New York • i.s.m. Vrije Academie

De Reis

D USA3717This is New York! Welkom in een van de indrukwekkendste metropolen op aarde. Dit is geen grootspraak, want de hele wereld is er vertegenwoordigd. In New York bevindt zich het kantoor van de Verenigde Naties. Bovendien is de stad zo ongeveer synoniem met de smeltkroes van culturen die de Verenigde Staten vormen.
Onze reis is een diepgaande kennismaking met de kunst en de geschiedenis van New York. Tijdens stadswandelingen en excursies naar Brooklyn, Ellis Island en het Statue of Liberty komt u alles te weten over de historie van de stad. Uiteraard komen ook vele wereldberoemde gebouwen aan bod, zoals het Chrysler Building. We gaan natuurlijk naar het uitzichtpunt op het Empire State Building. Ground Zero aanschouwen is indrukwekkend, maar houdt tevens een blik op de hedendaagse architectuur in.
Daarnaast bezoeken we de belangrijkste musea van de stad, die veelal rondom het fraaie Central Park liggen, waaronder het Metropolitan Museum en het Museum of Modern Art, en kleine parels als The Frick Collection en de Neue Galerie. Ook een excursie naar de minder bekende maar interessante dependance van het Metropolitan, the Cloisters, staat op het programma.
Vanuit een centraal gelegen, comfortabel hotel maakt u op een bijzondere wijze kennis met The City That Never Sleeps. De avonden kunt u op eigen gelegenheid inrichten. U kunt uitgebreid uit eten of naar het theater, de opera of een ballet gaan. New York is een stad met een overdonderend cultureel aanbod.

Nota bene
Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de maaltijden (lunches en diners) niet zijn inbegrepen; in samenspraak met u zal de reisleider met alle plezier een goed restaurant reserveren om gezamenlijk te dineren. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

 

 

Programma

dag 1, zo 01-09

Directe lijnvlucht per KLM van Amsterdam naar New York JFK en transfer per touringcar naar het hotel. Na een lange vlucht hebben wij niet meteen een vol programma op stapel.

dag 2, ma 02-09

Onze eerste volle dag in New York begint met een historische schets. Eerst de Brooklyn Bridge: in 1883 de eerste vaste verbinding tussen wat destijds twee steden waren, een belangrijke mijlpaal voor het snel groeiende New York. Uiteraard hebben we oog voor de zo kenmerkende wolkenkrabbers, zoals het gotisch ogende Woolworth Building. We komen langs verscheidene plaatsen in de Lower East Side die met immigratie te maken hebben. Vanaf Battery Park varen we met de pont naar Ellis Island, waar gedurende de negentiende en de twintigste eeuw miljoenen mensen aankwamen om al dan niet tot het ‘beloofde land’ toegelaten te worden. Hier leren we meer over de vaak aangrijpende geschiedenis van de Europese emigratie. De aantrekkingskracht van de Verenigde Staten is mooi verbeeld door het Vrijheidsbeeld, waar onze dag met een letterlijk hoogtepunt eindigt. Het beeld is ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring door Frankrijk geschonken, maar pas tien jaar daarna, in 1886, in New York geplaatst.

dag 3, di 03-09

Vandaag bekijken we musea die de rijkdom van New York uitstralen en die u beter kunt plaatsen nu u de stad en haar geschiedenis enigszins kent. De industrieel Henry Clay Frick richtte in zijn riante villa aan het Central Park een vermaard museum in met een collectie schilderijen van Vermeer en rococoschilders als Boucher en Fragonard. We maken een wandeling door Central Park, de ‘longen van New York’. Het is ontworpen met de bedoeling om een groene zone naast het verstedelijkende Manhattan te houden, inclusief zwerfkeien uit de ijstijd. Daarna gaan we naar een van de grootste musea ter wereld, het Metropolitan Museum, gesticht door een aantal rijke New Yorkers. We richten ons specifiek op een deel van de collectie, namelijk de afdeling Europese kunst, waaronder beroemde werken van Bruegel. Vlakbij ligt de wat minder bekende Neue Galerie. Die is gespecialiseerd in Duitse en Oostenrijkse kunst uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Er zijn werken van Gustav Klimt, Egon Schiele, schilders van Die Brücke en ontwerpen van Adolf Loos. We eindigen bij een tweetal iconische gebouwen in art-décostijl: het Chrysler Building en het Empire State Building. Dat laatste ziet u ook van binnen, want indien het niet mist of regent, gaan we naar de top.

dag 4, wo 04-09

We gaan per openbaar vervoer naar Harlem, waar een dependance van het Metropolitan Museum staat: The Cloisters. Het gebouw ziet eruit als een middeleeuws klooster en ligt in een schilderachtig park. De collectie is wereldberoemd. De eenhoorntapijten behoren tot de zeldzaamste werken in hun soort. De collectie schilderijen van de Vlaamse Primitieven omvat het Mérode-altaarstuk, dat tot de topstukken van de vijftiende eeuw gerekend wordt. Vervolgens gaan we naar Lower Manhattan. Hier besteden we aandacht aan de oudste geschiedenis van New York en volgen we de sporen van de Nederzetting Nieuw-Amsterdam in de kolonie Nieuw-Nederland. We besluiten de dag met het World Trade Center, waar we aandacht besteden aan de recente geschiedenis van de Twin Towers, Ground Zero en de herontwikkeling van het gebied.

