Van Riga naar Moskou • Rusland in al zijn facetten

De Reis

A RUS4306Deze reis is volgeboekt. Desgewenst kunt u op de wachtlijst gezet worden. Ook indien u een bericht wilt ontvangen als deze reis nogmaals wordt aangeboden, kunt u dit doorgeven.

Gouden koepels en armzalige kerkjes, Maserati’s en afgereden Lada’s, de grandeur van het Rode Plein en kapotgereden wegen. Russen en Letten, Dostojevski, de schilderijen van Repin en oude vrouwtjes met bessen op de plaatselijke markt. Rusland is divers, verwarrend, fascinerend en overweldigend.
Hans Luiten heeft een unieke reis samengesteld, waarin we Rusland van allerlei kanten leren kennen. We bezoeken Riga, nu de hoofdstad van Letland maar ooit de derde stad van het Russische Rijk, met zijn prachtige art-nouveaupanden. We aanschouwen de schitterende kremlins van Veliky Novgorod, Pskov en Moskou, maar zien ook de kleine dorpskerkjes op het platteland. Een kerk van oudgelovigen, het huis van Dostojevski, een kruisvaarderskasteel, het graf van Sjostakovitsj, oude dorpsmarkten, prachtige musea en het oneindige Russische landschap, het zijn allemaal zaken die we gaan tegenkomen. Uiteraard horen we in de bus geregeld achtergrondverhalen om alles wat we onderweg zien, beter te kunnen plaatsen.

Programma

dag 1, za 15-06

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Riga. We gaan de Stalintoren op voor een overzicht over de stad. Tijdens een korte wandeling in de omgeving bezoeken we onder meer de bijzondere Kerk van de Oudgelovigen en de immense markthallen, die gehuisvest zijn in oude hangars voor zeppelins.

dag 2, zo 16-06

Allereerst bezoeken we de ruïne van de Grote Synagoge. In de wijk die ook wel het Parijs van het Noorden genoemd wordt, zien we hoe Michail Eisenstein zijn prachtigste jugendstil heeft verwezenlijkt. In de namiddag bewonderen we de prachtige collectie van het Nationaal Museum en zien we nog enkele mooie plekken in de binnenstad.

dag 3, ma 17-06

We verlaten Riga en rijden richting de Russische grens. Onderweg maken we een stop in Cesis bij de ruïnen van het kasteel van de Lijflandse Orde. Het werd in 1703 verwoest door de Russen ten tijde van de Grote Noordse Oorlog tegen Zweden. Vanaf Cesis gaat de route naar het Russische Pskov, de ‘stad achter vijf muren’. De douaneperikelen kennen een typisch Russische bureaucratie, die we met humor en geduld zullen ondergaan.

dag 4, di 18-06

Even buiten de stad ligt het Grottenklooster van Pskov, gesticht in de vijftiende eeuw en sindsdien onafgebroken in gebruik. Nog altijd zijn er zo’n negentig bewoners in het kloostercomplex. Na een bezoek aan het machtige fort van Izborsk keren we terug naar Pskov. We wandelen door de middeleeuwse citadel – het kremlin – en bewonderen de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid, het hart van de stad. Buiten de stadsmuren ligt het Mirozjski-klooster. De wanden van de Transfiguratiekathedraal zijn bekleed met prachtige fresco’s uit de twaalfde eeuw, die het leven van Jezus en zijn discipelen weergeven.

dag 5, wo 19-06

Onze volgende halteplaats is Veliky Novgorod, dat ooit zijn rijkdom verdiende met de handel. Het kremlin van deze stad is het oudste van Rusland, gesticht door Jaroslavl de Wijze rond het jaar 1000. Binnen de muren vinden we onder meer de Kathedraal van de Heilige Wijsheid.

dag 6, do 20-06

Bezoek aan het prachtige iconenmuseum. Aan de oever van het Ilmen-meer vinden we het Joerjev-klooster en het dorpje Vitoslavlitsy. Dit laatste is een openluchtmuseum van houten, Russische architectuur met gebouwen uit de veertiende tot de negentiende eeuw.

dag 7, vr 21-06

Staraja Roessa was vanwege de aanwezige minerale bronnen ooit een veelbezocht kuuroord. Ook de bekende schrijver Dostojevski had hier een zomerhuis en schreef er onder meer zijn roman De gebroeders Karamazov. We bezoeken het museum dat aan hem gewijd is alsmede de kerk voor de martelares Sint-Mina. Aansluitend reizen we verder naar Ostasjkov, prachtig gelegen op een schiereiland in het Seliger-meer.

dag 8, za 22-06

In Ostasjkov hebben relatief veel oude gebouwen de tand des tijds ongeschonden doorstaan. We wandelen door het provinciestadje en bezoeken het kleine Regionale Museum. Torzjok was eens een belangrijke halteplaats op de route van Moskou naar Sint-Petersburg. De schrijver Poesjkin deed de stad regelmatig aan, een reden om een museum aan hem te wijden. Het Boris en Gleb-klooster werd door Catharina de Grote herbouwd in neoclassicistische stijl. Eén overnachting in Tver.

dag 9, zo 23-06

Vandaag bereiken we onze eindbestemming, Moskou. Aan de rivier de Moskva staat een enorme Sovjetflat, het Huis van de Regering. Hierin werden ruim vijfhonderd appartementen voor de communistische elite gecreëerd. Het museum vertelt ons over dit megalomane project. We sluiten onze eerste dag in Moskou af met de uitgebreide collecties van de Tretjakov Galerie.

