Exclusieve groepsreis Abruzzen

Abruzzen • Kerken, kloosters en kluizenaars

  • De reis

  • Programma

  • Vervoer en verblijf

  • Praktisch

Middeleeuwse bergdorpjes en kastelen te midden van natuurparken, opgravingen, kerken en abdijen: in elke hoek van de Abruzzen zijn sporen van een rijk cultureel verleden te vinden. Dit is het gebied van de oude Italische volkeren, die na lang verzet tegen de Romeinse overheersers toch werden opgenomen in het Romeinse Rijk. Het is ook een regio waar machtige kloosterorden richting gaven aan het sociale en economische leven en verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van architectuur en kunst. Tijdens onze reis vol overweldigend natuurschoon bezoeken we enkele overblijfselen van dit interessante verleden. Tussendoor genieten we van de regionale keuken vol streekproducten.

NB Ons motto is veilig en verantwoord reizen. Labrys Reizen zal daarom voor al zijn reizen passende maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Meer informatie hierover vindt u hier.

Reisleiding

drs. Ingrid Paardekooper

Studeerde klassieke talen met als hoofdvak godsdienstgeschiedenis. Ze was docent klassieke talen en conrector en organiseerde reizen naar Florence en Rome. Haar grote passie vormen thans de kunst, cultuur en geschiedenis van de Abruzzen, waarover ze een culturele reisgids schreef.

dag 1, za 01-05

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. Rit naar ons gemoedelijke hotel in Sulmona, waar we de gehele reis overnachten. Sulmona, de geboorteplaats van Ovidius, is een van de charmantste plaatsjes van de Abruzzen en ligt schitterend tussen drie nationale parken. Onderweg geeft de reisleidster een inleiding op het programma van de rest van de week. Diner in een lokaal restaurant.

dag 2, zo 02-05

Een rustige stadswandeling leidt ons door de geschiedenis van Sulmona, van het Archeologisch Museum via het dertiende-eeuwse aquaduct naar de kathedraal. ’s Middags zien we de resten van het Italische heiligdom gewijd aan Hercules. De hermitage van Sant’Onofrio ligt tegen de hellingen van de berg Morrone en heeft mooie fresco’s. Het uitzicht over de omgeving is geweldig.

dag 3, ma 03-05

In de bosrijke omgeving van Roccamorice liggen nog twee indrukwekkende kluizenaarsoorden. De Santo Spirito a Majella is hooggelegen en biedt fraaie vergezichten. De San Bartolomeo in Legio bevindt zich in een dal boven een riviertje en is alleen te voet te bereiken. In deze natuurlijke omgeving horen we niets anders dan het ruisen van de bladeren en het kabbelen van het water.

dag 4, di 04-05

In de porticus van de San Clemente a Casauria is de geschiedenis van de abdij weergegeven in gebeeldhouwde verhalen. Op de bronzen deur prijken cassetten met Arabische en Byzantijnse motieven. We lunchen aan zee in een traditionele trabocco, een vissershut op palen in het water waar uiteraard verse vis op het menu staat. ‘s Middags bezoeken we de op een heuvel gelegen San Giovanni in Venere. Daar genieten we van het uitzicht op de Adriatische zee, de prachtige middeleeuwse architectuur en de fresco’s in de crypte.

dag 5, wo 05-05

De ochtend is ter vrije besteding. De reisleidster neemt ons ’s middags mee naar vrienden die een biologische schapenboerderij runnen en u uitnodigen voor een typisch Italiaanse lunch in hun agriturismo. Koken volgens de Slow Food-beweging staat hier centraal. We maken een mooie wandeling door het dorpje Anversa degli Abruzzi, een van de borghi più belli, de mooiste dorpjes van Italië. Het natuurreservaat Le Gole del Sagittario, dat het dorpje omvat, kent een bijzondere flora en fauna.

