster, Amuquhu. In de middag gaan we naar de Tibetaanse markt in Labrang.

dag 18, vr 31-10

We rijden naar Lanzhou. Het museum toont ons een diverse collectie items gerelateerd aan de Zijderoute, waaronder porselein, kalligrafie, munten en jade. Het bronzen ‘vliegende paardje’ is een topstuk uit de tweede eeuw. Laat in de middag nemen we een binnenlandse vlucht naar Dunhuang. Deze oase in de woestijn vormde een strategische handelspost op de Zijderoute.

dag 19, za 01-11

De Zijderoute was meer dan alleen een handelsweg voor koopwaar. De Mogao-grotten, oprijzend uit de woestijn ten zuidoosten van Dunhuang, vormen een schatkamer aan ideeën, religies, kunst en literatuur uit alle windstreken. Verborgen achter een muur in een van de grotten lagen duizenden manuscripten uit de elfde eeuw, die in 1900 werden teruggevonden. Naast boeddhistische soetra’s zijn er onder meer filosofische, mathematische en poëtische geschriften gevonden, geschreven in het Tibetaans, Chinees, Hebreeuws, Oudoeigoers en andere oude talen. Deze eeuwenoude bibliotheek is daarmee van grote wetenschappelijke betekenis. In de middag verkennen we het akoestische fenomeen van de zogenaamde ‘zingende zandduinen’.

dag 20, zo 02-11

In de ochtend staan de Westelijke Boeddha-grotten op het programma, gesitueerd in kliffen langs de Dang-rivier. Aan het eind van de middag nemen we in Liuyuan de hogesnelheidstrein naar Turpan, waar we halverwege de avond aankomen. We gebruiken een eenvoudig avondmaal in de trein.

dag 21, ma 03-11

De Astana-begraafplaats beslaat een gebied van circa tien vierkante kilometer en telt meer dan duizend ondergrondse graftomben. Dankzij het droge klimaat zijn veel grafgiften en mummies in uitstekende staat bewaard gebleven en in de collectie van diverse musea opgenomen. De prachtig gelegen grotten van Bezeklik bevatten oorspronkelijk door boeddhistische Oeigoeren gecreëerde muurschilderingen. Helaas zijn vele daarvan om religieuze redenen vernield of meegenomen naar veelal westerse musea. De oude stad Jiaohe, gebouwd van leem, was in de glorietijd van de Zijderoute een levendige stad. Door de ligging op een steil oprijzend plateau tussen twee diepe riviervalleien genoot de stad een natuurlijke bescherming. In de dertiende eeuw werd de stad verwoest door het leger van Dzjenghis Khan en daarna verlaten. Vandaag wandelen we rond tussen de geërodeerde ruïnen. We dineren bij een Oeigoerse familie, waarbij lokale muziek ten gehore gebracht wordt.

dag 22, di 04-11

Vanuit de kurkdroge kiezelwoestijn waarin Turpan ligt, rijden we naar de bergachtig gelegen metropool Urümqi. We bezichtigen het Xinjang Regio Museum met zijn collectie artefacten van de Zijderoute. Halverwege de middag vliegen we terug naar Beijing, waar we in de avond aankomen. Overnachting in een hotel bij de luchthaven.