dag 10, ma 24-06

Een bezoek aan het Kremlin mag natuurlijk niet ontbreken. We bezichtigen onder meer de Kathedraal van Maria-Hemelvaart aan het indrukwekkende Kathedralenplein. Ook is er aandacht voor het Rode Plein met de kleurrijke koepels van de Basiliuskathedraal. Tot slot het Nieuwe Maagdenklooster, waar menig bekende Rus zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

dag 11, di 25-06

De laatste ochtend is ter vrije besteding. In de middag transfer naar de luchthaven voor de directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele lijnvluchten van Amsterdam naar Riga per Air Baltic en van Moskou naar Amsterdam per KLM.
De vluchttijden zijn:
15-06-2019: Amsterdam - Riga, 10.20 - 13.35 uur
25-06-2019: Moskou - Amsterdam, 17.00 – 19.30 uur
Voor de heenreis is voor elke deelnemer ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
Voor de terugreis is voor elke deelnemer ruimbagage à 23 kilo inbegrepen, gebaseerd op het Flying Blue-tarief.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Letland en Rusland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappijen.

KLM-ruimbagage

Deze reis is gebaseerd op een directe lijnvlucht per KLM. Voor het meenemen van ruimbagage rekent KLM op dit traject kosten. Voor Flying Blue-deelnemers geldt een gereduceerd tarief. Dit gereduceerde tarief is opgenomen in de reissom. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmelden voor het Flying Blue-programma via www.klm.nl.
Reizigers die zich niet wensen aan te melden voor het Flying Blue-programma, dienen voor 1 stuk ruimbagage tot 23 kilo € 10,- extra kosten te betalen per enkele reis. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor Platinum-, Silver- of Goldkaarten van Flying Blue gelden afwijkende voorwaarden.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door Letland en Rusland wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning. De langste stukken zijn zo’n 4 à 5 uur rijden, maar de reisleider zal deze tijd gebruiken om u te voorzien van allerhande achtergrondinformatie.

Hotels en maaltijden

Waar mogelijk maken wij gebruik van comfortabele viersterrenhotels die gekozen zijn om hun comfort danwel hun ligging. In Ostasjkov verblijven wij in een driesterrenhotel enkele kilometers buiten de stad, op het voormalige landgoed van de familie Tolstoy.
Het grote Rusland kent vele volkeren, elk met zijn eigen tradities en karakteristieke gerechten. De Russische keuken is bovendien beïnvloed door vele Europese keukens, waaronder de Franse, de Duitse en de Zweedse. Ook de Russisch-orthodoxe Kerk heeft veel invloed gehad. Zij verbood het gebruiken van ingrediënten als melk en vlees. Veel gerechten bestaan daarom voornamelijk uit groenten, vis en paddenstoelen. Deze eenvoud doet overigens niets af aan hun smakelijkheid.

Praktisch

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat met name in de kremlins veel te voet wordt gedaan. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor reizigers uit West-Europa, maar een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A is aan te raden.
Raadpleeg ook uw huisarts of de GGD over deze zaken; wij houden ons uitdrukkelijk niet verantwoordelijk voor de juiste ziektepreventie.

Weer

De tweede helft van juni is een geschikte periode voor een culturele reis naar Letland en dit deel van Rusland. We mogen rekenen op een gemiddelde dagtemperatuur van 22 ˚C. In de avond kan het afkoelen, zeker aan het water. Er kan een bui vallen.
Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Uw paspoort dient tenminste tot zes maanden na terugkomst geldig te zijn, dus t/m 25 december 2019, met minstens twee lege bladzijden naast elkaar.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een paspoort duurt minimaal vijf werkdagen.

Visum

Voor reizen naar Rusland is een visum vereist (onder voorbehoud van wijzigingen € 65,- p.p. plus eventuele bemiddelings- en verzendkosten). Labrys Reizen assisteert u desgewenst bij uw aanvraag. U ontvangt in dat geval na verstrekking van het visum een aanvullende factuur. Deelnemers ontvangen nadere informatie.
NB Voor deze bestemming dient een groepsuitnodiging voor het visum te worden verzorgd. Dit houdt in dat de door u aan te leveren persoonsgegevens ook door uw medereizigers ingezien kunnen worden. Bij boeking gaat u hiermee akkoord. Voor nadere informatie hierover kunt u contact met ons opnemen.

Geld

Letland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in Riga aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.
De Russische munteenheid is de Russische Roebel (RUB). Euro’s omwisselen in Rusland kunt u het beste in hotels of een wisselkantoor doen. Er zijn pinautomaten, maar het komt voor dat deze buiten gebruik zijn. Bij grotere hotels, restaurants en sommige winkels wordt een creditcard ook geaccepteerd.
Om u beter te beschermen tegen fraude in het buitenland zijn door de meeste Nederlandse banken de betaalpassen automatisch geblokkeerd voor pinnen buiten eurolanden. Neemt u tijdig met uw bank contact op om te controleren of u met uw pas geld kunt opnemen in Rusland. Eventueel moet u bij uw bank het profiel van uw betaalpas omzetten naar wereldwijd betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.

CO2-compensatie

Labrys Reizen compenseert de CO2-uitstoot van de reis via de South Pole Group. Meer informatie over de South Pole Group vindt u hier.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa vier weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie. Indien u de reisbescheiden twintig dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hans Luiten

drs. Hans Luiten

Studeerde geschiedenis en gaf jarenlang les op middelbare scholen. Ook bekleedde hij een aantal bestuurlijke functies, tot hij besloot terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis. Zijn grote interesse in het Midden-Oosten, de islam en het vroege christendom leidde hem naar talloze landen. Heeft inmiddels met veel succes een aantal reizen voor Labrys geleid.