Sicilië

De Reis

A ITA1196Het eigenzinnige maar zeer gastvrije Sicilië heeft in de loop der eeuwen vele volkeren zien komen en gaan: Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Noormannen, Fransen en Spanjaarden. Hun sporen liggen harmonieus naast elkaar. In elf dagen maken we een rondreis over het eiland. Hoogtepunten zijn de mozaïeken van Piazza Armerina, het tempeldal in Agrigento, de tempels van Selinunte, het idyllische Segesta en natuurlijk Palermo. Daarnaast is er aandacht voor minder bekende pareltjes als Mozia.

Programma

dag 1, di 21-05

Indirecte lijnvlucht van Amsterdam naar Catania, waar we één nacht verblijven.

dag 2, wo 22-05

Tijdens de wandeling door het centrum van Catania bekijken we de aan de heilige Agatha gewijde kathedraal en de beroemde Fontein van de Olifant, het symbool van de stad. Prachtige barokke palazzi, het Odeon en het geboortehuis van de componist Bellini passeren de revue. In Taormina bewonderen we het prachtige Griekse theater. Twee overnachtingen in Syracuse.

dag 3, do 23-05

Syracuse. We hebben aandacht voor de tempel van Apollo, de Dom en de Bron van Aretusa in het oude stadsdeel Ortygia. Ook het Griekse theater en het Archeologisch Museum komen aan bod.

dag 4, vr 24-05

De Romeinse mozaïeken van de villa in Piazza Armerina zijn uitstekend bewaard. Na een stop in Gela rit langs de zuidkust naar Agrigento. Hier maken we een wandeling door het imposante tempeldal. Overnachting in Agrigento.

dag 5, za 25-05

Een zeer gevarieerde dag die begint met het Archeologisch Museum. Daarna rijden we naar Selinunte, waar we aan zee een reeks Griekse tempels en een antieke stad aantreffen. Ook brengen we een bezoek aan Mazara del Vallo, waar we het bronzen beeld van de dansende sater zien. Overnachting in Marsala.

dag 6, zo 26-05

Het museum Baglio Anselmi in Marsala herbergt een interessante collectie archeologische vondsten uit de nabije omgeving. In de middag excursie naar het voor de kust gelegen eilandje Mozia. Dit was eens een bloeiende handelspost. Overnachting in Trapani.

dag 7, ma 27-05

We rijden de Rots van Eryx op naar het adelaarsnest Erice. Aansluitend bezichtigen we de tempel en het theater van Segesta, hoog ingebed in het ruige landschap. Onze overnachtingsplaats is Castellammare del Golfo.

dag 8, di 28-05

In Monreale bewonderen we de Dom met zijn immense mozaïeken en de aangrenzende kloostertuin. Drie overnachtingen in Palermo.

dag 9, wo 29-05

Palermo. Begeleid door een Nederlandstalige stadsgids beleven we de cultuurhistorische en archeologische kanten van de stad. We bezoeken de kathedraal met de graven van de Siciliaanse koningen, de paleiskapel van het Palazzo dei Normanni met haar prachtige mozaïeken, en de kerk van San Giovanni degli Eremiti. Ook lopen we over een van de karakteristieke Palermitaanse markten. ’s Middags blijven we in het oude centrum en bekijken we de San Francesco en de omgeving van Piazza Marina.

dag 10, do 30-05

Na bezichtiging van het antieke Solunto rijden we naar het vissersplaatsje Cefalù. Hier zien we de prachtige Noormannenkathedraal, een middeleeuwse wasplaats en Museum Mandralisca. De rest van de middag is vrij.

dag 11, vr 31-05

Indirecte lijnvlucht van Palermo naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Catania en van Palermo naar Amsterdam per Alitalia. Zowel op de heen- als op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft.
De vluchttijden zijn:
21-05-2019: Amsterdam - Rome, 12.05 - 14.15 uur en Rome - Catania, 15.10 - 16.30 uur
31-05-2019: Palermo - Rome, 12.00 - 13.10 uur en Rome - Amsterdam, 14.10 - 16.40 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Sicilië wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in viersterrenhotels en in een driesterrenhotel in Trapani. Alle kamers zijn ruim, comfortabel en voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie en/of strategische ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden.
De diners vinden afwisselend in de hotels en in sfeervolle restaurants plaats. Op Sicilië wordt zeer regelmatig vis geserveerd.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Sicilië. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 ºC (in Catania en Palermo, bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.