dag 23, wo 05-11

In de ochtend vertrekt onze directe vlucht van Beijing naar Amsterdam, waar we aan het eind van de middag aankomen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Beijing v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
14-10-2025 Amsterdam - Beijing 16.00 - 08.55 uur (aankomst op 15-10)
05-11-2025 Beijing - Amsterdam 11.50 - 17.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het tijdens onze zomertijd zes uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd, die op 26 oktober ingaat, is het in China zeven uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door China wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we een aantal keer gebruik van een hogesnelheidstrein en eenmaal van een binnenlandse vlucht.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Beijing (1 nacht) - Datong (1 nacht) - Hunyuan (1 nacht) - Wutai (2 nachten) - Hohhot (2 nachten) - Dongsheng/Ordos (2 nachten) - Yinchuan (1 nacht) - Xi’an (2 nachten) - Lanzhou (1 nacht) - Xiahe (3 nachten) - Dunhuang (2 nachten) - Turpan (2 nachten) - Beijing (1 nacht)
We verblijven veelal in vijfsterrenhotels, over het algemeen voorzien van een zwembad. Een enkele keer overnachten we in een wat ouder hotel, het beste ter plekke.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Ook wordt er tweemaal in een dinerpakket voorzien in de hogesnelheidstrein; tijdens de twee binnenlandse vluchten wordt er in het vliegtuig een avondmaaltijd geserveerd.
Door de grootte van China en de aanwezigheid van vele volkeren met eigen culturen is het menu zeer gevarieerd. Zo is Datong bekend om zijn noedels, stoofschotels en gevulde gestoomde broodjes. In Binnen-Mongolië is onder meer zuivel een belangrijk onderdeel van het dagelijks menu en ook fondue behoort er tot de traditionele maaltijden. Om de culinaire rijkdom van de door ons bezochte regio’s ten volle te ervaren, zijn o.a. een lunch bij monniken, een islamitisch buffet en avondeten bij een Oeigoerse familie onderdeel van het programma.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Het kraanwater in China is niet veilig om te drinken; ook ijsblokjes kunt u beter vermijden. Gebruik uitsluitend gekookt water of mineraalwater uit een niet eerder geopende fles . U krijgt iedere dag een flesje water in de touringcar. U kunt overwegen om een plastic drinkfles met waterfilter mee te nemen. Ook het nuttigen van ongepasteuriseerde melkproducten wordt afgeraden.
De lucht in grote steden kan behoorlijk vervuild zijn.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A aangeraden. Daarnaast worden in bepaalde gevallen ook vaccinaties aangeraden tegen onder meer BMR of buiktyfus. Vraag uw regionale GGD om advies.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook trappen komen veel voor. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De herfst is een geschikte periode voor een bezoek aan China. Er valt weinig regen en het is veelal zonnig. De maanden oktober en november vormen de overgang tussen de zomer en de winter. De temperaturen kunnen overdag variëren tussen 4 en 19 ºC, afhankelijk van de plaats en de hoogte. ’s Nachts kan het koud zijn met temperaturen tot onder het vriespunt.

Kleding

Gezien de mogelijke variatie in temperatuur is het praktisch om kleding mee te nemen in laagjes die gemakkelijk aan- of uitgetrokken kunnen worden. Warme winterkleding is nodig voor onder meer de hooggelegen gebieden, waar de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt kan dalen. Stevige wandelschoenen zijn onmisbaar. Bij het betreden van onder andere tempels en moskeeën is het gewenst om kleding te dragen die schouders en knieën bedekt. Voor vrouwen is een lichte, grote shawl handig voor eventuele extra bedekking.

Grensdocumenten

Voor China is voor Nederlanders tijdelijk geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na aankomst geldig te zijn, dus t/m 14 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Het is in 2025 voor een verblijf van maximaal 30 dagen niet nodig om een visum voor China aan te vragen.

Geld

De Chinese munteenheid is de Yuan renminbi (CNY). Pinautomaten zijn aanwezig in grote steden en toeristische gebieden. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen; hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers. Contant geld wordt niet overal geaccepteerd. Veel betalingen in China worden verricht via apps als Alipay en Wechat Pay. Het verdient de voorkeur om meerdere betaalmiddelen mee te nemen; denk bijvoorbeeld aan pinpas, creditcard, contant geld en de genoemde apps voor digitale betalingen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in China. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 8 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Tijdens deze landschappelijk en cultureel zeer afwisselende reis volgen we een Chinees deel van de Zijderoute, gedurende millennia het decor van kameelkaravanen. Langs de Zijderoute werden naast handelswaren ook religies, culturen, wetenschappen en ideeën uitgewisseld. Kunstenaars leverden aan kooplieden en gelovigen werk van hoge kwaliteit, dat we terugvinden op markante locaties in de natuur. Onderweg doen we belangrijke plaatsen aan, waaronder de woestijnoasen rond Turpan en Dongsheng, de Mogao-grotten bij Dunhuang, de heilige berg Wutai en het Tibetaanse klooster van Labrang. Diverse bevolkingsgroepen en religies hebben hun sporen nagelaten; moskeeën combineren bijvoorbeeld een Chinese bouwstijl met traditioneel islamitische elementen. In Binnen-Mongolië herleven de turbulente tijden van Dzjenghis Khan en reizen we door de Ordos, de van oudsher door nomaden bewoonde vlakten.

dag 1, di 14-10

In de middag directe lijnvlucht van Amsterdam naar Beijing, waar we de volgende dag arriveren.

dag 2, wo 15-10

Bij aankomst zijn de kamers gereed om wat te rusten en u op te frissen. De middag is ter vrije besteding; u kunt bijvoorbeeld genieten van de hotelfaciliteiten, waaronder een zwembad.

