Exclusieve groepsreis Bourgondië • rustig

Bourgondië • rustig

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Lange tijd is Bourgondië een belangrijk machtscentrum geweest in Europa. Het gebied was tussen 918 en de vijftiende eeuw een welvarend hertogdom dat in hoge mate zelfstandig was binnen het toenmalige Koninkrijk Frankrijk. In de vijftiende eeuw vormde het hertogdom de kern van het Bourgondische Rijk, dat zich uitstrekte tot het noorden van Nederland. Daaraan vooraf gaat een romaanse periode, die overal in de steden en op het platteland haar sporen heeft nagelaten. De abdij van Cluny, de stichting van Cîteaux en de pelgrimsweg naar Compostela markeren deze ontwikkeling. Deze cultuurreis is een boeket van steden en stadjes met een rijke geschiedenis, schitterende landschappen, romaanse en gotische kerkarchitectuur, cisterciënzer kloosters en middeleeuwse kunst. En maaltijden en wijn met een lokaal karakter!

NB 1 Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die categorie onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor reizen naar Frankrijk, dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

Bert Steensma

Voormalig docent kunst en beeldende vorming en coördinator klassieke reizen van het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij beschikt hierdoor over een jarenlange ervaring als begeleider van studiereizen naar Rome en Florence en Berlijn. Hij heeft een grote liefde voor de Italiaanse en Franse cultuursteden en speciaal voor de renaissancekunst.

dag 1, vr 24-09

Met de touringcar rijden we naar Reims, in het noorden van Frankrijk. ‘s Middags bezoeken we de kathedraal van Reims. De Notre-Dame is in de dertiende eeuw gebouwd en een van de meest toonaangevende gotische bouwwerken in de regio. Beroemd zijn de beeldhouwwerken in de portalen. Aan het einde van de middag rijden we naar ons centraal gelegen hotel, waar we één nacht verblijven.

dag 2, za 25-09

Vandaag rijden we naar Autun, gelegen in het hart van Bourgondië. Onderweg maken we een tussenstop in het dorpje Pontigny. Hier bevindt zich een indrukwekkende abdijkerk uit de twaalfde eeuw. De kerk heeft een streng en sober uiterlijk volgens de cisterciënzer bouwregels. Na het inchecken in ons fraai gelegen hotel verkennen we Autun. Het hotel ligt om de hoek van de Saint-Lazare, de kathedraal van de stad. Het timpaan van het hoofdportaal heeft nog origineel beeldhouwwerk. In Autun verblijven we vier nachten. Van hieruit maken we dagexcursies.

dag 3, zo 26-09

We brengen de ochtend door in Auxerre, waar we een interessante wandeling maken door het oude centrum. We komen onder andere langs de Abdij Saint-Germain, de Tour de l’Horloge en de kathedraal Saint-Étienne. ’s Middags rijden we naar Vézelay, waar een van de beroemdste en mooiste kerken van Bourgondië te vinden is: de Sainte-Marie-Madeleine. De aan Maria Magdalena gewijde basiliek was het startpunt van vele pelgrimstochten naar Santiago de Compostela, in het noorden van Spanje.

dag 4, ma 27-09

We beginnen de dag met een bezoek aan het Musée Rolin in Autun, een van de mooiste provinciale musea van Frankrijk, met onder andere middeleeuwse kunst. Aansluitend vertrekken we naar Montbard. Zijn vele abdijen in Bourgondië nog maar gedeeltelijk bewaard, die van Fontenay uit de twaalfde eeuw is relatief compleet. Het bevat een molen, een smidse, een scriptorium, een kloostergang en een prachtige, sobere abdijkerk, een van de oudste cisterciënzer kerken van Frankrijk. Op weg terug naar Autun gaat de route dwars door het regionale park van de Morvan, het groene hart van Bourgondië met uitgestrekte bossen en diverse rivieren. Onderweg is er eventueel nog gelegenheid voor een korte wandeling.

