Oud en nieuw in Veneto

De Reis

A ITA0613Voor de traditionele oud- en nieuwreis is dit jaar - op verzoek van enkele deelnemers - gekozen voor het noordoostelijke gedeelte van de Povlakte met magnifieke steden als Venetië, Padua, Vicenza en Verona. Gedurende de hele reis is Padua de standplaats en van daaruit worden excursies ondernomen waarbij tal van kerken, palazzi en villa's worden bekeken. Onder begeleiding van deskundige, plaatselijke gidsen maken we stadswandelingen en bezichtigen we de hoogtepunten die in dit gebied zo talrijk aanwezig zijn. Meesterwerken van de schilders Giotto di Bondone en Andrea Mantegna en van de beeldhouwer Giovanni Pisano, en de villa's van Andrea Palladio en Francesco Preti staan garant voor het succes van deze bijzondere reis.

Programma

dag 1, vr 28-12

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Venetië. Na aankomst wordt een welkomstlunch in Mira aangeboden en bekijken we de achttiende-eeuwse Villa Widmann-Foscari, waarvan vooral de Salone delle Feste befaamd is vanwege de schitterende fresco's. Overnachting in het hotel in Padua waar we de rest van de week verblijven.

dag 2, za 29-12

Deze dag begint met een wandeling door Padua, de stad waar de grote Latijnse historicus Livius is geboren en die nog meer bekend is vanwege de heilige Antonius (die overigens in Lissabon is geboren). We worden rondgeleid in Palazzo Bo met het anatomisch theater van de universiteit en bezoeken aan het eind van de middag de Capella degli Scrovegni, het hoofdwerk van de Toscaanse meesterschilder Giotto, die hiermee in 1303 is begonnen. De cyclus die op alle wanden is te zien, maakt een overweldigende indruk.

dag 3, zo 30-12

Deze dag is bestemd voor Vicenza, de stad van de zeer veelzijdige architect Andrea Palladio die in dit gebied zoveel sporen heeft nagelaten. Van deze 'steunpilaar van het classicisme' bekijken we onder andere de Basilica Palladiana en het Teatro Olimpico. Net buiten het centrum kunnen we twee meesterwerken bewonderen: La Rotonda uit 1550 en Villa Valmarana ai Nani, een villa uit de zeventiende eeuw met decoraties van vader en zoon Tiepolo. Hun fresco's gelden als adembenemend.

dag 4, ma 31-12

Vandaag gaan we per trein naar Venetië 'la Serenissima' waarbij de ochtend is uitgetrokken voor een stadswandeling. Voor de middag staat het Palazzo Ducale of Dogenpaleis op het programma, een buitengewoon belangrijk voorbeeld van Venetiaanse gotiek, bekleed met verschillende kleuren marmer. Het interieur is te bereiken via de Scala d'Oro, en telt een reeks van rijkversierde Sale. De aangrenzende San Marco is de beroemdste kerk van Venetië en is zonder twijfel een hoogtepunt van Byzantijns-romaanse bouwkunst met vijf koepels. Binnen trekken vooral de mozaïeken met de gouden glans de aandacht, het werk van Byzantijnse en Venetiaanse kunstenaars. De hemelvaart in de centrale koepel is onovertroffen. ’s Avonds sluiten we tijdens het oudjaarsdiner het jaar 2018 feestelijk af.

dag 5, di 01-01

Tweede dag in Padua. De ochtend is vrij te besteden en na de lunch brengt de gids ons naar de basiliek van de Heilige Antonius, een monumentale romaans-gotische kerk met een enorme binnenruimte. Hier zijn fraaie beelden van Donatello te zien, opmerkelijke fresco's in de Cappella di San Giacomo en negen zogeheten straalkapellen. Maar ook de Capella di San Antonio met een ontzagwekkend groot aantal ex voto's, daar geplaatst om de heilige te bedanken voor zijn wonderbaarlijke bijstand bij al het menselijke leed en bij het terugvinden van verloren voorwerpen.

dag 6, wo 02-01

Verona mag niet worden overgeslagen en deze dag is voor een bezoek aan die stad bestemd. We worden eerst weer rondgeleid door een plaatselijke gids, die ons vast en zeker het binnenplaatsje met de Casa di Giulietta zal tonen, het vermaarde balkon uit Romeo en Julia en decor voor de beroemdste liefdesgeschiedenis van alle tijden. Ook gaan we naar het fameuze Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, de Arena, bekend van indrukwekkende opera-uitvoeringen die door 22.000 toeschouwers kunnen worden bijgewoond. Voor wie wil is er tijd over om zelf nog op pad te gaan, er zijn in Verona monumenten te over.

dag 7, do 03-01

Voordat we inchecken op het vliegveld houden we onderweg een stop bij de Villa Pisani, ook wel Villa Nazionale di Stra genoemd. De architect was Francesco Maria Preti en veel Venetiaanse schilders hebben meegewerkt aan de versiering van het interieur. Een passend slot bij deze afwisselende en cultureel zo rijke reis.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Venetië v.v. per KLM.
De vluchttijden zijn:
28-12-2018: Amsterdam - Venetië, 09.50 – 11.40 uur
03-01-2019: Venetië - Amsterdam, 17.50 – 19.45 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van KLM.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Het vervoer in Veneto wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotel en maaltijden

We verblijven de gehele reis in een viersterrenhotel in Padua. Het hotel beschikt over een bar en biedt gratis wifi. De diners, waaronder het oudejaarsdiner, vinden plaats in lokale restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u de reisleider overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Rond de jaarwisseling kunnen we in Veneto rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 7 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.