Sint-Petersburg • Een westerse stad in het noorden van het oosten

De Reis

A RUS2503Moskou mag dan het politieke hart van ’s werelds grootste land zijn, de Russen zelf beschouwen sinds haar stichting 315 jaar geleden Sint-Petersburg als het culturele hart. Tijdens deze reis worden het ontstaan en de groei van Sint-Petersburg geschetst. We volgen de ontwikkeling van zijn architectuur, die de geschiedenis van de tsarenheerschappij weerspiegelt. Of het tijdperk van een tsaar nou de geest van barok of classicisme, van renaissance of decadentie ademde, altijd vormde het keizerlijke een constante in de historie van de stad.

Vanuit wisselende invalshoeken doen we een poging om de glans van de tsaristische residentie bloot te leggen, door de museale coulissen heen van de later verstilde kunststad met Lenins naam. In heel haar bestaan zou deze artificiële residentie de broedplaats blijken van kunst en politiek, met als catharsis het relatief onbekend gebleven experiment van de nieuwe cultuur aan het begin van de twintigste eeuw en de daaropvolgende revolutie.  

We volgen literaire giganten als Poesjkin en Dostojevski, maar ook componisten als Moessorgski en Tsjaikovski bij het vastleggen van de contouren van die broedplaats. We brengen het artistieke laboratorium van de vroege twintigste eeuw in kaart aan de hand van het literaire werk van Blok en Bjelyj, het leven en werk van Vladimir Nabokov en de avant-gardistische schilderkunst onder aanvoering van Malevitsj.

Gedurende de hele reis gaan we na wat de draagwijdte was van die culturele experimenten en hoe die zich verhouden tot het gigantische politieke experiment uit diezelfde periode. Dat politieke experiment eindigde in rampspoed, die literair vorm kreeg in het werk van Ruslands belangrijkste dichteres Anna Achmatova, aan wier leven en werk tijdens de reis veel aandacht wordt besteed.

Bij de verschillende perspectieven wordt teruggegrepen op belangrijke werken uit de Russische literatuur, die bijna allemaal in het Nederlands vertaald zijn. Naast geschiedenis, architectuur en literatuur komen stadsplanning, muziek, theater en beeldende kunsten ter sprake.

Wees welkom bij een poging tot duiding van deze fascinerende Russische kunstmetropool. Deze doet zeker westers aan, maar ligt toch vooral in het noorden van het oosten. Om dat westerse nog duidelijker te maken, besteden we twee dagen in een van de oudste Russische steden, Veliky Novgorod, zo’n 1000 jaar ouder dan Piter, jongst in jaren maar geenszins minder indrukwekkend.

Nota bene

Labrys Reizen organiseert deze reis i.s.m. HOVO Maastricht en Nijmegen. HOVO is gespecialiseerd in hoger onderwijs voor ouderen en staat garant voor de inhoudelijke expertise van de reisleiding. Het programma van de reis sluit goed aan bij de cursussen ‘Zicht op Rusland’, ‘Russische culturele hoogtepunten’ en ‘Hart en ziel van Rusland’, die Peter van Nunen dit cursusjaar geeft. Deelname aan een van de cursussen is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

De exacte volgorde van de programmaonderdelen in Sint-Petersburg is mede afhankelijk van de actuele, soms op het laatste moment wijzigende openingstijden en kan ter plekke worden aangepast door de reisleiding.

dag 1, do 09-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Sint-Petersburg. Rit naar het Victorieplein met het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan het 900 dagen durende Beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. We gaan verder naar het centrum over de tien kilometer lange Moskovsky Prospekt en zien de classicistische Stalinarchitectuur uit de jaren vijftig. Vijf overnachtingen in Sint-Petersburg. Diner in een lokaal restaurant. Het is vandaag bevrijdingsdag. Als we geluk hebben kunnen we vanavond nog wat meekrijgen van het vuurwerk dat deze dag traditioneel afsluit.

