Skip to main content
Duurzaam reizen
Duurzaam reizen
Duurzaam reizen
Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Met veel liefde voor kunst, cultuur en natuur organiseren we de mooiste reizen. Natuurlijk halen we graag het maximale uit elke reis. Daarbij beseffen we dat reizen invloed kan hebben op natuur en cultuur. Labrys Reizen probeert de positieve effecten van toerisme te stimuleren en de negatieve te beperken. Zo kunnen we ook in de toekomst van alle mooie bestemmingen genieten! Labrys Reizen zit in de kopgroep van de ANVR op het gebied van duurzaamheid, compenseert de CO2-uitstoot van alle reizen en is Partner van Travelife, de toonaangevende internationale duurzaamheidscertificering voor de reissector. Maar we doen meer!

Welke effecten heeft toerisme en welk steentje kan Labrys Reizen bijdragen om deze zo positief mogelijk te laten zijn? Hieronder lichten we toe hoe we proberen elke reis een beetje duurzamer te maken. In ons duurzaamheidsbeleid onderscheiden we vier aspecten: sociale invloed, impact op het milieu, economische gevolgen en behoud van erfgoed.

Heb je vragen over ons duurzaamheidsbeleid? Stel ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 • Reizen heeft een grote sociale invloed, zowel op de reiziger als op de plaats van bestemming. Bij onze Groepsreizen op maat staat de educatieve waarde van onze reizen hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat we voor veel scholen de vaste partner zijn voor het organiseren van de buitenlandreis, een hoogtepunt in de schoolcarrière van veel leerlingen. Op reis gaan is een vormende ervaring: reizen verbreedt je horizon en biedt de kans mensen en culturen nader tot elkaar te brengen. Door de ander te leren kennen, vervallen vooroordelen en leer je tegelijk jezelf beter kennen. Op deze manier dragen onze reizen bij aan de educatie in wereldburgerschap van de jonge generatie. Ook op onze andere reizen streven we naar inhoudelijke verdieping in de lokale cultuur, kunst, geschiedenis en natuur, zowel door de samenstelling van het programma als door de gedegen inhoudelijke kennis van onze lokale gidsen en reisleiders. Negatieve sociale impact ontstaat bijvoorbeeld door een verkeerd begrip van lokale gebruiken en door overtoerisme.

  Wat doet Labrys Reizen zoal?
  • Door onze langdurige relaties met buitenlandse partners creëren we bestendige verbindingen over de hele wereld.
  • We informeren de groepen die met ons op reis gaan daarom zo goed mogelijk over lokale gebruiken, bijvoorbeeld als het gaat om kledingvoorschriften voor bepaalde sites.
  • We adviseren reisorganisatoren over de meest geschikte periode om een reis te plannen. Door buiten het hoogseizoen te reizen en tevens minder bekende plaatsen op te zoeken, maken we de reiservaring prettiger en interessanter én helpen we overtoerisme tegen te gaan. Met als bijkomende voordelen dat het in het laagseizoen minder druk is in musea en op toeristische plekken en dat de tarieven voor reizen buiten de piekdrukte doorgaans gunstiger zijn.

  Wat kun jij als reiziger bijvoorbeeld doen?
  • Verdiep je in lokale gebruiken en leef de regels van alle sites en musea na.
  • Ga respectvol om met zowel het erfgoed als de mensen. Denk daarbij aan het niet ongevraagd fotograferen van personen en aan het opvolgen van kledingadvies op heilige plekken.
  • Labrys Reizen steunt de ANVR en Defence for Childeren - ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. We nodigen jou uit om met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.meldkindersekstoerisme.nl.

 • Ook voor het milieu heeft reizen gevolgen. Toeristen vergroten op de plaats van bestemming het bewustzijn van de waarde van de lokale flora en fauna en hebben een stimulerend effect op het behoud daarvan. Denk aan de vele natuurgebieden en nationale parken in Europa. Maar ook zijn er negatieve gevolgen, zoals CO2-uitstoot, watertekorten en plastic zwerfafval.

