Exclusieve Volkskrantreis 100 jaar Bauhaus

De Reis

A DEU4235Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Bauhaus als ontwerpschool heeft maar veertien jaar bestaan (1919-1933), maar de invloed op de hedendaagse architectuur en vormgeving is nog steeds ongekend groot. Deze reis voert bij de viering van 100 jaar Bauhaus langs de bronnen van deze golf aan creativiteit en talent: Weimar, Dessau en Berlijn, de drie plaatsen waar Bauhaus was gevestigd. Het werk van grote namen uit de designgeschiedenis als Marcel Breuer, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Oskar Schlemmer komt op aanraakafstand voorbij. We bezoeken de originele scholen, zien hoe de Bauhaus-studenten werkten en leefden en maken kennis met nieuwe musea die speciaal voor dit jubileumjaar zijn gebouwd. Kortom, een verrassende en inspirerende tocht voor iedereen die van architectuur en design houdt.

Nota bene

Het betreft een lezersreis van dagblad De Volkskrant die logistiek door Labrys Reizen wordt georganiseerd. Derhalve verschilt de reis in sommige opzichten van onze andere reizen. Bij deze reis zijn niet alle diners inbegrepen en ook de entreekosten en de fooien zijn exclusief.

Programma

dag 1, ma 07-10

Vroeg vertrek per trein vanaf Amsterdam Centraal richting Weimar. In de namiddag aankomst in Weimar. In het geheel vernieuwde Neues Museum bezoeken we de tentoonstelling ‘Van de Velde, Nietzsche und die Moderne um 1900’, waarmee we een goed beeld krijgen van de beginperiode van het Bauhaus. Vervolgens transfer naar ons hotel voor twee overnachtingen.

dag 2, di 08-10

Allereerst bezoek aan het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universiteit. Dit werd door Henry van der Velde ontworpen, een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau, maar ook een voorstander van het functionalisme. Hij was de grondlegger van de Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule in Weimar, voordat deze door Gropius werd overgenomen en opging in het Staatliches Bauhaus. Een rondwandeling onder leiding van een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, de ateliers en de kantoor van Gropius. Via het Ilmpark en het Tempelherrenhaus bereiken we Haus am Horn en de nieuwbouwwijk Neues Bauen am Horn, waarin de Bauhausstijl goed terug te zien is. Na de lunch nemen we een kijkje in de historische Herzogin Anna Amalia Bibliotheek, die na een brand in 2004 prachtig gerestaureerd werd. De rest van de middag is vrij om dit heerlijke stadje verder te verkennen. Wellicht duikt u in de geschiedenis van Schiller en Goethe, of bewondert u de prachtige kunstcollectie in het Stadtschloss.

dag 3, wo 09-10

Op de historische begraafplaats even ten zuiden van het centrum vinden we het Denkmal der Märzgefallenen dat door Gropius werd ontworpen ter herinnering aan de Putsch van 1920. Nabij ligt het Haus Hohe Pappeln, de privéwoning van Henry van de Velde. Hij zag hier bewust af van versieringen en ontwierp het huis volgens de esthetiek van de moderne industriëlen en volgens de beginselen van de doelmatigheid. We sluiten ons bezoek in Weimar af met het Nietzsche Archiv, gevestigd in Villa Silberblick, waar het interieur op de begane grond eveneens van de hand van Van de Velde is. Vervolgens rit per touringcar naar Dessau, voor wederom twee overnachtingen.

dag 4, do 10-10

In Dessau liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen dat geheel volgens de idealen van zijn school werd gebouwd. Daarnaast werden diverse Meisterwohnungen ontworpen voor de leraren. Voor de lunch gaan we naar het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe. De middag is voor het nieuwe Bauhausmuseum, dat met 40.000 objecten de op-een-na-grootste Bauhauscollectie ter wereld bezit. Aan de hand van de objecten wordt de historie van het Bauhaus in Dessau verteld.

