Skip to main content
Berlijn en Brandenburg. Vriend- en vijandschap tussen Duitsers en Russen.
Berlijn en Brandenburg. Vriend- en vijandschap tussen Duitsers en Russen.
Berlijn en Brandenburg. Vriend- en vijandschap tussen Duitsers en Russen.

Berlijn en Brandenburg. Vriend- en vijandschap tussen Duitsers en Russen.

 • In Duitsland spreken op dit moment ongeveer 6 miljoen mensen Russisch. Zo sprak oud-bondskanselier Angela Merkel meestal Russisch met Vladimir Poetin. De Russische tsarina Catharina II, bijgenaamd de Grote, was geboren uit een Duitse adellijke familie in 1729. Zij gaf de relatie tussen Duitsland en Rusland in eerder tijden al vorm door veel Duitsers te stimuleren om als kolonisten naar het Wolga-gebied te komen. Aan het begin van de twintigste eeuw was Berlijn een magneet: zo ontstond de mythe van het Russische Berlijn. Na de val van de USSR mochten Wolga-Duitsers terugkeren, maar zij zijn in Duitsland niet geïntegreerd. De rol die het Russische Rode leger speelde bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 is nog steeds actueel in de relatie tussen Duitsland en Rusland. Tijdens de reis bezoeken we plekken in Potsdam, Eisenhüttenstadt en Berlijn waar de wispelturigheid in de relatie tussen beide landen nog te zien valt. Verder gaan we in gesprek met ooggetuigen, zoals Natasja Wodin, kind van een Russische dwangarbeider in Duitsland. Na afloop van de reis begrijpt u meer over de verdeeldheid nu in Duitsland over de relatie met Rusland.
  De Duits-Russische achtergrond van de reisleiders maakt deze reis extra bijzonder.

 • dag 1, ma 15-04

  Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Potsdam. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Potsdam, waar we drie nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, di 16-04

  Op deze dag staat Potsdam op het programma. We bezoeken de Russische kolonie met prachtige houten huizen in Russische stijl uit de negentiende eeuw. Deze kolonie is gebouwd in opdracht van Pruisische keizer Friedrich voor voormalige gevangengenomen Russische soldaten. Verder zien we in het ‘Holländisches Viertel’ de bakstenen huizen met hier en daar typische Hollandse klokgevels. Deze zijn gebouwd in de achttiende eeuw voor Hollandse arbeiders die door soldatenkoning Willem Friedrich I naar Potsdam werden gehaald.

  De reisleiders geven een minicollege over de historische banden tussen Duitsers en Russen. In de avond gemeenschappelijk diner met aansluitend filmvertoning.

  dag 3, wo 17-04

  Excursie per touringcar naar Wünsdorf. Sinds het Duitse keizerrijk lag hier al een militair schietterrein en vanaf 1935 zetelde hier ook het hoofdkwartier van de Wehrmacht. Na de Tweede Wereldoorlog namen de Sovjets het terrein in gebruik en werd het een soort verboden stad. Wat in ‘Klein Moskou’ werd uitgevoerd bleef strikt geheim voor de buitenwereld. Na het vertrek van de Sovjetsoldaten in 1994 ligt het terrein er ongebruikt bij en kunnen we dwalen door de verlaten gebouwen in deze militaire spookstad met hier en daar indrukwekkende muurschilderingen. We zien onder meer de ondergrondse telefooncentrale, het zenuwcentrum van Hitlers oorlogsvoering. Tegenwoordig is Wünsdorf ook ‘Bücherstadt’: voor liefhebbers van boeken een uitgelezen gelegenheid om een aantal boekenhuizen te bezoeken!

  dag 4, do 18-04

  We rijden naar het oosten van Duitsland richting de Poolse grens. In Beeskow bevindt zich het Kunstarchief met een grote collectie kunstwerken en voorwerpen die een goed beeld tonen van de cultuurgeschiedenis van de DDR. Eisenhüttenstadt is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd onder de naam Stalinstadt. Het is de enige voltooide geplande stad die volgens Moskouarchitektuur is gebouwd. Hier zien we tijdens een stadswandeling langs de typische architectuur de mozaïeken en glas-in-lood-ramen van de gebouwen. We bezoeken het lokale museum, gewijd aan de DDR en zien het sovjetmonument. In de avond gemeenschappelijk diner met aansluitend vertoning van een film die zich afspeelde in deze omgeving. Overnachting in Eisenhüttenstadt.

