Roemenië en Moldavië

De Reis

A ROU3459

Roemenië en Moldavië zijn ware parels, maar voor menigeen nog onbekend. Vele volkeren beïnvloedden door de eeuwen heen de Roemeense cultuur. Het resultaat is een rijk en divers cultureel erfgoed, vaak omringd door schitterende natuur. Een deel ervan staat zeer terecht op de Werelderfgoedlijst. Religie, literatuur en muziek spelen van oudsher een belangrijke rol. Dit merken we onderweg, zowel in de inmiddels moderne steden als op het nog grotendeels traditionele platteland.
We beginnen deze reis in de dynamische Roemeense hoofdstad Boekarest. In Transsylvanië bezoeken we vervolgens enkele van de karakteristieke Saksische vestingstadjes en weerkerken. Via Maramures, met zijn eigen tradities en architectuur, rijden we naar het oude vorstendom Moldavië, om in de landstreek Boekovina de prachtige, veelal beschilderde kloosters te bewonderen. We eindigen onze reis in het andere Moldavië, ooit deel van het vorstendom met dezelfde naam, maar tegenwoordig een zelfstandige republiek. Chisinau is een aangenaam groene hoofdstad, daarbuiten vinden we karakteristieke kloosters en robuuste burchten.

Gedurende de hele reis is er ook een lokale gids bij de groep.

Programma

Roemenie en Moldavie reisroute 2019

dag 1, ma 17-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Boekarest. Aansluitend per touringcar naar ons hotel, waar we driemaal overnachten. ’s Avonds welkomstdiner in het goede, in art nouveau-stijl ingerichte restaurant Caru cu Bere.

dag 2, di 18-06

Hoewel het Parijs van het Oosten de nodige monumenten verloor in de loop van de twintigste eeuw, heeft de stad nog steeds veel mooie plekken. Tijdens een rondrit krijgen we een idee van de stadsplanning en zien we mooie negentiende-eeuwse gebouwen, zoals het ronde, neoclassicistische Atheneum en het Cantacuzino-paleis, tegenwoordig het museum voor de beroemde Roemeense componist George Enescu. Uiteraard bezoeken we ook het Paleis van het Volk - nu het Paleis van het Parlement genaamd - en de fraai op een heuvel gelegen kerk van de Metropolie. Gezamenlijke lunch bij Hanul lui Manuc, het oudste nog bestaande hotel van de stad in een prachtig achttiende-eeuws gebouw. Aansluitend dwalen we door de wijk Lipscani. Deze oude handelswijk gaat terug tot de middeleeuwen. Het oude hof, of Curtea Veche, verrees hier in de vijftiende eeuw. Ook vinden we er de fraai vormgegeven Stavropoleos-kerk. De namiddag en avond zijn vrij om de stad zelf verder te verkennen. 

dag 3, wo 19-06

Tochtje over de grote markt aan het Zuidplein geeft ons een inkijkje in het leven van alledag. In het Dimitrie Gusti Nationaal Dorpsmuseum maken we kennis met het leven buiten de grote stad. In een pittoreske omgeving zijn driehonderd karakteristieke gebouwen uit heel Roemenië bijeengebracht, daterend uit de zeventiende tot de negentiende eeuw. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 4, do 20-06

We rijden naar Sinaia. Hier brengen we een bezoek aan het in neo-renaissancestijl opgetrokken kasteel Peles, de vroegere zomerresidentie van de koning van Roemenië. Een schitterende rit door de bergen, met lunch onderweg, brengt ons naar Brasov in Transsylvanië. Het omringende Burzenland was lang een autonome Saksische regio en is beroemd om zijn bijzondere weerkerken. In Prejmer bekijken we de grootste daarvan, in de jaren 1212 - 1213 gebouwd door Teutoonse ridders. Diner en overnachting in Brasov.

dag 5, vr 21-06

In Brasov bezichtigen we het pittoreske centrum met zijn Zwarte Kerk, de grootste gotische kerk tussen Wenen en Istanboel. Op weg naar Sibiu bezichtigen we de vesting van Fagaras. In de dorpjes van Marginimea Sibiului zijn de oude tradities nog levend. We stoppen in Cristian en Sibiel, waar we het bijzondere museum met een collectie ‘achter-glas’ iconen, naar oude traditie geschilderd, bezoeken. Na het diner in een lokaal pension rijden we naar Sibiu, waar twee overnachtingen.

dag 6, za 22-06

In Sibiu, het vroegere Saksische Hermannstadt, wandelen we door het aangename centrum en maken we tijd voor de indrukwekkende kunstcollectie van het Brukenthal Museum. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag 7, zo 23-06