dag 2, vr 10-05

Ter kennismaking met Sint-Petersburg is er een stadsrondrit. We zien het Alexander Nevski-klooster, met het kerkhof waar een aantal beroemde Russische schrijvers en componisten begraven liggen. Via de statige Nevski Prospekt rijden we naar het Pijltje, Strelka in het Russisch. Hier lag in de achttiende eeuw de eerste haven van Sint-Petersburg. Er staan twee mooie Rostra-zuilen die als vuurtorens functioneerden. Vanaf dit uitkijkpunt hebben we een schitterend uitzicht op de rivier de Neva, het Winterpaleis en de Petrus- en Paulusvesting. We bezichtigen deze vesting, waar in de kathedraal de tsaren begraven liggen. Ook bezoeken we de blauw-witte Nicolaas-kathedraal. Hier vond de uitvaart van Anna Achmatova plaats. We lunchen gezamenlijk. In de vroege avond gaan we naar de Hermitage, dat vanavond geopend is. Catharina de Grote maakte een begin met het opbouwen van de gigantische kunstcollectie. Niet alleen het grote aantal meesterwerken dat hier tentoongesteld wordt, is overrompelend, maar de hele entourage. Onze gids zal minder cynisch zijn dan de Franse markies in De Russische Ark. Na de rondleiding is er tijd om het museum verder te bezichtigen en om op eigen gelegenheid een hapje te eten in het museumcafé.

dag 3, za 11-05

We verplaatsen ons vandaag per metro en te voet. Vanochtend krijgt de witte Sint-Vladimir-kathedraal met zijn vijf koepels onze aandacht. We proeven er de sfeer van een Russisch-orthodoxe dienst. Vervolgens wandelen we over de levendige, overdekte Koeznetsjnyj Rynok, oftewel de Smidsmarkt. Hier verkoopt men vlees, groente, fruit, kaas, paddenstoelen, ingemaakte gezouten augurken en knoflook. Het is de mooiste markt van de stad, maar ook de duurste! In de Smidssteeg krijgen we een rondleiding door het woonhuis waar Dostojevski gewoond heeft met zijn tweede vrouw Anna. Het Sennaja-plein, de nabijgelegen Sadovaya-straat en de sfeervolle Gribojedov-gracht zijn nauw verbonden met de roman Misdaad en Straf. We maken een korte literaire wandeling in de voetsporen van Raskolnikov. We besluiten de dag met een rondleiding door het Joesoepov-paleis, waar Raspoetin vermoord werd. De bij de tsarenfamilie ingetrouwde Felix Joesoepov vond met enkele bezorgde hooggeplaatste officieren dat de invloed van de Siberische boer op de tsaar en zijn Duitse vrouw te groot was geworden en besloot hem te vermoorden. De buitengewoon klunzige manier waarop dat gebeurde wordt hier in de kelders in beeld gebracht. Diner in een lokaal restaurant.

dag 4, zo 12-05

We verplaatsen ons vandaag per metro en te voet. Aan de Mojka, een van de beroemdste grachten van de stad, hadden in de negentiende eeuw aristocratische families hun domicilie. Op nummer 12 vinden we het huis dat Poesjkin bewoonde. In zin huis-museum zien we hoe deze grote auteur leefde en werkte. Op afbeeldingen staat zijn mooie jonge vrouw Natalja Gontsjarova, op wie zelfs de tsaar een oogje had. Poesjkin ging om haar eer te redden (?) in 1837 een duel aan en zou overlijden aan de verwondingen die hij daarbij opliep. Wij kiezen voor de ons inziens beste gids in dit interessante museum: de audiofoon! We wandelen naar de volledig met mozaïeken beklede Bloedkerk, gebouwd ter gedachtenis van de moord op Alexander II. De kerk heet officieel de Kerk van de Verlosser van het verspilde Bloed – of misschien toch niet? In het Literatoernoje Kafe aan de Nevsky Prospekt dronk Poesjkin op de ochtend van het fatale duel zijn laatste kop koffie. Tijdens een boottocht door de Petersburgse kanalen wordt de de bijzondere stadsplanning toegelicht. De avond is vrij te besteden. U kunt wellicht een voorstelling of concert bijwonen (facultatief en onder voorbehoud).

dag 5, ma 13-05

We verplaatsen ons vandaag per metro en te voet. De dag begint met de beroemde Nationale Bibliotheek. Tijdens onze rondleiding krijgen we het Faustkabinet, de manuscriptenzaal en de verzameling vroege Russische uitgaven te zien en met wat geluk ook Voltaire's bibliotheek. 's Middags staat het fantastische Russisch Museum op het programma. Het is gevestigd in het Michajlovski-paleis en is na de Hermitage het beroemdste kunstmuseum van Rusland, met een schitterende verzameling Russische meesters uit de negentiende en de twintigste eeuw. We kunnen er genieten van Repin, Levitan, Kandinsky, Malevitsj, Tatlin en anderen. Natuurlijk komt ook de iconenverzameling aan bod. Diner in een Georgisch restaurant.