  Wat doet Labrys Reizen zoal?
  • We compenseren de CO2-uitstoot van al onze reizen via de Climate Neutral group. Meer informatie daarover lees je hier.
  • We proberen deze uitstoot te reduceren door vervoer per trein- en touringcar te stimuleren en directe vluchten te prefereren. Reizen per trein of touringcar kan ook een nieuwe impuls aan je programma geven: bij een touringcarreis kun je in plaats van een reis naar één stad een mooie rondreis maken langs diverse plaatsen.
  • Met onze lokale partners gaan we in gesprek over afvalscheiding en watergebruik en verkennen we de opties om zo veel mogelijk met lokale seizoensproducten te werken.
  • Ook op kantoor proberen we ons steentje bij te dragen. Zo hebben we zonnepanelen, scheiden we ons afval en zijn we ons papiergebruik flink aan het reduceren.

  Wat kun jij als reiziger bijvoorbeeld doen?
  • Gebruik wat vaker het openbaar vervoer, vooral binnen een stad.
  • Verminder het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik door bijvoorbeeld je eigen drinkfles mee te nemen.
  • Scheid het afval waar mogelijk.
  • Wees zuinig met de airconditioning in de hotelkamers en gebruik niet onnodig veel badwater.

 • De economische impact van toerisme is groot. Toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid en inkomsten, zowel bij de middenstand als bij de overheid. Het is zaak dat die inkomsten op de juiste plaats terechtkomen.

  Wat doet Labrys Reizen zoal?
  • Labrys Reizen werkt zo veel mogelijk samen met lokale partners. Door langdurige relaties aan te gaan en eerlijke prijzen te bieden, geven we toekomstperspectief en kan men vaste contracten aangaan.
  • Met onze lokale partners gaan we in gesprek over het gebruik van lokale producten, om ook de verdere inkomstenstroom zo veel mogelijk lokaal te houden.

  Wat kun jij als reiziger bijvoorbeeld doen?
  • Eet bij lokale restaurants en doe eens mee aan een proeverij van lokale producten.
  • Geef fooien naar plaatselijk gebruik.
  • Koop je souvenirs bij winkels op locatie, liefst direct bij de maker.

 • Tot slot maken we ons sterk voor het behoud van erfgoed. Voor veel scholen, verenigingen, bedrijven en andere groepen stellen we de mooiste programma’s samen, waarbij musea, kerken, archeologische sites en andere bezienswaardigheden worden bezocht. Door de bezoekers wordt men zich meer bewust van de waarde van cultureel erfgoed. Betalende bezoekers creëren financiële ruimte voor behoud van dit erfgoed. Aan de andere kant kunnen grote stromen toeristen juist schadelijk zijn voor erfgoed. Denk aan de fresco’s in de Sixtijnse Kapel in Rome, die door de adem van de vele bezoekers beschadigd raken.

  Wat doet Labrys Reizen zoal?
  • We stimuleren het bezoek aan onbekendere bezienswaardigheden, om ook de waarde van dit culturele erfgoed te benadrukken.
  • Daarnaast onderhoudt Labrys Reizen al vele jaren intensieve samenwerkingsverbanden met diverse musea in Nederland. Schoolgroepen die met Labrys op reis gaan, bieden we sinds jaar en dag een gratis bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden of Museum Het Valkhof aan. Dit is niet alleen ter voorbereiding op de klassieke reis; op deze manier zetten we ons ook in eigen land in voor het behoud van cultureel erfgoed.

  Wat kun jij als reiziger bijvoorbeeld doen?
  • Door met zorg te reizen en alle regels van de bezochte plaatsen in acht te nemen, dragen we zo veel mogelijk bij aan het behoud van bijzonder erfgoed wereldwijd.
  • Treedt ook eens buiten de gebaande paden en bezoek ook dat kleinschalige museum of dat onbekende kerkje.
  • Bezoek je een kerk? In veel kerkjes kun je een gift geven voor onderhoud.