’s Ochtends brengen we een bezoek aan Alba Iulia. Binnen de dubbele ommuring van de vesting liggen een katholieke en orthodoxe kathedraal gezusterlijk naast elkaar. Het historisch museum biedt een aardig inkijkje in de geschiedenis van het plaatsje - een van de oudste van Roemenië, met wortels in de Geto-Dacische tijd. Vervolgens rijden we via de gotische kerkburcht van Biertan naar onze volgende pleisterplaats, Sighisoara of Schässburg. Het werd gesticht door kolonisten uit het Moezelgebied. Het heuvelachtige middeleeuwse centrum en de stadsmuren zijn erg goed bewaard gebleven. Diner en overnachting.

dag 8, ma 24-06

In het centrum van Cluj-Napoca, waar de beroemde vorst Matthias Corvinus werd geboren, wisselen rustieke gebouwen uit de middeleeuwen en imposante bouwwerken uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie elkaar af. We maken een korte wandeling en lunchen gezamenlijk. Daarna voert een mooie tocht door Maramures ons naar het Vrolijke Kerkhof in Sapanta. Dit staat in schril contrast met de oude communistische gevangenis in Sighetu Marmatiei, die nu dient als herdenkingsmuseum voor de slachtoffers van het communistische regime. Sighetu is ook de geboorteplaats van schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. Zijn huis is nu een museum. Diner en overnachting nabij Sighetu.

dag 9 en 10, di 25 en wo 26-06

We rijden via Vadu Izei naar de Roemeense provincie Moldavië. De authentieke dorpjes en houten kerken hier hebben een unieke vormentaal en decoratie. De glooiende, schilderachtige streek Boekovina is beroemd om haar kloosters uit de vijftiende tot de zeventiende eeuw. De kloosterkerken zijn vaak aan de buitenzijde met fresco’s beschilderd, elk in een specifiek kleurenpalet, zoals we zien in Humor en Voronet. Twee overnachtingen in Radauti. Lunches en diners inclusief.

dag 11, do 27-06

’s Ochtends bekijken we het sobere en robuuste klooster van Dragomirna. Vervolgens rijden we naar Iasi, de vroegere hoofdstad van het vorstendom Moldavië en een van de oudste steden van Roemenië. Op het Platoul de Aur bekijken we enkele van de bijna honderd orthodoxe kerken die de stad rijk is. We bezichtigen ook het Etnografisch Museum, om wat meer te leren over de kleurrijke Roemeense folklore en tradities. Het is gevestigd in het Cultuurpaleis, een vroeg twintigste-eeuws neogotisch gebouw boven op de ruïnes van het middeleeuwse hof. Eén diner en overnachting in Iasi.

dag 12, vr 28-06

We steken de grens over naar de Republiek Moldavië en rijden naar Soroca. Deze middeleeuwse stad is getekend door de Sovjetperiode, maar het zestiende-eeuwse fort bleef ongeschonden. De zoon van Stefanus III, beter bekend als Stefan cel Mare, verving de houten burcht van zijn vader door een stenen exemplaar met een bijzondere, ronde vorm. Het speelde een belangrijke rol in de verdediging tegen invasies van de Osmanen en andere bedreigingen uit het oosten. Hieraan herinnert de Candle of Gratitude. De lokale zigeunergemeenschap woont in moderne paleizen. Lunch, diner en overnachting in Soroca.

dag 13, za 29-06

‘s Ochtends rijden we naar Tipova. In een fraaie, groene omgeving ligt het grootste grotklooster van Centraal-Europa. Het werd gebouwd tussen de tiende en twaalfde eeuw en beleefde zijn grootste bloeiperiode in de zeventiende eeuw. Volgens legenden zou Stefan cel Mare hier in het geheim getrouwd zijn met zijn derde vrouw, en ook Orpheus zou er begraven liggen in een afgesloten nis.
Na de lunch in een gemoedelijke herberg rijden we naar Orheiul Vechi. Hier bezichtigen we een dertiende-eeuws grotklooster en de resten van een Geto-Dacisch fort, dat teruggaat tot de zesde eeuw vóór Christus. Tijdens het diner in Orheiul Vechi krijgen we een korte introductie in de traditionele volksdansen. Niet al te laat in de avond arriveren we in de hoofdstad Chisinau, waar we de resterende nachten verblijven

dag 14, zo 30-06

Het aangenaam groene Chisinau werd in de vijftiende eeuw gesticht. Een wandeling voert ons langs fraaie, classicistische gebouwen, orthodoxe kerken en monumentale (post) Sovjetarchitectuur. We slenteren over een van de levendige markten en door het Stefan cel Mare-park, vernoemd naar de vorst met wie u reeds kennis heeft gemaakt. Ook lopen door de Laan van de Schrijvers, met de bustes van beroemde Roemeenstalige schrijvers. We horen er wat meer over hun leven en werk. Uiteraard staat ook een bezoek aan het Nationaal Museum voor Archeologie en Geschiedenis op het programma.
Vandaag en morgen is de avond ter vrije besteding. Wellicht kunt u een voorstelling van het Nationaal Ballet Theater of het Nationaal Opera Theater bijwonen.