dag 6, di 14-05

We vertrekken naar een van de oudste steden van Rusland, Veliky Novgorod, waar we tweemaal overnachten. Lang was deze rijke Hanzestad onafhankelijk van het Kievse en het Moskouse Rijk. De heersers van de stad wisten ook de Mongoolse overheersing handig te overleven. Het kremlin, ook bekend als detinets, is zo goed bewaard dat het op de Werelderfgoedlijst staat. De binnen de muren gelegen Sophiakathedraal oogt van buiten eenvoudig, maar is van binnen prachtig versierd met fresco's. Bijzonder zijn de bronzen deuren, vervaardigd in Maagdenburg. We slaan ook het Andrej Stratilatakerkje en het Millennium-monument niet over. Tijdens een rondrit doen we het Zverin-klooster aan met de fraaie Simeon Bogopriimtsa-kerk en het Antoniev-klooster. Diner in een lokaal restaurant.

dag 7, wo 15-05

We maken vanochtend een aangenaam boottochtje naar het Lipno-eiland met de dertiende-eeuwse Nicolaaskerk. We voltooien ons bezoek met het kunsthistorisch Museum. Hier leren we dat de schilderkunst gedurende de middeleeuwen een eigen pad volgde, gekenmerkt door krachtige kleuren en een beperkt aantal compositiemodellen. We wonen ’s avonds een klein concert bij. Diner in een lokaal restaurant.

dag 8, do 16-05

Rit naar Tsarskoje Selo. We bezichtigen Poesjkins lyceum, de gerestaureerde pracht en praal van Catherina's enorme rococopaleis en het bijbehorende landschapspark. Terug in de stad bezichtigen we het prachtige Vitebsk-station, waar de elektritsjka, de boemeltrein, uit Pavlovsk aankomt. Gezamenlijke lunch en diner.

dag 9, vr 17-05

Om de ochtendspits te vermijden gaan we per metro naar het Universiteitseiland. Wandeling over het universiteitsterrein en door de omliggende buurt. Daarna gaat het per touringcar naar het Mensjikov-museum, het oudste stenen gebouw van de stad. Het werd gebouwd door en voor Alexander Mensjikov, de boezemvriend en rechterhand van tsaar Peter, die bij diens afwezigheid het landsbestuur overnam. Het goed bewaard gebleven huis maakt duidelijk hoe gecharmeerd Peter was van alles wat hij in Holland had leren kennen. Na de gezamenlijke lunch keren we terug naar Sint-Petersburg. Vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid verder te verkennen.

dag 10, za 18-05

Dagexcursie naar de rijke zuidkant van de Finse Golf. We beginnen in Vyra met een oud stationnetje voor postkoetsen. Het werd in oorspronkelijke hersteld, omdat Poesjkin er een verhaal over heeft geschreven, De postmeester. Aansluitend rit naar het volledig houten buitenverblijf van Nabokov in Rozjdjestveno. Na een gezamenlijke lunch gaan we naar het intieme, neo-klassieke Paulpaleis. Het ligt in een fraai landschapspark, geroemd als het mooiste van Europa. Dit was het buitenverblijf van Paul, de zoon van Catherina II en de vader van Anna Paulowna, die met onze Willem II zou trouwen. Deze Anna zou de berooide Oranjes van het faillissement redden door haar broer, tsaar Nikolaas II, te bewegen de kunstverzameling van Willem over te nemen. Zodoende kunt u nu in de stad aan de Neva in plaats van aan de Amstel van deze indrukwekkende collectie - en veel meer! - genieten. De avond is vrij te besteden.

dag 11, zo 19-05

We beginnen onze dag bij de standbeelden van de sfinxen en van Anna Achmatova ter hoogte van de Kresty-gevangenis aan de Neva. Achmatova schreef over deze gevangenis in haar Requiem. Vervolgens rit naar Repino aan de noordkant van de Finse golf. Hier bezoeken we Ilja Repins atelier en woonhuis. We rijden verder naar Komarovo, waar Achmatova begraven ligt. Na een gezamenlijke lunch rijden we terug naar de stad. Terug in de stad worden we afgezet aan de Fontanka. Achmatova woonde en werkte in een zuidvleugel van het paleis van graaf Sjeremetjev, het Fonteinhuis. Haar appartement is nu een museum. ’s Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 12, ma 20-05

