Via Flaminia • Een verrassende reis van Rome naar Rimini

De Reis

Villa LiviaDe oude Via Flaminia voert van het hartje van Rome door Latium, Umbrië en Le Marche naar Rimini. We beginnen bij het Altare della Patria en trekken vandaar langs de oude weg noordwaarts. Onderweg passeren we diverse landschappen rond de Apennijnen en bekijken we Romeinse opgravingen en prachtige cultuursteden als Narni en Spoleto. Ook doen we onbekende en verrassende plaatsen aan, zoals het versteende oerbos bij Carsulae. Vroeger eindigde de Via Flaminia bij de Poort van Augustus in Fano, later werd de weg verlengd tot Rimini, dat ook voor ons eindpunt van de reis vormt.

Programma

dag 1, za 07-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome en transfer naar het hotel in het centrum, waar we twee nachten verblijven. Boven op het Altare della Patria genieten we van het formidabele uitzicht en een welkomstdrankje.

dag 2, zo 08-09

Rit per taxi naar het begin van de Corso voor een wandeling langs het eerste stuk van de Via Flaminia. In de middag bezichtigen we de schitterende collectie van het Museo Nazionale Romano.

dag 3, ma 09-09

Net buiten Rome treffen we de Villa van Livia in Primaporta aan, waar de prachtige schilderingen uit het Museo Nazionale vandaan komen. Iets verderop ligt de kleine catacombe van Santa Teodora. We lunchen met zicht op de door Horatius bezongen Soracte en bezoeken in Otricoli een opgraving langs de Via Flaminia. De komende vier nachten verblijven we in een hotel in Spoleto.

dag 4, di 10-09

In Narni bekijken we de Ponte di Agosto en maken we een stadswandeling, zowel boven als onder de grond. Ook staan het Romeinse legerkamp Carsulae en het versteende woud van Dunarobba op het programma.

dag 5, wo 11-09

Spoleto biedt een overvloed aan oudheden: het Romeinse theater, de Boog van Drusus, de Casa Romana en nog veel meer. De namiddag is vrij om op eigen gelegenheid te genieten van de stad.

dag 6, do 12-09

In Spello zijn prachtige Romeinse mozaïeken te zien uit een villa, die we door middel van computeranimaties ook op een andere manier kunnen ervaren. Wandeling langs middeleeuwse en Romeinse monumenten. In Bevagna bezoeken we de resten van een Romeins theater met daarin een middeleeuws huis. De bronnen van de rivier de Clitunno werden al in de oudheid bezongen. We genieten ter plekke van de uitzonderlijk mooi bewaarde tempietto en een heerlijke glaasje.

dag 7, vr 13-09

Tocht dwars door de Apennijnen met langs de route diverse resten van de Via Flaminia. Zo bewonderen we nog intacte Romeinse bruggen en een 2000 jaar oude tunnel in de imposante Gola del Furlo. De natuur zorgt voor een spectaculaire omlijsting. Bovendien bekijken we een oude pelgrimsabdij. In Fossombrone staat een klein maar bijzonder museum. Twee overnachtingen nabij Riccione.

dag 8, za 14-09

In Fano zijn de Romeinse muren met daarin de Poort van Augustus nog grotendeels bewaard. Hier speelde zich een beroemde episode uit de Punische Oorlogen af. Verder maken we een stadswandeling langs de kathedraal, een kerk met werk van Perugino en Rafael, en de graven van de familie Malatesta. ‘s Middags volgt een ondergrondse verrassing in de Dom van Pesaro. De namiddag is vrij.

dag 9, zo 15-09

Rimini was het eindpunt van de Via Flaminia. We zien het Huis van de Chirurg inclusief diens spreek- en behandelkamer. In het ernaast gelegen museum zijn die gereconstrueerd. De prachtige Templum Malatestianum vormt het sluitstuk van onze reis. In de middag transfer naar Bologna voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Bologna naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
07-09-2019: Amsterdam - Rome, 14.25 - 16.35 uur
15-09-2019: Bologna - Amsterdam, 17.25 - 19.35 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis langs de Via Flaminia wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiders spreken rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u tijdens de reis de reisleiders overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

September is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Italië. U kunt rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur van 23 tot 27 ºC.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze zich hebben gevestigd en een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf Smit is classicus en leidt de reizen inhoudelijk. Zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling van de reis.