Armenië en Georgië
Armenië en Georgië
Armenië en Georgië

Armenië en Georgië

 • De Zuidelijke Kaukasus behoort tot de minst bekende regio’s van Europa. Toch liggen in Georgië en Armenië de machtigste met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen van ons werelddeel, vind je er de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur en wonen er uiterst gastvrije mensen. Doordat het gebied in de loop der eeuwen door verschillende volkeren overheerst werd, is er een interessante mix van oriëntaals-Perzische, Turkse, Russische, Armeense, Georgische en bergvolk-culturen ontstaan. U kunt er prachtige museumschatten vinden (gouden sieraden, archeologische vondsten), veel mooie natuur bewonderen en een keur van interessante mythes en verhalen horen. Deze mythen en verhalen zijn door een reeks van schrijvers en dichters in hun werk gebruikt. Uw reisleidster zal op diverse locaties in Armenië en Georgië toepasselijke fragmenten uit de wereldliteratuur aan u aanbieden.

  NB 1 Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Amsterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘De Zuidelijke Kaukasus: land van mythen en verhalen’.

  NB 2 Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 15-05

  Indirecte lijnvlucht naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Er is voorzien in een snack en wat te drinken op onze kamers.

  dag 2, di 16-05

  In de loop van de morgen beginnen we met een oriënterende stadsexcursie in Jerevan, dat met zijn gezellige terrasjes een mediterrane indruk maakt, maar wel met sterke oriëntaalse invloeden. We gaan naar het monument Moeder Armenië, dat in zuidelijke richting uitkijkt op de mythische berg Ararat; en maken een rondrit door de stad. We zullen ook het museum van de Armeense Genocide zien, gewijd aan de tragische vernietiging van de Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw. Er wordt hier prachtige muziek ten gehore gebracht. We zullen een bezoek brengen aan het huismuseum van de filmregisseur Paradzjanov, die in Nederland sinds de 70 er jaren beroemd werd met de film 'De kleur van granaatappels'. Een deel van de middag is ter vrije besteding.
  Op een van de avonden in Jerevan is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

  dag 3, wo 17-05

  We bezichtigen het nabijgelegen mooie Etsjmiadzin-complex. Hier resideert sinds de vijftiende eeuw de katholikos, het hoofd van de Armeense Kerk, en het is hét centrum voor gelovige Armeniërs. Het straatbeeld wordt bepaald door in het zwart geklede monniken-priesters. Als we geluk hebben, horen we Armeense religieuze gezangen. We bezoeken ook de Sint-Hripsime-kerk aan de rand van de stad, gebouwd op de plek waar de heilige het martelaarschap vond onder Tridates. Op de terugweg zien we de intrigerende ruïne van de ronde kerk van Zvartnots. Zowel Etsjmiadzin als Zvartnots staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar het Nationale Kunstgalerij, met een van de mooiste verzamelingen Armeense en Russische schilderkunst. Wie wil kan in plaats daarvan op eigen gelegenheid naar het ernaast gelegen Geschiedenismuseum gaan, met zijn waardevolle archeologische en etnografische verzamelingen.

  dag 4, do 18-05

  Hoog boven een prachtig kloofdal ten oosten van Jerevan ligt de Romeinse tempel van Garni. Het is de enige bewaard gebleven Romeinse tempel in Armenië. Op het voormalige burchtterrein zijn de fundamenten blootgelegd van een middeleeuwse centraalbouwkerk en er zijn goed bewaarde mozaïeken in een badhuis gevonden. Deze plek is bij uitstek geschikt om enkele gedichten van Mandelstam te lezen, iets wat we bij een kopje koffie zullen doen. Daarna gaan we naar het klooster Geghard. Dit is mooi gelegen aan het einde van het dal. Het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte klooster heeft meerdere kerkruimten en talloze chatsjkars. Dit zijn stèles met Armeense kruisen in reliëf. Speciaal voor onze groep is er een a-capellaconcert van voorchristelijke liederen in het klooster. We lunchen in de buurt van Garni en zien daar hoe lavasj gemaakt wordt. In de loop van de middag zijn we terug in het hotel. Er is tijd voor een wandeling of een terrasje. U kunt ook de overdekte markt en de Vernisage-handwerkmarkt verkiezen of meegaan naar het huismuseum van componist en dirigent Aram Chatsjatoerjan.

