Zuid-Italië in de voetsporen van Frederik II • Stupor Mundi

De Reis

Stupor Mundi introTijdens deze reis staat de fascinerende figuur van Frederik II centraal. Hij was keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Jeruzalem en Sicilië, bouwer van mysterieuze constructies als Castel del Monte, de 'christelijke sultan’, schrijver van het handboek over de valkenjacht en uitvinder van de dierentuin... om maar enkele aspecten te noemen. Tijdgenoten noemden hem Stupor Mundi, 'hij die de wereld versteld doet staan'. Zijn leven stond in het teken van strijd met de paus in Rome. Maar Frederik streefde ook naar een rijk waarin vrede en recht centraal stonden en waarin voor elk geloof plaats was. Deze reis voert langs de sterfplaats van de keizer, Castel Fiorentino, en Jesi, waar hij in een tent op het marktplein geboren werd.

Programma

dag 1, do 25-10

Indirecte lijnvlucht Amsterdam-Bari. In Bitonto maken we in de kathedraal kennis met de dynastie van het Huis Hohenstaufen. Twee overnachtingen in Andria.

dag 2, vr 26-10

In Andria zien we de Arco di Federico II en de crypte van de kathedraal, waar twee van zijn echtgenoten begraven liggen. De rest van de ochtend is vrij. Na de lunch gaan we naar het mysterieuze Castel del Monte.

dag 3, za 27-10

Gravina was een favoriet jachtterrein van Frederik en het kasteel hier was dan ook een jachtslot. Een bezoek aan de Domus di Gravina, waar hij de curie van dit gebied ontving, mag niet ontbreken. Bij voldoende tijd kunnen we ook de rotskerken bezichtigen. In Altamura heeft Frederik als gebaar naar de paus een speciale kathedraal laten bouwen. Twee overnachtingen bij Melfi.

dag 4, zo 28-10

We nemen uitgebreid de tijd voor Melfi, waar we het immense kasteel en zijn archeologische collectie bekijken. Ook zien we in een rotskerk de keizer op bijzondere wijze afgebeeld. Tot slot bekijken we de bijzondere fresco's in het Santuario di San Donato di Ripacandida.

dag 5, ma 29-10

Frederik is als pelgrim vanuit Siponto naar Monte Sant'Angelo gegaan, waar hij een prachtige crucifix schonk. Deze is nog steeds in gebruik bij speciale missen. We bekijken de twee kloosterkerken in Siponto waar de pelgrims overnachtten voor hun tocht omhoog. In Monte Sant'Angelo bezoeken we het kasteel dat een grote rol heeft gespeeld in de relatie tussen Frederik en Bianca Lancia, de moeder van zijn belangrijkste opvolger. Tot slot zien we een afbeelding van de jonge Frederik en zijn moeder Constance op het voorportaal van de Santa Maria Maggiore. Twee overnachtingen bij Lucera.

dag 6, di 30-10

In de regeringsstad Foggia staan de resten van het Palazzo Imperiale op het programma. Het Museo Civico bewaart een zogenaamde Gouden Augustus. Ook bezichtigen we de kathedraal met haar Normandische crypte. In Lucera zien we de resten van het Palatium Federiciano, het Romeinse amfitheater en het Archeologisch Museum met zijn schitterende collectie.

dag 7, wo 31-10

We maken een wandeling naar Castel Fiorentino, waar Frederik in 1250 overleed. Daarna gaat de tocht via een mooie kustroute naar Jesi, de geboorteplaats van de Stupor Mundi. Hier besluiten we de reis met een fantastisch nieuw, aan hem gewijd museum. Hotel vlak bij Jesi.

dag 8, do 01-11

Op weg naar de luchthaven van Bologna brengen we nog een bezoek aan Rimini. Hier maken we een stadswandeling en bezoeken we het Templum Malatestum. Ook heeft u hier de tijd om te lunchen. Vervolgens rit naar Bologna voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van een indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Bari per Alitalia en een directe lijnvlucht van Bologna naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
25-10-2018: Amsterdam - Milaan, 11.50 - 13.25 uur / Milaan - Bari, 15.25 - 16.50 uur
01-11-2018: Bologna - Amsterdam, 17.10 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is op de heenvlucht ruimbagage à 20 kilo inbegrepen. Op de terugvlucht met KLM is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

KLM-ruimbagage

De terugreis is gebaseerd op een directe lijnvlucht per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen voor deze enkele reis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Italië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

In Andria wordt verbleven in een centraal gelegen viersterrenhotel. Bij de overige plaatsen wordt buiten de stad verbleven. Bij Melfi en Lucera verblijven we in een viersterrenhotel. Bij Jesi verblijven we in een viersterren ECO-hotel. De diners vinden plaats in lokale restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de reisleiding overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind oktober is een prima periode voor een cultuurreis door Zuid-Italië. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 19 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze zich hebben gevestigd en een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf Smit is classicus en leidt de reizen inhoudelijk. Zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling van de reis.