dag 3, do 16-10

De hogesnelheidstrein brengt ons naar Datong. Deze stad kwam tot bloei als rustplaats voor de kameelkaravanen van en naar Binnen-Mongolië. De eeuwenoude versterkte stadsmuren zijn nog grotendeels intact. De Negen Draken-muur met kleurrijk geglazuurde tegels staat symbool voor geluk en voorspoed. In de middag bekijken we de grotten van Yungang, aangelegd in de nadagen van de Noordelijke Wei-dynastie (439-581). Deze grotten bevatten duizenden zandstenen sculpturen, onder meer van de Boeddha en bodhisattva’s. De diverse culturele invloeden langs de Zijderoute zijn hier zichtbaar in onder meer Indiase, hellenistische en Perzische beeltenissen.

dag 4, vr 17-10

Vroeg bezoek aan de Huayan-tempel om in alle rust gedeelten te zien die normaal gesloten zijn voor het publiek. De oudste delen van deze tempel dateren uit 1038. Sindsdien is de tempel vele malen door brand geteisterd en weer opgebouwd. Hij vertegenwoordigt daardoor boeddhistische kunst en cultuur van vele eeuwen. Een nog veel oudere tempel is Dayunsi uit de Wei-periode. De wanden van de schemerige Yong’an-tempelzaal worden opgeluisterd door fresco’s die in levendige kleuren zowel religieuze als seculiere verhalen verbeelden.

dag 5, za 18-10

Na een halve dag rijden arriveren we bij een van de vier heilige bergen uit het Chinese boeddhisme, de circa 3000 meter hoge Wutai. Er zijn hier vele tempels te vinden. Sommige geheel uit hout opgetrokken exemplaren behoren tot de alleroudste gebouwen van China.

dag 6, zo 19-10

We bezoeken vandaag een viertal bijzondere tempels op en rond de Wutai en gebruiken de lunch samen met monniken. De Wuye-tempel staat ook wel bekend als Huis van de Vijf Drakenkoningen. De grote witte pagoda van de Tayuan is het emblematische symbool van de Wutai. De Xiantong-tempel is de grootste tempel met de langste historie. Tussen de vele gebouwen valt de letterlijk schitterende, van 50.000 kilo koper gemaakte Koperen Zaal op. De klim van 108 stenen treden naar de Pusading-tempel – belangrijk in het Tibetaans boeddhisme – wordt beloond met een prachtig uitzicht over de vallei.

dag 7, ma 20-10

Onderweg terug naar Datong stoppen we bij twee kleine tempels, Nanchan en Hongfu. Nanchan is mede door de afgelegen ligging op een klif ontsnapt aan al dan niet opzettelijke verwoestingen. Nu is dit het oudste nog bestaande houten bouwwerk in China. Na een vroeg diner nemen we de hogesnelheidstrein naar Hohhot, waar we aan het begin van de avond aankomen.

dag 8, di 21-10

Hohhot betekent in het Mongools ‘blauwe stad’, een verwijzing naar de stralend blauwe lucht boven de groene graslanden. De naam roept visioenen op van weidse steppen, snelle paardjes en nomadische Mongolen, maar Mongolen vormen in Hohhot tegenwoordig een minderheid. De stad heeft zich ontwikkeld tot het economische zwaartepunt van Binnen-Mongolië en de meerderheid van de bevolking bestaat uit Han-Chinezen. We bezichtigen de grote moskee, een sprookjesachtige compositie van Chinese en Arabische stijlelementen; het Mongolië Museum; en de lama-tempel Dazhaosi.

dag 9, wo 22-10

Vanuit Hohhot reizen we naar Baotou, waarbij we onderweg het Wudang-klooster bezoeken, het grootste boeddhistische klooster van Binnen-Mongolië. Na de lunch in Baotou rijden we door naar Dongsheng. Een fascinerend fenomeen is een schijnbaar uit het niets opgebouwde nieuwe stad als Kangbashi, bedoeld voor een miljoen inwoners. Door reportages in de internationale media kreeg Kangbashi in 2009 twijfelachtige beroemdheid als China’s grootste leegstaande spookstad; de stad was slechts voor een derde bewoond. Volgens de documentaire ‘The Land of Many Palaces’ uit 2015 is inmiddels een grootscheepse migratie van boeren uit de omgeving op gang gekomen. We gaan kijken hoe het er nu voor staat. Overnachting in Dongsheng.