  dag 5, vr 19-05

  Vertrek uit Jerevan, met als eerste doel Chor Virap. Dit klooster biedt een fabelachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Ararat net over de grens in Turkije. De 5.000 meter hoge berg lijkt hier tastbaar dichtbij en is onlosmakelijk verbonden met het oude Bijbelse verhaal over de ark van Noach. Ter plekke zullen we de tijd nemen om enkele fragmenten uit oude en nieuwe verhalen die met de Ararat verbonden zijn op locatie te lezen, meegebracht door uw reisleidster. We rijden zuidoostwaarts door een steeds woester landschap naar het onlangs gerestaureerde en prachtig gelegen klooster Noravank. Dit was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een schitterend panorama op de omringende bergen. Na een barbecue-lunch rijden we via de oude Zijderoute over de Selimpas, waar we stoppen bij de oudste, goed bewaarde karavanserai, en het Meer van Sevan, met aan de oevers enkele oeroude kerkjes, naar onze volgende pleisterplaats, Dilijan.

  dag 6, za 20-05

  Het groene noorden wordt ook wel het Zwitserland van Armenië genoemd. We bezoeken het schitterend gelegen klooster Haghartsin met enkele kerken en een bijzondere refter uit de dertiende eeuw en maken met wat geluk kennis met de Armeense misdienst. Dichter bij de Georgische grens staat het klooster van Haghpat op het programma. Het dateert uit de periode van de tiende tot de dertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste cultureel-religieuze centra van Armenië, waar veel kennis ontwikkeld is. In de buurt zijn de gebroeders Mikojan geboren. Terwijl de oudste, Anastas, decennialang zitting had in het Sovjetpolitburo, gold zijn jongere broer Artjom als zeer kundige vliegtuigbouwer die onder meer de Russische straaljager Mig heeft ontworpen. Indien het open is bekijken we het kleine museum waar voor de deur een heuse Mig te bewonderen is. Overnachting in Alaverdi.

  dag 7, zo 21-05

  Vlak bij de grens met Georgië bezichtigen we het tiende-eeuwse, versterkte Akhtalaklooster, met zeldzame byzantijnse muurschilderingen en een spectaculair uitzicht. Na de lunch rijden we door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Vanwege wegwerkzaamheden kan dit langer duren dan gebruikelijk, maar er is geen alternatief. Indien de tijd het toelaat, maken we na aankomst een korte wandeling door de schilderachtige oude stad, zien we de Sioni-kathedraal en proeven we de sfeer in de oude Anchiskhati-basiliek. Op een van de avonden in Tbilisi bieden we de gelegenheid om een concert of dansvoorstelling met Georgische dansen bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

  dag 8, ma 22-05

  We beginnen de ochtend met een oriënterende rondrit per touringcar door Tbilisi en de kabelbaan naar Kartlis Deda en het fort. Te voet dalen we af naar de gezellige wijk Kala en het Georgische Nationale Museum, waar we vele voorwerpen vinden uit de voorchristelijke tijd. Er zijn goudschatten uit het legendarische Kolchis in West-Georgië, waar de Griekse mythe van de zoektocht naar het Gulden Vlies door Jason en de Argonauten is gesitueerd. Ook lopen we naar de afdeling die handelt over Georgië tijdens de periode van de Sovjetbezetting (1921-1991). De kleine maar fijne Nationale Galerij heeft een drietal zalen met negentiende- en twintigste-eeuwse Georgische kunst. We maken er kennis met de Georgische nationale schilder, Niko Pirosmani. Over Pirosmani heeft de schrijver Paustovski diverse mooie verhalen opgetekend. Vanavond is er speciaal voor onze groep een a-capellaconcert van traditionele polyfone liederen van stad en land.