De ochtend is vrij om te winkelen, wandelen of een bezoekje aan een museum te brengen. Denkt u ook aan een (vroege) lunch. In de vroege middag transfer naar de luchthaven, vanwaar in de late namiddag onze directe lijnvlucht naar Amsterdam vertrekt.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Sint-Petersburg retour per KLM. De vluchttijden zijn:
09-05-2019: Amsterdam - Sint-Petersburg, 12.35 - 16.25 uur
20-05-2019: Sint-Petersburg - Amsterdam, 17.20 - 19.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In dit deel van Rusland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl. Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfers en een deel van de bezoeken maken we gebruik van een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Om een goede indruk te krijgen van Sint-Petersburg zullen we de stad ook deels te voet en ook per boot bezichtigen. We gebruiken enkele malen de metro, die op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Het vervoer per boot en metro is bij de reissom inbegrepen.

Hotels en maaltijden

We verblijven in Sint-Petersburg in een comfortabel, gunstig gelegen viersterrenhotel. Ons verblijf hier wordt onderbroken door een uitstap naar Novgorod inclusief twee overnachtingen in het o.i. beste hotel ter plaatse. U kunt desgewenst de grote bagage tijdens deze excursie achterlaten in ons hoofdhotel in Sint-Petersburg. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet.
7 diners en 5 (soms eenvoudige) lunches zijn bij de reissom inbegrepen. We dineren in goede lokale restaurants. U kunt op de overige dagen op eigen gelegenheid dineren in een van de vele restaurants van de stad, o.m. rondom de Nevski Prospekt. De reisleiding doet graag suggesties voor de vrije maaltijden. Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch-orthodoxe Kerk heeft veel invloed gehad. Zij verbood het gebruik van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit gevarieerde salades, vis en paddenstoelen.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleider of gids spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u de uitleg overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist. We bezoeken de stad zoveel mogelijk te voet. Ook in de - soms uitgestrekte - musea lopen we redelijk veel. U moet dus goed ter been zijn en afstanden tot circa 3 kilometer af kunnen leggen. Uiteraard is het mogelijk tussentijds een taxi te nemen in overleg met de reisleiding. Ook kunt u af en toe een programmaonderdeel overslaan en rust nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Kledingvoorschriften

Bij het betreden van een Russisch-orthodoxe kerk dienen de armen en benen bedekt te zijn. Vrouwen dienen ook hun hoofd enigszins te bedekken.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden. Mocht u bepaalde medicijnen gebruiken, dan heeft u wellicht een doktersverklaring nodig. Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

Mei is een geschikte periode voor een culturele reis naar dit deel van Rusland. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 16 à 18 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nu). Er kan af en toe een bui vallen. Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 20 november 2019, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus evt. bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

De Russische munteenheid is de Russische Roebel (RUB). Euro’s omwisselen in Rusland kunt u het beste bij hotels of een wisselkantoor doen. Er zijn pinautomaten, maar het komt soms voor dat deze buiten gebruik zijn. Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt de creditcard ook geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland en eventueel het profiel van uw betaalpas te laten omzetten.

Entrees

De entreeprijzen en gidskosten conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Concert- en theaterbezoek

Tijdens ons verblijf in Novgorod zullen we een concert bijwonen. Daarnaast is het mogelijk om in Sint-Petersburg aanvullende concerten of voorstellingen bij te wonen op eigen gelegenheid. Labrys Reizen kan dit t.z.t. voor u boeken (onder voorbehoud van beschikbaarheid). We sturen u tijdig een overzicht van de mogelijkheden. De reisleiding kan desgewenst ook ter plaatse nog assisteren bij het verkrijgen van kaartjes.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Reisleiding

dr. Peter van Nunen

dr. Peter van Nunen

Na een opleiding tot tolk-vertaler Russisch en Engels, en een studie theaterwetenschappen, slavistiek en germanistiek promoveerde hij op de Russische theater-regisseur Meyerhold. Sinds 1995 geeft hij leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op de culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.