Bootreis van Moskou naar Sint-Petersburg • i.s.m. Vrije Academie

De Reis

A RUS2503Tijdens deze rondreis over land en over water maakt u kennis met het oude en het nieuwe Rusland. We beginnen onze reis in de metropool Moskou, een stad met vele gezichten, gekneed door een roerige geschiedenis. Het Kremlin staat er als een onaantastbare vesting, maar in de afgelopen decennia heeft de stad een paar duizend historische gebouwen verloren in de drang modern te zijn en aan te sluiten bij de wensen van de nieuwe economische en politieke elite.
Via de steden van de beroemde Gouden Ring varen we over de machtige rivier de Wolga naar het noorden. Oude stadjes liggen hier als parels in het zacht glooiende landschap. Hun rijke geschiedenis is bewaard in kremlins, kloosters en kerken. We zien kerken met glanzend gouden, uivormige koepels, muurschilderingen als stripverhalen van de nok tot de vloer en bijzondere en ontroerende iconen van de grootste iconenschilders van Rusland. We eindige in Sint-Petersburg. Hier bezoekt u onder andere de prachtige Petrus- en Paulusvesting en de wereldberoemde Hermitage, waar u overrompeld wordt door de enorme hoeveelheid schitterende kunst.
Tijdens de cruise zullen we geregeld van boord gaan om onderweg bezienswaardigheden te bekijken. Deze bezoeken duren meestal een dagdeel. Op de dagen 4 t/m 7 luncht u daarom aan boord. In Sint-Petersburg en in Moskou gaan we de hele dag van boord.
Frederike Upmeijer en Hans Luiten zullen tijdens de cruise enkele keren een lezing houden ter verdieping. Daarbij wordt ook ingegaan op de huidige politieke situatie van Rusland. U kunt ook lezingen en workshops volgen van de gidsen van het cruiseschip.

Nota bene

Deze reis is samengesteld in opdracht van de Vrije Academie. De Vrije Academie is gespecialiseerd in onderwijs voor volwassenen op het gebied van kunst en cultuur en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. 
De reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. We wijzen u erop dat de fooien niet zijn inbegrepen. Bij de reisgegevens staat aangegeven wat op deze reis in- danwel exclusief is.

Programma

dag 1, zo 26-05

Rond het middaguur directe lijnvlucht van Amsterdam naar Moskou. Transfer naar het schip en diner aan boord.

dag 2, ma 27-05

Na het ontbijt gaan we van boord voor een eerste stadsverkenning. We rijden langs het Kremlin, de Christus-Verlosser-kathedraal, het hoofdkantoor van de KGB en natuurlijk het Rode Plein met de kleurrijke koepels van de Basilius-kathedraal. Na de lunch in de stad brengen we een uitgebreid bezoek aan het Kremlin. We bezichtigen onder meer de Maria-Hemelvaart-kathedraal aan het indrukwekkende Kathedralenplein.

dag 3, di 28-05

’s Ochtends gaan we terug naar het Nieuwe Maagden-klooster voor een uitgebreid bezoek. Op de begraafplaats bij het klooster liggen onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven. Tot slot bezoek aan de Tretjakov-galerij. Hier is onder meer werk van de Ilja Repin te zien. In de namiddag vertrekt ons schip uit Moskou en zetten we koers naar het noorden.

dag 4, wo 29-05

In de ochtend een lezing van Frederike over het Russische realisme rondom de schilder Ilja Repin, de belangrijkste vertegenwoordiger van de Peredvizjniki, de Trekkers.Zijn werk hebben we gisteren in de Tretiakov-galerij kunnen bewonderen. Hans vertelt over de uitvinding van de Russische natie in de negentiende eeuw. In de middag bereiken we Oeglitsj. Het zicht op het kremlin en de kerken vanaf de Wolga is bijzonder fraai. Dit rustige plaatsje was in de middeleeuwen een tijdlang de hoofdstad van een gelijknamig vorstendom en daarna nog lang een welvarende handelsplaats. We bekijken het kremlin met het oude vorstenpaleis, de Transfiguratie-kathedraal en de Demetrius-kathedraal, gesticht na de dood van Tsarevitsj Dimitri, de jongste zoon van Ivan de Verschrikkelijke.

dag 5, do 30-05

In de ochtend een lezing van Frederike over Russische iconen. ’s Middags bezoek aan Jaroslavl, een van de mooiste steden aan de Wolga. Het werd in de elfde eeuw gesticht door prins Jaroslav de Wijze. Het versterkte Verlosser-klooster vormt het hart van de stad. We bezichtigen de kruiskoepelkerk van de profeet Elia, met haar kleurrijke interieur, en de Sint-Nicolaaskerk, met wandschilderingen uit de zeventiende eeuw. We verdiepen ons in de School van Jaroslavl in het iconenmuseum in het Metropolietenpaleis. Daar is ook een fraaie collectie lakschilderkunst.