  dag 9, di 23-05

  We rijden naar de prachtig op een heuvel gelegen Djvari-kerk uit de zesde en de zevende eeuw. Deze is bepalend voor de ontwikkelingen in de architectuur van Georgië en Armenië en verbonden met allerlei legenden. Mtscheta is een oude hoofdstad en een van de belangrijkste steden voor het Georgisch christendom. Ook bezichtigen we de Svetitschoveli-kathedraal. Volgens Georgische overlevering is hier de lijkwade van Christus begraven en zal Christus op de Dag des Oordeels op deze plek de mensheid in het Georgisch toespreken. Via het nonnenklooster Samtavro rijden we in noordelijke richting naar Ananuri, een schitterend gelegen fort. We rijden over de roemruchte Georgische militaire hoofdweg die door de dichter Poesjkin te paard bedwongen werd en die ook in het werk van Lermontov vereeuwigd is. Een overnachting in Gudauri, op 2.000 meter hoogte.

  dag 10, wo 24-05

  We rijden met jeeps over de Kruispas met het hoogste punt op 2.379 meter. Om ons heen doemen drie- en vierduizenders op. Deze pas werd pas in de negentiende eeuw per postkoets bedwongen. We rijden naar Kazbegi en verder omhoog naar het schitterend gelegen Kerkje van de Drie-eenheid. Op de achtergrond biedt de berg Kazbek van ruim 5.000 meter een magnifiek schouwspel. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg naar Tbilisi, waar we vanavond laat aankomen, bekijken we het eeuwenoude kerkje van Sioni en de daarnaast gelegen wachttoren.

  dag 11, do 25-05

  Vandaag rijden we naar het wijnland van Kachetië. In het oude Ninotsminda-klooster zien we een van de oudste klaverbladkerken van Georgië. Het landgoed Tsinandali was ooit eigendom van de zeer invloedrijke negentiende-eeuwse prins Aleksander Chavchavadze en zijn vrouw prinses Salome Orbeliani. Dezen stonden bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen buitenlandse en Russische schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov. We lunchen op een wijngoed, waar we uiteraard eersteklas Georgische wijnen kunnen proeven. Daarna rijden we naar Telavi, waar we tweemaal overnachten. We verkennen er het historische centrum tijdens een stadswandeling en zien het in Perzische stijl gebouwde paleis van de achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II.

  dag 12, vr 26-05

  We beginnen de dag in de oude koningsstad Gremi, gelegen aan een tak van de Zijderoute. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek waard. De kerk combineert traditionele Georgische met Iraanse elementen. Het klooster Nekresi, met haar vierde-eeuwse kerk, ligt verscholen in het bos. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier; nu resten vooral ruïnen. We staan er stil bij Roestaveli’s beroemde epos, De ridder in het pantervel. Het versterkte klooster van Alaverdi werd gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belang-rijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen.

  dag 13, za 27-05

  Sighnaghi, nu een wat opgepoetst ommuurd stadje, was ooit net als Gremi een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het te voet en bekijken het museum van Pirosjmani, een vertegenwoordiger van de naïeve kunst. Het nonnenklooster van Bodbe, waar de heilige Nino haar laatste rustplaats vond, ligt aangenaam in het groen. Na onze bezoeken rijden we terug naar Tbilisi. Er is geen diner voorzien, wel een uitgebreide lunch ter afscheid.

  dag 14, zo 28-05

  In de vroege ochtend directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jerevan en van Tbilisi naar Amsterdam met Air France. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  15-05-2023: Amsterdam - Parijs, 09.55 - 11.55 uur
  15-05-2023: Parijs - Jerevan, 14.20 - 21.05 uur
  28-05-2023: Tbilisi - Parijs, 06.10 - 09.25 uur
  28-05-2023: Parijs - Amsterdam, 11.45 - 13.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Armenië en Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  We maken de rondreis met goede touringcars. De hoofdwegen in Armenië en Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daartegenover staat dat het daar relatief rustig rijden is.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Jerevan (4 nachten) - Dilijan (1 nacht) - Alaverdi (1 nacht) - Tbilisi (4 nachten) - Gudauri (1 nacht) - Telavi (2 nachten)
  U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels en elders in de best beschikbare hotels. In Jerevan, Tbilisi en Telavi zijn deze centraal gelegen, in de overige plaatsen bevinden ze zich juist aangenaam in het groen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 11 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houdt u rekening met late, uitgebreide lunches en op dag 10 met een laat diner. Mogelijk worden enkele lunches aangeboden in de vorm van een lunchpakket.
  De Armeense en Georgische keuken zijn uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Met name Georgië heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
  Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.

