Extra aanbod

Intensieve cursus voor docenten met studiereis naar Athene in oktober 2021.

De ‘Reizen door de Oudheid’ zijn intensieve cursussen voor leraren aan het voortgezet onderwijs die worden georganiseerd door de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met Labrys Reizen. Tijdens de jaarlijkse reizen werken de cursisten op locatie actief een bepaald thema uit en worden de mogelijkheden daarvan voor de eigen lespraktijk besproken. De thematiek van de cursussen richt zich hetzij op vakwetenschappelijke verdieping, hetzij juist op verbreding.

  • Cursus 2021

  • Programma

  • Reissom en inschrijven

  • Vooruitblik

'Tekst en Monument. Epigrafie op locatie'

De eerstvolgende cursus staat in het teken van de epigrafie, de studie van opschriften op monumenten en andere objecten uit het antieke verleden. In dit kader wordt een excursie georganiseerd naar Griekenland (Athene en omstreken). De leiding is in handen van dr. Mathieu de Bakker (UvA) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn. Het Nederlands Instituut in Athene (NIA) levert logistieke ondersteuning.
Vele duizenden teksten uit de Griekse en Romeinse oudheid zijn bewaard gebleven doordat ze geschreven zijn op onvergankelijk materiaal zoals steen of brons. Deze inscripties zijn in tegenstelling tot de meeste antieke literatuur direct tot ons gekomen en bevatten een schat aan informatie over het antieke verleden. Hun diversiteit loopt uiteen van namen ingekrast in potscherven tot gedetailleerde politieke besluiten ingegraveerd in marmer. We vinden inscripties ter ere van de goden, van de doden, van gulle burgers en van allianties, en in alle denkbare vormen, van eenvoudige graffiti tot hoogwaardige poëzie.
Bij deze cursus staat de vraag centraal hoe we het rijke en diverse corpus van inscripties in kunnen zetten in het onderwijs over de oudheid. Deelnemers krijgen in Nederland tijdens een voorbereidingsmiddag instructies voor een presentatie in situ, bestaande uit één of enkele inscripties. Na afloop van de cursus wordt door elke deelnemer een schriftelijk verslag ingeleverd dat voor onderwijsdoeleinden kan worden gebruikt. In Athene zullen de belangrijkste sites en musea worden bezocht, waarbij steeds de inscripties centraal staan. De teksten dateren uit alle perioden van de oudheid, van de tijd van Homerus tot de late oudheid, toen Griekenland onderdeel was van het Romeinse Rijk. Ter voorbereiding van de teksten zal gebruik gemaakt worden van de bibliotheek van het Nederlands Instituut in Athene. Ook zullen daar workshops worden gegeven over diverse aspecten van de epigrafie (bijv. epichorische alfabetten, de geschiedenis van de epigrafie, de taal van politieke decreten). De derde en vierde cursusdag gaan we op pad in Boeötie en Phocis en bezoeken o.a. Thebe, Schimatari (Tanagra), Orchomenos en Delphi.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines kunnen zich aanmelden. Voor deelname aan deze cursus is kennis van oud Grieks noodzakelijk (minimaal op VWO examen niveau).

Data

studiedag: datum volgt
reisdata: donderdag 21 t/m woensdag 27 oktober 2021

Aantal deelnemers

De cursus vindt doorgang bij minimaal 15 deelnemers en biedt plaats aan maximaal 20 deelnemers.

Nascholingsbudget

Voor de kosten en uren kunt u een beroep doen op het voor u persoonlijk beschikbare nascholingsbudget op uw school.

Certificaat

Voor deelname aan de cursus ontvangt u een certificaat van de UvA van 83 uren.

Programma docentenreis ‘Tekst en monument. Epigrafie op locatie’

juni (datum volgt)
Studiedag aan de UvA te Amsterdam

donderdag 21 t/m woensdag 27 oktober 2021
Programma reis:

dag 1, donderdag 21 oktober
Vlucht Amsterdam - Athene
Middag 13.30 uur: welkom op het Nederlands Instituut in Athene (NIA)
Middag 14.00 uur: bezoek aan de Akropolis via de zuidhelling; Peripatos
Namiddag: Akropolis Museum

dag 2, vrijdag 22 oktober
Ochtend: bezoek aan Epigrafisch Museum
Middag: 13.00 uur: Nationaal Archeologisch Museum
Avond: activiteit op het NIA

dag 3, zaterdag 23 oktober
Ochtend: 8.00 uur vertrek met de bus vanuit Athene
Tanagra (Schimatari): Archeologisch Museum
Thebe: Archeologisch Museum
Middag: Orchomenos (Panaghia Skripou)
Overnachting in Delphi