   dag 5, vr 19-04

  In de touringcar geven de reisleiders een minicollege over Russen in Berlijn. We zien het sovjetmonument in Tiergarten en wandelen naar de Brandenburger Tor. Tot slot gaan we naar het dak van het Rijksdaggebouw met de koepel van Norman Foster voor een schitterend uitzicht over de stad. Ons hotel ligt aan een zijstraat van de Kurfürstendamm, nabij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, het symbool voor de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Hier verblijven we twee nachten. De wijk Charlottenburg waarin het hotel gelegen is, had in de jaren 20 van de vorige eeuw de bijnaam Charlottengrad, vanwege de vele Russen die hier verbleven. We maken een korte wandeling door de wijk en krijgen een introductie op Nabokov en andere Russische schrijvers.

  dag 6, za 20-04

  De Berlijnse muur omringde het voormalige West-Berlijn gedurende 30 jaar en zorgde voor een scheiding tussen dit gedeelte van de stad en Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. Na de val van de muur in 1989 en de eenwording van Duitsland in 1991 werd een groot deel van de muur afgebroken en de brokstukken ervan als souvenir verkocht. Er staan nog enkele restanten van de muur overeind, die we bekijken. Het Documentatiecentrum Dwangarbeid in Berlijn is gehuisvest op de plaats van een voormalig dwangarbeiderskamp en houdt de herinnering levend aan de 26 miljoen mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland dwangarbeid moesten verrichtten. Het is het enige kamp in zijn soort dat nog vrijwel in de oorspronkelijke staat is. In 1945 werd het kamp bevrijd door de Sovjets. We krijgen hier inzicht in het leven van dwangarbeiders door middel van persoonlijke verhalen. Natascha Wodin, dochter van een dwangarbeidster,  vertelt het verhaal van deze ‘Ostarbeit’ vertelt in haar romans.  Ze groeide op in een van de kampen voor ontheemden en beschrijft die situatie in “Ergens in dit duister”. Judith Janssen geeft een minicollege over de dwangarbeiders met hierin aandacht voor de persoonlijke belevenissen over haar ouders.

  dag 7, zo 21-04

  Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eens bij de voormalige Duits-Duitse grens. Het Zonengrenzmuseum in Helmstedt toont ons de geschiedenis van de voormalige grens met foto’s en schaalmodellen. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (nabij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Potsdam (3 nachten) - Eisenhüttenstadt (1 nacht) - Berlijn (2 nachten)
  In Potsdam en Berlijn verblijven we in centraal gelegen 4-sterrenhotels; het hotel in Eisenhüttenstadt is een goed 3-sterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn de lunches op dag 2, dag 4 en dag 6 en de diners op dag 1, dag 2, dag 4 en dag 5 inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  April is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

   

   

 • In Duitsland spreken op dit moment ongeveer 6 miljoen mensen Russisch. Zo sprak oud-bondskanselier Angela Merkel meestal Russisch met Vladimir Poetin. De Russische tsarina Catharina II, bijgenaamd de Grote, was geboren uit een Duitse adellijke familie in 1729. Zij gaf de relatie tussen Duitsland en Rusland in eerder tijden al vorm door veel Duitsers te stimuleren om als kolonisten naar het Wolga-gebied te komen. Aan het begin van de twintigste eeuw was Berlijn een magneet: zo ontstond de mythe van het Russische Berlijn. Na de val van de USSR mochten Wolga-Duitsers terugkeren, maar zij zijn in Duitsland niet geïntegreerd. De rol die het Russische Rode leger speelde bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 is nog steeds actueel in de relatie tussen Duitsland en Rusland. Tijdens de reis bezoeken we plekken in Potsdam, Eisenhüttenstadt en Berlijn waar de wispelturigheid in de relatie tussen beide landen nog te zien valt. Verder gaan we in gesprek met ooggetuigen, zoals Natasja Wodin, kind van een Russische dwangarbeider in Duitsland. Na afloop van de reis begrijpt u meer over de verdeeldheid nu in Duitsland over de relatie met Rusland.
  De Duits-Russische achtergrond van de reisleiders maakt deze reis extra bijzonder.