  Reisperiode

  De tweede helft van mei is een geschikte reisperiode. Het is na de kou en vóór de hitte. Hoewel er af en toe een bui kan vallen, is er doorgaans veel zon. We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur overdag in Armenië rond de 25 °C, in Georgië ligt de temperatuur gemiddeld enkele graden lager. Maar ook in de Kaukasus wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.

  Grensdocumenten

  Voor Armenië en Georgië zijn geen visa nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 28 november 2023.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Armeense munt is de dram; de Georgische de lari. Geld heeft u nodig voor vier maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Armenië en Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Armenië en Georgië zijn geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

 • De Zuidelijke Kaukasus behoort tot de minst bekende regio’s van Europa. Toch liggen in Georgië en Armenië de machtigste met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen van ons werelddeel, vind je er de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur en wonen er uiterst gastvrije mensen. Doordat het gebied in de loop der eeuwen door verschillende volkeren overheerst werd, is er een interessante mix van oriëntaals-Perzische, Turkse, Russische, Armeense, Georgische en bergvolk-culturen ontstaan. U kunt er prachtige museumschatten vinden (gouden sieraden, archeologische vondsten), veel mooie natuur bewonderen en een keur van interessante mythes en verhalen horen. Deze mythen en verhalen zijn door een reeks van schrijvers en dichters in hun werk gebruikt. Uw reisleidster zal op diverse locaties in Armenië en Georgië toepasselijke fragmenten uit de wereldliteratuur aan u aanbieden.

  NB 1 Labrys Reizen organiseert deze reis in samenwerking met HOVO Amsterdam. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit naadloos aan bij de cursus ‘De Zuidelijke Kaukasus: land van mythen en verhalen’.

  NB 2 Voor meer informatie over de uitvoering van de reis en over de maatregelen en vereisten m.b.t. corona verwijzen we u naar het tabblad ‘Praktisch’.

 • dag 1, ma 15-05

  Indirecte lijnvlucht naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Er is voorzien in een snack en wat te drinken op onze kamers.

  dag 2, di 16-05

  In de loop van de morgen beginnen we met een oriënterende stadsexcursie in Jerevan, dat met zijn gezellige terrasjes een mediterrane indruk maakt, maar wel met sterke oriëntaalse invloeden. We gaan naar het monument Moeder Armenië, dat in zuidelijke richting uitkijkt op de mythische berg Ararat; en maken een rondrit door de stad. We zullen ook het museum van de Armeense Genocide zien, gewijd aan de tragische vernietiging van de Armeniërs aan het begin van de twintigste eeuw. Er wordt hier prachtige muziek ten gehore gebracht. We zullen een bezoek brengen aan het huismuseum van de filmregisseur Paradzjanov, die in Nederland sinds de 70 er jaren beroemd werd met de film 'De kleur van granaatappels'. Een deel van de middag is ter vrije besteding.
  Op een van de avonden in Jerevan is er de gelegenheid een concert bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

  dag 3, wo 17-05

  We bezichtigen het nabijgelegen mooie Etsjmiadzin-complex. Hier resideert sinds de vijftiende eeuw de katholikos, het hoofd van de Armeense Kerk, en het is hét centrum voor gelovige Armeniërs. Het straatbeeld wordt bepaald door in het zwart geklede monniken-priesters. Als we geluk hebben, horen we Armeense religieuze gezangen. We bezoeken ook de Sint-Hripsime-kerk aan de rand van de stad, gebouwd op de plek waar de heilige het martelaarschap vond onder Tridates. Op de terugweg zien we de intrigerende ruïne van de ronde kerk van Zvartnots. Zowel Etsjmiadzin als Zvartnots staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de middag gaan we naar het Nationale Kunstgalerij, met een van de mooiste verzamelingen Armeense en Russische schilderkunst. Wie wil kan in plaats daarvan op eigen gelegenheid naar het ernaast gelegen Geschiedenismuseum gaan, met zijn waardevolle archeologische en etnografische verzamelingen.