dag 10, do 23-10

Dicht bij Dongsheng maken we tijd voor het Dzjenghis Khan Mausoleum. In feite is dit geen mausoleum, maar een herdenkingsmonument dat rond 1955 door de Chinese overheid is gebouwd. We vervolgen onze reis door de Ordos, een unieke ervaring. Eeuwenlang werd dit woestijn- en steppegebied bewoond door nomaden. Door overbeweiding met schapen en geiten heeft de vegetatie steeds meer plaatsgemaakt voor schrale steppen en struiken, afgewisseld met kale zandduinen. Meer recent zijn er plaatselijke initiatieven om het gebied weer te vergroenen.

dag 11, vr 24-10

We vervolgen onze lange reis door de Ordos. Uit de graslanden rijst een rotsmassa op. Hier ontdekken we de Arjai-grotten, met eeuwenoude fresco’s uit het Tibetaans boeddhisme. Onze bestemming vandaag is Yinchuan, gelegen aan de Gele Rivier. In de binnenstad bezichtigen we de Nanguan-moskee, de trommeltoren en een beroemde pagode.

dag 12, za 25-10

Yinchuan is de hoofdstad van de autonome Hui-regio Ningxia, die al in de derde eeuw voor Christus door de Qin-dynastie bij China werd ingelijfd. Door veroveringen van Dzjenghis Khan kwam het gebied begin dertiende eeuw onder Mongools gezag en vestigden zich er moslims uit Centraal-Azië. Van deze roerige geschiedenis krijgen we deze ochtend een beeld in het Ningxia Museum. Ten noorden van de stad bekijken we de Westelijke Xia-tomben: negen keizerlijke graven die vanwege hun ongebruikelijke vorm ook wel de ‘oosterse piramiden’ worden genoemd. Aan het eind van de middag nemen we de hogesnelheidstrein naar Xi’an, waar we rond 21.00 uur aankomen. Aan boord van de trein een eenvoudig diner.

dag 13, zo 26-10

In de oude wijk van Xi’an vinden we de bezienswaardige klokkentoren, die in de loop der geschiedenis al vele rollen heeft gespeeld. We gaan ook naar de opgraving van het beroemde Terracottaleger. Het is er vaak erg druk, maar door de indrukwekkende omvang van de opgravingen is een bezoek toch de moeite waard. ’s Avonds wonen we de zinnenstrelende Tang Dynasty Music and Dance-show bij.

dag 14, ma 27-10

In de morgen schenken we aandacht aan de moskee van Xi’an, een plaats van gebed en getuige van de etnische en religieuze diversiteit van de stad in de loop der eeuwen. De traditionele Chinese bouwstijl wordt hier gecombineerd met islamitische functionaliteit. Ook de binnentuinen zijn prachtig. Halverwege de middag nemen we de hogesnelheidstrein naar Lanzhou.

dag 15, di 28-10

De reis van vandaag biedt ons weidse uitzichten op bergen en valleien. In een afgelegen kloof langs de Gele Rivier bezoeken we een aantal grotten die gedurende meer dan duizend jaar in de diverse artistieke stijlen van opeenvolgende dynastieën bewerkt zijn. Elk van deze Bingling-grotten is een miniatuurtempel met boeddhistische sculpturen en muurschilderingen. Het belang van Linxia voor de Chinese moslimgemeenschap heeft de stad de bijnaam ‘China’s klein Mekka’ bezorgd. We bekijken er de levendige markt en een van de vele moskeeën. Een buffet laat ons proeven van de rijke smaken van de Chinees-islamitische keuken met culinaire invloeden uit het Midden-Oosten, Turkije, Iran en Zuid-Azië. Onze eindbestemming vandaag is het op drieduizend meter hoogte gelegen Xiahe.

dag 16, wo 29-10

Xiahe wordt gekenmerkt door Tibetaanse en Mongoolse invloeden. De meerderheid van de inwoners is van Tibetaanse afkomst. Het majestueuze, kleurrijke Tibetaans-boeddhistische Labrang-klooster wordt bewoond door circa duizend monniken, van zeer jong tot oud. Pelgrims volgen een lange pelgrimsroute rond het klooster terwijl ze rituelen uitvoeren, aan gebedsmolens draaien en mantra’s herhalen. Vanaf de Gongtang Pagode, het hoogste punt, kunnen we deze fascinerende plek overzien. We genieten een maaltijd in een Tibetaans restaurant.

dag 17, do 30-10

In de ochtend bezoeken we omliggende dorpen en een weinig door toeristen bezocht Tibetaans klooster, Amuquhu. In de middag gaan we naar de Tibetaanse markt in Labrang.

