In Rome met Andrea Vreede

De Reis

A ITA3455Rome ontdekken in gezelschap van Andrea Vreede is een bijzondere ervaring. Ze woont er al een kwart eeuw en kan als oud-correspondent van het NOS Journaal, veel gevraagd Vaticaan-watcher, Italië-kenner en archeoloog de ziel van de Eeuwige Stad als geen ander voor u blootleggen. Op deze reis levert Andrea Vreede een substantiële bijdrage. Daarnaast verkent u de stad onder leiding van architectuur- en bouwhistoricus Raphaël Rijntjes. Hij bezoekt met u de plekken waar veel reizigers niet komen.

‘Over Rome zijn boekenkasten vol geschreven. Veel illustere buitenlanders, van Goethe tot Bomans, goten hun ervaringen in de Eeuwige Stad in de vorm van spannende reisverhalen. Eigenlijk openbaart Rome zich pas echt aan wie er lang verblijft. Je vestigen en deel gaan uitmaken van die wonderschone maar soms moeizame stad biedt inzichten in de Romeinse - en Italiaanse - ziel die niet goed uit boeken te halen zijn. De eeuwige stad is een levend museum, een uitvergrote provinciestad en… caput mundi. Rome is de stad van de oude corrupte politiek en van jonge politici; van paus Franciscus, die liever parochiepriester dan kerkvorst is; maar vooral van de Romeinen en hun tradities. Deze wereld biedt altijd weer stof voor nieuwe verhalen.’
(citaat Andrea Vreede)

Nota bene

Deze reis verschilt in sommige opzichten van onze andere reizen. Let u hierbij op hetgeen bij deze reis inclusief dan wel exclusief is; dit wordt hieronder vermeld. Specifiek wijzen we u erop dat niet alle diners zijn inbegrepen. In samenspraak met u zal de reisleiding met alle plezier een goed restaurant reserveren als u gezamenlijk wilt dineren.

Programma

dag 1, ma 18-02

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome en transfer naar ons centraal gelegen hotel. Na aankomst is er desgewenst tijd voor een korte verkennende wandeling in de buurt. Aan het eind van de middag welkomstborrel en lezing door Andrea Vreede: een introductie op het huidige Italië. Hoe gaat het in politiek, economisch en maatschappelijk opzicht? Zijn de veranderingen in het Vaticaan met het aantreden van paus Franciscus in 2013 van invloed op het land? En hoe gaat het met de stad Rome? Hierna gezamenlijk diner in een lokale trattoria.

dag 2, di 19-02

Een volle dag met Andrea Vreede. Wandeling in de voetsporen van de schilder Michelangelo Merisi, beter bekend als Caravaggio. Hij was bekend om zijn ruige levenswandel en zijn talent voor het creëren van diep ontroerende, realistische schilderijen vol chiaroscuro. We volgen Caravaggio vanaf het begin van zijn stormachtige carrière als protegé van kardinaal Del Monte tot aan het moment waarop hij Rome moest ontvluchten als gevolg van een in moord eindigende vechtpartij. Onderweg komen vele aspecten van het Rome rond 1600 aan de orde, gecombineerd met verhalen over het moderne Italië. We bezoeken kerken waar nog steeds werken van Caravaggio te bewonderen zijn, zoals de San Luigi dei Francesi, de Sant’Agostino en de Santa Maria del Popolo, en plaatsen waar de schilder gewoond, gewerkt en geruzied heeft.
Na de lunchpauze begeven we ons naar antiek Rome. Dankzij de inspanningen van cultuurminister Dario Franceschini beleeft het Forum Romanum een heuse revival. Voorheen gesloten monumenten worden opengesteld voor het publiek, nieuwe wandeltrajecten worden uitgezet. Een goede reden om dit zenuwcentrum van het Romeinse Rijk te bezoeken, met extra aandacht voor de keizer die er enkele belangrijke monumenten liet bouwen, voordat hij besloot Rome te verlaten en een nieuwe hoofdstad te stichten op de plek van het Griekse stadje Byzantium. Wie was Constantijn de Grote? Wat bracht hem ertoe het christendom te omarmen? En hoe zien we zijn levensverhaal terug in zijn enorme basilica en zijn beroemde triomfboog? In dit verhaal lijken politiek vernuft en religieuze inspiratie hand in hand te gaan.

