West-Iran • de sleutel tot vele beschavingen

De Reis

B IRN3481De Perzische beschaving behoort tot de oudste ter wereld en was eeuwenlang een belangrijke bron van kunst en filosofie. Het westelijke gebied vormde altijd een knooppunt van beschavingen. Roemruchte heersers als de koningen Darius I en Xerxes zwaaiden er de scepter. De eeuwen erna volgden vele andere machthebbers, van Mongoolse krijgsheren tot Russische tsaren, die elk hun sporen nalieten. Je hoort er Russisch, Turks, Armeens, Koerdisch en Perzisch. Er zijn Russisch-orthodoxe kerken, Turkse moskeeën en overblijfselen van de zoroasters. Tijdens deze reis komen tenminste negen onbetwiste hoogtepunten aan bod, waaronder de fameuze rotsreliëfs van Darius in Bisotun, Taq-e Bostan, het mausoleum van Avicenna en dat van Esther en Mordechai, en het afgelegen zoroastrische vuurheiligdom Takht-e Suleyman.
Een afwisselende reis door bijna 3000 jaar geschiedenis.

Programma

Iran west kaartje

dag 1, ma 15-10

Indirecte vlucht van Amsterdam naar Teheran, waar tweemaal wordt overnacht.

dag 2, di 16-10

In Teheran verdiepen we ons onder meer in de periode van de sjiitische Safaviden, de recente geschiedenis van de sjah en de islamitische revolutie. We beginnen in het noorden van de stad, waar we het Niavaran Paleis bekijken, de laatste residentie van de sjah en Farah Diba, die er overhaast moesten vertrekken. Het kinderspeelgoed ligt er nog. Het Reza Abassi Museum kent een prachtige collectie Perzische kunst uit de tijd van de Safaviden. Het ook voor ons interessante Holy Defense Museum focust op de oorlog tussen Iran en Irak. De elegante Tabiat-brug is zeer de moeite waard en we nemen nog een kijkje in de bazaar.

dag 3, wo 17-10

We zetten ons bezoek aan Teheran voort. Het Nationaal Museum geeft een overzicht van de kunst uit de oudheid. Het Islamitisch Museum bestrijkt de Islamitische periode. In het Nationaal Juwelenmuseum schittert een bijna onwerkelijke collectie sieraden, kleinodiën en kronen. In de namiddag rijden we langs de zuidelijke uitlopers van het Elboers-gebergte naar Qazvin, waar we overnachten. Qazvin wordt al in de derde eeuw genoemd en ligt op een kruispunt van oude handelswegen. Deze hoofdstad van de gelijknamige provincie rijden we binnen langs een van de twee overgebleven stadspoorten. Alle acht waren ze oorspronkelijk geel betegeld.

dag 4, do 18-10

De Vrijdagmoskee van Qazvin zou door de beroemde kalief Harun al-Rashid zelf zijn gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheid voor veel bezoekers is het mausoleum van Imamzadeh Hossein, de achtste imam. Het is nog altijd een druk bezocht pelgrimsoord. De Russisch-orthodoxe Kantor-kerk vraagt onze aandacht voor een heel andere bevolkingsgroep in deze regio. In de middag rijden we verder naar het noordwesten. Onderweg kort bezoek aan Sultaniyeh, de Keizerstad. De Mongoolse sultan Oldjaitoe bouwde hier een mausoleum, dat thans tot de belangrijkste mausolea van het oude Perzië wordt gerekend. We nemen ook een kijkje in de onder zijn bewind uitgehakte grotten van Dash-Kazan. Overnachting in Zanjan.

dag 5, vr 19-10

De ochtend besteden we aan enkele bezienswaardigheden in Zanjan, waaronder de levendige bazaar en het voormalige washuis, nu een antropologisch museum. In de middag rit naar Tabriz voor twee overnachtingen.