 • dag 1, ma 15-04

  Vroeg vertrek per touringcar vanaf Utrecht CS richting Potsdam. Onderweg maken we een stop bij de grensovergang Helmstedt-Marienborn, ten tijde van de DDR de belangrijkste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland en daarom ook wel Checkpoint Alpha genoemd. We bezoeken hier de Gedenkstätte Deutsche Teilung Marienborn. In de late namiddag bereiken we Potsdam, waar we drie nachten verblijven. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

  dag 2, di 16-04

  Op deze dag staat Potsdam op het programma. We bezoeken de Russische kolonie met prachtige houten huizen in Russische stijl uit de negentiende eeuw. Deze kolonie is gebouwd in opdracht van Pruisische keizer Friedrich voor voormalige gevangengenomen Russische soldaten. Verder zien we in het ‘Holländisches Viertel’ de bakstenen huizen met hier en daar typische Hollandse klokgevels. Deze zijn gebouwd in de achttiende eeuw voor Hollandse arbeiders die door soldatenkoning Willem Friedrich I naar Potsdam werden gehaald.

  De reisleiders geven een minicollege over de historische banden tussen Duitsers en Russen. In de avond gemeenschappelijk diner met aansluitend filmvertoning.

  dag 3, wo 17-04

  Excursie per touringcar naar Wünsdorf. Sinds het Duitse keizerrijk lag hier al een militair schietterrein en vanaf 1935 zetelde hier ook het hoofdkwartier van de Wehrmacht. Na de Tweede Wereldoorlog namen de Sovjets het terrein in gebruik en werd het een soort verboden stad. Wat in ‘Klein Moskou’ werd uitgevoerd bleef strikt geheim voor de buitenwereld. Na het vertrek van de Sovjetsoldaten in 1994 ligt het terrein er ongebruikt bij en kunnen we dwalen door de verlaten gebouwen in deze militaire spookstad met hier en daar indrukwekkende muurschilderingen. We zien onder meer de ondergrondse telefooncentrale, het zenuwcentrum van Hitlers oorlogsvoering. Tegenwoordig is Wünsdorf ook ‘Bücherstadt’: voor liefhebbers van boeken een uitgelezen gelegenheid om een aantal boekenhuizen te bezoeken!

  dag 4, do 18-04

  We rijden naar het oosten van Duitsland richting de Poolse grens. In Beeskow bevindt zich het Kunstarchief met een grote collectie kunstwerken en voorwerpen die een goed beeld tonen van de cultuurgeschiedenis van de DDR. Eisenhüttenstadt is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd onder de naam Stalinstadt. Het is de enige voltooide geplande stad die volgens Moskouarchitektuur is gebouwd. Hier zien we tijdens een stadswandeling langs de typische architectuur de mozaïeken en glas-in-lood-ramen van de gebouwen. We bezoeken het lokale museum, gewijd aan de DDR en zien het sovjetmonument. In de avond gemeenschappelijk diner met aansluitend vertoning van een film die zich afspeelde in deze omgeving. Overnachting in Eisenhüttenstadt.

   dag 5, vr 19-04

  In de touringcar geven de reisleiders een minicollege over Russen in Berlijn. We zien het sovjetmonument in Tiergarten en wandelen naar de Brandenburger Tor. Tot slot gaan we naar het dak van het Rijksdaggebouw met de koepel van Norman Foster voor een schitterend uitzicht over de stad. Ons hotel ligt aan een zijstraat van de Kurfürstendamm, nabij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, het symbool voor de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Hier verblijven we twee nachten. De wijk Charlottenburg waarin het hotel gelegen is, had in de jaren 20 van de vorige eeuw de bijnaam Charlottengrad, vanwege de vele Russen die hier verbleven. We maken een korte wandeling door de wijk en krijgen een introductie op Nabokov en andere Russische schrijvers.