dag 3, wo 20-02

Vandaag gaan we op stap met Raphaël Rijntjes. ’s Ochtends bezoeken we de San Paolo fuori le Mura. Deze basiliek is gebouwd bij de begraafplaats van de apostel Paulus, de grote organisator en inspirator van het vroege christendom. Hoewel het werkterrein van Paulus in het oostelijk deel van het Romeinse Rijk lag, is hij net als Petrus in Rome aan zijn einde gekomen. De enorme basiliek uit de vierde en vijfde eeuw (groter dan de oude Sint-Pieter!) is in 1823 door een grote brand getroffen maar gereconstrueerd. Naast de kerk is de zeer fraaie dertiende-eeuwse kloostertuin te bezoeken.
We bezoeken een bijzondere wijk ten zuiden van Rome: de EUR is het project van Mussolini voor de Wereldtentoonstelling van 1942 (Esposizione Universale di Roma, ofwel E42). Hier beschikte Mussolini over de ruimte die in het historische hart ontbrak. Het moderne Italië werd er door de bekendste architecten van het modernisme gepresenteerd, met brede wegen en moderne materialen. Tegelijkertijd moest er worden verwezen naar de grootsheid van de antieke keizertijd: de Porta Imperiale bijvoorbeeld werd gebaseerd op het forum van keizer Trajanus. Door de Tweede Wereldoorlog ging de Wereldtentoonstelling niet door en de wijk werd pas in de jaren vijftig en zestig voltooid. Verwijzingen naar Mussolini verdwenen: de Porta Imperiale werd het Plein van de Verenigde Naties. In films van Fellini en Antonioni diende de EUR als het decor bij uitstek voor de vervreemding van de moderne stad.
We eindigen de dag weer met de apostel Paulus: we bezoeken het verstilde complex van de Abazzia delle Tre Fontane, waar Paulus zou zijn onthoofd. Het klooster wordt sinds 1868 gedreven door Trappisten.

dag 4, do 21-02

Deze ochtend gaan we weer op stap met Andrea Vreede. Paus Franciscus lijkt met zijn pontificaat sterk terug te grijpen op de wereld van de vroege christenen. Vanmiddag gaan we op zoek naar die periode door letterlijk door de eeuwen heen af te dalen naar de tijd van de eerste pausen, van de overgang van heidendom naar christendom. We beginnen bij de San Clemente, waar dankzij de inspanningen van een koppige Ierse dominicaan zowel de resten van de vroegste kerk als van een antiek heidens heiligdom en huizencomplex uit de eerste eeuw na Christus zijn blootgelegd. Daarna begeven we ons naar de Coelius-heuvel, een oase van rust vlak achter het door toeristen massaal bezochte Colosseum. Hier bevindt zich de relatief onbekende opgraving onder de kerk van SS. Giovanni en Paolo, een van de weinige plekken in Rome waar de verering van martelaren tastbaar is gebleven te midden van een intrigerend complex van antiek-Romeinse huizen. Na de lunch bezoeken we met Raphaël Rijntjes de Santa Maria Maggiore: de grootste en oudste Mariakerk van Rome. De bouw van deze kerk is te danken aan het concilie van Efeze in 431: toen werd onder andere vastgelegd dat Christus twee naturen had, een goddelijke en een menselijke, en wel vanaf de geboorte. Deze vaststelling betekende een opwaardering voor Maria: ze had immers een god gebaard! Maria Theotokos werd direct na dit concilie geëerd met deze grote kerk, met prachtige mozaïeken uit de vijfde eeuw. Direct in de buurt van de Santa Maria Maggiore kunnen we nog meer mozaïeken bewonderen, zowel ouder als jonger: in de Santa Pudenziana, ooit de oudste bisschopskerk van Rome, een uniek absismozaïek uit de vierde eeuw; in de Santa Prassede de mozaïeken in het schip en de schitterende San Zeno-kapel, beide uit de negende eeuw.

