De Zijderoute • Van Bisjkek naar Xi'an

De Reis

B CHN0178Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Landschappelijk zeer afwisselende reis langs de aloude Zijderoute van west naar oost. We starten net ten noorden van de uitgestrekte bergketen Tiensjan in Kirgizië en eindigen zoals het hoort bij de Grote Wilde Gans-pagode in Xi’an. Onderweg doen we belangrijke plekken aan, waaronder de oasen rond Kashgar en Turpan, de Mogao-grotten bij Dunhuang en de mooi gelegen sculptuur bij Shuilian Dong. We zien er de erfenis van de eeuwenlang bloeiende handel tussen Oost en West en de daarmee gepaard gaande culturele uitwisseling. Kunstenaars leverden aan kooplieden en gelovigen werk van hoge kwaliteit, dat we terugvinden op spannende plekken in de natuur. Handelaren werden nogal eens overvallen vanuit Tibetaans gebied. Wij bezoeken daar het grote klooster van Labrang.

Programma

Zijderoute reisroute

dag 1, zo 13-10

Indirecte lijnvlucht via Istanbul naar Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië.

dag 2, ma 14-10

Bij aankomst zijn de kamers gereed voor wat rust en om u op te frissen. In de middag verkennen we het groene Bisjkek, ooit een karavanserai langs de Zijderoute. De Sovjetarchitectuur heeft echter zijn stempel op de moderne stad gedrukt. We zien de binnenstad met zijn parken, een beeldententoonstelling in de openlucht en de mooie kathedraal.

dag 3, di 15-10

Twee musea vragen onze aandacht: dat voor Schone Kunsten en het pas geopende Geschiedenismuseum. Na een sfeervolle lunch maken we een middagexcursie door de wilde bergwereld van het nationale park Ala Archa, verrassend dicht bij Bisjkek. Diner met een bescheiden folkloreprogramma.

dag 4, wo 16-10

We vertrekken bijtijds. Onze eerste stop geldt de Burana-toren. Dit is het prachtige onderste deel van een hoge minaret. Verderop in Balykchy in de buurt van het enorme Issyk Koel-meer gebruiken we een traditionele lunch. We zien er een glimp van het meer, dat aan deze kant nogal moerassig is. In Kochkor worden de voor Kirgizië karakteristieke, felgekleurde vilten tapijten gemaakt. Eén overnachting in het stadje Naryn.

dag 5, do 17-10

Onze rit voert nu door een stil hooggebergte met hier en daar een nomadentent, paarden en jaks. De afgelegen Tash Rabat was ooit een welkome pleisterplaats voor reizigers. De grote centrale koepel is ongebruikelijk voor een karavanserai; wellicht was het tegelijk een godshuis. Op de ruim 3700 meter hoge Torugart-pas bereiken we de grens met China. Ook de karavanen passeerden eertijds deze pas. De hoogvlakte helt geleidelijk af naar de oase van Kashgar, waar we tweemaal overnachten.

dag 6, vr 18-10

De oase is al minstens tweeduizend jaar een knooppunt van wegen en heeft vrij recent een belangrijke rol gespeeld als vestiging van Engelse en Russische gezanten in de zogenaamde Great Game om invloed in Centraal-Azië. De stad is in de laatste decennia grondig verbouwd, maar er zijn nog sporen van het verleden. We bezoeken de mooie Id Kah-moskee en enkele tomben. Op de gezellige avondmarkt bemerken we de sterke invloed van Centraal-Azië in China. Oeigoeren, Kazachen, Hoei en Tadzjieken bevolken de stalletjes. Met een speciaal diner besluiten we ons bezoek aan Kashgar.

dag 7, za 19-10

In de ochtend vliegen we van Kashgar naar de West-Chinese metropool Ürümqi. Ten noorden van de vliegroute strekt zich eindeloos het hooggebergte van Tiensjan uit. In Ürümqi bezoeken we het Xinjang Region Museum met zijn collectie artefacten van de Zijderoute. Daarna rijden we eerst door een laag bergland en vervolgens door een afhellende, kurkdroge kiezelwoestijn naar de oase van Turpan, 150 meter beneden de zeespiegel.