dag 5, di 28-09

Een lange maar inspirerende dag. Vandaag bezoeken we het zuidelijke deel van Bourgondië. In het stadje Cluny heeft een kolossale abdij gestaan met een kerk die lange tijd de grootse van Europa is geweest. Het complex is in de tiende eeuw gesticht en later meerdere keren uitgebreid. Na te zijn verwoest resteren nog enkele ruïnen. Ondanks dat geeft het terrein een goede indruk van hoe enorm groot het complex moet zijn geweest. In Berzé-la-Ville, een sfeervol dorpje even ten zuiden van Cluny, bezoeken we de romaanse Chapelle des Moines met muurschilderingen uit het begin van de twaalfde eeuw. Op de terugweg naar Autun maken we nog een stop voor een wijnproeverij bij een van de vele wijnhuizen die Bourgondië rijk is.

dag 6, wo 29-09

Met de koffers in de bus rijden we naar de wijnstad Beaune. In Beaune maken we een wandeling door het historisch centrum en bezoeken we de Collégiale Notre-Dame, waar een reeks bijzondere wandtapijten uit de vijftiende eeuw over het leven van Maria wordt bewaard. Het Hôtel-Dieu is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Dit van oorsprong vijftiende-eeuwse hospice is een ‘rijk armenhuis’ en ziekenhuis geweest. De zalen zijn grotendeels nog in originele toestand te bewonderen. In de Salle du Polyptyque bewaart men het beroemde veelluik (1445-48) van Rogier van der Weyden. ’s Middags rijden we naar Dijon, de hoofdstad van Bourgondië. Voordat we naar het hotel gaan, brengen we nog een bezoek aan de Puits de Moïse, de Mozesput. Dit meesterwerk van beeldhouwkunst maakte de Haarlemse beeldhouwer Claus Sluter tussen 1395 en 1405. Het bevat meer dan levensgrote, veelkleurige beelden van de zes profeten, onder wie Mozes. In Dijon verblijven we twee nachten.

dag 7, do 30-09

Vanuit het hotel maken we ’s ochtends een verkennende wandeling door de stad en bezoeken we het Musée des Beaux-Arts. Het gebouw is recentelijk ingrijpend gerestaureerd, de expositieruimte uitgebreid en de collectie heringericht. We zien kunst van de middeleeuwen tot in de moderne tijd. Zeer bezienswaardig is de zaal met de vijftiende-eeuwse grafmonumenten van de graven van Bourgondië. De middag is ter vrije besteding. Voor een nader bezoek aan de stad krijgt u enkele suggesties mee.

dag 8, vr 01-10

Reisdag terug naar Nederland, met onderweg een gezamenlijke afscheidslunch. Aankomst in Nederland in de avond.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt op de heenreis vanaf de Jaarbeurszijde bij het CS te Utrecht en maakt een tweede stop bij Breda P+R Prinsenbeek. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Reims (1 nacht) - Autun (4 nachten) - Dijon (2 nachten)
In Reims overnachten we in het moderne viersterrenhotel De la Paix, dat op steenworp afstand gelegen is van de kathedraal. In Autun verblijven we in het karaktervolle viersterrenhotel Les Ursulines, een voormalig zeventiende-eeuws klooster. Het verblijf in Dijon is in Maison Philippe Le Bon, eveneens een viersterrenhotel dat zich bevindt in een monumentaal pand in het hart van het centrum.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom, met uitzondering van het diner op dag 8. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. De lunches (m.u.v. de afscheidslunch) zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt de reisleider overal goed verstaan en kunt u een veilige afstand tot elkaar bewaren.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat de reisprogramma’s goed gevuld zijn, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Bij onze ‘rustige reizen’ is het aantal hotelwisselingen beperkt en zijn de te voet af te leggen afstanden enigszins beperkt. Desalniettemin is het noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Weer

Het najaar is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis naar Bourgondië. De natuur hult zich langzaam in herfstkleuren en de temperatuur is doorgaans nog zeer aangenaam. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 tot 21 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Frankrijk maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse touringcarreis
24 september t/m 1 oktober 2021

Reissom

t/m 22 juni 2021: € 2145
vanaf 23 juni 2021: € 2245
toeslag eenpersoonskamer: € 390
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per touringcar, logies met ontbijt, 1 lunch, 7 diners, wijnproeverij, reisleiding, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

Bert Steensma

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten