Skip to main content
De Vlaamse Primitieven
De Vlaamse Primitieven
De Vlaamse Primitieven

De Vlaamse Primitieven

Bewonder gezamenlijk topstukken uit de Vlaamse middeleeuwen

Labrys Reizen is al meer dan een kwart eeuw gespecialiseerd in culturele groepsreizen op maat! Tijdens deze touringcarreis bezoekt u de mooiste Belgische steden en bewondert u hoogtepunten van de beroemde Vlaamse Primitieven.|

In de vijftiende en de vroege zestiende eeuw maakten de Zuidelijke Nederlanden een artistieke bloeiperiode door. Een selecte groep kunstenaars speelde een grote rol in een vernieuwingsstroom in de schilderkunst. Zij werden later bekend als de Vlaamse Primitieven. Gedurende deze reis doen we de belangrijkste Vlaamse steden aan waar in de vijftiende eeuw de schone kunsten regeerden: Gent en Brugge.

Gent biedt alle mogelijkheden voor het maken van een prachtige reis, waarbij religieuze bouwwerken, de middeleeuwen en unieke collecties schilderkunst en kunstnijverheid centraal staan. Maak een indrukwekkende wandeling door het historisch centrum en bezoek de Sint-Baafskathedraal, waar De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck tentoongesteld wordt. Dit enorme veelluik is misschien wel het beroemdste werk van de Vlaamse Primitieven. In het Museum voor Schone Kunsten vindt u nog meer werk van de tijdgenoten van Jan en Hubert Van Eyck. Minder bekend bij het grote publiek maar zeker de moeite waard om te bezoeken, zijn het Groot Vleeshuis en de Bijloke. In dit voormalige gildehuis respectievelijk kloostercomplex bevinden zich middeleeuwse muurschilderingen. Labrys Reizen stelt voor uw groep een programma samen waar alle elementen van uw keuze in terugkomen. Wilt u zelf op pad of hebt u liever een gids mee die u over al het middeleeuwse moois kan vertellen? Wij kunnen dit uiteraard allemaal voor u regelen.

Reist u na het bezoek aan Gent mee verder naar Brugge? Ook hier zijn de middeleeuwen nog springlevend. Labrys Reizen stelt op verzoek een fraaie route voor u samen. Het Groeningemuseum bezit een wereldberoemde collectie met topstukken van de belangrijkste meesters van de vroeg-Nederlandse schilderkunst uit de vijftiende en begin zestiende eeuw, waaronder van Jan Van Eyck, Hans Memling, Hiëronymus Bosch en hun tijdgenoten. Bezoek ook Gruuthusemuseum, waar een indrukwekkende collectie kunstnijverheid wordt getoond! De ambachtelijk vervaardigde wandtapijten, kant, zilver en houtsnijwerk geven een inkijk in de rijke geschiedenis van Brugge als middeleeuwse handelsmetropool. In de Sint-Salvatorskathedraal, Brugge’s oudste parochiekerk, hangen in de schatkamer verschillende werken van de hand van Dirk Bouts en Hugo van der Goes. Het Sint-Janshospitaal, een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa, is beroemd vanwege de collectie topstukken van Hans Memling.

Bent u enthousiast geworden? Graag kijken we samen met u naar de specifieke wensen van uw groep en de invulling van het programma. Neem contact op voor een offerte!