Roemrijk Etrurië

De Reis

A ITA2591De cultuur van de Etrusken (Midden-Italië, laatste millennium v.Chr.) staat niet voor niets te boek als de eerste grote beschaving in Italië. Dankzij hun handelsgeest, hun kundigheid ter zee en de vruchtbare en mineraalrijke gronden in hun leefgebied – het huidige Toscane – waren de Etrusken tijdenlang een belangrijke speler op het Mediterrane toneel. Zij vielen op door hun unieke en raadselachtige taal, bijzondere mentaliteit en leefgewoonten, een hoge stand van techniek, en talloze kunstzinnige voortbrengselen van ongekende kwaliteit en schoonheid. Tijdens deze rondreis ontmoeten we dit fascinerende volk in hun rijke nalatenschap, en bezoeken eveneens schitterende middeleeuwse plaatsen als San Gimignano en Siena.

Deze reis sluit aan bij de cursus 'Cultuur van de Etrusken' aan de HOVO Amsterdam. Deelname aan de cursus is niet noodzakelijk voor deelname aan de reis.

Programma

Italie Etrurie hovo 2018dag 1, vr 14-09

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rome. We maken kennis met de Etrusken bij de resten van de Etruskische stad Veii en in het oudheidkundig museum in Formello, waar de Nederlandse etruscologe dr. Iefke van Kampen directrice is. Twee overnachtingen in Rome.

dag 2, za 15-09

In de imposante Villa Giulia is het grootste Etruskische museum ter wereld gevestigd. We nemen uitgebreid de tijd voor een bezoek. 's Middags staat het Museo Gregoriano Etrusco op het programma, dat zich in het Vaticaan bevindt. Ook dit museum herbergt een belangrijke verzameling oudheden. Tot slot is er wat vrije tijd in Rome.

dag 3, zo 16-09

Per touringcar gaan we naar de Banditaccia-necropool, de uitgestrekte Etruskische dodenstad van Cerveteri met zijn monumentale familiegraven, en bezoeken het nabijgelegen kleine, maar charmante museum. Na de lunch rijden we naar Tarquinia, een van de belangrijkste Etruskische plaatsen. Het Nationaal Archeologisch Museum herbergt een uitgebreide verzameling vondsten uit de antieke stad. Vervolgens bezoeken we de dodenstad van Tarquinia, wereldberoemd vanwege zijn beschilderde, onderaardse grafkamers. Eén overnachting in Viterbo.

dag 4, ma 17-09

We bezichtigen de Tomba Ildebranda en het op tufsteenplateaus gelegen Etruskische stadje Sovana. We vervolgen onze route naar Orvieto. Naast het Nationaal Archeologisch Museum en de Etruskische dodenstad herbergt dit sfeervolle stadje een schitterende kathedraal, die boven alle gebouwen uittorent. We overnachten eenmaal in Chianciano Terme.

dag 5, di 18-09

’s Ochtends bezichtigen we het prachtige Museo Etrusco van Chiusi. Aansluitend rijden we via een fraaie route door het indrukwekkende gebied van de Crete Senesi naar Siena, waar we een stadswandeling maken. De laatste twee nachten verblijven we bij Siena.

dag 6, wo 19-09

Het grootste deel van de dag brengen we door in Volterra. Hier bezoeken we het Museo Guarnacci met zijn belangrijke Etruskische collectie, het Romeinse theater, de Etruskische stadspoort en de domkerk. In de namiddag doen we nog het pittoreske San Gimignano aan met zijn karakteristieke middeleeuwse woontorens.

dag 7, do 20-09

Te Florence bezichtigen we de Etruskische topstukken van het Nationaal Archeologisch Museum. Na de gezamenlijke lunch volgt de directe lijnvlucht van Florence naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rome (Fiumicino) en van Florence naar Amsterdam per KLM. De vluchttijden zijn:
14-09-2018: Amsterdam - Rome, 09.35 - 11.50 uur
20-09-2018: Florence - Amsterdam, 17.40 - 19.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op directe lijnvluchten per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 20,- extra kosten te betalen per retourreis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De ritten worden uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De af te leggen afstanden zijn vrijwel nooit groot, zodat lange busritten worden beperkt.

Hotels en maaltijden

U verblijft op deze reis in comfortabele viersterrenhotels in Rome, in Viterbo, in Chianciano Terme en nabij Siena. Eén diner in Rome is op eigen gelegenheid, de overige diners zijn inbegrepen bij de reissom. De lunch op de laatste dag is ook gezamenlijk. De maaltijden vinden afwisselend plaats in lokale restaurants en in de hotels.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt. Zowel in de steden als op de opgravingsterreinen wordt veel gelopen. Op sommige plaatsen klimmen en dalen de belopen paden. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Weer

Half september is een geschikte periode voor een cultuurreis door Midden-Italië. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 26 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl).

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Italië maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

Niels Steensma MPhil

Niels Steensma MPhil

Studeerde Archeologie van de Klassieke Wereld aan de Universiteit Leiden en vervolgde zijn opleiding met de Research Master Mediterranean Archaeology aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn expertise ligt bij de oude culturen van pre-Romeins Italië, in het bijzonder de Etruskische beschaving. Hij nam deel aan archeologisch veldwerk in Italië (Toscane, Umbrië, Latium), gaf diverse lezingen en colleges (onder meer voor HOVO) en publiceerde wetenschappelijke en populairwetenschappelijke artikelen. In 2011 was hij betrokken bij de ontwikkeling van de grote dubbeltentoonstelling 'Etrusken: vrouwen van aanzien -- mannen met macht' die in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Amsterdamse Allard Pierson Museum was te zien. Aansluitend was hij voor Labrys reisleider en gids tijdens vier cultuurreizen door Midden-Italië die geheel in het teken stonden van de Etrusken. Momenteel werkt hij voor de divisie Erfgoed van de Universiteit van Amsterdam waar hij onder meer onderzoek verricht aan de Etruskische verzameling in het Allard Pierson Museum.

Samenwerking

HOVO

HOVO

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) is het hoger onderwijs dat specifiek is gericht op de educatie van senioren, met cursussen over kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Zie de website van HOVO Nederland voor meer informatie.