dag 15, ma 01-07

Bender ligt aan de Dnjestr-rivier. We bezichtigen hier het fort dat Stefan cel Mare bouwde tegen de Osmanen. Het viel al snel in handen van de vijand en werd door hen verder uitgebouwd. Sinds 1812 maakten de Russen hier de dienst uit. Zij gebruikten het fort tot enkele jaren geleden als legerbasis. Na een wandeling over de lokale markt rijden we naar het nabijgelegen Tiraspol, hoofdstad van Transnistrië. Na de lunch en een stadstour keren we terug naar Chisinau.

dag 16, di 02-07

We bezoeken een wijngaard in Cricova en proeven tijdens onze gezamenlijk lunch uiteraard van de lokale wijnen. Vervolgens keren we terug naar ons hotel. De rest van de middag is vrij. ‘s Avonds afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag 17, wo 03-07

Vrije ochtend tot vertrek van onze transfer naar de luchthaven. In de loop van de middag indirecte vlucht naar Amsterdam via Boekarest.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Boekarest en van Chisinau via Boekarest naar Amsterdam per Tarom Airlines. Op de terugreis wordt uw bagage tijdens de overstap automatisch getransporteerd, zodat u er geen omkijken naar heeft. De vluchttijden zijn:
17-06-2019: Amsterdam - Boekarest, 11.40 - 15.25 uur
03-07-2019: Chisinau - Boekarest, 14.20 - 15.35 uur
03-07-2019: Boekarest - Amsterdam, 16.50 - 18.55 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 23 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In zowel Roemenië en Moldavië is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De rondreis wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. Op dag 11 wisselen we van touringcar. De wegen in Roemenië en Moldavië zijn over het algemeen redelijk tot goed.

Hotels en maaltijden

U verblijft voornamelijk in goede, centraal gelegen hotels. Waar mogelijk verblijven we in een viersterrenhotel, elders in het o.i. beste hotel ter plaatse. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.
De Roemeense en Moldavische keuken zijn goed en smakelijk. Er zijn invloeden van de Joodse, de Russische, de Midden-Europese en de Griekse keuken. Er wordt veel varkens- en rundvlees gegeten, gecombineerd met verse groenten en salades. Zowel Roemenië als Moldavië kennen een eeuwenoude wijntraditie. Daarnaast zijn bier en pruimenjenever geliefde dranken.
We eten afwisselend in de hotels en in plaatselijke restaurants. Enkele lunches worden u aangeboden in de vorm van een lunchpakket. Op momenten dat de maaltijd niet inclusief is, krijgt u voldoende tijd om op eigen gelegenheid te eten.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en er meerdere stadswandelingen worden gemaakt, soms op geaccidenteerd terrein. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor reizigers die uit West-Europa arriveren. Het is altijd raadzaam voor actuele informatie de GGD te raadplegen.

Weer

De tweede helft van juni is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis door Roemenië en Moldavië. Het weer is doorgaans zeer aangenaam; met een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 à 27 ºC in Boekarest en Chisinau en circa 22 ºC in de wat hoger gelegen plaatsen. Er kan af en toe een bui vallen (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen naar Roemenië dient u een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) te hebben. Voor Moldavië is echter een paspoort nodig dat nog minimaal drie maanden geldig is na terugkeer, dus t/m 3 oktober 2019.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

De Roemeense munteenheid is de nieuwe lei (RON), in Moldavië hanteert men de Moldavische lei (MDL). Pinautomaten zijn in een groot aantal plaatsen aanwezig. Het verdient sterk de voorkeur om ter plaatse geld op te nemen. Eventueel kunt u contant geld bij de banken of wisselkantoren wisselen. Bij het opnemen van Roemeens en Moldavisch geld in Nederland wordt een zeer ongunstige koers gehanteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in zowel Roemenië als Moldavië. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Jan Willem Bos

drs. Jan Willem Bos

Studeerde Roemeense taal- en letterkunde en woonde een aantal jaren in Roemenië. Hij schreef enkele boeken en meer dan 150 artikelen over Roemenië en geeft regelmatig lezingen over het land. Ook is hij vertaler van Roemeense literatuur in het Nederlands.