Sardinië en Corsica

De Reis

A FRA1977Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Een gevarieerde rondreis over twee eilanden die elkaar mooi aanvullen. We maken kennis met de wonderbaarlijke beschavingen van de nuraghi-bewoners van Sardinië en de Torreaanse cultuur van Corsica. De menhirs met gezichten op Corsica zijn ongeëvenaard en alleen Sardinië heeft al meer dan tienduizend prehistorische monumenten. Opgravingen uit de Punische en de Romeinse periode vormen een andere rode draad op deze reis. Van het christendom resteren op beide eilanden prachtige Pisaans-romaanse kerken. De pittoreske ’Spaanse’ stad Alghero, de citadelsteden van Corsica, het ruige landschap op beide eilanden en de natuur die volop in bloei staat, maken het geheel compleet. Natuurlijk genieten we ook van de lokale keuken en specialiteiten.

Programma

dag 1, di 26-03

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Olbia, waar we eind van de middag arriveren. Onderweg naar het hotel bekijken we de Trinità di Saccargia, de bekende twaalfde-eeuwse Pisaans-romaanse kerk, die herkenbaar is aan haar gestreepte uiterlijk. In Alghero, waar twee overnachtingen zijn, nuttigen we een welkomstdrankje met een geweldig uitzicht op de stad en de haven.

dag 2, wo 27-03

We bekijken de oeroude opgraving de Domus de Janas van Anghelu Ruju en de trappiramide van Monte d’Accoddi. In de middag bezoek aan het archeologisch museum Sanna in Sassari dat een goed overzicht van de Sardijnse cultuur geeft. 's Avonds maken we een korte stadswandeling door het schilderachtige Alghero.

dag 3, do 28-03

In Porto Torres verdient de basiliek van San Gavino met haar bijzondere crypte onze aandacht. Na een stop bij de Romeinse brug is er tijd om te lunchen in Castelsardo. Via een schitterende route rijden we vervolgens naar Santa Teresa Gallura, vanwaar we overvaren naar Corsica. Twee overnachtingen in Aléria.

dag 4, vr 29-03

Wandeling door de oude stad en de citadel van het schitterend gelegen Corte, waar u tijd heeft om zelf rond te kijken. Na de lunch staat een rondrit door de prachtige wijnregio Nebbio op het programma. We bezoeken de romaanse kerken Santa Maria Assunta in Saint-Florent en Saint-Michel de Murato. Zo ontstaat een goede indruk van de noordkant van het eiland.

dag 5, za 30-03

We beginnen met een bezoek aan de Romeinse opgraving te Aléria. Aansluitend reis naar de zuidwestkust voor een laatste overnachting op Corsica. Onderweg bekijken we de indrukwekkende menhirs en de Torreaanse burcht van Filitosa. In de middag is er een proeverij van lokale likeuren. Overnachting nabij Sartène.

dag 6, zo 31-03

Rit naar Bonifacio, waar we een korte stadswandeling maken en u nog wat tijd heeft om zelf rond te kijken. We varen terug naar Sardinië en bezoeken de prehistorische opgraving: de Tomba dei Giganti in Coddu Vecchiu. Twee overnachtingen in de fraai gelegen agriturismo in Arzachena.

dag 7, ma 01-04

Rit langs de Costa Smeralda naar Porto Rotondo, waar een kennismaking volgt met de moderne Sardijnse architectuur van de San Lorenzo en het stadje. Gezamenlijke lunch aan zee bij de Golf van Olbia. Sfeervol boottochtje naar de Maddalena-archipel waar we een mooie tocht maken over de strada panoramica. Ook bekijken we Caprera, waar de hacienda van Giuseppe Garibaldi staat.

dag 8, di 02-04

Vandaag zien we het bijzondere Museo delle Maschere Mediterranee in Mamoiada. In het museum voeren de traditionele maskers ons terug tot Dionysos en de Schikgodinnen en komen vreemde tradities in beeld, zoals het uit de stad verjagen van de jaarlijkse zondebok. Gezamenlijke lunch in een lokale osteria. Vervolgens gaat de tocht naar Cagliari, waar twee overnachtingen zijn.

dag 9, wo 03-04

's Ochtends wandeling door de oude binnenstad van Cagliari. We gaan naar een onderaardse crypte, al in gebruik sinds de tijd van de Puniërs, en de Villa van Tigellius, een Romein die bekend is uit Horatius’ Satiren. Ook gaan we naar de bovenstad met de Olifantentoren. Een ander hoogtepunt vormt het Nationaal Archeologisch Museum met de mooiste voorwerpen uit de prehistorie van het eiland. De middag is ter vrije besteding.

dag 10, do 04-04

Rit naar de indrukwekkende nuraghe Su Nuraxi, waar een lokale gids ons rondleidt. Hier zien we niet alleen een toren, maar een volledig dorp dat eromheen is gebouwd. De indrukwekkende cultuur van de nuraghi-bouwers wordt belicht. Vervolgens bezoek aan de Romeinse opgraving van Tharros, die magnifiek is gelegen aan zee. Transfer naar ons hotel in Oristano voor één overnachting. Na een stadswandeling diner in het oude centrum.

dag 11, vr 05-04

We rijden naar het bronnenheiligdom van Santa Cristina, dat van een ongelooflijk hoge technische kennis getuigt, en naar nuraghe Losa. Ook bekijken we de prachtige murales in het stadje Orgosolo. We doorkruisen het binnenland en maken een fraaie rit terug naar Olbia, voor de laatste overnachting.

dag 12, za 06-04

Transfer naar de luchthaven van Olbia en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Olbia v.v. per Transavia. De vluchttijden zijn:
26-03-2019:Amsterdam - Olbia, 14.55 – 17.05 uur
06-04-2019:Olbia - Amsterdam, 15.55 – 18.15 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis op Sardinië en Corsica wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten tot een minimum worden beperkt. Tijdens de ritten kunt u genieten van de mooie landschappen die beide regio's bieden.
Voor de oversteek van Sardinië naar Corsica v.v. en naar het eiland Caprera maken we gebruik van lokale veerdiensten.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in plezierige en comfortabele drie- en viersterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. De hotels zijn gekozen vanwege een mooie ligging of vanwege de strategische positie ten opzichte van de bezienswaardigheden. De diners zullen vooral plaatsvinden in lokale restaurants.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en u te maken krijgt met oneffen terrein. Het landschap van Sardinië en Corsica is heuvelachtig en zo ook de te bezoeken plaatsen en opgravingen.
Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Eind maart/begin april is een zeer geschikte periode voor een culturele reis op Sardinië en Corsica. De temperatuur is al aangenaam, al kan het aan de kust nog wat fris zijn. We mogen rekenen op een maximumtemperatuur rond de 20˚C. Een regen- of onweersbui is niet uit te sluiten.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië en Frankrijk maken deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Rolf Smit en Inge Smit

drs. Rolf Smit en Inge Smit

Hebben hun hart verpand aan Italië, waar ze zich hebben gevestigd en een kleinschalige bed and breakfast beheren in Le Marche. Samen hebben ze al vele reizen naar Italië geleid. Rolf Smit is classicus en leidt de reizen inhoudelijk. Zijn echtgenote draagt zorg voor een soepel organisatorisch verloop en voor de culinaire invulling van de reis.