Tanzania • De ideale safari

De Reis

C TZA3359

'Als u nu uw ogen eens even sluit en in gedachten met ons over de eindeloze Oost-Afrikaanse steppen zwerft, dan ziet u een door rivieren doorsneden oerlandschap, waarvan de horizon nergens wordt verstoord door hoogspanningsmasten of fabrieksschoorstenen. Schiphol lieten we vooral achter ons om ons te laten overrompelen door de verbijsterende biodiversiteit van Tanzania. Nergens ontmoet u op een willekeurige dag zoveel verschillende soorten grote grazers, roofdieren en vogels; en niet alleen soorten maar ook aantallen per diersoort, temeer daar de jaarlijkse migratie van gnoes, gazellen en zebra's zich op onze route afspeelt. U doorkruist grillige rivieren bewaakt door Nijlkrokodillen, reusachtige vleesetende hagedissen en diverse soorten ijsvogels, reigers en roofvogels. Deze reis is absoluut een onvergetelijke belevenis en daarom met recht een evergreen!

We bereizen de ongerepte natuurgebieden tussen de Kilimanjaro en het reusachtige Victoria-meer met zijn soms nog werkende kraters, de wereldberoemde Ngorongoro-krater en de Serengeti. Een overdonderend schouwspel van enorme baobabs en worstenbomen. In hun schaduw grazen zebra’s, giraffen en tal van antilopensoorten, belaagd door krokodillen, leeuwen, hyena’s en luipaarden. En mocht u in ons land nooit een vogel een blik waardig hebben gegund, na onze reis bent u verkocht.
Anders dan bijvoorbeeld in Zuid-Afrika zijn de parken hier niet omgeven door hekken. De lezingen van uw reisleider en de uitleg op locatie brengen deze fascinerende wereld heel dichtbij; verrassende en soms confronterende informatie over evolutie, seksuele selectie en de wordingsgeschiedenis van onze soort completeren het visueel genieten met diepgang en verwondering.'
Maarten Frankenhuis

Programma

Tanzania kaartje

dag 1, za 03-02

’s Ochtends directe lijnvlucht Amsterdam-Kilimanjaro. Meteen na aankomst rijden we naar de nabijgelegen Arumeru River Lodge.

dag 2, zo 04-02

Vanochtend ontwaakt u in een weelderige tuin met een keur aan exotische planten en bomen, waar elegante dikdiks tot op enkele meters benaderbaar zijn. De ambiance van de lodge en het uitzicht op het massief van de Kilimanjaro in de verte brengen ons meteen in Afrikaanse sferen. Kleurige zangvogels begeleiden het ontbijt muzikaal. Vanuit Arumeru rijden we met onze vaste chauffeurs – tevens game spotters – richting Tarangire. Op tijd voor de lunch arriveren we in de Tarangire Safari Lodge. Deze biedt een adembenemende blik op de vallei en de laaggelegen rivier. Op vrijwel ieder moment van de dag zijn hier olifanten, giraffen, wrattenzwijnen en tal van andere dieren te zien. ‘s Middags een eerste game drive om kennis te maken met de Afrikaanse wildernis.

dag 3, ma 05-02

’s Morgens en ‘s middags doorkruisen we met onze robuuste terreinvoertuigen het Tarangire-park. Het staat bekend om de enorme baobabs en de grillige riviervalleien die de open vlakten doorsnijden. De Tarangire-rivier is buiten het regenseizoen de enige drinkplaats voor de dieren hier. Tussen de game drives door kunt u genieten van de faciliteiten van de lodge, die onder meer beschikt over een zwembad.

dag 4, di 06-02

Een vroege game drive voor de liefhebbers. Daarna rijden we via de Grote Slenk omhoog. Op het hoogland gebruiken we de lunch in een mooie grote tuin, waar we al wandelend van alles ontdekken. Vervolgens klimt de weg door een schitterend oerwoud naar de rand van de beroemde Ngorongoro-krater naar onze overnachtingsplaats, de Ngorongoro Sopa Lodge.

dag 5, wo 07-02

De gehele dag verkenning van de Ngorongoro-krater met picknicklunch onderweg. Het natuurgebied van de gigantische vulkanische Ngorongoro-krater is sinds 1959 beschermd. Met zijn ongeveer twintig kilometer doorsnede is het een belangrijke verzamelplaats voor uiteenlopende diersoorten. Het wordt ook wel het Eden van Afrika genoemd. Uniek is de zwarte neushoorn, die hier nog voorkomt maar elders in Tanzania en in de rest van Oost-Afrika vrijwel is uitgestorven. We maken daarnaast een goede kans om de big five te zien, maar de small five zijn zeker zo interessant.

