It's all Greek to me! • rustig • Literatuur en cultuur in het mooie West-Griekenland

De Reis

A GRC4232Tijdens deze reis kunnen herinneringen worden opgehaald aan de grote Griekse schrijvers die ooit op de middelbare school zijn gelezen: Homeros, Herodotos, Plato en de tragedieschrijvers. Op verschillende avonden wordt aandacht aan hun werken besteed. Voor sommigen zal dit een opfrissing van het geheugen zijn, voor anderen een boeiende eerste kennismaking. Dit alles in combinatie met een uitgebreide, rijk geschakeerde rondreis in West-Griekenland met bezoeken aan archeologische sites, interessante musea met oude maar ook met moderne kunst, karakteristieke dorpjes, fraaie natuur en Byzantijnse kloosters en kerken.

NB Deze reis valt in de categorie ‘rustig reizen’. Die onderscheidt zich binnen het aanbod van Labrys Reizen door de kalme dagprogramma's, het geringe aantal hotelwisselingen, een afgewogen selectie uit de veelheid van bezienswaardigheden en de beperkte wandelafstanden.
Zie ook www.labrysreizen.nl/rustigreizen.

Tijdens de reis zal er ook een organisatorische reisbegeleider aanwezig zijn.

Programma

dag 1, di 01-10

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Thessaloniki in Noord-Griekenland. Na de landing rijden we per luxe touringcar door West-Macedonië naar Ioannina, een mooie landschappelijke route. Onderweg wordt gestopt in het schilderachtige bergdorpje Metsovo in het Pindos-gebergte. In het luxe hotel in Ioannina verblijven we alle nachten. Ook alle diners vinden plaats in dit hotel.

dag 2, wo 02-10

Vandaag staat Ioannina op het programma. Begonnen wordt met het Archeologisch Museum, dat enkele jaren geleden zo vakkundig is gerestaureerd. Maar ook de citadel, Its Kale geheten, is zeker een bezoek waard. In de middag maken we een boottochtje naar het eilandje in het meer, dat een aantal Byzantijnse kloosters met mooie fresco's rijk is.

dag 3, do 03-10

In de ochtend brengt de touringcar ons naar het dorpje Elliniko, ten zuiden van Ioannina. Daar bevindt zich een bijzonder museum voor moderne kunst, het Theodoros Papagiannis Museum. Na de lunch bezoeken we Dodona, de orakelplaats van Zeus, die door het ruisen van de bladeren van de aan hem gewijde eik antwoord gaf op vragen van pelgrims. We maken een wandeling langs de fundamenten van zijn tempelhof, maar bekijken ook het indrukwekkende theater en het raadhuis.

dag 4, vr 04-10

Een dag vol afwisseling. In het Zagoria-gebied komen de liefhebbers van natuurmonumenten aan hun trekken. Een Engelstalige gids zal ons rondleiden door deze fascinerende streek, waar ook enkele dorpjes met buitengewoon interessante architectuur uit de tijd van de Turkse overheersing te bezichtigen zijn. In een van de huizen kunnen we het interieur bewonderen en mogelijk een of twee van de kloosters. Onderweg is er een gezamenlijke lunch met streekgerechten en genieten we van adembenemende uitzichten op de Vikos-kloof.

dag 5, za 05-10

Arta is een stad die al in de oudheid als hoofdstad van koning Pyrrhos – die van de zogenaamde overwinning – bekend was, maar die vooral naam heeft gekregen toen de uit Konstantinopel gevluchte keizerlijke familie van Komninos Doukas zich hier vestigde aan het begin van de dertiende eeuw. Een aantal Byzantijnse kerkjes herinnert aan die periode. Een extra bezienswaardigheid vormt de 142 meter lange, veelbezongen brug met acht bogen uit de zeventiende eeuw. 's Middags dalen we af naar de onderwereld in het Nekromanteion. Hier zou Odysseus verschillende schimmen hebben gesproken, onder andere die van zijn moeder. Homeros vertelt er meer van.

dag 6, zo 06-10

Vertrek naar het vliegveld van Thessaloniki voor de directe lijnvlucht naar Schiphol.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Thessaloniki en vice versa per Transavia. De vluchttijden zijn:
01-10-2019: Amsterdam - Thessaloniki, 09.40 - 13.30 uur
06-10-2019: Thessaloniki - Amsterdam, 14.15 - 16.20 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van Transavia.

Vervoer ter plaatse

De ritten in Griekenland worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Een boottochtje naar het eilandje in het meer van Ioannina is ook in de reis opgenomen.

Hotel en maaltijden

We verblijven in het centrum van Ioannina in een luxe vijfsterrenhotel met zwembad. Het is gekozen om zijn strategische locatie, sfeer en comfort. Zie voor meer informatie over het hotel de website www.grandserai.com.
De lunch op dag 4 vindt plaats in een traditioneel familiehotel in de bergen met een authentieke keuken.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Deze reis valt in de categorie 'rustig reizen' en er is daarom extra aandacht besteed aan de rust in het programma. Desalniettemin is het belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat er enkele opgravingsterreinen en kleine wandelingen in bergdorpjes op het programma staan. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Begin oktober is een zeer geschikte periode voor een reis in Griekenland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 23 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). In de bergen is het koeler dan in de steden. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij de meeste musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 9,- p.p.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.