Exclusieve groepsreis Het Byzantijnse paasfeest

Het Byzantijnse paasfeest

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Pasen is voor de Grieken het hoogtepunt van het jaar en dit wordt met veel tradities en ceremonies gevierd. Maar ook voor bezoekers uit andere landen is het heel speciaal om tijdens de Goede of, zoals de Grieken zeggen, Grote Week de eeuwenoude gezangen en rituelen bij te wonen. In de kloosters en de kerken is de orthodoxe, op Byzantijnse leest geschoeide liturgie indrukwekkend om mee te maken. Een bezoek aan Griekenland in deze tijd van het jaar vormt dan ook een unieke ervaring. Tijdens deze reis wordt uitgebreid achtergrondinformatie gegeven over de invloed van de Byzantijnse instellingen en godsdienst. Er is ook ruimte voor bezinning en voor het genieten van tochten door schitterende natuurgebieden. Zo maken we op dag 3 een ontspannen vaartocht langs de Heilige Berg Athos.

NB Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Hein L. van Dolen. Bovendien zal er een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn en op enkele plaatsen een lokale gids.

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotosvertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond door landen aan de Middellandse Zee.

dag 1, zo 17-04 

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de 'hoofdstad van het noorden'. Onderweg naar het hotel in het centrum van de stad stoppen we voor een bezoek aan het vermaarde Museum voor Byzantijnse Cultuur. Drie overnachtingen in Thessaloniki.

dag 2, ma 18-04 

Op ons programma staan enkele Byzantijnse kerken, zoals de Hosios David en de Hagios Dimitrios-kathedraal. We zien prachtige fresco’s in de kloosterkerk Hagios Nikolaos Orphanos en wandelen langs de Rotonda, het mausoleum van Galerius, en diens triomfboog. Ook komen we langs de Hagia Sophia en de resten van het paleis van de megalomane Galerius, de laatste heidense keizer. Na een bezichtiging van het Archeologisch Museum lopen we langs het monument van Alexander de Grote en de Witte Toren.

dag 3, di 19-04 

Busrit naar het haventje van Ouranoupolis voor de boottocht langs het bijzondere schiereiland Athos, een monnikenrepubliek waar vrouwen niet mogen komen. Vanaf de boot is er uitzicht op sommige kloosters.

dag 4, wo 20-04

Na het Joods Museum in Thessaloniki rijden we naar het stadje Veria. Hier worden de synagoge en de oude kathedraal bekeken en de plaats bezocht waar de apostel Paulus de bewoners heeft toegesproken. Ook is er tijd voor het Byzantijns Museum. Hierna begeven we ons naar het Prespes-reservaat. Hotel in het rustieke dorpje Hagios Germanos.

dag 5, do 21-04 

Vandaag staan de Prespes-meren centraal. Daar zijn kerken te zien die teruggaan tot de tiende eeuw en bevindt zich een uniek natuurgebied met zeldzame planten en dieren. Met goed weer maken we een boottochtje vanuit het vissersdorp Psarades. Busrit naar Kastoria voor één overnachting. ‘s Avonds is er gelegenheid om bij de plechtigheden ter ere van Witte Donderdag aanwezig te zijn.

dag 6, vr 22-04 

In de kloosterkerk Panagia Mavriotissa wonen we de kruisafneming bij. Na de lunch bekijken we in Kastoria het Byzantijns Museum met een interessante collectie iconen. Onder begeleiding van een bewaker van dit museum zien we een aantal kerken met bijzondere Byzantijnse architectuur en boeiende muurschilderingen. Twee overnachtingen in het dorpje Kastraki, aan de voet van de steile rotsen van Meteora. ‘s Avonds wonen we de epitaphios-processie bij.

dag 7, za 23-04

Een mooie tocht door het groene Pindos-gebergte. De sprookjesachtige kloosterkerk van Doliana, gelegen in een uitgestrekt dennenwoud, staat vandaag centraal. Hierna gebruiken we in de bergen een traditionele warme lunch die bij deze paasdagen past. In Pyli bevinden zich een eeuwenoude boogbrug en de Porta Panagia, een kerkje uit de dertiende eeuw met zeldzame mozaïeken. Rond middernacht is er gelegenheid om een paasmis bij te wonen.

dag 8, zo 24-04 

Imposant zijn de kloosters van Meteora, hoog verheven boven de vlakte van Thessalië. Bezichtiging van de kerk Kimisis tis Theotokou in Kalambaka. Busrit naar Delphi, waar we overnachten.

dag 9, ma 25-04

Het tempelterrein en het Archeologisch Museum in Delphi vormen het begin van deze afwisselende dag. Na een mooie rit bereiken we het befaamde klooster van Hosios Loukas. De laatste twee nachten verblijven we in het centrum van Athene.

dag 10, di 26-04 

Bezichtiging van de uitgebreide collectie van het Byzantijns en Christelijk Museum, dat wereldfaam geniet. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 11, wo 27-04 

Voorafgaand aan de transfer naar de luchthaven brengt de bus ons naar het kloostertje van Kaisariani. Directe lijnvlucht van Athene naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en van Athene naar Amsterdam per Transavia. De vluchtgegevens zijn:
17-04-2022: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 – 13.30 uur
27-04-2022: Athene - Amsterdam, 12.20 - 14.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. Een boottocht langs het schiereiland Athos en een boottochtje in het grote Prespa-meer zijn ook in de reis opgenomen.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Thessaloniki (3 nachten) - Hagios Germanos, Prespes (1 nacht) - Kastoria (1 nacht) - Kastraki (2 nachten) - Delphi (1 nacht) - Athene (2 nachten)
Het verblijf gedurende deze reis vindt in de regel plaats in comfortabele viersterrenhotels. In het dorp Hagios Germanos maken we gebruik van een landelijk hotel. Het driesterrenhotel in Kastoria ligt mooi aan het meer. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche of bad en toilet.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. In Hagios Germanos dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. Op paaszaterdag bieden we u bovendien een warme lunch aan.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort zijn uitleg door uw headset. Zo kunt u hem overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen worden met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden rustig te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Reisperiode

April is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 20 tot 24 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). De natuur is heel mooi in deze periode van het jaar. Bij de meeste bezienswaardigheden in het noorden van Griekenland is het rustiger dan in het zuiden van het land. Bij sommige monumenten, zoals de Meteora-kloosters, zal het echter extra druk zijn wegens Pasen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 27,- p.p.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Doorgaan van de reis

De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
Griekenland is lid van de EU. Indien deze bestemming op het moment van boeken een ‘geel’ of ‘groen’ reisadvies had, mag u bij Labrys Reizen uw boeking kosteloos annuleren als het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ of ‘rood’ reisadvies heeft; dit geldt ook als wij de reis zonder grote wijzigingen in het programma en op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren.
De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

Coronamaatregelen

Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Reisgegevens

11-daagse vliegreis
17 t/m 27 april 2022

Reissom

t/m 30 november 2021: € 2595
vanaf 1 december 2021: € 2695
toeslag eenpersoonskamer: € 400
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, boottochten, overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 1 lunch, alle diners, reisleiding, organisatorische reisbegeleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, reisbundel, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige lunches, drankjes bij de maaltijden, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

Contact Labrys Reizen

drs. Hanneke Bruijn