dag 6, do 08-02

Door hooglandbos bereiken we de savannen, waar we de Olduvai-kloof bezoeken. In deze kloof werden in 1959 door het echtpaar Leakey menselijke resten gevonden van circa twee miljoen jaar oud. De vondst gaf aanleiding tot uitgebreide discussies over de evolutie van onze soort. In een museumpje zijn veel opgegraven schatten tentoongesteld. We logeren juist buiten de Serengeti in het Ngorongoro Conservation Area voor twee nachten in de Ndutu Lodge, waar de migrerende kudden soms vlak voor de huisjes langs daveren.

dag 7, vr 09-02

Op de grens van het NCA en de Serengeti gaan we met een lunchpakket op zoek naar de grote kudden. Rond deze tijd van het jaar wordt hier de aankomst van grote aantallen gnoes, zebra’s en Grant’s gazellen verwacht. De Grote Trek is de laatste jaren door de wisselende weersomstandigheden echter onvoorspelbaar. We hopen natuurlijk de migrerende kudden te treffen, maar dit gebied staat hoe dan ook garant voor onvergetelijke landschappen.

dag 8, za 10-02

We rijden van Ndutu naar het hart van de legendarische Serengeti, waar we tweemaal overnachten in de Serena Lodge. Het nationale park Serengeti is Oost-Afrika in optima forma. Het heeft een hoofdrol gespeeld in tal van natuurdocumentaires en avonturenfilms en stond model voor boeken over het leven in Afrika. Er is in het uitgestrekte park een grote variatie in landschappen met de bijbehorende flora en fauna. In het zuidelijk deel overheersen de grassteppen, terwijl het noorden meer bebost is. Na de lunch in de lodge is er een game drive.

dag 9, zo 11-02

Vandaag observeren we tijdens onze game drives de dieren in hun nog volstrekt onaangetaste ecosysteem. Hier liggen leeuwen loom te rusten, verderop leveren giraffen en antilopen een onvergetelijk plaatje op. De Serengeti verlaat u nooit meer.

dag 10, ma 12-02

Na het ontbijt vertrekken we richting Speke Bay, onderdeel van het enorme Victoria-meer – er is zelfs eb en vloed! – en genoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger John Hanning Speke, die in 1858 het Victoria-meer ontdekte als bron van de Nijl. De charmant aan de oever gelegen Speke Bay Lodge is onze uitvalsbasis. Het gebied ligt net buiten de reservaten, maar de natuur is er even weelderig. U kunt in de namiddag deelnemen aan een vogelwandeling in de rijkbegroeide omgeving.

dag 11, di 13-02

Met inheemse visserscheepjes worden we naar een vissersdorpje in de buurt geroeid. Voor de bewoners is het meer een grote bron van inkomsten. We zien de vissers hun netten inspecteren en de vangst van de nacht binnenhalen. Een grote variatie aan ijsvogels en reigers houdt ons gezelschap. De rest van de dag is vrij voor verkenning van de omgeving, een extra tochtje per kano of gewoon om te luieren in de bloeiende tuinen van de lodge.

dag 12, wo 14-02

Met een laatste blik op de oneindige steppen van Afrika vliegen we aan het eind van de ochtend terug naar Arusha. Tot circa 18.00 uur staat voor ieder een kamer ter beschikking in het centraal gelegen Arusha Hotel. Na de lunch is er tijd om Arusha te verkennen of inkopen te doen. ‘s Avonds lijnvlucht ‘Out of Africa’ van Kilimanjaro naar Nederland.

dag 13, do 15-02

Aankomst in Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Kilimanjaro v.v. met KLM. Op de terugweg wordt een tussenlanding gemaakt in Dar-es-Salaam. De vluchttijden zijn:
03-02-2018: Amsterdam - Kilimanjaro, 10.15 - 20.40 uur
14-02-2018: Kilimanjaro - Amsterdam, 21.45 - 07.10 uur (de volgende dag)
Voor elke deelnemer is ruimbagage inbegrepen. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Tanzania is het twee uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

We maken gebruik van state-of-the-art safari-auto’s die gebouwd zijn voor tien personen, maar bij Labrys Reizen worden bezet door maximaal zeven personen. De middenplaatsen worden vrijgehouden voor fototas en handbagage.

