De Etrusken • i.s.m. Vrije Academie

De Reis

A ITA2775

Ten noorden van Rome woonden de Etrusken. Dit bijzondere volk was van grote invloed op de Romeinen. Hoewel er van hun steden niet veel bewaard is gebleven, zijn op een paar plekken resten van tempels en stadsmuren nog te zien. Veel meer is te zien van de rijke grafcultuur van de Etrusken. Opvallend is dat deze graven in elke Etruskische stad anders zijn: beschilderde graven in Tarquinia, grote ronde grafheuvels in Cerveteri en in de rots uitgehakte graven met holle wegen in de buurt in het gebied rondom Sovana. We laten ons fascineren en bekijken de verschillen tussen al deze indrukwekkende graftombes.

 

Nota bene

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding.
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat 1 diner is inbegrepen. De overige maaltijden en de fooien zijn niet inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

dag 1, wo 22-04

Directe lijnvlucht Amsterdam-Rome. Per touringcar gaan we naar het belangrijkste Etruskische museum in Rome: Villa Giulia. In de Villa Giulia staan behalve grote hoeveelheden prachtige Griekse vazen ook de beroemde Apollo van Veii en de sarcofaag uit Cerveteri. Drie overnachtingen in Viterbo.

dag 2, do 23-04

Vulci was één van de leidende steden van Etrurië. Het kleine museum bevindt zich in een charmant kasteeltje. Bij het kasteel ligt een brug waarvan de funderingen dateren uit de oudheid. Het archeologische park omvat zo goed als de hele stad. Verschillende ruïnes zijn daar te bezichtigen.

dag 3, vr 24-04

Tot de hoogtepunten van de Etruskische cultuur behoren de beschilderde graven van Tarquinia. We bezoeken de necropolis van Tarquinia, waar een aantal graven te bezichtigen is. Daarna bezoeken we de oude stad, die op een andere plek ligt dan het middeleeuwse Tarquinia. Daar zijn slechts wat resten van bewaard gebleven. In de middag wordt het archeologische museum van Tarquinia bezocht. Dat ligt in de middeleeuwse stad.

dag 4, za 25-04

Het grafveld van Norchia ligt nu ver van alle bewoning. Onderaan een steile wand zijn verschillende Etruskische graven te zien.
’s Middags staat een mooi middeleeuws stadje, Tuscania, op het programma. In Tuscania bezoeken we eerst een necropolis. Daarna rijden we door naar het museum waar de vondsten uit dit grafveld tentoongesteld zijn. Als de tijd het toelaat, is er de mogelijkheid om de stad te verkennen. Drie overnachtingen in Orvieto.

dag 5, zo 26-04

In de omgeving van het middeleeuwse dorpje Sovana liggen grafvelden en een aantal holle wegen van de Etrusken. In Orvieto bezoeken we eerst de necropolis (dodenstad) onderaan de voet van de heuvel, daarna de schamele resten van een Etruskische tempel. In Orvieto zijn twee Etruskische musea, we bezoeken in ieder geval het Nationaal Archeologisch Museum van Orvieto. Als de tijd het toelaat, is er na het programma de mogelijkheid om de stad te verkennen.

dag 6, ma 27-04

Chiusi was één van de twaalf grote steden van de Etrusken. In het museum staat een collectie van bijzondere urnen met menselijke gezichten. In de prachtige stad Perugia bezoeken we eerst het archeologisch museum van Perugia, waar onder andere de Cippus van Perugia te zien is. Op deze steen (een cippus is een grenssteen) staat één van de langste Etruskische inscripties die bewaard gebleven is. Als de tijd het toelaat, is er de mogelijkheid om de stad te verkennen.

dag 7, di 28-04

Op weg terug naar het vliegveld rijden we langs Cerveteri. De prachtige necropolis ligt vol met grote grafheuvels. De sfeer is daar totaal anders dan in de necropolis van Tarquinia. Terugvlucht Rome - Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome en van Rome naar Amsterdam met KLM. De vluchttijden zijn:
22-04-2020: Amsterdam - Rome, 09.35 - 11.50 uur
28-04-2020: Rome - Amsterdam, 17.25 - 20.00 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten met KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Viterbo (3 nachten) - Orvieto (3 nachten)
Tijdens deze reis verblijven we in goede centraal gelegen viersterrenhotels.

Maaltijden

Het eerste diner van de reis is inbegrepen en vindt plaats in een lokaal restaurant. De overige maaltijden zijn op eigen gelegenheid.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleidster spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort haar door uw headset. Zo kunt u de reisleidster overal goed verstaan.
NB Indien u een gehoorapparaat heeft, kunnen wij kosteloos een daarop afgestemde headset voor u regelen. Geef deze wens bij boeking aan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en zijn relatief intensief. De reisprogramma’s zijn doorgaans goed gevuld en bieden beperkte vrije tijd. Er wordt echter wel veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen, zodat de reisleider overal voldoende tijd heeft om uitleg te geven en u om de bezienswaardigheden te bekijken. Het is noodzakelijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Bovendien bevinden bezienswaardigheden zich op uitgestrekte en oneffen opgravingsterreinen. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Op deze reis wordt van hotel gewisseld; op die dag is het overslaan van een programmaonderdeel niet altijd mogelijk.
Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, verzoeken we u telefonisch contact met Labrys Reizen op te nemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

In april mogen we in midden Italië rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 17 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Een regenbui is niet uit te sluiten. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van deze reis via de South Pole Group, dé wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten.
Meer informatie vindt u hier en op southpole.com.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of in de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u een papieren inschrijfformulier opvragen. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd.
U krijgt bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, melden we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Diana de Wild

drs. Diana de Wild

Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht en de wilde natuur. Door te gaan zoeken naar de betekenis van haar naam kreeg Diana de Wild al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium was het voor haar dan ook een logische stap om klassieke archeologie te gaan studeren aan de universiteit van Leiden. Na tien jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt, geeft zij sinds 2007 lezingen en cursussen over de oudheid op verschillende plekken en leidt zij reizen.

Samenwerking

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie. Zie de website van de Vrije Academie voor meer informatie.