  dag 4, do 18-05

  Hoog boven een prachtig kloofdal ten oosten van Jerevan ligt de Romeinse tempel van Garni. Het is de enige bewaard gebleven Romeinse tempel in Armenië. Op het voormalige burchtterrein zijn de fundamenten blootgelegd van een middeleeuwse centraalbouwkerk en er zijn goed bewaarde mozaïeken in een badhuis gevonden. Deze plek is bij uitstek geschikt om enkele gedichten van Mandelstam te lezen, iets wat we bij een kopje koffie zullen doen. Daarna gaan we naar het klooster Geghard. Dit is mooi gelegen aan het einde van het dal. Het gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte klooster heeft meerdere kerkruimten en talloze chatsjkars. Dit zijn stèles met Armeense kruisen in reliëf. Speciaal voor onze groep is er een a-capellaconcert van voorchristelijke liederen in het klooster. We lunchen in de buurt van Garni en zien daar hoe lavasj gemaakt wordt. In de loop van de middag zijn we terug in het hotel. Er is tijd voor een wandeling of een terrasje. U kunt ook de overdekte markt en de Vernisage-handwerkmarkt verkiezen of meegaan naar het huismuseum van componist en dirigent Aram Chatsjatoerjan.

  dag 5, vr 19-05

  Vertrek uit Jerevan, met als eerste doel Chor Virap. Dit klooster biedt een fabelachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Ararat net over de grens in Turkije. De 5.000 meter hoge berg lijkt hier tastbaar dichtbij en is onlosmakelijk verbonden met het oude Bijbelse verhaal over de ark van Noach. Ter plekke zullen we de tijd nemen om enkele fragmenten uit oude en nieuwe verhalen die met de Ararat verbonden zijn op locatie te lezen, meegebracht door uw reisleidster. We rijden zuidoostwaarts door een steeds woester landschap naar het onlangs gerestaureerde en prachtig gelegen klooster Noravank. Dit was eens toonaangevend in de boekverluchting en biedt een schitterend panorama op de omringende bergen. Na een barbecue-lunch rijden we via de oude Zijderoute over de Selimpas, waar we stoppen bij de oudste, goed bewaarde karavanserai, en het Meer van Sevan, met aan de oevers enkele oeroude kerkjes, naar onze volgende pleisterplaats, Dilijan.

  dag 6, za 20-05

  Het groene noorden wordt ook wel het Zwitserland van Armenië genoemd. We bezoeken het schitterend gelegen klooster Haghartsin met enkele kerken en een bijzondere refter uit de dertiende eeuw en maken met wat geluk kennis met de Armeense misdienst. Dichter bij de Georgische grens staat het klooster van Haghpat op het programma. Het dateert uit de periode van de tiende tot de dertiende eeuw en behoort tot de belangrijkste cultureel-religieuze centra van Armenië, waar veel kennis ontwikkeld is. In de buurt zijn de gebroeders Mikojan geboren. Terwijl de oudste, Anastas, decennialang zitting had in het Sovjetpolitburo, gold zijn jongere broer Artjom als zeer kundige vliegtuigbouwer die onder meer de Russische straaljager Mig heeft ontworpen. Indien het open is bekijken we het kleine museum waar voor de deur een heuse Mig te bewonderen is. Overnachting in Alaverdi.

  dag 7, zo 21-05

  Vlak bij de grens met Georgië bezichtigen we het tiende-eeuwse, versterkte Akhtalaklooster, met zeldzame byzantijnse muurschilderingen en een spectaculair uitzicht. Na de lunch rijden we door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Vanwege wegwerkzaamheden kan dit langer duren dan gebruikelijk, maar er is geen alternatief. Indien de tijd het toelaat, maken we na aankomst een korte wandeling door de schilderachtige oude stad, zien we de Sioni-kathedraal en proeven we de sfeer in de oude Anchiskhati-basiliek. Op een van de avonden in Tbilisi bieden we de gelegenheid om een concert of dansvoorstelling met Georgische dansen bij te wonen (niet inbegrepen en afhankelijk van het aanbod).

