Xerxes en de Perzische Oorlogen in Griekenland

De Reis

A GRC4233Als we Herodotos, de 'vader van de geschiedschrijving', mogen geloven, was Griekenland in de vroege vijfde eeuw vóór Christus de schouwplaats van een van de grootste internationale conflicten tot dan toe. Het betrof een conflict tussen het Westen en het Oosten dat grote gevolgen had voor het zelfbewustzijn van de Grieken: de beroemde Perzische Oorlogen. De Perzische koningen zagen zich als heersers van de hele wereld. Maar aan de randen van die wereld was een klein land dat telkens weerstand bood. In 490 vóór Christus had koning Dareios al een poging gedaan om Athene te bereiken, maar hij stuitte op succesvol Atheens verzet in de Attische kustplaats Marathon. Tien jaar later begon zijn zoon koning Xerxes aan een strafexpeditie, die tot een kortdurende bezetting van Griekenland leidde tot aan de Slag bij Plataiai in 479 vóór Christus.
Op deze reis treden we in de voetsporen van Xerxes en zijn enorme Perzische leger en bezoeken we verschillende slagvelden en andere markante locaties die met de oorlogen in verband werden en worden gebracht. Steeds staat de vraag centraal: wat is de relatie tussen het landschap en de tekst van Herodotos over de Perzische Oorlogen? Deze tocht brengt ons naar een aantal befaamde archeologische sites, zoals de Atheense Akropolis en Delphi, en wat minder bekende, maar wel zeer interessante plaatsen met veel natuurschoon! Zowel voor de reiziger die nog niet met Griekenland bekend is als voor de ervaren Griekenlandganger heeft deze tocht veel te bieden.

Nota bene

Voorkennis is niet nodig. Er wordt relevante literatuur beschikbaar gesteld en deze gaan we – samen met Herodotos’ tekst – bespreken op de locaties zelf. Natuurlijk is er ook voldoende gelegenheid om van al het goede te genieten dat Griekenland te bieden heeft.

Nota bene 2

Op 27 oktober 2018 vond in Amsterdam het dertiende Zenobiacongres plaats, ‘Xerxes’ droom. De Perzische oorlogen en de Gouden Eeuw van Griekenland’. Dr. Janric van Rookhuijzen was een van de sprekers op dit congres. Via de Stichting Zenobia kunt u € 50 korting krijgen op deze reis. Voor meer informatie over de stichting: www.stichtingzenobia.nl

Programma

dag 1, vr 17-05

Na onze directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki bevinden we ons in het midden van het Griekse Macedonië. We gaan meteen richting het beroemde schiereiland Athos. Op de isthmus van Athos, waar het schiereiland slechts enkele kilometers breed is, legde Xerxes in 480 vóór Christus een kanaal aan. We situeren het kanaal in het landschap en bezoeken de restanten ervan. Overnachting op het schiereiland Chalkidiki.

dag 2, za 18-05

In de ochtend maken we ons op voor een sfeervolle boottocht om het schiereiland van Athos. Zo bevaren we het zeevlak waar, volgens Herodotos, in 492 vóór Christus in een storm een groot deel van de vloot van Dareios is vergaan, namelijk 300 schepen en 20.000 soldaten. Dit was de reden waarom Xerxes zijn kanaal aanlegde. Athos, met zijn gelijknamige heilige berg, is vandaag de dag verboden terrein voor vrouwen en per dag mogen slechts tien niet-orthodoxe mannen deze semiautonome dwergstaat betreden. Tijdens de boottocht staan we stil bij de bewegingen van de Perzische vloot, terwijl we tegelijkertijd van spectaculaire uitzichten kunnen genieten. ’s Avonds rijden we westwaarts en overnachten we in Paralia Katerinis.

dag 3, zo 19-05

Vandaag staat de omgeving van de berg Olympos centraal. Terwijl Xerxes’ vloot de kust volgde, moest zijn landleger zich een weg banen door het bergachtige grensgebied tussen Macedonië en Thessalië. Bij goed weer maken we een wandeling op de flanken van de Olympos onder leiding van een gids. We lunchen in een familierestaurant aan de voet van de berg. Na bezichtiging van de archeologische site van de stad Dion gaat onze tocht verder naar de prachtige Tembi-vallei, het dal van de rivier de Peneios. Eenmaal in Thessalië gaat de reis verder naar het bosrijke berggebied Pelion, een geliefde vakantiebestemming voor de Grieken. Hier woonden volgens de mythologie de Kentauren, wezens die half mens, half paard waren. We overnachten in Portaria, een pittoresk en gezellig bergdorp.

dag 4, ma 20-05

De Slag bij Thermopylai is misschien wel het beroemdste wapenfeit tijdens de Perzische invasie van Griekenland. Volgens het beroemde verhaal stierven in de pas van Thermopylai 300 Spartanen, inclusief hun legendarische koning Leonidas. We bekijken het nog altijd indrukwekkende slagveld aan de hand van Herodotos’ vertelling, waarin veel topografische details worden gegeven. We vervolgen onze reis naar Delphi. In de oudheid bestond er een legende dat het mysterieuze en rijke heiligdom van Apollo in Delphi belegerd was door de Perzen. Apollo en de held Phylakos zouden de Perzen echter hebben tegengehouden. We bezoeken de monumenten die met deze strijd werden verbonden en krijgen de gelegenheid om de rest van het heiligdom te bezichtigen. Overnachting in Delphi.