dag 6, za 20-10

Hoewel de gebouwen geleden hebben onder aardbevingen, is er veel te zien in deze stad. Het was dan ook een bekende pleisterplaats op de oude Zijderoute. Zo zien we de prachtig betegelde Blauwe Moskee uit de vijftiende eeuw en de boeiende bazaar die al bestond in de vijftiende eeuw. Het Azerbeidzjan Museum heeft onder meer een verzameling pre-islamitische voorwerpen en beschilderde schalen uit de dertiende eeuw. Indien er tijd voor is: het Huis van de Grondwet vertelt het verhaal van de revolutie (1905-1911) die leidde tot de oprichting van het eerste Iraanse parlement.

dag 7, zo 21-10

Onderweg naar het zuiden valt ons het merkwaardige landschap van Kandovan op. We wandelen een stukje tussen de tufstenen rotswoningen. Vervolgens door naar Maragha, waar de mensen overwegend Azeri-Turks spreken. Ooit fungeerde dit als hoofdstad van een deel van het uitgestrekte Mongoolse Rijk. Ook hier vinden we enkele prachtige voorbeelden van de gonbad, de ons inmiddels bekende gewelfde gebouwen. Daaronder bevindt zich de fantastisch gedecoreerde Blauwe Toren uit de twaalfde eeuw. Ook zijn er restanten van het observatorium uit dezelfde tijd.

dag 8, ma 22-10

Takht-e Soleyman, ook bekend als Salomons Troon, is de belangrijkste archeologische vindplaats van West-Iran. In een oud landschap liggen hier twee kraterachtige kalksinterheuvels met op hun randen de overblijfselen van oeroude heiligdommen. Daaronder ligt een van de vier belangrijkste vuurtempels van de zoroasters. We zullen hier uitgebreid stilstaan bij alle verhalen uit de prehistorie, de Mongolen en koning Salomon. Aansluitend door naar Sanandaj voor de overnachting.

dag 9, di 23-10

In Sanandaj leven veel Koerden, die met hun kleurrijke kleding sterk opvallen tussen de doorgaans sobere Iraanse gewaden. Na een bezoek aan de Vrijdagmoskee en het lokale museum over de Koerdische cultuur rijden we naar Kermansjah, waar we de volgende twee nachten zullen blijven.

dag 10, wo 24-10

De Moaven al-Molk moskee is zeer de moeite waard. Door middel van prachtige tegelplateaus worden de verhalen van oude veldslagen en koningen uitgebeeld. We komen echter vooral voor de beroemde bezienswaardigheden rond de stad. In de eerste plaats zijn dat de indrukwekkende Sassanidische reliëfs van Taq-e Bostan. Verderop is in Bisotun hoog in de rotswand de beroemde inscriptie van Darius de Grote aangebracht. Zoals de Rosetta-steen de sleutel bood voor de ontcijfering van de Egyptische hiërogliefen, heeft deze inscriptie bijgedragen aan de ontcijfering van het raadselachtige spijkerschrift van het Elamitisch: de tekst is zowel in het oud-Perzisch, het Elamitisch als het Akkadisch weergegeven.

dag 11,  do 25-10

Tijdens de rit van Kermansjah naar Hamadan stoppen we bij de inscripties van Darius I en zijn zoon Xerxes bij Ganj Nameh. Hamadan behoort tot de oudste steden van Iran en gaat onder de namen Hagmatana en Ecbatana terug tot het tweede millennium voor onze jaartelling. Hamadan biedt ons de moderne tombe voor de oud-Perzische dichter Baba Tahir en de tombe waar volgens de overlevering de laatste resten van de Bijbelse Esther en Mordechai begraven zijn. Het mausoleum van de Alavi-familie staat bekend om de schitterende stucco versieringen van bloemen en geometrische patronen. Ook de tombe van Ibn Sina, in de westerse wereld beter bekend als Avicenna, is in Hamadan te vinden. Het kleine museum besteedt aandacht aan het werk van deze beroemde wetenschapper.

dag 12, vr 26-10

We zetten ons bezoek aan Hamadan voort. De middag is vrijgehouden om wat te winkelen.