dag 4, zondag 24 oktober
Ochtend: Delphi, archeologische site
Middag: Delphi, museum en epigrafische stoa

dag 5, maandag 25 oktober
Ochtend: Eleusis (site en museum)
Middag: Piraeus: Archeologisch Museum
Namiddag: Athene: Byzantijns Museum of Benaki Museum naar keuze
Avond: Activiteit op het NIA

dag 6, dinsdag 26 oktober
Ochtend: Griekse Agora en Stoa van Attalos
Middag: Romeins Athene

dag 7, woensdag 27 oktober
Ochtend: Kerameikos, site en museum
Namiddag: NIA, evaluatie cursus en afspraken
Terugvlucht Athene - Amsterdam

Reissom

€ 1275,- p.p.
toeslag eenpersoonskamer: € 115,-
NB Een kamer delen met een voor u nog onbekende reisgeno(o)t(e) is i.v.m. de huidige maatregelen tijdelijk niet mogelijk.

Inclusief:
• studiedag aan UvA incl. lunch
• hooggekwalificeerde cursusleiding door twee personen
• directe lijnvlucht Amsterdam - Athene v.v. per Transavia
• actuele luchthavenbelastingen, brandstoftoeslagen en reserveringskosten
• 1 stuk ruimbagage à 15 kilo p.p.
• alle vervoer per touringcar conform programma
• 6 hotelovernachtingen op (gedeelde) tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt in middenklasse hotels; op elke kamer is douche/bad en toilet aanwezig
• toeristenbelasting

Exclusief:
• vervoer naar en van Schiphol
• entreegelden* (indicatie: ca. € 72,- p.p.)
• alle maaltijden
• vliegbelasting à € 7,85 p.p.
• eventuele verzekeringen
• bijdrage calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking
• verplichte bijdrage SGR à € 5,- p.p. indien deelname onder SGR-dekking valt**

*Momenteel is het niet (meer) mogelijk een privé-sitepass aan te vragen voor docenten in het middelbaar onderwijs. Mocht u nog over een geldige privé-sitepass beschikken, dan kunt u deze tijdens de reis gewoon gebruiken. Bij doorgang van deze reis zal worden onderzocht of wellicht een gezamenlijke pas voor gratis toegang kan worden verkregen.

** Indien de factuur wordt voldaan door school, valt uw deelname onder de garantie van SGRZ. U bent dan géén bijdrage à € 5,- per persoon verschuldigd. Indien de factuur wordt verstuurd naar uw privé-adres, valt uw deelname onder de garantie van SGR. Hiervoor geldt een verplichte bijdrage à € 5,- p.p.

Inschrijven

Inschrijven voor de cursus in 2021 kan hier. Kunt u nog niet beslissen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende optie!

De komende jaren zullen de volgende docentencursussen worden aangeboden (onder voorbehoud van wijzigingen):

2022: Troje. Oost-West verhoudingen in lange termijn perspectief. Verbredende reis naar Istanbul en Troje onder leiding van dr. Gert Jan van Wijngaarden (UvA, Mediterrane Archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn

2023: Kreta. Kunst en Cultuur, Mythen en Historie. Interdisciplinaire reis onder leiding van prof.dr. Vladimir Stissi (UvA, Klassieke Archeologie en Kunstgeschiedenis der Oudheid) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn

2024: Griekenland: de Big Five: Akropolis, Delphi, Olympia, Mykene en Epidauros. Cursus gericht op kennisverdieping voor excursies naar Griekenland onder leiding van dr. Gert Jan van Wijngaarden en drs. Christine de Haan-Oudshoorn

Reisverslagen

In 2019 ging de reis naar West-Turkije.

In 2018 ging de reis naar Macedonië. We kijken terug op een zeer geslaagde cursus. U kunt hier het reisverslag 2018 downloaden.

In 2017 ging de reis naar West-Griekenland met het thema Odyssee. Herinnering en Geografie. U kunt hier het reisverslag 2017 downloaden.

In 2016 ging de reis naar Italië met het thema Sicilië. Culturele interacties. U kunt hier het reisverslag 2016 downloaden.

In 2015 ging de reis naar Griekenland met het thema De Perzische Oorlogen en het Griekse landschap. U kunt hier het reisverslag 2015 downloaden.

In 2014 ging de reis naar Noordwest-Turkije met het thema Het creëren van Troje. U kunt hier het reisverslag 2014 downloaden.

In 2013 ging de reis naar Griekenland met het thema Plato als ooggetuige. U kunt hier het reisverslag 2013 downloaden.