Accommodatie en maaltijden

We logeren in uitstekende accommodaties met alle faciliteiten. In Tarangire logeren we in een luxe tentenkamp, waar u in gewone bedden slaapt en alle tenten van een eigen badkamer met douche en toilet zijn voorzien.
Voor de twee nachten in Speke Bay hebben wij alle acht kamers met zicht op het meer gereserveerd. Voorts zijn er twee gelijkwaardige kamers die geen uitzicht op het meer hebben. De reductie op de reissom voor deze kamers bedraagt € 45,- per persoon. Ten slotte zijn er uitstekende vaste tenten (inloop, normale bedden), die een gemeenschappelijke sanitaire faciliteit delen. De reductie op de reissom bij gebruik van een tent is € 110,- per persoon; de korting op de toeslag eenpersoonskamer bedraagt dan € 70,-. U kunt uw voorkeur bij boeking opgeven zolang de voorraad strekt.
De gekozen accommodaties behoren tot de betere ter plaatse, afgezien van enkele over the top kampjes, die niet stroken met het doel van deze reis.
Alle maaltijden zijn inbegrepen. Het ontbijt is geënt op de Engelse traditie maar gevarieerd, ook met vruchten. Vaak worden de diners als buffetmaaltijden aangeboden, waardoor een ruime keuze mogelijk is. Enkele malen wordt – om praktische en logistieke redenen – een lunchpakket gebruikt.

Onlangs ontvingen wij een schrijven van een Tanzaniaanse instantie, gedateerd september jl. Met ingang van 1 december 2017 wordt een extra fee geheven op de nachten doorgebracht in de Ngorongoro Conservation Area. Die brief zenden we u op verzoek toe. Voor deze reis betekent dat een bijkomende uitgaaf voor 4 nachten (dag 4-dag 8) van USD 50 + 18% BTW = USD 59 p.p. per nacht ofwel circa € 205,- p.p. totaal. We zijn bereid een deel voor onze rekening te nemen, waarmee het bedrag is teruggebracht tot € 170,- p.p. Mocht de regeling alsnog worden uitgesteld, dan wordt dat op deze plaats direct vermeld.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Tanzania is een groot land, veertien keer de oppervlakte van Nederland en België samen. Wie de belangrijkste natuurgebieden van Noord-Tanzania wil bezoeken, zal zo nu en dan vrij lange ritten moeten maken. Maar daar gaat het in feite juist om. U komt nauwelijks buiten de grenzen van de natuurgebieden en ziet onderweg al heel veel wild en prachtige landschappen. Safari’s beginnen meestal vroeg op de dag. Na een ruime middagpauze gaan we er nogmaals op uit. U hoeft tijdens deze reis nauwelijks te lopen, maar u dient wel vlot in- en uit een terreinauto te kunnen stappen. Houd er ook rekening mee dat deze auto’s vaak over ruw terrein rijden.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, op dagen dat er geen transfers zijn. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte inentingen voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Een malariaprofylaxe is aan te raden. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Weer

Overdag liggen de temperaturen tussen 23 en 30 °C. Bij de Ngorongoro-krater koelt het ’s nachts behoorlijk af. Er kan een buitje vallen.

Grensdocumenten

Uw paspoort moet tenminste geldig zijn tot zes maanden na aankomst, dus t/m 3 augustus 2018.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor Tanzania is een visum nodig, dat ter plekke wordt verstrekt. De visumkosten (onder voorbehoud van wijzigingen $ 50,-) zijn niet inbegrepen in de reissom. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Geld

In Tanzania is de munteenheid de shilling (TZS). U heeft onderweg geld nodig voor drankjes en uitgaven van persoonlijke aard, zoals souvenirs. De deelnemers ontvangen nadere informatie.

Entrees

De entrees en parkgelden conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Vervolgens ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

dr. Maarten Frankenhuis

dr. Maarten Frankenhuis

Oud-dierenarts van Diergaarde Blijdorp en tot 2003 directeur van Artis. Hij is een boeiend verteller over het dierenleven en de flora en schreef onder meer een biologische reisgids voor Afrika, waar hij voor Labrys vele reizen leidde. In 2017 verscheen van zijn hand het eBook Evolutie, partnerkeuze en familieleven in de dierenwereld bij 2010 Uitgevers.