dag 18, vr 31-10

We rijden naar Lanzhou. Het museum toont ons een diverse collectie items gerelateerd aan de Zijderoute, waaronder porselein, kalligrafie, munten en jade. Het bronzen ‘vliegende paardje’ is een topstuk uit de tweede eeuw. Laat in de middag nemen we een binnenlandse vlucht naar Dunhuang. Deze oase in de woestijn vormde een strategische handelspost op de Zijderoute.

dag 19, za 01-11

De Zijderoute was meer dan alleen een handelsweg voor koopwaar. De Mogao-grotten, oprijzend uit de woestijn ten zuidoosten van Dunhuang, vormen een schatkamer aan ideeën, religies, kunst en literatuur uit alle windstreken. Verborgen achter een muur in een van de grotten lagen duizenden manuscripten uit de elfde eeuw, die in 1900 werden teruggevonden. Naast boeddhistische soetra’s zijn er onder meer filosofische, mathematische en poëtische geschriften gevonden, geschreven in het Tibetaans, Chinees, Hebreeuws, Oudoeigoers en andere oude talen. Deze eeuwenoude bibliotheek is daarmee van grote wetenschappelijke betekenis. In de middag verkennen we het akoestische fenomeen van de zogenaamde ‘zingende zandduinen’.

dag 20, zo 02-11

In de ochtend staan de Westelijke Boeddha-grotten op het programma, gesitueerd in kliffen langs de Dang-rivier. Aan het eind van de middag nemen we in Liuyuan de hogesnelheidstrein naar Turpan, waar we halverwege de avond aankomen. We gebruiken een eenvoudig avondmaal in de trein.

dag 21, ma 03-11

De Astana-begraafplaats beslaat een gebied van circa tien vierkante kilometer en telt meer dan duizend ondergrondse graftomben. Dankzij het droge klimaat zijn veel grafgiften en mummies in uitstekende staat bewaard gebleven en in de collectie van diverse musea opgenomen. De prachtig gelegen grotten van Bezeklik bevatten oorspronkelijk door boeddhistische Oeigoeren gecreëerde muurschilderingen. Helaas zijn vele daarvan om religieuze redenen vernield of meegenomen naar veelal westerse musea. De oude stad Jiaohe, gebouwd van leem, was in de glorietijd van de Zijderoute een levendige stad. Door de ligging op een steil oprijzend plateau tussen twee diepe riviervalleien genoot de stad een natuurlijke bescherming. In de dertiende eeuw werd de stad verwoest door het leger van Dzjenghis Khan en daarna verlaten. Vandaag wandelen we rond tussen de geërodeerde ruïnen. We dineren bij een Oeigoerse familie, waarbij lokale muziek ten gehore gebracht wordt.

dag 22, di 04-11

Vanuit de kurkdroge kiezelwoestijn waarin Turpan ligt, rijden we naar de bergachtig gelegen metropool Urümqi. We bezichtigen het Xinjang Regio Museum met zijn collectie artefacten van de Zijderoute. Halverwege de middag vliegen we terug naar Beijing, waar we in de avond aankomen. Overnachting in een hotel bij de luchthaven.

dag 23, wo 05-11

In de ochtend vertrekt onze directe vlucht van Beijing naar Amsterdam, waar we aan het eind van de middag aankomen.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Beijing v.v. met KLM. De vluchtgegevens zijn:
14-10-2025 Amsterdam - Beijing 16.00 - 08.55 uur (aankomst op 15-10)
05-11-2025 Beijing - Amsterdam 11.50 - 17.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het tijdens onze zomertijd zes uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd, die op 26 oktober ingaat, is het in China zeven uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door China wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Daarnaast maken we een aantal keer gebruik van een hogesnelheidstrein en eenmaal van een binnenlandse vlucht.