dag 5, vr 22-02

We maken in de ochtend met Raphaël Rijntjes een wandeling over de Gianicolo (Janiculum), de heuvel aan de westkant van de stad met uitzicht over Rome. Het monument voor Garibaldi eert de held van de Italiaanse eenheid. Hij verdedigde de stad in 1849 nog tegen de Fransen, maar wilde later de paus uit Rome verjagen om Rome de hoofdstad van het verenigde Italië te maken. Verderop bezoeken we een klein maar bijzonder hoogtepunt van renaissancearchitectuur: de Tempietto van Bramante, op de binnenplaats van het klooster San Pietro in Montorio. Dit gebouwtje met koepel leverde Bramante een paar jaar later de opdracht op om de Sint-Pieter van een soortgelijke koepel te voorzien. We dalen af naar de oude en levendige stadswijk Trastevere, waar we die andere Mariakerk van Rome bezoeken: de Santa Maria in Trastevere, met prachtige mozaïeken uit de dertiende eeuw.
De middag kunt u zelf naar believen invullen.
Gezamenlijk slotdiner in een lokale trattoria.

dag 6, za 23-02

De ochtend in Rome is ter vrije besteding. Na lunchtijd transfer naar de luchthaven van Rome en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Rome per Alitalia. De vluchttijden zijn:
18-02-2019: Amsterdam - Rome, 12.05 - 14.15 uur
23-02-2019: Rome - Amsterdam, 14.10 - 16.40 uur
Voor iedere deelnemer is handbagage tot 8 kilo en ruimbagage tot 23 kilo inbegrepen.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

Voor de transfers van en naar de luchthaven, voor de excursies op dag 3 en voor een excursie op dag 4 maken we gebruik van een touringcar, voorzien van airconditioning. Op de overige dagen wordt er vooral veel gewandeld en gebruiken we incidenteel het openbaar vervoer van Rome. Uiteraard kunt u overwegen af en toe zelf een taxi te nemen.

Hotels en maaltijden

U verblijft in een comfortabel, zeer centraal gelegen driesterrenhotel. Alle kamers zijn voorzien van douche/bad en toilet. Vanuit het hotel kunnen nagenoeg alle bezienswaardigheden te voet bezocht worden.
De eenpersoonskamers in het hotel zijn tweepersoonskamers voor eenpersoonsgebruik.
Op de eerste en op de laatste dag dineert u samen met de groep. De diners vinden plaats buiten het hotel in lokale restaurants.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hem/haar door uw headset. Zo kunt u overal in deze stad de reisleiding goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel en een goede conditie zijn vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

In Italië valt het over het algemeen niet aan te raden kraanwater te drinken. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u er ziek van wordt, smaakt het vanwege het toegevoegde chloor niet aangenaam. Flesjes drinkwater zijn op vele plekken te koop.

Weer

In de tweede helft van februari kan de temperatuur al aangenaam zijn in Rome, zodat u op een terras in de zon even uw jas kunt uittrekken. Regen is niet uit te sluiten. We rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 15 ˚C (bron: www.klimaatinfo.nl). Een groot voordeel van deze reisperiode is, dat deze buiten het hoogseizoen met de grote toeristenstromen valt, waardoor het bij veel musea en monumenten betrekkelijk rustig kan zijn.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Raphaël Rijntjes

drs. Raphaël Rijntjes

Architectuur- en bouwhistoricus. Geeft lezingen, cursussen en rondleidingen over kunst en architectuur van de middeleeuwen. Hij ziet het als een uitdaging om deze periode, met een ons onbekend wereldbeeld, begrijpelijk te maken.

Andrea Vreede

Andrea Vreede

Freelancejournalist, tolk-vertaalster en archeoloog. Ze werkte jarenlang als correspondent voor het NOS Journaal, wat haar tot een ware Italië-deskundige heeft gemaakt.