dag 8, zo 20-10

Turpan wordt bevloeid door middel van de ingenieuze karez, ook bekend in Iran als qanats. Deze tot 35 kilometer lange tunnels, met de hand gegraven en onderhouden, dienen voor watertoevoer vanaf de omringende bergen. Hoewel wat te mooi gerestaureerd is de Imin-moskee met haar conische minaret een mooi voorbeeld van Centraal-Aziatische architectuur. Ze doet denken aan de Burana-toren die we in Kirgizië bezochten. Vlakbij zijn de overblijfselen van vroeger belangrijke pleisterplaatsen langs de Zijderoute. De best bewaarde is Jiaohe, strategisch tussen twee rivierbeddingen op een hoog wigvormig plateau gelegen. Vermoedelijk werd het als garnizoensstad door de (Han-)Chinezen gesticht. In tomben zien we hoe dankzij het extreem droge klimaat muurschilderingen en mummies goed bewaard zijn gebleven. Meer daarvan zien we in het museum. De grotten van Bezeklik hadden eens de meest schitterende schilderingen. Het merendeel is weggehaald door ontdekkingsreizigers, maar de verscholen ligging in een kloof blijft magnifiek.

dag 9, ma 21-10

's Ochtends overbrugt een hogesnelheidstrein in enkele uren de 600 kilometer naar Liuyuan. Vandaar brengt onze bus ons door een dor stuk woestijn met goede kans op fata morgana’s naar Dunhuang. In de namiddag bezoeken we daar het wonderlijke Meer van de Wassende Maan. Twee overnachtingen in het Silk Road Hotel.

dag 10, di 22-10

Bezichtiging van de beroemde Mogao-grotten. Deze vormen het belangrijkste onderdeel in de keten van boeddhistische centra langs de Zijderoute. Hier deed Aurel Stein in 1907 zijn belangrijkste vondsten: ontelbare manuscriptrollen en schilderingen op zijde. We zien er de mooiste voorbeelden van Chinese beeldhouw- en schilderkunst. Dit waren vaak giften van kooplieden, die daarmee hun reis veilig hoopten te stellen. Het museum toont ons kostbare grafgiften en textielfragmenten.

dag 11, wo 23-10

De karavanen moesten van Dunhuang eerst nog een gevaarlijk stuk woestijn doorkruisen voordat zij eindelijk konden rekenen op enige bescherming van het Chinese rijk. Wij kiezen voor een ochtendvlucht naar Lanzhou. In deze stad aan de Gele Rivier wordt het bronzen 'vliegende paardje' bewaard, een topstuk uit de tweede eeuw. Overnachting in het Legend Hotel.

dag 12, do 24-10

We bekijken, deels per boot, de schilderachtige grotten van Bingling Si. Naast een klein klooster zijn hier bijna tweehonderd grotten en nissen, met verscheidene fraai bewaard gebleven beelden en muurschilderingen. De eerste sculptuur kwam tot stand in de vijfde eeuw, maar vooral de beroemde T’ang-periode is goed vertegenwoordigd. Vervolgens rijden we de bergen in naar Tibetaanse streken, waar we tweemaal overnachten in Xiahe.

dag 13, vr 25-10

Vanuit deze bergen daalden Tibetanen geregeld te paard af naar de vallei van de Gele Rivier, de zogenaamde Hexi-Corridor. Zij hadden het voorzien op de handelswaar van de kooplieden, die hier langs de rivier trokken. We bezichtigen uitgebreid een van de belangrijkste Tibetaanse kloosters: Labrang. Het ligt prachtig tussen een bergstroom en een bergwand. We dineren in het Tibetaanse deel van de stad bij mensen thuis, waarbij een zanger Tibetaanse liederen ten gehore zal brengen.

dag 14, za 26-10

Van Xiahe rijden we eerst naar Shuilian Dong, gelegen in een landschap vol kloven, kliffen en bossen. Naast kleinere heiligdommen prijkt hier een grote boeddha Sakyamuni met eromheen sterk gestileerd en delicaat beeldhouwwerk, veelal vormgegeven door de grote kunstenaars van de Noordelijke Wei-dynastie. Aansluitend rijden we door naar Tianshui.

dag 15, zo 27-10

De Fu Xi-tempel uit de Ming-tijd heeft bezienswaardige houtconstructies en schilderingen. Na ons bezoek brengt een hogesnelheidstrein ons naar Xi'an, waar we 's middags het Shaanxi History Museum bezoeken. Het is een hoogtepunt met zijn uitmuntende en verzorgde collectie vondsten van de Zijderoute.