  dag 8, ma 22-05

  We beginnen de ochtend met een oriënterende rondrit per touringcar door Tbilisi en de kabelbaan naar Kartlis Deda en het fort. Te voet dalen we af naar de gezellige wijk Kala en het Georgische Nationale Museum, waar we vele voorwerpen vinden uit de voorchristelijke tijd. Er zijn goudschatten uit het legendarische Kolchis in West-Georgië, waar de Griekse mythe van de zoektocht naar het Gulden Vlies door Jason en de Argonauten is gesitueerd. Ook lopen we naar de afdeling die handelt over Georgië tijdens de periode van de Sovjetbezetting (1921-1991). De kleine maar fijne Nationale Galerij heeft een drietal zalen met negentiende- en twintigste-eeuwse Georgische kunst. We maken er kennis met de Georgische nationale schilder, Niko Pirosmani. Over Pirosmani heeft de schrijver Paustovski diverse mooie verhalen opgetekend. Vanavond is er speciaal voor onze groep een a-capellaconcert van traditionele polyfone liederen van stad en land.

  dag 9, di 23-05

  We rijden naar de prachtig op een heuvel gelegen Djvari-kerk uit de zesde en de zevende eeuw. Deze is bepalend voor de ontwikkelingen in de architectuur van Georgië en Armenië en verbonden met allerlei legenden. Mtscheta is een oude hoofdstad en een van de belangrijkste steden voor het Georgisch christendom. Ook bezichtigen we de Svetitschoveli-kathedraal. Volgens Georgische overlevering is hier de lijkwade van Christus begraven en zal Christus op de Dag des Oordeels op deze plek de mensheid in het Georgisch toespreken. Via het nonnenklooster Samtavro rijden we in noordelijke richting naar Ananuri, een schitterend gelegen fort. We rijden over de roemruchte Georgische militaire hoofdweg die door de dichter Poesjkin te paard bedwongen werd en die ook in het werk van Lermontov vereeuwigd is. Een overnachting in Gudauri, op 2.000 meter hoogte.

  dag 10, wo 24-05

  We rijden met jeeps over de Kruispas met het hoogste punt op 2.379 meter. Om ons heen doemen drie- en vierduizenders op. Deze pas werd pas in de negentiende eeuw per postkoets bedwongen. We rijden naar Kazbegi en verder omhoog naar het schitterend gelegen Kerkje van de Drie-eenheid. Op de achtergrond biedt de berg Kazbek van ruim 5.000 meter een magnifiek schouwspel. We gebruiken de lunch bij een familie thuis. Op de terugweg naar Tbilisi, waar we vanavond laat aankomen, bekijken we het eeuwenoude kerkje van Sioni en de daarnaast gelegen wachttoren.

  dag 11, do 25-05

  Vandaag rijden we naar het wijnland van Kachetië. In het oude Ninotsminda-klooster zien we een van de oudste klaverbladkerken van Georgië. Het landgoed Tsinandali was ooit eigendom van de zeer invloedrijke negentiende-eeuwse prins Aleksander Chavchavadze en zijn vrouw prinses Salome Orbeliani. Dezen stonden bekend om hun gastvrijheid en eruditie. Ze ontvingen buitenlandse en Russische schrijvers en kunstenaars, onder wie Dumas, Poesjkin en Lermontov. We lunchen op een wijngoed, waar we uiteraard eersteklas Georgische wijnen kunnen proeven. Daarna rijden we naar Telavi, waar we tweemaal overnachten. We verkennen er het historische centrum tijdens een stadswandeling en zien het in Perzische stijl gebouwde paleis van de achttiende-eeuwse koning en vrijheidsstrijder Heraclius II.

  dag 12, vr 26-05

  We beginnen de dag in de oude koningsstad Gremi, gelegen aan een tak van de Zijderoute. De zestiende-eeuwse citadel en de Kerk van de Aartsengelen zijn ons bezoek waard. De kerk combineert traditionele Georgische met Iraanse elementen. Het klooster Nekresi, met haar vierde-eeuwse kerk, ligt verscholen in het bos. De Ikalto-academie was tijdens de gouden eeuw onder koning David de Bouwer het belangrijkste intellectuele centrum van het land. Eens studeerde de beroemde Georgische dichter Sjota Roestaveli hier; nu resten vooral ruïnen. We staan er stil bij Roestaveli’s beroemde epos, De ridder in het pantervel. Het versterkte klooster van Alaverdi werd gesticht in de zesde eeuw. De kathedraal is een van de belang-rijkste voorbeelden van middeleeuwse Georgische bouwkunst en heeft nog mooie schilderingen.