  dag 6, za 20-04

  De Berlijnse muur omringde het voormalige West-Berlijn gedurende 30 jaar en zorgde voor een scheiding tussen dit gedeelte van de stad en Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. Na de val van de muur in 1989 en de eenwording van Duitsland in 1991 werd een groot deel van de muur afgebroken en de brokstukken ervan als souvenir verkocht. Er staan nog enkele restanten van de muur overeind, die we bekijken. Het Documentatiecentrum Dwangarbeid in Berlijn is gehuisvest op de plaats van een voormalig dwangarbeiderskamp en houdt de herinnering levend aan de 26 miljoen mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland dwangarbeid moesten verrichtten. Het is het enige kamp in zijn soort dat nog vrijwel in de oorspronkelijke staat is. In 1945 werd het kamp bevrijd door de Sovjets. We krijgen hier inzicht in het leven van dwangarbeiders door middel van persoonlijke verhalen. Natascha Wodin, dochter van een dwangarbeidster,  vertelt het verhaal van deze ‘Ostarbeit’ vertelt in haar romans.  Ze groeide op in een van de kampen voor ontheemden en beschrijft die situatie in “Ergens in dit duister”. Judith Janssen geeft een minicollege over de dwangarbeiders met hierin aandacht voor de persoonlijke belevenissen over haar ouders.

  dag 7, zo 21-04

  Onderweg terug naar Nederland stoppen we nog eens bij de voormalige Duits-Duitse grens. Het Zonengrenzmuseum in Helmstedt toont ons de geschiedenis van de voormalige grens met foto’s en schaalmodellen. Aansluitend terugrit naar Utrecht, waar we in de vroege avond zullen arriveren.

 • Vervoer

  De rondreis wordt uitgevoerd met een comfortabele touringcar die rijdt onder strikte naleving van het Rijtijdenbesluit en in het bezit is van een ISO 9001-certificering met een ANVR-Veiligheidsdocument of gelijk daaraan. We werken voor onze inschrijfreizen uitsluitend samen met touringcarbedrijven die tevens in het bezit zijn van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (nabij het Centraal Station) rond 08.00 uur. De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplekken.

  Hotels

  overnachtingsplaatsen: Potsdam (3 nachten) - Eisenhüttenstadt (1 nacht) - Berlijn (2 nachten)
  In Potsdam en Berlijn verblijven we in centraal gelegen 4-sterrenhotels; het hotel in Eisenhüttenstadt is een goed 3-sterrenhotel.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn de lunches op dag 2, dag 4 en dag 6 en de diners op dag 1, dag 2, dag 4 en dag 5 inbegrepen bij de reissom. Deze vinden plaats in lokale restaurants. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

 • Audiosysteem

  Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort de uitleg door uw headset. Zo kunt u hen overal goed verstaan.
  NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Deze wens kunt u bij boeking aangeven.

  Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan. Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Reisperiode

  April is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Oost-Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

  Grensdocumenten

  Voor reizen binnen Europa dient uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.

  Geld

  Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn op de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  CO2-reductie

  Labrys Reizen investeert een bedrag per groepsreis in duurzame projecten die tot CO2-reductie leiden. Meer informatie vindt u hier.

   

   

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door Anja Fricke en Judith Janssen. Op enkele momenten zal er een lokale gids een rondleiding verzorgen.

drs. Judith Janssen

drs. Judith Janssen

Studeerde Slavische taal- en letterkunde. Woonde in Moskou en heeft diverse groepen geleid naar Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Verzorgt voor HOVO lezingen en cursussen over Russische literatuur.

Anja Fricke BA

Anja Fricke BA

Studeerde algemene cultuurwetenschappen. Ze is afkomstig uit de voormalige DDR en woont sinds 2003 in Nederland. Als ervaringsdeskundige verspreidt ze informatie middels lesmodulen, gastlessen, lezingen en begeleiding van reizen. Ze werkt samen met het DDR-museum in Monnickendam en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Reisgegevens

7-daagse touringcarreis
15 t/m 21 april 2024

Reissom

t/m 2 januari 2024: € 2350
vanaf 3 januari 2024: € 2500
toeslag eenpersoonskamer: € 340

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, 3 lunches en 4 diners, reisleiding, lokale gids(en), gebruik audiosysteem, entrees, fooien, investering in CO2-reductie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Contact Labrys Reizen

drs. Hans Offereins

Om onze website te laten functioneren en te verbeteren gebruiken we cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en te verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van onze website.
Analytische Cookies Uitgeschakeld
Met analytische cookies kunnen we (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
We use marketing cookies for functions like social media share-buttons and keeping track of surfing behaviour. With these cookies, we can show you relevant content and advertisements.