Zuid-Polen

De Reis

A POL3256Een Britse historicus heeft eens gezegd dat Polen een land is dat in de geschiedenis vaak op de kaart opduikt, maar nooit twee keer op dezelfde plek. Behalve een klinkende oneliner is deze uitspraak een handige leidraad voor hetgeen u op deze reis zult ervaren. Zo is Breslau eeuwenlang een Duitse stad geweest, die in 1945 prompt bij Polen werd gevoegd. De rooms-katholieke kerk was lange tijd het sterkste baken van verzet tegen vreemde overheersers. Dat verklaart deels waarom veel Polen het katholicisme koesteren. Een goed voorbeeld daarvan ziet u in Czestochowa. Tot slot bezoekt u het pittoreske Krakau waar in de negentiende eeuw de gedachte ontstond om van Krakau de ‘hoofdstad van de Poolse ziel’ te maken.

Programma

dag 1, zo 16-08

Directe lijnvlucht naar Breslau en een kennismaking met de stad, die officieel Wroclaw heet. We wandelen onder meer over het marktplein en aanschouwen hoe de stad na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog weer is opgebouwd. Ook leren we wat deze stad met Lemberg of Lviv in West-Oekraïne te maken heeft. U ziet het oude en het nieuwe stadhuis en de kathedraal, die schilderachtig op een eiland is gelegen. Het paviljoen met het Panorama Raclawicka is in vorm vergelijkbaar met het Panorama Mesdag, maar in betekenis van een heel andere orde.

dag 2, ma 17-08

Vandaag staat het nieuwe Breslau op het programma, maar nieuw betekent niet per se eenentwintigste-eeuws. We bezichtigen de vooroorlogse markthal en de Jahrhunderthalle of Hala Stulecia. Dit staaltje ingenieurskunst van Max Berg heeft een enorme overkapping en staat meer dan honderd jaar na de voltooiing inmiddels op de werelderfgoedlijst. In de buurt wandelen we door een schilderachtig park en langs huizen die in 1929 in het kader van de Wohnung- und Werkraumausstellung werden gebouwd.

dag 3, di 18-08

Rit naar het belangrijkste Poolse bedevaartsoord Czestochowa. Het plaatselijke klooster herbergt de Zwarte Madonna, dat door katholieken als wonderdadig wordt beschouwd. Het klooster zou bijvoorbeeld halverwege de zeventiende eeuw dankzij deze icoon de Zweedse belegering hebben weerstaan. Het kunstwerk is makkelijk herkenbaar aan meerdere sneden, die al in de middeleeuwen zijn aangebracht en waarvan de twee in de wang van Maria het meest zichtbaar zijn. Na een rondleiding door het klooster en het museum vertrekken we naar Krakau.

dag 4, wo 19-08

We wandelen door de Planty, het schilderachtige park dat aangelegd is op de plaats van de stadsmuren. In het hart van de stad ligt de Grote Markt met de Lakenhal, de Mariakerk en de toren van het voormalige stadhuis. Vanaf de Mariakerk wordt sinds de middeleeuwen op elk heel uur van de dag en de nacht een melodie gespeeld in de vier windrichtingen. Over de kaarsrechte straten wandelen we naar de resten van de stadswallen. We bezoeken het Muzeum Czartoryskich met Leonardo da Vinci’s De dame met de hermelijn. We maken een sprong in de tijd. Tijdens de wandeling naar Wawel zien we enkele adembenemende glas-in-loodramen in art-nouveaustijl van Stanislaw Wyspianski. In de kathedraal liggen enkele Poolse groten, onder wie koningen en heiligen. Ook worden we rondgeleid in het koninklijk paleis, dat deels middeleeuws is en deels uit de renaissance en de barok stamt. Met een schitterend uitzicht over de rivier sluiten we de dag af.

dag 5, do 20-08

Kazimierz is sinds ruim twee eeuwen met Krakau vergroeid. Deze voormalige stad, genoemd naar de koning die de stad stichtte, is vooral bekend om de Joodse wijk. Er staan nog zeven synagogen, waarvan enkele nog steeds in gebruik zijn door de kleine orthodoxe en liberale gemeenten van de stad. We proeven de unieke sfeer van dit stadsdeel. In de buurt van Krakau ligt het beruchte vernietigingskamp Auschwitz. Een bezoek daaraan is mogelijk, maar u kunt ook kiezen voor een dagje authentiek Polen in Krakau. We besteden aandacht aan het niet-joodse deel van Kazimierz en de wijk Podgórze aan de overkant van de rivier, en flaneren over een pittoreske markt.

dag 6, vr 21-08

Excursie buiten Krakau. We bekijken enkele houten kerken van zuidelijk Klein-Polen. Dit zijn goede voorbeelden van verschillende middeleeuwse kerkbouwtradities in de rooms-katholieke cultuur. Tevens staat de Bochniazoutmijn op het programma, een van de oudste ter wereld. In 1990 werd de mijn na acht eeuwen dienst gesloten.

dag 7, za 22-08

De dag begint met een wandeling langs de Retorykastraat met architectuur die niet in een ‘isme’ is te vatten. We gaan naar het Museum voor Moderne Kunst. Daarna nemen we de tram naar het centrum voor de negentiende-eeuwse Poolse schilderkunst in het museum in de Lakenhal. Behalve de stroming Jong Polen en enkele grote academisten krijgt u een stuk Poolse geschiedenis mee. We eindigen de dag in Nowa Huta. Deze socialistische modelstad werd kort na de oorlog aangelegd als een tegenhanger van het bourgeois Krakau. We bekijken er de pompeuze modelarchitectuur en als tegenhanger in de buurt een prachtig houten kerkje uit de late middeleeuwen.

dag 8, zo 23-08

We besluiten ons verblijf in Krakau met de opgravingen onder het grote marktplein. Na recent archeologisch onderzoek is duizend jaar geschiedenis blootgelegd en voor bezoekers openbaar gemaakt onder de naam Podziemia Rynku ofwel de Rynek Underground. Dit historisch museum leidt ons dwars door de geschiedenis van Krakau en Polen vanaf de vroegste geschiedenis van de stad. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Meer informatie volgt binnenkort.

Praktisch

Meer informatie volgt binnenkort.

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis. Zijn eigen bedrijf heet dan ook Bureau Boeiend.