  dag 13, za 27-05

  Sighnaghi, nu een wat opgepoetst ommuurd stadje, was ooit net als Gremi een koninklijke stad langs de Zijderoute. We verkennen het te voet en bekijken het museum van Pirosjmani, een vertegenwoordiger van de naïeve kunst. Het nonnenklooster van Bodbe, waar de heilige Nino haar laatste rustplaats vond, ligt aangenaam in het groen. Na onze bezoeken rijden we terug naar Tbilisi. Er is geen diner voorzien, wel een uitgebreide lunch ter afscheid.

  dag 14, zo 28-05

  In de vroege ochtend directe vlucht van Tbilisi naar Amsterdam.

 • Vervoer naar de bestemming

  We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Jerevan en van Tbilisi naar Amsterdam met Air France. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchtgegevens zijn:
  15-05-2023: Amsterdam - Parijs, 09.55 - 11.55 uur
  15-05-2023: Parijs - Jerevan, 14.20 - 21.05 uur
  28-05-2023: Tbilisi - Parijs, 06.10 - 09.25 uur
  28-05-2023: Parijs - Amsterdam, 11.45 - 13.10 uur
  Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
  NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Armenië en Georgië is het twee uur later dan in Nederland.
  NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
  NB 3 Zoals u ongetwijfeld uit de media heeft vernomen, wordt per 1 januari 2023 de vliegbelasting voor alle reizigers vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven verhoogd. Deze nieuwe belasting geldt ook voor door ons reeds geboekte vliegtickets en is daarmee ook op deze reis van toepassing. De vliegbelasting stijgt van € 7,95 naar € 26,43 per persoon. Dit verschil à € 18,48 per persoon wordt u bij boeking in rekening gebracht.

  Vervoer ter plaatse

  We maken de rondreis met goede touringcars. De hoofdwegen in Armenië en Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. Enkele minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig. Daartegenover staat dat het daar relatief rustig rijden is.

  Hotels

  Overnachtingsplaatsen: Jerevan (4 nachten) - Dilijan (1 nacht) - Alaverdi (1 nacht) - Tbilisi (4 nachten) - Gudauri (1 nacht) - Telavi (2 nachten)
  U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels en elders in de best beschikbare hotels. In Jerevan, Tbilisi en Telavi zijn deze centraal gelegen, in de overige plaatsen bevinden ze zich juist aangenaam in het groen. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

  Maaltijden

  Op deze reis zijn 11 lunches en 9 diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in lokale restaurants; een enkele keer wordt in het hotel gedineerd. Houdt u rekening met late, uitgebreide lunches en op dag 10 met een laat diner. Mogelijk worden enkele lunches aangeboden in de vorm van een lunchpakket.
  De Armeense en Georgische keuken zijn uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Met name Georgië heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

 • Zwaarte van de reis

  Onze reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Daarom zijn onze reizen relatief intensief. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
  Elke dag worden bezienswaardigheden te voet bereikt. U dient met gemak en in een redelijk tempo over oneffen terrein met hoogteverschillen te kunnen lopen. In sommige hotels bevindt de douche zich in de badkuip; daar dient u zelf in en uit te kunnen stappen. Op sommige plaatsen is kofferservice niet beschikbaar en moet u zelf uw bagage van de bus naar het hotel kunnen dragen. Het gebruik van een rolstoel of een rollator is op onze reizen niet toegestaan.
  Indien tijdens de reis blijkt dat een reiziger niet over de juiste conditie beschikt, kan hem/haar deelname aan (een deel van) het programma worden ontzegd.
  Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

  Gezondheid

  Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren.
  Leidingwater moet u niet drinken. Daarentegen kan rauwkost bij de maaltijd zonder gevaar worden gegeten. Onze deelnemers hebben daar bij vorige reizen althans geen problemen mee gehad.

