Norbertuscollege 2016

Intensieve cursussen voor docenten

Docentencursus 17 t/m 24 oktober 2018: Macedonië. Rijkdom, Macht en Identiteit.
Intensieve studiereis door Noord-Griekenland met voorbereidende studiedag in Amsterdam.

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen in 2018 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een achtdaagse studiereis naar Noord-Griekenland. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van prof. dr. Vladimir Stissi (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Inhoud

Docentenreis 2018Het thema van de cursus sluit aan bij het eindexamen Grieks van 2018 (Herodotus, Historiae) en in ruimere zin bij de lessen klassieke talen en geschiedenis in het VWO.
Het centrale thema van de cursus vormt de opkomende macht van het koningshuis der Archeaden, o.a. ten gevolge van de goud- en zilverwinning in het Macedonisch gebied, de grootschalige uitbreiding van het Rijk door Philippus II en zijn zoon Alexander de Grote en de vermenging van Macedonisch/Griekse en Oosterse culturen ten gevolge hiervan.
Daarnaast zal aandacht worden besteed aan het feit dat de Macedonische vorsten zich steeds sterk hebben geïdentificeerd met de Grieken en de Griekse cultuur. Recent historisch en archeologisch onderzoek, maar ook receptiegeschiedenis en lieux de mémoires spelen hierbij een belangrijke rol.
Op het programma staan de woonplaatsen, religieuze centra en monumentale graven van de Macedonische koningen, zoals Aigai/Vergina, Pella en Dion, maar ook andere belangrijke archeologische plaatsen als Dodona, Olynthos, Stageira en Amphipolis.
De deelnemers nemen actief deel aan de cursus door middel van het geven van presentaties op de sites die worden bezocht. Een aantal avonden staan lezingen op het programma.

Doelgroep

De cursus is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines (o.a. geografie, kunstgeschiedenis en filosofie) kunnen zich aanmelden.

Data

De studiedag zal plaatsvinden op zaterdag 1 september te Amsterdam. De reisdata zijn 17 t/m 24 oktober 2018, deels in de herfstvakantie.

Programma cursus

A GRC0526Zaterdag 1 september:
voorbereidende studiedag aan de UvA te Amsterdam

Woensdag 17 oktober:
Directe lijnvlucht Amsterdam - Korfoe (06.15 - 10.00 uur)
Veerpont Korfoe - Igoumenitsa
Het orakel van Dodona
Ioaninna zilvermuseum (of Byzantijns museum)
Overnachting in Ioannina

Donderdag 18 oktober:
Archeologisch museum in Ioannina
Aiani
Vergina
Overnachting in Veroia

Vrijdag 19 oktober:
Graftombe(n) in Lefkadia
Pella
Overnachting in Paralia Katerinis

Zaterdag 20 oktober:
Dion site en museum
Pydna
Potidaia archeologische resten
Overnachting in de buurt van Olynthos

Zondag 21 oktober:
Olynthos
Stageira
Amphipolis
Overnachting in Kavala

Maandag 22 oktober:
Philippi, site en museum
Thessaloniki: verkenning van de benedenstad (boog van Galerius, Agia Sophia)
Overnachting in Thessaloniki

Dinsdag 23 oktober:
Romeinse agora
Rotonda
Archeologisch Museum
Verkenning van de bovenstad van Thessaloniki
Overnachting in Thessaloniki

Woensdag 24 oktober:
Museum voor Byzantijnse Cultuur
Transfer naar de luchthaven
Directe lijnvlucht Thessaloniki – Amsterdam (14.15 - 16.20 uur)

Reisverslagen

In 2017 ging de reis naar West-Griekenland met het thema Odyssee. Herinnering en Geografie. We kijken terug op een zeer geslaagde cursus. U kunt hier het reisverslag 2017 downloaden.

In 2016 ging de reis naar Italië met het thema Sicilië. Culturele interacties. U kunt hier het reisverslag 2016 downloaden.

In 2015 ging de reis naar Griekenland met het thema De Perzische Oorlogen en het Griekse landschap. U kunt hier het reisverslag 2015 downloaden.

In 2014 ging de reis naar Noordwest-Turkije met het thema Het creëren van Troje. U kunt hier het reisverslag 2014 downloaden.

In 2013 ging de reis naar Griekenland met het thema Plato als ooggetuige. U kunt hier het reisverslag 2013 downloaden.

De reissom is € 1210,- p.p.; eenpersoonskamertoeslag € 150,-.

Inclusief:
•  studiedag aan de UvA inclusief lunch
•  hoog gekwalificeerde cursusleiding door twee personen
•  vlucht per lijndienst Amsterdam - Korfoe en Thessaloniki - Amsterdam per Transavia
•  actuele luchthavenbelastingen, brandstoftoeslagen, reserveringskosten en 1 stuk ruimbagage à 20 kilo p.p.
•  vervoer per boot (bootovertocht Korfoe-Igoumenitsa) en touringcar
•  7 hotelovernachtingen op (gedeelde) tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt in middenklassehotels; op elke kamer is douche/bad en toilet aanwezig 

Exclusief:
• vervoer naar en van Schiphol
• alle maaltijden 
• entreegelden*
• eventuele verzekeringen 
• bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking

* U kunt een privé-sitepass aanvragen. Hiervoor ontvangen we graag onderstaande zaken:
- 2 identieke gekleurde pasfoto’s: achternaam en alle voornamen voluit vermelden op de achterkant van de foto’s
- een officiële verklaring (in het Engels) van de directie van de school/Universiteit dat de betreffende leraar/docent daar werkzaam is
Op het moment dat de reis doorgang vindt, zullen we u vragen om deze zaken toe te sturen; dit hoeft nog niet bij de aanmelding voor de reis. 

Voor de kosten kunt u een beroep doen op het voor u beschikbare nascholingsgeld van uw school. De cursus vindt doorgang bij minimaal 15 deelnemers en biedt plaats aan maximaal 25 deelnemers.

Informatie over reis, kosten etc. is ook te vinden op de website van de Illustere school van de UvA. Inschrijven voor de cursus kan hier, maar deelname is wel op aanvraag. Voor vragen kunt u contact opnemen met Reinie Teeling via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 024-3822116.

Lerarenregister

Voor deelname aan de cursus ontvangt u een certificaat van de UvA van 80 uren. Deze cursus voldoet aan de voorwaarden voor professionaliseringsactiviteiten zoals omschreven in de wet Beroep- en Lerarenregister die in 2018 ingaat en zal door de UvA worden geregistreerd.