dag 5, di 21-05

In de ochtend vervolgen we onze weg door Phokis en Boiotia, een weinig bezocht gebied waar vrijwel alle steden door het voortmacherende Perzische leger werden platgebrand. Deze tocht brengt ons naar Thebe en het nabijgelegen Plataiai, waar in 479 vóór Christus de restanten van het Perzische leger definitief werden verslagen door de geallieerde Griekse strijdkrachten. In dit verlaten landschap zijn met een beetje fantasie de bewegingen van de Perzen en de Grieken vast te stellen. Rit naar het eiland Euboia, waar we overnachten in de kustplaats Eretria.

dag 6, wo 22-05

Op deze dag staat de eerste fase van de Perzische Oorlogen onder koning Dareios centraal. Zo bekijken we de goedbewaarde ruïnen van Eretria. Deze stad werd door de Perzen verwoest. Daarna maken we de oversteek naar Attika, waar we een bezoek brengen aan het slagveld van Marathon, met onder andere het museum en de soros, een kunstmatige grafheuvel waar de Atheense gesneuvelden zouden zijn begraven. Rit naar kaap Sounion om een bezoek te brengen aan de tempel van Poseidon. Ook de voorloper van de huidige tempel is door de Perzen verwoest. Drie overnachtingen in Athene.

dag 7, do 23-05

In de ochtend varen we naar het eiland Salamis voor de kust van Attika. Daar komen we dicht bij het water waar de Zeeslag van Salamis werd gevochten. Deze slag draaide uit op een grote nederlaag voor Xerxes, die het gevecht vanaf zijn troon op een berg gadesloeg! Eenmaal terug op het vasteland gaan we naar Eleusis, waar het mysterieuze heiligdom van Demeter door de Perzen is verwoest tot grote woede van de godin, zo schrijft Herodotos. In Athene wordt aandacht besteed aan het Nationaal Archeologisch Museum.

dag 8, vr 24-05

De Akropolis, de citadel van Athene, zou volgens Herodotos door Perzisch vuur in vlammen zijn opgegaan, en de huidige monumenten, in het bijzonder de Parthenon, herinneren aan die verwoesting. Tijdens een wandeling over de Akropolis zullen we stilstaan bij de betekenis van deze iconische monumenten, maar met aandacht voor het meeste recente wetenschappelijk onderzoek, dat toch wel vraagtekens zet bij de verhalen die Herodotos ons heeft nagelaten. In de middag bekijken we het schitterende Akropolis Museum. Hier worden onder andere de Parthenonsculpturen tentoongesteld en de zogenaamde Perserschutt, de beelden die door de Perzen kapot zijn geslagen, al wordt dit tegenwoordig ook wel betwijfeld.

dag 9, za 25-05

Transfer naar het vliegveld van Athene voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en van Athene naar Amsterdam met Transavia. De vluchttijden zijn:
17-05-2019: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 - 13.30 uur
25-05-2019: Athene - Amsterdam, 11.40 - 14.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage tot 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij verwijzen we u naar www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De reis door Griekenland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op enkele dagen zult u wat langer dan gebruikelijk in de touringcar zitten. Dan is het wel zo dat er onderweg bezienswaardigheden en de nodige tussenstops op het programma staan. Bovendien kunt u genieten van mooie landschappen. In de reis is ook een boottocht langs de kust van Athos opgenomen.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele drie- en viersterrenhotels. In Eretria maken we gebruik van een vijfsterrenhotel. In Athene ligt het hotel op loopafstand van de Akropolis, in de wijk Plaka. De hotels zijn gekozen vanwege hun strategische ligging. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De meeste hotels beschikken over een zwembad. Op enkele avonden dineren we in het hotel. De overige diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten. De lunch op dag 3 vindt plaats in een familierestaurant annex hotel met een authentieke keuken aan de voet van de berg Olympos.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

De maand mei is zeer geschikt voor een culturele reis door Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een maximumtemperatuur rond 25 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Uiteraard kan de temperatuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 42,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Janric van Rookhuijzen

dr. Janric van Rookhuijzen

Historicus en klassiek archeoloog, verbonden aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de Akropolis van Athene, in het bijzonder met de Parthenon en het Erechtheion. Hij is in 2017 gepromoveerd op een proefschrift waarin hij de topografie van de Perzische Oorlogen in Griekenland en Anatolië heeft onderzocht.

Samenwerking

Stichting Zenobia

Stichting Zenobia

Stichting Zenobia bevordert de bestudering naar oost-west verhoudingen in de meest dynamische ontmoetingsplaats van volken en culturen in de menselijke geschiedenis: het oostelijk mediterrane bekken. Zij tracht, met een sterke nadruk op de historische dimensie, dit doel te bereiken door middel van het organiseren van congressen en symposia, het uitbrengen van boeken en catologi, het ondersteunen van tentoonstellingen en studiereizen en, bovenal, het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek.

Zie de website van Stichting Zenobia voor meer informatie.