  Reisperiode

  De tweede helft van mei is een geschikte reisperiode. Het is na de kou en vóór de hitte. Hoewel er af en toe een bui kan vallen, is er doorgaans veel zon. We mogen rekenen op een gemiddelde temperatuur overdag in Armenië rond de 25 °C, in Georgië ligt de temperatuur gemiddeld enkele graden lager. Maar ook in de Kaukasus wordt het weer tegenwoordig minder voorspelbaar.

  Grensdocumenten

  Voor Armenië en Georgië zijn geen visa nodig. Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 28 november 2023.
  NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

  Geld

  De Armeense munt is de dram; de Georgische de lari. Geld heeft u nodig voor vier maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
  Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland, zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neem tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Armenië en Georgië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

  Entrees

  De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

  Inschrijving

  U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier bij ons opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis kan doorgaan. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk 4 weken vóór vertrek. Circa 2 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

  Doorgaan van de reis

  De reis kan doorgang vinden zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt. Voor de uitvoering van de reis staan wij in nauw contact met onze lokale partners. Ook kijken wij hierbij naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoals die zijn gepubliceerd op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. Bij een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies in de 14 dagen vóór vertrek kan de reis in de regel doorgang vinden. Bij een ‘oranje’ reisadvies kan de reis alleen doorgang vinden indien dit advies op ‘oranje’ staat vanwege corona én het programma zonder grote beperkingen kan worden uitgevoerd. Indien wij de reis veilig en verantwoord kunnen uitvoeren, houden we ons aan de lokale regelgeving en tevens zo veel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen. Meer informatie leest u hier.
  Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden, dan krijgt u als reiziger uw geld terug. Indien de reis alleen doorgang kan vinden met ingrijpende wijzigingen in het programma, behoudt u als reiziger het recht kosteloos te annuleren.
  Armenië en Georgië zijn geen lid van de EU. U heeft geen recht op kosteloze annulering indien het land 14 dagen of korter vóór vertrek een ‘oranje’ reisadvies heeft vanwege corona en de reis wel op verantwoorde wijze en zonder grote wijzigingen in het programma uitgevoerd kan worden.
  De volledige reisvoorwaarden vindt u hier.

  Coronamaatregelen

  Momenteel gelden wereldwijd regels en verplichtingen voor reizigers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Denk hierbij aan maatregelen als een ‘coronapas’ (d.w.z. een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag), mondkapjesplicht, online registratieformulier of gezondheidsverklaring. Deze maatregelen kunnen wijzigen. Wij houden deze voor al onze reizen in de gaten en informeren onze reizigers voorafgaand aan de reis over de actuele situatie. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste documenten. Wilt u meer weten over de regels op de plaats van bestemming? Stel ons gerust uw vragen of lees het reisadvies van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen.

  CO2-compensatie

  Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis door CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten aan te kopen. Meer informatie vindt u hier.

Reisleiding

De reis zal inhoudelijk worden geleid door drs. Judith Janssen. Gedurende de hele reis is er bovendien een lokale, Engelstalige gids bij de groep. Tijdens sommige bezoeken worden de rondleidingen gegeven door aanvullende, verplichte gidsen.

drs. Judith Janssen

drs. Judith Janssen

Studeerde Slavische taal- en letterkunde. Woonde in Moskou en heeft diverse groepen geleid naar Rusland, Oekraïne, Armenië en Georgië. Verzorgt voor HOVO lezingen en cursussen over Russische literatuur.

Reisgegevens

14-daagse vliegreis
15 t/m 28 mei 2023

Reissom

t/m 14 februari 2023: € 4495
vanaf 15 februari 2023: € 4695
toeslag eenpersoonskamer: € 685

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 11 lunches, 9 diners, reisleiding, lokale gidsen, entrees, 2 a-capella optredens, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, gestegen vliegbelasting à € 18,48 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p., verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 27,50 per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 20

Contact Labrys Reizen

drs. Dafne Oosten

Labrys Reizen - 024-382 21 10 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
©2022 Labrys Reizen