dag 5, vr 11-10

De Siedlung Dessau-Törten werd ontworpen om nieuwe modellen huizen voor de sociale woningsbouw uit te proberen. We zien verschillende woningtypen, alsmede het Stahlhaus, dat als materiaalexperiment ontstond. ’s Middags rijden we naar Berlijn voor de laatste twee overnachtingen. In de buitenwijken van Berlijn maken we nog twee korte stops. De wijk Onkel Toms Hütte werd aan het eind van de jaren ’20 gebouwd onder architectuur van Bruno Taut, Hugo Häring en Otto Rudolf Salvisberg volgens de principes van het Neuen Bauen. De winkel Hamann Schokoladen biedt niet alleen de lekkerste choloade van Berlijn, maar is ook nog eens gevestigd in een prachtig pand in Bauhaus-stijl van de hand van Johannes Itten.

dag 6, za 12-10

Het Bauhaus Archiv is ondanks het Bauhausjaar gesloten voor renovatie, maar de belangrijkste onderdelen van de collectie zijn in de tentoonstelling ‘original bauhaus’ in de Berlinischen Galerie te zien. In de middag kijken we naar de nalatenschap van het Bauhaus in Berlijn. Met een lokale gids bezoeken we het Hansaviertel, een wijk die in 1957 voor een bouwtentoonstelling werd ontwikkeld door 53 architecten uit 13 landen, waaronder diverse Bauhausarchitecten. In de wijk Siemensstadt vinden we huizen die in 1929 voor de arbeiders van de snel groeiende Siemensfabrieken werden gebouwd. Ook hier zien we de hand van Gropius, Salvisberg, Häring, Forbat en Henning terug.

dag 7, zo 13-10

De ochtend is ter vrije besteding in het altijd bruisende Berlijn. Een aanrader is het museum Hamburger Bahnhof, nabij ons hotel gelegen, dat altijd altijd interessante tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst biedt. In de middag transfer naar het station voor de treinrit terug naar Amsterdam. In de avond aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een comfortabele treinreis van Amsterdam naar Weimar en van Berlijn naar Amsterdam.
De treintijden zijn (onder voorbehoud van wijzigingen):
07-10-2019 Amsterdam - Weimar 07.00 - 14.57 uur (2x overstappen)
13-10-2019 Berlijn - Amsterdam 14.39 - 21.00 uur
NB 1 U kunt ook opstappen in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo of Hengelo. U ontvangt dan echter geen restitutie voor het niet gebruikte deel van het traject.
NB 2 De trein vanuit Berlijn zal vanwege werkzaamheden vertrekken vanaf Berlin Gesundbrunnen.

Vervoer ter plaatse

Op de dagen 1 en 3 t/m 7 zal in Duitsland een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning ter beschikkings staan. Op dag 2 zullen wij te voet gaan.

Hotels en maaltijden

Het verblijf vindt plaats in een goede hotels in het centrum van de stad. In het 4* hotel Dorint Am Goethepark in Weimar zijn de kamers ingericht in Bauhausstijl. In Dessau is het Dormero City Hotel gereserveerd, op een paar honderd meter van het neiuwe Bauhaus Museum. In Berlijn verblijven we in het uitstekende 3* hotel Amano Grand Central, nabij Berlin Hauptbahnhof.
De lunches en de diners vinden deels in het hotel en deels in lokale restaurants plaats.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Oktober is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Duitsland. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Duitsland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn niet bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden bij Labrys Reizen door het inschrijfformulier deze website geheel in te vullen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

Bob Witman

Bob Witman

Schrijft voor de Volkskrant en was jarenlang chef van de kunstredactie en lid van de hoofdredactie. Hij publiceert sinds 1998 over architectuur en design in de Volkskrant en vakbladen. Zijn interessegebied richt zich op kantelmomenten in de architectuurgeschiedenis, zoals de renaissancearchitectuur in Italië in de zestiende eeuw en de opkomst van het modernisme in Europa in de twintigste eeuw. Hij is verbonden aan het platform What Design Can Do, dat zich bezig houdt met de maatschappelijk impact van design, en geeft les aan de kunstacademie in Utrecht.

Samenwerking

de Volkskrant

de Volkskrant

Onafhankelijk, betrouwbaar, toegankelijk: volg De Volkskrant voor actualiteit, opinie, cultuur en meer. Voor het overzicht van de reizen van de Volkskrant verwijzen wij u naar hun reiskatern.