dag 6, vr 31-05

Opnieuw een lezing van Hans, ditmaal over de Russische geschiedenis van Lenin tot Poetin. Na de lunch gaan we van boord bij het plaatsje Goritsy. Hier ligt het klooster van Sint-Cyrillus van het Witte Meer. Het werd in de veertiende eeuw gesticht en moest aanvankelijk de vorsten van Moskou beschermen tegen het toen nog zelfstandige Novgorod. Het museum bezit een fraaie collectie iconen. In de namiddag varen we verder naar het Onega-meer.

dag 7, za 01-06

Tijdens een lezing van Hans leert u meer over de relatie tussen de Russen en de omliggende volkeren, met name Tataren en Mongolen, maar ook de Duitsers en de Zweden. Na de lunch bezoeken we het eiland Kizji midden in het Onega-meer. In het openluchtmuseum zijn voorbeelden van Karelische en Noord-Russische houten kerkjes samengebracht. Al sinds de elfde eeuw was het eiland een religieus centrum voor de dorpen en boerenhoven rond het meer. Het huidige kerkcomplex dateert uit de achttiende eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

dag 8, zo 02-06

Aan het eind van de ochtend bereiken we Mandrogi, een dorpje aan de rivier. We zien er enkele fraaie voorbeelden van traditionele houtbouw. Desgewenst maakt u een wandeling door de omringende bossen. Er zijn souvenirs te koop en er worden oude ambachten gedemonstreerd. Aan wal wordt een barbecuelunch geserveerd. In de namiddag varen we richting onze eindbestemming: Sint-Petersburg. Onderwijl een laatste lezing van Frederike over Peter de Grote en Catharina de Grote.

dag 9, ma 03-06

Ter kennismaking met Sint-Petersburg een stadsrondrit, waardoor ook de bijzondere stadsplanning duidelijk wordt. Dankzij de vele grachten wordt Sint-Petersburg ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. We zien het Smolny-klooster; het Alexander Nevski-klooster, met het kerkhof waar een aantal beroemde Russische schrijvers en componisten begraven liggen; de Nevski Prospekt en de Kazan-kathedraal. De Kerk van de Verlosser op het Bloed, gebouwd ter gedachtenis van de moord op Alexander II, is volledig met mozaïeken bekleed. In de Peter- en Paulvesting bezoeken we de kathedraal waar de tsaren begraven liggen. In de middag is het tijd voor een bezoek aan de Hermitage. Catharina de Grote maakte een begin met het opbouwen van de gigantische kunstcollectie. Niet alleen wordt hier een groot aantal meesterwerken tentoongesteld, maar de hele entourage is overrompelend.

dag 10, di 04-06

Aan de Finse Golf ligt de Peterhof. Dit prachtige paleizen- en tuinencomplex werd naar het voorbeeld van Versailles gebouwd in opdracht van Peter de Grote. Een wandeling door de schitterend aangelegde tuinen met de vele waterwerken mag niet ontbreken. Na een lunch in de stad verkennen we de kanalen van Sint-Peterburg tijdens een rondvaart door de stad.

dag 11, wo 05-06

Vandaag bezoeken we twee buitenverblijven van de tsaren. In Tsarskoje Selo bezoeken we het door de Italiaan Rastrelli ontworpen Catharina-paleis met zijn beroemde, gereconstrueerde Barnstenen Kamer, mits er geen officiële ontvangsten zijn. Ook wandelen we door het bijbehorende landschapspark, het eerste van Rusland. Nabij ligt het park en paleis van Catharina’s zoon Paul I: Pavlovsk. Dit neoclassicistische paleis langs de rivier de Sjavjanka is omringd door een mooie Engelse tuin met bruggen, tempels en standbeelden.

dag 12, do 06-06

Vandaag een vrije dag in Sint-Petersburg. U kunt nog een tweede bezoek brengen aan de Hermitage, slenteren langs de beroemde Nevsky Prospect of winkelen in het beroemde warenhuis Gostiny Dvor, een van de eerste warenhuizen ter wereld. In de middag transfer naar de luchthaven en directe lijnvlucht van Sint-Petersburg naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Sint-Petersburg en van Moskou naar Amsterdam per KLM. 
De vluchttijden zijn:
26-05-2019: Amsterdam - Moskou, 11.45 - 16.00 uur
06-06-2019: Sint-Petersburg - Amsterdam, 17.20 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Rusland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Verlenging in Moskou of Sint-Petersburg

Mocht u voorafgaand aan de reis of na afloop een verlenging in Sint-Petersburg of Moskou wensen, dan is dit uiteraard mogelijk. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

Vervoer ter plaatse

Voor de excursies vanaf het schip maken we waar nodig gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Accommodatie

Tijdens de riviercruise verblijven we op het zeer recent gerenoveerde de M/S Nizhny Novgorod. Dit viersterrenschip is van alle gemakken voorzien, met een observatiedeck, drie bars, een sauna, solarium, een fitneesruimte en een zaal voor lezingen. 
Het schip heeft 136 cabines en zal dus niet geheel door onze groep worden bezet.
De cabines zijn eenvoudig, maar keurig, met gescheiden bedden.
Alle kamers/cabines beschikken over een groot panoramaraam en zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.