dag 16, ma 28-10

In de oude wijk van de stad vinden we de bezienswaardige moskee, de klokkentoren en de trommeltoren. Middagexcursie naar de opgraving van het beroemde Terracottaleger en de ontroerende bronzen koets, bespannen met vier paarden. We wonen ’s avonds de zinnenstrelende T’ang-show bij. Wie eerder Xi’an bezocht, kan naar eigen keuze het programma aanpassen, desgewenst in overleg met de reisleiding.

dag 17, di 29-10

De Grote Wilde Gans-pagode, op loopafstand van ons hotel, wordt wel beschouwd als het Chinese uiteinde van de Zijderoute. Ook voor ons is dit het symbolische einde van de reis. De hogesnelheidslijn brengt ons in ruim vier uur naar Peking waar we dineren en waar enkele kamers ter beschikking staan voor opfrissen. Rond middernacht vertrek van onze indirecte lijnvlucht naar Amsterdam.

dag 18, wo 30-10

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

Bisjkek wordt niet direct vanuit Amsterdam aangevlogen. We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Bisjkek via Istanboel heen en van Peking via Istanboel naar Amsterdam per Turkish Airlines. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
13-10-2019: Amsterdam - Istanboel, 14.40 - 19.00 uur en Istanboel - Bisjkek, 21.30 - 05.35 uur
30-10-2019: Peking - Istanboel 00.50 - 06.25 uur en Istanboel - Amsterdam, 08.50 - 10.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In China is het zes uur later dan in Nederland en in Kirgizië is het vier uur later. In Turkije is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij(en).

Vervoer ter plaatse

We maken tweemaal gebruik van een lokale vlucht; deze worden tegenwoordig heel efficiënt afgehandeld. Verder reizen we met moderne (hogesnelheids-)treinen en touringcars.

Hotels en maaltijden

We gebruiken prima hotels, meestal van vier- en vijfsterrenniveau, een enkele keer drie sterren. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
Het bereisde gebied langs de Zijderoute is uiteraard beïnvloed door Oost en West en dat geldt ook voor de keuken. Er wordt veel vlees geserveerd, maar vegetarisme wordt langzamerhand meer bekend. Bekende gerechten in de Kirgizië en ook wel in Xinjiang zijn de pilaf, sjlasliek met sauzen, gevulde ravioli en soepen met schapenvlees of kip. Vanaf Lanzhou zal het eten doorgaans zeer gevarieerd Chinees zijn, hetgeen nog wel wat anders betekent dan Chinees in Nederland. Overal zijn diverse dranken te krijgen.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. We maken her en der korte wandelingen om alles goed te kunnen zien.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. U kunt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis-A overwegen. Een malariaprofylaxe is niet vereist. Bij twijfel raadpleegt u uw huisarts of de GGD. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

In de reisperiode is het ook in de door ons te bereizen landen hoogseizoen en najaar, met over het algemeen droog weer en temperaturen die sterk verschillen met de hoogte. In Xi'an en in het zeer laaggelegen Turfan kan het overdag nog 25 graden worden maar in Naryn op 2000 meter blijft het kwik op 12 graden steken. 's Nachts zal de droge lucht behoorlijk afkoelen.
U kunt rekenen op veel zon en vrij weinig kans op neerslag, maar tijdens het meer oostelijke deel van de reis is een buitje mogelijk. Maar ook in deze streken zijn er behoorlijke afwijkingen mogelijk van de gemiddelden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 30 april 2020, met tenminste twee lege bladzijden.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal 5 werkdagen.

Visum

Voor Kirgizië is geen visum vereist. Voor China moet tevoren in Nederland door de reiziger een visum worden aangevraagd. Labrys Reizen verzorgt de uitnodiging, voorziet de reiziger van advies en assisteert desgewenst bij de aanvraag. De visumkosten bedragen circa € 126,- (oktober 2018; wijzigingen voorbehouden). De deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor China dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

In Kirgizië is de munt de sum en in China hanteert men de yuan.
Geld heeft u nodig voor drie lunches en twee diners, overige drankjes bij de maaltijden en voor uitgaven van persoonlijke aard, zoals het laten wassen van kleding en fooien voor aan u persoonlijk bewezen diensten. Reken op € 15,- per dag. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

prof. dr. Paul van der Velde

prof. dr. Paul van der Velde

Studeerde Indische talen in Utrecht. Is hoogleraar hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Regelmatig verschijnen er publicaties over Aziatische godsdiensten en culturen van zijn hand. Leidde vele reizen door het Aziatische cultuurgebied.