dag 6, do 06-05

De Santa Maria ad Cryptas is gebouwd op de plek waar in vroegere tijden een heiligdom met een crypte stond. De grootste schat van de kerk wordt gevormd door fresco’s die de binnenmuren en de gewelven compleet bedekken. Tijdens de lunch proeven we saffraan, een lokale specialiteit. In Bominaco staan de romaanse abdij Santa Maria Assunta en het Oratorio di San Pellegrino. De muren van het oratorium zijn volledig bedekt met eeuwenoude frescocycli.

dag 7, vr 07-05

Rondleiding op de site van de Romeinse kolonie Alba Fucens met resten van stadsmuren, een amfitheater en een forum. Op de plaats van de Apollotempel staat nu de kerk van San Pietro. Verscholen in een ravijn bij Raiano bevindt zich de kluis van San Venanzio. Op een klein terras boven een rivier trok de heilige zich terug om te bidden. Tot slot krijgen we een rondleiding bij een wijnhuis, waar we uiteraard ook enkele wijnen proeven.

dag 8, za 08-05

Transfer naar de luchthaven van Rome en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en v.v. per Alitalia. De vluchttijden zijn:
01-05-2021: Amsterdam - Rome, 11.55 - 14.10 uur
08-05-2021: Rome - Amsterdam, 14.05 - 16.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever per trein naar Rome? U reist dan waarschijnlijk via Frankfurt en München. Een gedeelte van het traject wordt afgelegd met een nachttrein. Houdt u rekening met 2 of 3 keer overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door de Abruzzen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt.

Hotel

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in Hotel Ovidius Santacroce, een gezellig en comfortabel viersterrenhotel, gelegen vlak naast het historisch centrum van Sulmona.

Maaltijden

Op deze reis zijn zes lunches en één diner inbegrepen bij de reissom. Deze maaltijden vinden plaats in lokale restaurants; de overige diners en lunches zijn op eigen gelegenheid.
In de Abruzzen wordt veel gekookt met lokale ingrediënten en seizoensgebonden producten. Natuurlijk zijn er de vele soorten pasta’s, de beroemde olijfolie, en langs de kust in de typische trabocchi, de in restaurants omgebouwde oude vissershutjes, verse vis. Verder kookt men graag en veel met lams- en schapenvlees, kikkererwten, rode pepertjes, koolsoorten en asperges.

Boek Abruzzo. Het groene hart van Italië

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van het boek Abruzzo. Het groene hart van Italië van de hand van de reisleidster, drs. Ingrid Paardekoper. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. De Abruzzen staan bekend om zijn prachtige natuurparken en kluizenaarsoorden middenin de natuur. Sommigen van deze oorden zijn alleen te voet te bereiken. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Het kraanwater in Italië is licht gechloreerd en kan veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Begin mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door de Abruzzen. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 21 ºC. De natuur is in het voorjaar schitterend met veel groen en bloemen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs of paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden middels het inschrijfformulier op onze website. Desgewenst kunt u bij ons een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk vier weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisgegevens

8-daagse vliegreis
1 t/m 8 mei 2021

Flexibele voorwaarden

Boekt u nu voor deze reis? Dan kunt u tot en met 23 februari 2021 kosteloos omboeken of annuleren zonder opgave van reden! Meer informatie leest u hier.
Kunt u nog even niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

Reissom

t/m 23 februari 2021: € 1975
vanaf 24 februari 2021: € 2050
toeslag eenpersoonskamer: € 105
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief

lijnvluchten met belastingen en toeslagen, ruimbagage, vervoer ter plaatse, logies met ontbijt, 6 lunches, 1 diner, reisleiding, lokale gidsen, boek Abruzzo. Het groene hart van Italië, entrees, fooien, CO2-compensatie

Exclusief

overige maaltijden, drankjes, vliegbelasting à € 7,85 p.p., verzekeringen, verplichte bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 en boekingskosten à € 20,- per boeking

Aantal deelnemers

minimum: 12 / maximum: 25

Reisleiding

drs. Ingrid Paardekooper

Contact Labrys Reizen

Malve Falk MA