De reissom is gebaseerd op een standaardhut op het Middle Deck van het schip. Tegen een toeslag zijn ook andere hutten beschikbaar:
* Standaardhut Boat Deck: € 110,- per hut
* Deluxe hut Main Deck: € 290,- per hut bij tweepersoonsgebruik, € 650,- per hut bij alleengebruik (bovenop de eenpersoonskamertoeslag)
* Deluxe hut Boat Deck: € 660,- per hut bij tweepersoonsgebruik, € 1020,- per hut bij alleengebruik (bovenop de eenpersoonskamertoeslag)
* Suite: € 990,- per hut bij tweepersoonsgebruik, € 1350,- per hut bij alleengebruik (bovenop de eenpersoonskamertoeslag)

Maaltijden

De meeste maaltijden vinden plaats op het cruiseschip. Enkele lunches gebruiken we onderweg. Op de eerste of de laatste avond op het cruiseschip wordt er een galadiner aangeboden. Dit is niet erg formeel, maar een beetje feestelijke kleding is wel gewenst.
Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch?orthodoxe Kerk heeft veel invloed gehad. Zij verbood het gebruiken van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit groenten, vis en paddenstoelen.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u in deze stad de reisleiding overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kledingvoorschriften

Bij het betreden van een Russisch-orthodoxe kerk is decente kleding gewenst, dus zijn blote armen of benen niet toegegstaan. Vrouwen dienen hun hoofd te bedekken.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden.
Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

Eind mei/begin juni is een geschikte periode voor een culturele reis naar dit deel van Rusland. We mogen rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur van 20 ˚C. In de avond kan het afkoelen, zeker op het water. Er kan een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 6 december 2019, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

De Russische munteenheid is de Russische Roebel (RUB). Euro’s omwisselen in Rusland kunt u het beste in hotels of een wisselkantoor doen. Er zijn pinautomaten, maar het komt voor dat deze buiten gebruik zijn.
Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt een creditcard ook geaccepteerd. Op het cruiseschip is geen pinautomaat of wisselkantoor, maar daar kunt u met contante euro’s, dollars en roebels betalen. Ook de bekende creditkaarten worden geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees en fooien

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen. Fooien voor aan de groep bewezen diensten zijn niet inbegrepen.
Voor het personeel aan boord kunt u rekening houden met een bedrag van circa € 8,- per persoon per dag. Dit bedrag laat u achter in een envelop in uw hut.

CO2-compensatie

Labrys Reizen en de Vrije Academie compenseren de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden bij Labrys Reizen door het inschrijfformulier op www.labrysreizen.nl/va-bootreis-rusland geheel in te vullen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Privacy

Deze reis wordt uitgevoerd door Labrys Reizen in opdracht van de Vrije Academie. Indien u zich aanmeldt voor deze reis, wordt uw inschrijving verwerkt door Labrys Reizen en de op het inschrijfformulier ingevulde persoonsgegevens worden door Labrys Reizen gebruikt voor het uitvoeren van de reis. Labrys Reizen stuurt u op basis van deze inschrijving geen aanbiedingen voor andere reizen toe. Aangezien de reis in opdracht van de Vrije Academie wordt uitgevoerd, stuurt Labrys Reizen uw naam, adres en mailadres ook door naar de Vrije Academie. Met die gegevens komt u dan in het klantenbestand van de Vrije Academie. De Vrije Academie gebruikt deze gegevens voor het toesturen van digitale nieuwsbrieven en het magazine. Uiteraard kunt u zich te allen tijde daarvoor afmelden bij de Vrije Academie.

Reisleiding

drs. Hans Luiten

drs. Hans Luiten

Studeerde geschiedenis en gaf jarenlang les op middelbare scholen. Ook bekleedde hij een aantal bestuurlijke functies, tot hij besloot terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis. Zijn grote interesse in het Midden-Oosten, de islam en het vroege christendom leidde hem naar talloze landen. Heeft inmiddels met veel succes een aantal reizen voor Labrys geleid.

drs. Frederike Upmeijer

drs. Frederike Upmeijer

Zij geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u in haar lezingen, colleges en op reis over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: ‘The greatest thing a human soul ever does in this world is to see something and tell what it saw in a plain way’. John Ruskin, Modern Painters 1843

Samenwerking

Vrije Academie

Vrije Academie

Een landelijk educatief instituut dat actief is in het verzorgen van onderwijs aan volwassenen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma van de Vrije Academie bevat veel kunstgeschiedenis, maar de laatste jaren is dat verbreed naar geschiedenis, muziekgeschiedenis, fotografie, architectuur en filosofie. Zie de website van de Vrije Academie voor meer informatie.