dag 5, do 05-09

Vandaag komen de moderne kunst en de architectuur aan de orde. We bezoeken de gebouwen van de Verenigde Naties, het epicentrum van internationale samenwerking. De architectuur is strak modernistisch en ontworpen door onder anderen Le Corbusier. Daarna gaan we naar een van de grootste en meest toonaangevende musea voor moderne kunst ter wereld: het Museum of Modern Art. Hoogtepunten zijn Van Goghs Sterrennacht en Picasso’s Demoiselles d’Avignon. De Meatpacking-wijk, eens het centrum van de vleesindustrie, is nu de hipste buurt van New York. Daar begint onze wandeling over de High Line, het imposante park aangelegd door een Nederlander op een verhoogde spoorlijn. Aan het eind ervan opende in 2015 het nieuwe, door Renzo Piano ontworpen Whitney Museum of American Art. New York werd na de Tweede Wereldoorlog het bepalende centrum van moderne kunst, in een periode waarin ook het politieke en het economische zwaartepunt hiernaartoe verschoven. In het Whitney volgen we deze ontwikkeling.

dag 6, vr 06-09

Vanochtend brengt de touringcar ons naar het Brooklyn Museum of Art. Dit gebouw in beaux-artsstijl is het op een na grootste van New York en heeft een veelzijdige collectie. We maken een selectie. ’s middags gaan we naar Bushwick in Brooklyn voor een kennismaking met de alomtegenwoordige streetart onder leiding van Artigo Tours. In de vroege avond transfer naar de luchthaven New York JFK voor onze directe lijnvlucht per KLM naar Amsterdam.

dag 7, za 07-09

Rond het middaguur aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar New York JFK v.v. per KLM. De vluchttijden zijn:
01-09-2019: Amsterdam - New York, 13.25 - 15.25 uur
06-09-2019: New York - Amsterdam, 22.15 - 11.35 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, (bij vluchten met KLM) gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In dit deel van de Verenigde Staten is het zes uur vroeger dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfer van de luchthaven naar het hotel v.v. en het bezoek aan Brooklyn gebruiken we een moderne, comfortabele touringcar.
We maken verder gebruik van het openbaar vervoer. Hiervoor wordt voor iedereen een weekkaart aangeschaft, die u ook voor aanvullende activiteiten op eigen gelegenheid kunt gebruiken.
Uiteraard zullen we ook de nodige wandelingen maken.

Hotel

Het verblijf gedurende deze reis vindt plaats in een comfortabel, centraal gelegen driesterrenhotel bij Washington Square. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de dagen in New York wordt gebruik gemaakt van een audiosysteem. De reisleider of lokale gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem door uw headset. Zo kunt u tijdens de wandelingen en de rondleidingen in de musea de uitleg overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Hoewel wij gebruik maken van het openbaar vervoer zal er veel gelopen worden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

New York is een moderne stad met goede faciliteiten, een voorbeeldige hygiëne en een goed comfort. Vaccinaties e.d. zijn niet nodig.

Weer

In de eerste helft van september is de temperatuur doorgaans aangenaam. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 24 ˚C. Het weer kan wisselvallig zijn met buien, maar over het algemeen is het in deze periode mild. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar de VS dient uw paspoort geldig te zijn t/m de datum van terugkeer. Een visum is niet nodig, maar reizigers dienen vooraf wel de zogenaamde ESTA-goedkeuring aan te vragen. De kosten bedragen USD 14 (onder voorbehoud van wijzigingen). Deelnemers ontvangen hierover nadere informatie.
NB 1 Eind januari 2016 hebben de VS bepaald dat wie (o.m.) in Iran is geweest na 11 maart 2011 en daarna naar de VS wil reizen niet langer kan volstaan met een ESTA-verklaring. Een visum is dan vereist.
NB 2 Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

In de VS is de dollar (USD) het betaalmiddel. De bekende creditcards zijn vrijwel bij alle aankopen bruikbaar. U kunt met uw creditcard of met pinpassen met het Cirrus- of Maestro-logo ook contant geld opnemen.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden.
Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in de Verenigde Staten. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen. Deelnemers ontvangen hierover nadere informatie.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Enkele musea bieden korting aan bezoekers vanaf 65 jaar.
Daardoor krijgen deze deelnemers een kleine korting op de reissom, te weten € 20 p.p. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering.
NB Het bezoek aan de gebouwen van de Verenigde Naties is onder voorbehoud. Begin september staan er geen bijeenkomsten gepland en zijn bezoeken dus toegestaan, maar de agenda kan tot kort van tevoren gewijzigd worden indien zich iets bijzonders voordoet.

Theaterbezoek

Tijdens uw verblijf in New York kunt u desgewenst een bezoek brengen aan de Metropolitan Opera, Broadway of een van de vele andere plekken waar theatervoorstellingen, musicals, concerten en shows worden opgevoerd. U kunt op www.newyorkcitytheatre.com zien wat er allemaal speelt tijdens uw verblijf. Indien u naar de Metropolitan Opera wilt, kunt u reeds van tevoren kaarten kopen via: www.metoperafamily.org. Op Broadway is een keur aan voorstellingen. Hiervoor kunt u beter ter plekke kaarten kopen. Indien u ze op de dag zelf koopt bij het Ticketcentrum op Times Square, betaalt u de helft.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden bij Labrys Reizen door het inschrijfformulier op deze website geheel in te vullen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk 6 weken vóór vertrek. Circa 4 weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden 20 dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij leidt reizen en excursies, maar verzorgt ook colleges en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Zijn brede kennis en verteltalent vormen een verrijking van elke reis. Zijn eigen bedrijf heet dan ook Bureau Boeiend.

Samenwerking

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie. Zie de website van de Vrije Academie voor meer informatie.