Veneto en Venetië

De Reis

A ITA0792Veneto was eens het buitengebied van Venetië en dat is nog altijd te zien aan de vele schitterende villa’s en palazzi. De steden die we tijdens deze reis bezoeken, hebben ieder hun eigen sfeer, maar ze hebben één ding gemeen: het zijn schatkamers van kunst. Mantegna, Giotto, Donatello, Bellini, Titiaan - het zijn er te veel om op te noemen. In Venetië zien we vele prachtige kerken en kloosters. De manier waarop we de stad benaderen, is uniek: vanaf Padua varen we over de Brenta de lagune op. In de verte ligt de stad, een aanblik om nooit meer te vergeten!

Programma

dag 1, ma 23-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Venetië en transfer naar Verona, waar we twee nachten verblijven. In de middag een verkennende stadswandeling door het centrum en bezoek aan de Basilica di San Zeno Maggiore met het fameuze altaarpaneel van Mantegna.

dag 2, di 24-09

Verona is meer dan de stad van de opera en van Romeo en Julia, zoals we merken tijdens een bezoek aan het veertiende-eeuwse Castelvecchio en de San Lorenzo. Na de lunch bekijken we de Romeinse arena, de Dom en de Sant’Anastasia.

dag 3, wo 25-09

Onderweg naar Vicenza bekijken we de Villa Cordellina Lombardi in Montecchio Maggiore. Hier toont Tiepolo in zijn fresco’s hoe de Intelligentie de Onwetendheid verslaat. In Vicenza staan de gebouwen van Palladio centraal: de Basilica, het Palazzo Chiericati en natuurlijk het Teatro Olimpico, waar de culturele elite klassieke tragedies liet opvoeren. Twee overnachtingen in Vicenza.

dag 4, do 26-09

's Ochtends staat La Rotonda op het programma, de villa die beschouwd wordt als een hoogtepunt van renaissancearchitectuur. Vandaar is het een korte wandeling naar de Villa Valmarana ai Nani, waar Tiepolo de vertrekken decoreerde. Na de gezamenlijke lunch is de gotische kerk Santa Corona aan de beurt. De rest van de middag is vrij om rustig langs de vele palazzi te wandelen en koffie te drinken op een van de pleinen.

dag 5, vr 27-09

Aangekomen in het levendige Padua proeven we de sfeer tijdens onze wandeling langs het Palazzo della Ragione en de doopkapel, beschilderd door Giusto de’ Menabuoi. Het neoklassieke Caffè Pedrocchi was eens de plek waar schrijvers en kunstenaars elkaar ontmoetten. In de vroege avond bewonderen we de fresco’s van Giotto in de Scrovegni-kapel. Twee overnachtingen in Padua.

dag 6, za 28-09

We nemen de hele dag de tijd om Padua nog beter te leren kennen met onder meer een bezoek aan de basiliek van Sant’Antonio, de grafkerk van Antonius van Padua. Hier hebben talloze kunstenaars gewerkt, onder wie Donatello en Altichiero. Ook zien we het Prato della Valle en de abdij van Santa Giustina.

dag 7, zo 29-09

Boottocht over het Brentakanaal naar Venetië: een heerlijke tocht langs de villa’s waar rijke Venetianen de zomer doorbrachten. De villa Pisani in Stra is ontworpen naar het voorbeeld van Versailles. We passeren meerdere sluizen en bezoeken de Barchessa di Villa Valmarana of de ertegenover gelegen Villa Widmann bij Mira. Ten slotte bezichtigen we Palladio’s Villa Foscari, La Malcontenta. Bij Fusina varen we de lagune op en komt Venetië langzaam in zicht. Een mooiere entree is nauwelijks denkbaar. Drie overnachtingen in Venetië.

dag 8, ma 30-09

In Venetië heeft Palladio twee kerken gebouwd. De San Giorgio Maggiore is uniek gelegen op een eiland tegenover de San Marco. De hoge toren biedt een fantastisch uitzicht. Het klooster van Palladio is perfect gerestaureerd. Op Giudecca ligt Il Redentore, de kerk die de driedeling van een Romeins badhuis heeft. Hier bevinden zich enkele grote doeken van Tintoretto. Wandeling door het voormalige getto. In de Santi Giovanni e Paolo, de kolossale dominicaner kerk, zien we grafmonumenten van een groot aantal dogen.

dag 9, di 01-10

Schilderkunst en Venetië horen bij elkaar. In kerk van de Franciscanen, de Santa Maria Gloriosa dei Frari, hangt een grootse Maria-Tenhemelopneming van Titiaan in de apsis. In een zijkapel ziet u een ingetogen drieluik van Bellini met Maria geflankeerd door heiligen. Vlakbij bevindt zich een van de grote scuole, de befaamde verenigingsgebouwen, die elkaar wilden overtroeven in luxe. In deze Scuola Grande di San Rocco heeft Tintoretto zich mogen uitleven. Scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament vullen de muren en de plafonds van beide verdiepingen.

dag 10, wo 02-10

De laatste ochtend is vrij voor een optioneel bezoek aan de renaissancekerk San Zaccaria en aan La Pietà, de kerk waar Vivaldi koormeester was. U kunt uiteraard ook besluiten langs de kaden en door de straatjes te wandelen. In de middag directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië v.v. per KLM.
De vluchttijden zijn:
23-09-2019: Amsterdam - Venetië, 09.05 – 10.45 uur
02-10-2019: Venetië - Amsterdam, 16.55 – 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Veneto wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 7 maken we een ontspannen boottocht met de ‘Burchiello’ over het Brentakanaal, waaraan verschillende historische villa’s liggen. De boottocht eindigt in Venetië. In Venetië maken we gebruik van de vaporetto (de lijnboot) en watertaxi.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in comfortabele viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden. De diners en de eerste lunch vinden plaats in sfeervolle lokale restaurants. De tweede lunch zal plaatsvinden tijdens de boottocht over het Brentakanaal.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

September is een geschikte periode voor een cultuurreis door Noord-Italië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC. Een regenbui is in dit seizoen niet onmogelijk.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Cornelis Jonkman

drs. Cornelis Jonkman

Classicus die cursussen cultuurgeschiedenis geeft en de liefhebbers meeneemt naar de plekken die bij het verhaal horen. Zo heeft hij vele reizen geleid naar Rome, Florence, Venetië en al die plekken die Italië tot het cultuurland bij uitstek maken. Hij leidt wederom ook onze reis naar Iran.