Hotels

overnachtingsplaatsen: Beijing (1 nacht) - Datong (1 nacht) - Hunyuan (1 nacht) - Wutai (2 nachten) - Hohhot (2 nachten) - Dongsheng/Ordos (2 nachten) - Yinchuan (1 nacht) - Xi’an (2 nachten) - Lanzhou (1 nacht) - Xiahe (3 nachten) - Dunhuang (2 nachten) - Turpan (2 nachten) - Beijing (1 nacht)
We verblijven veelal in vijfsterrenhotels, over het algemeen voorzien van een zwembad. Een enkele keer overnachten we in een wat ouder hotel, het beste ter plekke.
Alle kamers beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het kan zijn dat de douche zich in de badkuip bevindt. Mogelijk is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel dragen. We raden een koffer met wieltjes aan.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle lunches en diners inbegrepen bij de reissom. De meeste maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Ook wordt er tweemaal in een dinerpakket voorzien in de hogesnelheidstrein; tijdens de twee binnenlandse vluchten wordt er in het vliegtuig een avondmaaltijd geserveerd.
Door de grootte van China en de aanwezigheid van vele volkeren met eigen culturen is het menu zeer gevarieerd. Zo is Datong bekend om zijn noedels, stoofschotels en gevulde gestoomde broodjes. In Binnen-Mongolië is onder meer zuivel een belangrijk onderdeel van het dagelijks menu en ook fondue behoort er tot de traditionele maaltijden. Om de culinaire rijkdom van de door ons bezochte regio’s ten volle te ervaren, zijn o.a. een lunch bij monniken, een islamitisch buffet en avondeten bij een Oeigoerse familie onderdeel van het programma.

Zwaarte van de reis

Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Het kraanwater in China is niet veilig om te drinken; ook ijsblokjes kunt u beter vermijden. Gebruik uitsluitend gekookt water of mineraalwater uit een niet eerder geopende fles . U krijgt iedere dag een flesje water in de touringcar. U kunt overwegen om een plastic drinkfles met waterfilter mee te nemen. Ook het nuttigen van ongepasteuriseerde melkproducten wordt afgeraden.
De lucht in grote steden kan behoorlijk vervuild zijn.
Voor reizigers uit West-Europa worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis-A aangeraden. Daarnaast worden in bepaalde gevallen ook vaccinaties aangeraden tegen onder meer BMR of buiktyfus. Vraag uw regionale GGD om advies.
Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. Ook trappen komen veel voor. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

De herfst is een geschikte periode voor een bezoek aan China. Er valt weinig regen en het is veelal zonnig. De maanden oktober en november vormen de overgang tussen de zomer en de winter. De temperaturen kunnen overdag variëren tussen 4 en 19 ºC, afhankelijk van de plaats en de hoogte. ’s Nachts kan het koud zijn met temperaturen tot onder het vriespunt.

Kleding

Gezien de mogelijke variatie in temperatuur is het praktisch om kleding mee te nemen in laagjes die gemakkelijk aan- of uitgetrokken kunnen worden. Warme winterkleding is nodig voor onder meer de hooggelegen gebieden, waar de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt kan dalen. Stevige wandelschoenen zijn onmisbaar. Bij het betreden van onder andere tempels en moskeeën is het gewenst om kleding te dragen die schouders en knieën bedekt. Voor vrouwen is een lichte, grote shawl handig voor eventuele extra bedekking.

Grensdocumenten

Voor China is voor Nederlanders tijdelijk geen visum nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na aankomst geldig te zijn, dus t/m 14 april 2026, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Het is in 2025 voor een verblijf van maximaal 30 dagen niet nodig om een visum voor China aan te vragen.

Geld

De Chinese munteenheid is de Yuan renminbi (CNY). Pinautomaten zijn aanwezig in grote steden en toeristische gebieden. Het verdient sterk de voorkeur ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken wisselen; hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers. Contant geld wordt niet overal geaccepteerd. Veel betalingen in China worden verricht via apps als Alipay en Wechat Pay. Het verdient de voorkeur om meerdere betaalmiddelen mee te nemen; denk bijvoorbeeld aan pinpas, creditcard, contant geld en de genoemde apps voor digitale betalingen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in China. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entrees en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 8 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

CO2-reductie

Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door prof. dr. Paul van der Velde. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep.

prof. dr. Paul van der Velde

prof. dr. Paul van der Velde

Hij studeerde Indische talen in Utrecht en is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Hij leidt al jarenlang reizen door het Aziatische cultuurgebied.

Reisgegevens

23-daagse vliegreis
14 oktober t/m 5 november 2025

Reissom

t/m 24 juni 2025: € 9395,-
vanaf 25 juni 2025: € 9495,-
toeslag eenpersoonskamer: € 1875,-

NB Indien u indeling op een gedeelde tweepersoonskamer wenst, wordt bij boeking de toeslag eenpersoonskamer in rekening gebracht. Zodra er een medereizig(st)er is om de kamer mee te delen, wordt deze toeslag gecrediteerd. Indien er geen kamergeno(o)t(e) wordt gevonden, wordt de toeslag eenpersoonskamer niet gecrediteerd.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle lunches, alle diners, reisleiding, lokale gids(en), entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 10 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

Leonie Zandee MA

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.