Exclusieve groepsreis Art nouveau en art deco

Art nouveau en art deco

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

De periode tussen 1890 en 1910 liet overal in Europa een ongekende vernieuwingsdrang zien op het gebied van architectuur en beeldende kunst. Als een reactie op de negatieve uitwassen van de industriële revolutie probeerden kunstenaars en architecten een bijdrage te leveren aan een nieuwe, ‘betere’ maatschappij. Daarbij werd veel aandacht geschonken aan het zoeken naar originaliteit en het experimenteren met nieuwe technieken en materialen. In Europa kreeg deze vernieuwingsbeweging vele namen: Art Nouveau in Frankrijk en België, Jugendstil in Duitsland, Secession in Oostenrijk en Nieuwe Kunst in Nederland. Tijdens deze reis bezoeken we enkele belangrijke avant-gardecentra, waar de art nouveau tot bloei is gekomen. We gaan langs architectenwoningen en musea en maken de achtergronden en verscheidenheid van deze culturele vernieuwingsbeweging aanschouwelijk. Hoewel art nouveau en art deco de rode draad van deze reis zijn, hebben we natuurlijk ook oog voor het stedenschoon uit andere periodes en is er tijd om zelf op verkenning te gaan.

NB 1 Van 1 april t/m 29 augustus zijn in het Allard Pierson Museum in Amsterdam twee tentoonstellingen over art nouveau te zien. Het gaat om ‘Godinnen van de art nouveau’, over de fascinatie voor het vrouwelijk schoon, en ‘Letters van de art nouveau’, over drukletters in deze nieuwe stijl.

NB 2 Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Op dit moment geldt voor deze reis dat indien u minimaal twee weken voor aankomst volledig bent gevaccineerd tegen corona, of in geval van het Janssen-vaccin minimaal vier weken tevoren, u geen coronatest hoeft te doen voor aankomst of tijdens de reis. Meer informatie over de door Labrys genomen maatregelen vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal worden geleid door drs. Frederik Erens. Een enkele keer wordt u rondgeleid door een lokale gids.

drs. Frederik Erens

Historicus. Studeerde politieke en Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in twintigste-eeuwse toegepaste kunst en architectuur.

dag 1, di 19-10

Bijtijds vertrek uit Utrecht voor de rit naar Darmstadt, waar we halverwege de middag arriveren. De afdeling Jugendstilkunst van het Hessisches Landesmuseum biedt een prachtige inleiding op onze reis. Hier zijn kunstvoorwerpen, textiel en meubels van alle grote namen uit Europa samengebracht, wat een mooie overzicht van deze boeiende kunststroming oplevert. Eén overnachting in Darmstadt.

dag 2, wo 20-10

De Mathildenhöhe is een kunstenaarscentrum dat mogelijk werd gemaakt door het mecenaat van groothertog Ernst Ludwig von Hessen. Bekende architecten als Josef Maria Olbrich en Peter Behrens en ook beeldend kunstenaars werkten hier eendrachtig aan de tentoonstelling ‘Ein Dokument deutscher Kunst'. Het Gesamtkunstwerk bestaat uit de museumcollectie in het tentoonstellingsgebouw, architectenhuizen en de Hochzeitsturm. Het complex ligt in een fraai park met sculpturen. In de middag vertrekken we naar het Franse Nancy voor twee overnachtingen.

dag 3, do 21-10

Nancy, de oude hoofdstad van Lotharingen, was rond 1900 een belangrijk centrum van art-nouveaukunst. We komen bekende namen tegen als Emile Gallé, Louis Majorelle en Daum. We wandelen door het historisch centrum rond de Place Stanislas en het Musée de l'École, dat is gewijd aan de art-nouveauschool van deze stad. In het Musée des Beaux-Arts is een grote collectie Daum-glas te bewonderen.

dag 4, vr 22-10

We vervolgen onze reis naar Brussel, dat rond 1900 gold als een van de grote art-nouveaumetropolen van Europa. Hier verblijven we de laatste twee nachten. Deze middag richten we ons op Victor Horta, de bekendste art-nouveauarchitect van België, met een bezoek aan zijn woonhuis en het door hem ontworpen Hotel Solvay.

dag 5, za 23-10

Te voet en per touringcar gaan we op zoek naar diverse schitterende panden die de Belgische hoofdstad rijk is. We gaan in ieder geval langs de met wit marmer beklede gevel van Palais Stoclet – een fraaie villa met een markante beeldengroep op de toren – en brengen een bezoek aan de vroegere woning van de interieurontwerper Paul Cauchie.

dag 6, zo 24-10

Op de terugreis bezoeken we een uniek klooster- en schoolcomplex op het Vlaamse platteland: het 'Pensionnat de demoiselles' van het Instituut der Religieuzen Ursulinen. Het is een voormalig katholiek meisjespensionaat waar uiteenlopende stijlen als Neoclassicisme, Neogotiek, Neoromaans en Art Nouveau zijn toegepast. We zien onder meer de Ursulazaal en de feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel. In Antwerpen maken we nog een tussenstop in de wijk Zurenborg, waar we aan de Cogels-Osylei een bonte mix zien van Belgische architectuur uit de periode rond 1900. In de namiddag arriveren we weer in Utrecht.

Vervoer

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning, die het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement draagt. Onderweg wordt regelmatig gestopt.
De touringcar vertrekt vanaf Utrecht (vlak bij het Centraal Station). De deelnemers ontvangen t.z.t. nadere informatie over de opstapplek.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Darmstadt (1 nacht) - Nancy (2 nachten) - Brussel (2 nachten)
In Darmstadt en Brussel staan zeer goede viersterrenhotels gereserveerd. In Darmstadt is het hotel gelegen in de wijk Mathildenhöhe. In Nancy hebben we gekozen voor een zeer goed driesterrenhotel vanwege de passende sfeer van het gebouw en de gunstige ligging.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt meerdere keren van hotel gewisseld; op die dagen is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.

Reisperiode

Eind oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door deze regio. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 14 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Corona-maatregelen

Momenteel gelden wereldwijd maatregelen en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denkt u hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulieren of gezondheidsverklaringen. Wij houden deze voor al onze reizen nauwgezet in de gaten en informeren onze reizigers bijtijds over de actuele situatie voorafgaand aan de reis. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Vraag ons gerust of controleer het reisadvies van Buitenlandse Zaken:  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland, Frankrijk en België maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

6-daagse touringcarreis
19 t/m 24 oktober 2021

Reissom

t/m 17 augustus 2021: € 1475
vanaf 18 augustus 2021: € 1550
toeslag eenpersoonskamer: € 220
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

vervoer per comfortabele touringcar, logies met ontbijt, alle diners, reisleiding, lokale gidsen, gebruik audiosysteem, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

lunches, drankjes, verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Frederik Erens

Contact Labrys Reizen

Elianne Visser MA