Exclusieve Volkskrant-reis • De ontdekking van de Oudheid in Rome • Met oudheidkundige & schrijfster Willemijn van Dijk

De Reis

A ITA4001

De Romeinse keizertijd is een van de beroemdste en beruchtste periodes uit de wereldgeschiedenis, waarvan de invloed reikt tot in onze huidige tijd. Deze reis is een ontdekkingstocht door het Rome van de eerste keizers, die als geen ander hun stempel drukten op het gezicht van de stad. Onderweg maakt u ook kennis met het oude Rome van de gewone man – van de slaven, de vrouwen en de vrijgelatenen. Ook maken we een uitstap naar Sperlonga. Aan de hand van de verhalen van oudheidkundige en schrijfster Willemijn van Dijk maakt u tijdens deze reis kennis met het Rome uit haar boeken De opvolger en Het wit en het purper.

Nota bene

Het betreft een lezersreis van dagblad de Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn niet alle diners inbegrepen.

 

Programma

dag 1, vr 28-02

Directe heenvlucht Amsterdam - Rome. Na aankomst op de luchthaven transfer naar het hotel in het centrum van de stad, waar we vier nachten verblijven. Eerste oriënterende stadswandeling. In de avond maken we nader kennis tijdens een gezamenlijk diner.

dag 2, za 29-02

We starten op het Capitool, met uitzicht op de vallei van het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijnse heuvel. Met het oude Rome aan onze voeten maken we kennis met de vroegste geschiedenis van Rome en gaan we dieper in op wat er voorafging aan de keizertijd: de geboorte van Rome, de vroege koningstijd en de republiek. Op het Forum en de Palatijn betreden we de wereld van keizer Tiberius uit De opvolger en vrijgelatene Pallas, hoofdpersoon van Het wit en het purper. In de middag bezoeken we het beroemde Gouden Paleis (Domus Aurea) van keizer Nero. Er zijn meerdere keizers met een slechte reputatie, maar het zwartste schaap uit de vroege Romeinse keizertijd is zonder twijfel Nero.

dag 3, zo 01-03

Vandaag komen we bij het Colosseum meer te weten over het brede fenomeen ‘spelen’ in de Romeinse keizertijd. Daarna maken we een wandeling over de relatief onbekende Esquilijnse heuvel, die een belangrijke rol speelt in Het wit en het purper. We lopen tot aan het zogenaamde bakkersgraf bij de Porta Maggiore en leren meer over het alledaagse leven van gewone Romeinen in de keizertijd.
’s Middags bezoeken we het prachtige en redelijk onbekende museum Palazzo Massimo alle Terme, waar we zowel de pracht en praal uit de oude aristocratische huizen bewonderen, als de stenen resten van de vergeten slaven en vrijgelatenen.

dag 4, ma 02-03

We zien vandaag Rome als openluchtmuseum met een wandeling over wat in de oudheid bekend stond als het Marsveld. We ontdekken de resten in de Via Piè di Marmo, op het Piazza della Pietra, Piazza della Rotonda en bij het Pantheon en lopen via resten van de thermen van Nero naar Piazza Navona. Daar gaan we ondergronds en brengen een bezoek aan het Stadio di Domiziano. Naast het leger was beeldtaal het belangrijkste machtswapen van de Romeinse keizers. Hoe, wat en waarom bestuderen we in de middag in het Ara Pacis Museum.

dag 5, di 03-03

In de voetsporen van de gewone Romein brengen in de ochtend, net als Pallas in Het wit en het purper, een bezoek aan de Thermen van Caracalla. Daarna lopen we naar het oude wagenrenstadion, het Circo Massimo, waar we via de nieuwe Experience het oude Rome tot leven zien komen. Hier herbeleven we ook het beroemde verhaal van de dag dat Nero en Britannicus meereden, zoals ook beschreven wordt in Het wit en het purper. De middag is ter vrije besteding. Eind van de middag vertrekken we per bus naar ons hotel in Sperlonga waar we één nacht verblijven.

dag 6, wo 04-03

We bezoeken de grot en het bijbehorende museum van Tiberius in Sperlonga; een nymphaeum waar Odysseïsche verhalen in marmer stonden opgesteld, waar de keizer vorstelijke diners hield en waar hij op een dag ternauwernood aan de dood ontsnapte. Begin van de middag transfer naar de luchthaven van Rome en rechtstreekse vlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome met KLM. De vluchttijden zijn:
28-02-2020: Amsterdam - Rome, 09.40 - 11.55 uur
04-03-2020: Rome - Amsterdam, 17.15 - 19.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.
NB 2 Reist u liever met het openbaar vervoer? Het is mogelijk om per trein van Nederland naar en van Rome te reizen. Een enkele reis met de nachttrein neemt ongeveer 22 uur in beslag en heeft 2 of 3 overstappen. Het dagtraject duurt circa 15 uur en vereist ook enkele overstappen. Neem voor meer informatie en prijzen gerust contact met ons op.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De transfers in Rome en Sperlonga worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Rome (4 nachten) – Sperlonga (1 nacht).
In Rome verblijft u in een goed 3-sterrenhotel, gelegen in het centrum van de stad. Het hotel in Sperlonga is een goed 4-sterrenhotel en ligt op circa 10 minuten rijden van de bezienswaardigheden alhier.

Maaltijden

Op deze reis is het diner op de eerste avond inbegrepen bij de reissom. Dit diner vindt plaats in een lokaal restaurant. De lunches en overige diners zijn op eigen gelegenheid.

Praktisch

Boek De opvolger of Het wit en het purper

Alle deelnemers ontvangen een exemplaar van De opvolger of Het wit en het purper van de hand van de reisleider, Willemijn van Dijk. Geeft u bij boeking aan welk boek u wenst bij ‘overige wensen’. U ontvangt het boek zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis definitief doorgang vindt.

Audiosysteem

Tijdens de dagen in Rome wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken.
Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind februari / begin maart kunnen we in Rome rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16°C (bron: www.klimaatinfo.nl). ’s Nachts koelt het af. Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CCO2-compensatieprojecten. Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Reisleiding

drs. Willemijn van Dijk

drs. Willemijn van Dijk

Oudheidkundige en schrijfster. Van haar hand verschenen Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten, De opvolger (een literaire biografie van keizer Tiberius) en Het wit en het purper. Haar werk is in diverse talen vertaald.

Samenwerking

de Volkskrant

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg De Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer. Voor het overzicht van de reizen van de Volkskrant verwijzen wij u naar hun reiskatern.