dag 13, za 27-10

Laat in de ochtend rit naar Teheran. Onderweg maken we nog een stop om te zien of de tombe van Ayatollah Khomeini in de traditie van de oude tomben staat. Overnachting en diner in een hotel nabij de luchthaven.

dag 14, zo 28-10

Indirecte vlucht Teheran-Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Teheran en vice versa per Turkish Airlines. De vluchttijden zijn:
15-10-2018: Amsterdam - Istanbul, 12.30 - 16.50 uur
15-10-2018: Istanbul - Teheran, 19.15 - 22.45 uur
28-10-2018: Teheran - Istanbul, 07.45 - 10.40 uur
28-10-2018: Istanbul - Amsterdam, 11.45 - 13.25 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Iran is het anderhalf uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken de rondreis met een moderne touringcar. De wegen in Iran zijn goed onderhouden. In Teheran is het erg druk maar in de rest van het land is het naar Nederlandse begrippen heel rustig op de weg.

Hotels en maaltijden

Wij maken gebruik van goed gelegen hotels met vier Iraanse sterren. In Qazvin is het hotel wat eenvoudiger. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
De Iraanse keuken kent rijst, verse groenten en veel niet te scherpe kruiden, waaronder kardemom, koriander, saffraan en munt. Lams- en schapenvlees maar ook kip worden geserveerd, waarbij het vlees vaak in stukjes door de groenten zit, maar natuurlijk ook aan een spies. Vis wordt niet veel gegeten, varkensvlees helemaal niet. Vegetarisch eten is ook mogelijk, al is het nog niet heel populair. Alcoholische dranken zijn in Iran officieel niet verkrijgbaar.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Dit waarborgt een soepel verloop van de reis. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kleding

Iran kent speciale kledingvoorschriften die ook voor buitenlanders gelden. Zo mogen van vrouwen alleen het gezicht en de handen zichtbaar zijn. Dat bereikt u al met een lange blouse en een dunne sjaal. De deelnemers ontvangen nadere informatie, onder meer over de laatste stand van zaken: vooral in de steden worden de voorschriften niet meer zo nauw genomen.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren, maar u zou een hepatitis A-vaccinatie en een DTP-vaccinatie kunnen overwegen. Er is geen risico op malariabesmetting in de door ons te bereizen gebieden en in dit jaargetijde. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

De maand oktober betekent goed najaarsweer, met volgens de statistieken temperaturen overdag tussen 20 en 24 ºC. Er kan een buitje vallen, maar veel zal dat niet zijn: rekent u vooral op veel zon. Er zijn tegenwoordig overigens behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 28 april 2019, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB 1 Er mag geen stempel van Israël in het paspoort staan.
NB 2 Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Iran is een visum vereist. Voor deze reis verzorgen wij een visum bij aankomst. De kosten hiervoor bedragen momenteel € 100,- per persoon.
NB Voor mensen die regelmatig naar de VS reizen, is het volgende van belang. De VS hebben eind januari 2016 bepaald dat wie Iran heeft bezocht na 11 maart 2011 en daarna naar de VS wil reizen, niet langer kan volstaan met een ESTA-verklaring. Een visum is dan vereist.

Geld

De Iraanse munt is de rial. Wij bevelen aan contante euro´s of Amerikaanse dollars mee te nemen, maar veel geld heeft u niet nodig; de reis is immers op basis van volpension en inclusief alle excursies en toegangsgelden. Om te wisselen zullen we speciaal bij een bank langsgaan. Pinpassen en creditcards worden niet geaccepteerd. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hans Luiten

drs. Hans Luiten

Studeerde geschiedenis en gaf jarenlang les op middelbare scholen. Ook bekleedde hij een aantal bestuurlijke functies, tot hij besloot terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis. Zijn grote interesse in het Midden-Oosten, de islam en het vroege christendom leidde hem naar talloze landen. Met name Turkije en de oude handelswegen naar het Oosten stalen zijn hart. Heeft inmiddels met veel succes een aantal reizen voor Labrys geleid.