West-Georgië • Natuurlijke en cultuurhistorische rijkdom in de Kaukasus

De Reis

BagratiDeze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Tijdens deze rondreis door het westen van Georgië maken we kennis met een verbluffend mooie natuur. Gelegen op de grens tussen Europa en Azië vormt deze regio tevens de bakermat van de Georgische beschaving, die bijzonder en tegelijk herkenbaar is. We vinden er volop eeuwenoude forten, kloosters, kerken en musea vol met kunstschatten. Deze reis is zeker ook interessant voor wie Georgië al eerder bezocht, want we bezoeken naast enkele bekende hoogtepunten vele nieuwe, prachtige plekken.
We beginnen onze ontdekkingstocht op de alpenweiden en lavaplateaus van de zuidelijk gelegen Kleine Kaukasus, richting Armeense en Turkse grens. Via de middeleeuwse hoofdstad Koetaisi reizen we naar het noorden. Hier bezoeken we het maagdelijke Ratsja, een dunbevolkte en weinig bezochte wijnregio met een uitzonderlijke subtropische vegetatie. Vervolgens ontdekken we de geïsoleerde bergregio Svanetië in de Hoge Kaukasus. We wandelen er aan de voet van Sjchara, de hoogste berg van Georgië met zicht op de kosjki. We eindigen aan de Zwarte Zee, in de mondaine badplaats Batoemi.
Om de onherbergzaamheid van dit bergachtige gebied optimaal te ervaren maken we het grootste deel van de tijd gebruik van fourwheeldrives. Ook maken we enkele niet al te lange wandelingen in de natuur.
Kaukasus-kenner Karel Onwijn bereist deze regio al meerdere decennia en geeft een bijzondere inkijk in de mythen, de geschiedenis en het moderne leven van dit boeiende, maar voor velen nog onbekende land en zijn hartelijke bevolking.

Programma

West Georgie reisroute

dag 1, ma 09-09

Directe lijnvlucht naar de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar we dezelfde dag aankomen. We werpen een blik op het oude centrum vanaf het plein voor de Metechi-kerk. Diner in een lokaal restaurant. Wie wil kan na afloop nog mee met een kleine wandeling door de pittoreske straatjes langs de Mtkvari-rivier. Eén overnachting.

dag 2, di 10-09

We rijden met fourwheeldrives via de hooglanden van het Javakheti-plateau naar het zoutmeer van Paravani. In het Poka-kloostertje kunnen we proeven van de lokale kazen. Vervolgens rijden we over de Tskhratskharo-pas naar het op 1700 meter hoogte gelegen Bakoeriani. We stoppen onderweg voor een picknicklunch.

dag 3, wo 11-09

De regio Samtsche-Dzjavacheti, vernoemd naar twee stammen die hier oorspronkelijk woonden, is deel van de Kleine Kaukasus. Het is grotendeels droog en bergachtig, doorsneden door groene, beboste rivierdalen. We maken een kleine wandeling bij het dorpje Saro, waar we tussen de Cyclopische, megalithische muren genieten van een schitterend uitzicht over de Mtkvari-vallei. We brengen te voet een bezoek aan het rotsklooster Vardzia, in 1185 gesticht door de beroemde koningin Tamar. De enige toegang tot het complex was via enkele goed verborgen tunnels. Op die manier hoopte men de Mongolen buiten de deur te houden. De Kerk van de Ontslapenis herbergt belangrijke muurschilderingen, onder andere van de stichteres. Na een picknicklunch rijden we naar onze volgende overnachtingsplaats, Achaltsiche. Onderweg kunnen we genieten van het droge, ruige landschap van deze streek, dat is gelardeerd met oude dorpen en indrukwekkende fortificaties, zoals het nog deels uit de negende eeuw stammende Khertvisi-fort. Achaltsiche ontstond in de twaalfde eeuw rondom de vesting van de gelijknamige heersersfamilie. De stad kent een grote Armeense minderheid, zoals onder meer blijkt uit de vele Armeens-apostolische kerken. Indien de tijd het toelaat bezichtigen we het deel van het fort waar een dependance van het nationale Museum is gevestigd.

dag 4, do 12-09

Het Nationaal Park Bordzjomi is een beschermd natuurgebied met beroemd mineraalwater, dat we uiteraard proeven. We maken een wandelingetje door het natuurschoon en rijden vervolgens door de overdadige natuur naar het Groene Klooster. Daarna rijden we verder naar wat in de oudheid Kolchis heette, het mooi aan een rivier gelegen Koetaisi, de middeleeuwse hoofdstad van Georgië.

dag 5, vr 13-09

’s Ochtends bezichtigen we de door de Ottomanen verwoestte, maar recentelijk gerestaureerde kathedraal van Bagrati, gebouwd in 1003 en de kroningskerk en begraafplaats van veel Georgische vorsten. Het nabijgelegen klooster van Gelati was lange tijd een belangrijk centrum van cultuur, religie en filosofie. Beide monumenten zijn UNESCO-Werelderfgoed. Na een vroege lunch rijden we richting het subtropische Ratsja, aan de voet van de Hoge Kaukasus. In het lagere deel wordt veel wijn verbouwd, wat hogerop ook thee. In Nikortsminda zien we al van ver de Sint-Nicolaaskathedraal liggen. De façaden van de elfde-eeuwse kerk zijn voorzien van prachtige reliëfs; de binnenkant werd in de zestiende en de zeventiende eeuw gedecoreerd met mooie muurschilderingen. In een vallei omringd door beboste bergen ligt Ambrolaoeri, waar één overnachting is.

dag 6 za 14-09

Na een stop bij het kleine kerkje van Barakoni rijden we de hooglanden in, tot op de Mamisioni-pas. Hier liggen de oude Sovjet-kuuroorden Oetsera en Sjovi. Ze liggen er na het uiteenvallen van de Sovjetunie wat verlaten bij, maar het landschap, met fantastisch uitzicht op bergtoppen boven de 3000 meter, is fantastisch. Onderweg is er een picknicklunch. Vervolgens dalen we af naar Tskaltoebo, waar één overnachting is.

dag 7, zo 15-09

We maken een wandeling in de bossen en bezoeken de kalksteengrotten van Sataplia, een vindplaats van dinosaurusfossielen en ook de plaats waar volgens de mythologie Prometheus aan de rotsen werd vastgeketend, nadat hij de mensen het vuur had geschonken. Na de lunch rijden we vanuit de vlakte van Kolchis de Engoeri-kloof in, al sinds de oudheid het domein van goudwinners. Deze route met spectaculaire haarspeldbochten biedt toegang tot de geïsoleerde bergregio Svanetië. De lokale bevolking behield hier, omringd door vier- en vijfduizenders en bewaakt door hoge stenen verdedigingstorens, de kosjki, lang haar onafhankelijkheid. Nog altijd koestert men een eigen taal en bijzondere tradities. Twee overnachtingen in Mestia, op 1500 meter.

dag 8, ma 16-09

’s Ochtends maken we een wandeling door onze pleisterplaats en bezichtigen we het Museum voor Geschiedenis en Etnografie. Dit herbergt een opmerkelijk rijke collectie Georgische kerkschatten, hier in veiligheid gebracht tijdens buitenlandse belegeringen van de rest van het land. Vervolgens bezoeken we het Seti-district, waar de kenmerkende wachttorens meestal midden in de dorpen staan, die verder vooral huizen van leisteen tellen. De oudste torens stammen al uit de vroege middeleeuwen. We wandelen naar een bron om het lokale mineraalwater te proeven en bekijken de fraaie muurschildering in de Lagami-kerk. We besluiten de dag met een korte wandeltocht bij de Chalaadi-gletsjer.

dag 9, di 17-09

Oesjgoeli, op 2100 meter hoogte, is het hoogste permanent bewoonde dorpje van Europa. Het heeft nog veel middeleeuwse kosjki en staat, samen met de omringende bergen – waarvan velen hoger dan de Mont Blanc – op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De beroemde koningin Tamar zou hier in een van de verdedigingstorens haar zomerverblijf hebben gehad. We vinden haar beeltenis in de negende-eeuwse Lamaria-kerk. Wandeling aan de voet van de Sjchara, de hoogste berg van Georgië, en lunch bij een lokale familie.

dag 10, wo 18-09

We dalen af naar de Zwarte Zee, waar een subtropisch klimaat heerst. In Zoegdidi bekijken we het neogotische Dadiani-paleis.m dat nu het Historisch Museum herbergt. Na de lunch rijden we door naar Batoemi, de tweede stad van Georgië. Tijdens een eerste verkennende wandeling in de avond zien we het monument voor Ali en Nino uit het beroemde boek en de wonderlijke Alfabettoren.

dag 11, do 19-09

Te voet verdere verkenning van de oude stad. De weg leidt via knusse straatjes en groene pleinen naar de groente- en fruitmarkt. Ook bezoeken we het Archeologisch Museum met een van de beste collecties van het land. Het herbergt onder meer vondsten uit het ook door ons te bezoeken Romeinse Gonio-fort, voor het eerst vermeld door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia. Een wandeling door de botanische tuin, schitterend op een hoge kaap boven zee gelegen, kan niet ontbreken. Begonnen in 1860 en geopend in 1912 is de tuin uitgegroeid tot een van de grootste en gevarieerdste van de voormalige Sovjet-Unie.

dag 12, vr 20-09

Vrije tijd tot ons vertrek naar de luchthaven van Batoemi voor de lijnvlucht naar Istanboel. Overnachting in een hotel op de luchthaven van Istanboel.

dag 13, za 21-09

Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Tbilisi heen per Georgian Airways en van Batoemi via Istanboel naar Amsterdam retour per Turkish Airlines. Op de terugreis overnachten we op de luchthaven van Istanboel. Desgewenst kunt u de grote bagage alvast laten doorlabelen en voor de overnachting het nodige in uw handbagage houden. De vluchttijden zijn:
09-09-2019: Amsterdam - Tbilisi, 10.40 - 17.15 uur
20-09-2019: Batoemi - Istanboel, 20.05 - 21.10 uur
21-09-2019: Istanboel - Amsterdam, 10.35 - 13.05 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Georgië is het twee uur later dan in Nederland, in Turkije is het een uur later.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

Langer verblijf in Tbilisi

Indien u nog niet eerder in Tbilisi was is het mogelijk om eerder naar Georgië te vliegen en deze aangename stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Neemt u gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Vervoer ter plaatse

We maken de rondreis met goede fourwheeldrives. De hoofdwegen in Georgië zijn van goede kwaliteit, al zijn het geen echte snelwegen. De minder belangrijke routes zijn plaatselijk matig en soms met spectaculaire haarspeldbochten, maar bieden vaak fraaie vergezichten. Bovendien is het daar relatief rustig rijden.

Hotels en maaltijden

U verblijft waar mogelijk in uitstekende viersterrenhotels. Elders verblijven we in de o.i. beste hotels ter plaatse. Het hotel in Ambrolaoeri is landelijk eenvoudig maar sfeervol. Houdt er rekening mee dat de inrichting zeker in kleinere plaatsen niet geheel strookt met onze westerse inzichten over smaak. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
De Georgische keuken is uitstekend en hygiënisch, met vers ambachtelijk brood, verse salades en smakelijk vlees. Het land heeft een eerbiedwaardige wijntraditie en brengt uitmuntende wijnen op de markt.

Praktisch

Reisgids Armenië en Georgië

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van de reisgids Armenië en Georgië van de hand van de reisleider, drs. Karel Onwijn. U ontvangt de reisgids zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. We bezoeken veel bezienswaardigheden te voet. In Vardzia hebt u de mogelijkheid met een busje omhoog te gaan naar het begin van het klooster, maar op het terrein zelf zijn de nodige, niet te vermijden trappetjes. Ook maken we diverse, niet al te inspannende wandelingen van ca. 1 à 1,5 uur, deels over glooiend terrein. Geschikt schoeisel (lichte bergschoenen) is daarvoor vereist. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen inentingen of andere gezondheidsmaatregelen verplicht voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Onze hoogste verblijfplaats, Oesjgoeli, ligt op 2100 meter hoogte. Enkele passen die we oversteken liggen iets hoger. Dat is voor weinigen bezwaarlijk, maar raadpleegt u bij twijfel eerst uw arts.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door West-Georgië. De zomerhitte is voorbij, maar de winterkou is nog niet ingevallen. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 tot 25 °C. ’s Nachts kan het in de bergen afkoelen tot een graad of 15. Er kan af en toe een bui vallen. (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Een visum is niet vereist. Uw paspoort dient geldig te zijn tot ten minste zes maanden na terugkeer, dus t/m 21 maart 2020. In Istanboel overnachten we op de luchthaven. Een e-visum is daarom niet nodig.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Georgische munt is de lari. Geld heeft u nodig voor vijf maaltijden, drankjes bij de maaltijden en uitgaven van persoonlijke aard zoals het laten wassen van kleding. Wij adviseren een gemiddeld bedrag van circa € 15,- à € 20,- per persoon per reisdag. Deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Karel Onwijn

drs. Karel Onwijn

Historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent. Geeft ook colleges en interculturele trainingen over deze landen. Hij schreef diverse boeken, waaronder Standplaats Moskou en de Dominicus-reisgidsen Georgië en Armenië, Rusland en Oekraïne.