Exclusieve groepsreis Catalonië

Catalonië • smeltkroes van culturen

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Door zijn contact met uiteenlopende beschavingen kent het gebied ten noorden van Barcelona een eeuwenoud cultuurlandschap. In de middeleeuwen was het bezaaid met stadjes, burchten en gewijde plaatsen. Verrassend genoeg vormden de Pyreneeën geen scheidslijn, want we komen na de Romeinse en mozarabische kunst ook invloeden uit Lombardije en de Roussillon tegen. Nieuwe ideeën werden snel en soms over grote afstanden verspreid door handschriften en reizende kunstenaars.
De reis voert langs bisschopssteden en kloosters, bedevaartplaatsen en kleine kerken. Een belangrijk thema is de romaanse wandschilderkunst. Veel topstukken zijn gelukkig nog in musea te bewonderen.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Raphaël Rijntjes.

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

dag 1, di 19-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Barcelona, waar we de eerste twee nachten verblijven. Bij de kathedraal van Barcelona, gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw, is een pandhof met palm- en sinaasappelbomen. De dertien witte ganzen in de vijver verwijzen naar de leeftijd waarop de heilige Eulalia, aan wie de kathedraal is gewijd, de marteldood stierf.

dag 2, wo 20-04

De romaanse Sant Pau del Camp is de oudste kerk van Barcelona. Deze werd gebouwd in de elfde eeuw ter vervanging van de in 985 door de moslims vernielde kerk. We nemen uitgebreid de tijd voor de grote collectie middeleeuwse kunst van het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Hier zien we fresco's van plaatsen die we later op deze reis bezoeken.

dag 3, do 21-04

De naam van het gotische klooster van Pedralbes, ‘witte stenen’, heeft een Latijnse herkomst. Hier genieten we van de aangename kloostertuin, maar vooral van de schitterende veertiende-eeuwse muurschilderingen in de kapel van Sint-Michaël. Het monumentale kloostercomplex van Sant Pere de Terrassa, oorspronkelijk een vroegchristelijke dubbelkathedraal, geeft een mooi beeld van verschillende middeleeuwse bouwstijlen. Het klooster van Montserrat is drukbezocht, maar toch maken de spectaculaire ligging en het Mariabeeld onze komst de moeite waard. We overnachten bij Món Sant Benet nabij een middeleeuws klooster, dat voor morgenochtend op het programma staat.

dag 4, vr 22-04

Op het terrein van Món Sant Benet ligt het klooster van Sant Benet de Bages, maar ook het zomerhuis van de Catalaanse art-nouveau-schilder Ramon Casas. Via de elfde-eeuwse kapittelkerk van Sant Vicenç de Cardona, waarvan we de fresco’s eerder in het museum in Barcelona zagen, reizen we naar Solsona. Het Museu Diocesà i Comarcal heeft een grote afdeling middeleeuwse kunst, waaronder prachtige schilderingen. Eén overnachting in Solsona.

dag 5, za 23-04

De muurschilderingen van de kerk van Sant Quirze de Pedret zagen we al in de musea in Barcelona en Solsona, maar het lieflijke en mooi gelegen kerkje zelf is ook de moeite waard. Het oeroude klooster van Santa Maria de Lluçà is eveneens landelijk gelegen en voert ons terug naar de middeleeuwen. We reizen verder naar Vic, waar we de komende twee nachten verblijven. Tijdens een verkennende stadswandeling bezichtigen we de crypte en de pandhof van de kathedraal. We zien een mix van romaanse, gotische, barokke en neo-klassieke stijlen.

dag 6, zo 24-04

Het Museu Episcopal biedt een magnifieke collectie schilderingen en beeldhouwwerk uit de romaanse en gotische perioden van Catalonië. Na een bezoek aan de verstilde kerk Sant Vicenç d’Espinelves heeft u nog wat vrije tijd in Vic.

dag 7, ma 25-04

Het klooster van Santa Maria de Ripoll heeft een befaamde porticus met romaanse sculptuur. We reizen verder naar Girona voor een wandeling over de stadsmuren. Laatste overnachting.

dag 8, di 26-04

De romaanse en gotische collectie van het Museu d’Art de Girona vormt het sluitstuk van onze reis. Transfer naar Barcelona. Directe lijnvlucht Barcelona-Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten Amsterdam - Barcelona v.v. met KLM. De vluchttijden zijn:
19-04-2022: Amsterdam - Barcelona, 10.20 - 12.35 uur
26-04-2022: Barcelona - Amsterdam, 17.15 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.
NB 2 Het is mogelijk om per trein van Nederland naar Barcelona te reizen, en terug vanaf Girona. Houdt u er rekening mee dat dit het nodige aantal overstappen (minimaal vijf), extra overnachtingen in Spanje en een fors langere reistijd met zich meebrengt. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Catalonië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. We rijden via smalle wegen door de Pyreneeën naar de diverse plaatsen die in het programma de revue passeren.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Barcelona (2 nachten) – Món Sant Benet (1 nacht) - Solsona (1 nacht) - Vic (2 nachten) - Girona (1 nacht).
Waar mogelijk verblijven we in centraal gelegen hotels, waarvandaan de diverse musea en bezienswaardigheden goed te bereiken zijn, al dan niet met inzet van de touringcar. De accommodaties betreffen afwisselend 3- en 4-sterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De diners vinden plaats in lokale restaurants of in het hotel. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt echter meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

In Spanje valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet lekker. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Reisperiode

Deze reis is net na Pasen en de Goede Week gepland, zodat we de drukte van de feesten en processies vermijden. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Spanje maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Spanje is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
19 t/m 26 april 2022

Reissom

t/m 25 januari 2022: € 2195
vanaf 26 januari 2022: € 2295
toeslag eenpersoonskamer: € 335
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, entrees, gebruik audiosysteem, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA