Voorjaar op Rhodos en Kos

De Reis

Voorjaar Rhodos Kos intro 2Op deze nieuwe reis vol afwisseling neemt Hein van Dolen u mee naar de Dodekanesos, een eilandengroep in de zuidoostelijke Egeïsche Zee. In mei, de aangenaamste maand van het jaar, verblijven we daar op Rhodos en Kos en maken we uitstapjes naar de eilandjes Symi en Nisyros.
Rhodos, het eiland van de zonnegod Helios, kent een zeer rijke historie. Het bezit niet alleen fraaie monumenten uit de oudheid met imposante en unieke archeologische vondsten, maar was ook ruim twee eeuwen de zetel van de ridders van de johannieterorde. Dezen hebben hun sporen achtergelaten, waarvan verdedigingsmuren, poorten, kerken, hospitalen, herbergen en grootse paleizen getuigen. Een dag om te ontspannen is uitgetrokken voor Symi, dat vanuit Rhodos met de boot te bereiken is en geldt als een van de mooiste eilanden van de archipel. Op Kos was de befaamde artsenschool van Hippokrates gevestigd met het goed bewaarde Asklepieion, een centrum voor wondergenezingen. Maar Kos telt nog zoveel meer attracties die een bezoek waard zijn.

Programma

dag 1, do 24-05

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rhodos. Transfer naar het hotel voor vijf overnachtingen.

dag 2, vr 25-05

Ialyssos was een van de drie belangrijkste Dorische steden op Rhodos. Hier zijn de resten van een tempel te bewonderen. Vlakbij ligt een klooster, gebouwd door de johannieterridders. In de bijbehorende kerken zien we indrukwekkende muurschilderingen. Kameiros is de tweede antieke stad die we vandaag aandoen. De eveneens van oorsprong Dorische plaats was welvarend en hier werd wijn en olijfolie geproduceerd, waarvan Homeros reeds melding maakte. Door de opgravingen die vanaf 1929 plaatsvonden, is een hellenistische stad blootgelegd, waar de resten van tempels, huizen, straten en waterleidingen goed te zien zijn.

dag 3, za 26-05

Rhodos-stad. Op het intensieve programma staan het Archeologisch Museum in het voormalige ridderhospitaal, het Byzantijns Museum, de Akropolis (Monte Smith) en een wandeling door het middeleeuws centrum.

dag 4, zo 27-05

Naast Ialyssos en Kameiros was Lindos de derde Dorische stad van het eiland in de oudheid. De Akropolis bestaat uit verschillende niveaus en bevat overblijfselen uit verschillende tijden: we zien waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd, een kasteel van de johannieters, een stoa uit de hellenistische tijd en boven op de Akropolis de deels gerestaureerde tempel van Athena van Lindos. De moderne plaats is een schilderachtig wit dorpje. Terug in Rhodos-stad is er tijd voor het Paleis van de Grootmeester met zijn tentoonstellingsruimten. Dit paleis heeft ongeveer twee eeuwen dienstgedaan als het hoofdkwartier van de johannieterorde.

dag 5, ma 28-05

Een dag om te relaxen. We varen naar Symi en brengen een bezoek aan het klooster van Taxiarchis Michaël in Panormitis met de mooie fresco’s en een fijnbewerkte iconostase. Vrije tijd in Gialos, het schilderachtige stadje van het eiland.

dag 6, di 29-05

In de ochtend afscheid van Rhodos en boottocht naar Kos. Het Archeologisch Museum in Kos-stad bevat hellenistische en Romeinse beeldhouwkunst en een vloermozaïek dat de komst van Asklepios, de god van de geneeskunst, naar Kos uitbeeldt. Ook het gymnasium, het Romeinse theater, een Romeinse villa en de Agora staan op het programma, en niet te vergeten de reusachtige plataan, genoemd naar de vader der geneeskunst, Hippokrates. Het Asklepieion, gewijd aan Asklepios, is in drie terrassen tegen een heuvel op gebouwd. Dit therapeutisch centrum werd druk bezocht door patiënten van heinde en verre. De terrassen zijn door indrukwekkende, marmeren trappen met elkaar verbonden. Twee overnachtingen op Kos.

dag 7, wo 30-05

Dagexcursie naar het eiland Nisyros. Op dit vulkanische eiland brengen we een bezoek aan het prachtige dorpje Nikia, aan de Byzantijnse burcht en aan de krater van de vulkaan.

dag 8, do 31-05

Transfer naar het vliegveld van Kos. Directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer en verblijf

Vervoer naar de bestemming

We maken gebruik van comfortabele directe lijnvluchten van Amsterdam naar Rhodos en van Kos naar Amsterdam per Transavia.
De vluchttijden zijn:
24-05-2018: Amsterdam - Rhodos, 14.00 - 18.40 uur
31-05-2018: Kos - Amsterdam, 12.05 - 14.50 uur
Voor elke deelnemer is ruimbagage à 20 kilo inbegrepen.
NB 1 Genoemde tijden zijn plaatselijke tijden. In Griekenland is het één uur later dan in Nederland.
NB 2 Zie www.anvr.nl/vervoersvoorwaarden voor de vervoers- en bagagevoorwaarden van de betreffende vliegmaatschappij.

Vervoer ter plaatse

De transfers en excursies op Rhodos, Kos en Nisyros worden uitgevoerd met moderne, comfortabele touringcars voorzien van airconditioning. De volgende boottochten zijn ook in de reis opgenomen: Rhodos – Symi v.v., Rhodos – Kos, Kos – Nisyros v.v.

Hotels en maaltijden

Het verblijf gedurende deze reis zal plaatsvinden in een comfortabel viersterrenhotel in Rhodos-stad en een driesterrenhotel in Kos-stad.
De hotels zijn gekozen vanwege hun centrale ligging. Alle kamers zijn uiteraard voorzien van douche/bad en toilet. De diners vinden plaats in sfeervolle restaurants met authentiek Griekse gerechten.

Praktisch

Audiosysteem

Tijdens de reis wordt gebruikgemaakt van een audiosysteem. De reisleiding spreekt rechtstreeks in een microfoontje en u hoort hen door uw headset. Zo kunt u in de reisleiding overal goed verstaan.

Zwaarte van de reis

Onze reizen zijn met zorg samengesteld en kennen een aangenaam tempo. Dit betekent dat het programma goed gevuld is, maar dat er veel tijd wordt ingeruimd voor alle onderdelen. Het is belangrijk dat u over een goede conditie beschikt en goed ter been bent. Zo niet, dan bemoeilijkt dit een soepel verloop van de reis, wat zowel voor u als voor uw medereizigers vervelend is. Geschikt schoeisel is vereist, omdat veel bezienswaardigheden te voet worden bereikt en er veel opgravingsterreinen op het programma staan. Uiteraard is het mogelijk af en toe een programmaonderdeel over te slaan en rust te nemen, indien u daar behoefte aan heeft. Indien u eraan twijfelt of deze reis voor u geschikt is, kunt u gerust telefonisch contact met Labrys Reizen opnemen. We zullen dan samen de mogelijkheid van uw deelname bespreken met het oog op uw lichamelijke conditie en de specifieke zwaarte van de reis.

Gezondheid

Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kunt u water uit flessen gebruiken, dat overal verkrijgbaar is.

Weer

Eind mei is een zeer geschikte periode voor een cultuurreis op Rhodos en Kos. De temperatuur is doorgaans zeer aangenaam; het kan al warm zijn, maar de zomerhitte is nog niet aangebroken. We mogen rekenen op een gemiddelde maximumtemperatuur van 25 ºC (bron: www.klimaatinfo.nl). Er zijn behoorlijke afwijkingen mogelijk van deze statistische waarden.

Grensdocumenten

Voor reizen binnen Europa dient uw paspoort of identiteitskaart geldig te zijn tot en met de datum van terugkeer.
NB Het aanschaffen/vernieuwen van een identiteitsbewijs duurt minimaal vijf werkdagen.

Geld

Griekenland maakt deel uit van de EMU; u kunt dus overal met euro’s terecht. Pinautomaten zijn in de meeste plaatsen aanwezig. Tevens kunt u in veel winkels en hotels met de gangbare creditcards betalen.

Entrees

De entreeprijzen conform het programma zijn bij de reissom inbegrepen.
In Griekenland hebben personen vanaf 65 jaar recht op korting bij een aantal musea en opgravingen. Labrys Reizen brengt die korting bij boeking aan de betreffende reizigers op de factuur in mindering. De korting bedraagt voor deze reis € 23,- p.p.

Inschrijving

U kunt zich voor deze reis aanmelden door het inschrijfformulier op onze website of op de pagina’s 109-110 van de brochure Exclusieve groepsreizen geheel in te vullen en te zenden naar Labrys Reizen. Desgewenst kunt u bij Labrys Reizen een papieren inschrijfformulier opvragen. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke verzekeringen u wilt afsluiten en welke speciale wensen u eventueel heeft, zoals een eenpersoonskamer of een bepaald dieet. Op het inschrijfformulier dient u uw persoonsgegevens in te vullen conform uw paspoort of identiteitskaart. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor de vliegtickets. Indien de gegevens niet exact overeenstemmen met de gegevens in uw paspoort of identiteitskaart, moet u rekenen met (hoge) extra kosten op de luchthaven. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening.
Na inschrijving ontvangt u van Labrys Reizen een boekingsbevestiging en een factuur, waarop de betalingstermijnen staan gespecificeerd. U ontvangt van ons bericht zodra het minimumaantal deelnemers is bereikt en de reis doorgaat. Indien een reis vanwege een te gering aantal deelnemers geen doorgang kan vinden, berichten we u dat uiterlijk zes weken vóór vertrek. Circa twee weken vóór vertrek ontvangt u de reisbescheiden, waaronder een deelnemerslijst, een hotellijst en praktische informatie.
Indien u de reisbescheiden acht dagen vóór vertrek nog niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op.

Reisleiding

drs. Hein L. van Dolen

drs. Hein L. van Dolen

Classicus, byzantinoloog, vertaler en publicist. Op zijn naam staan tal van boeken, zoals Op reis door Griekenland, Odysseus, Mythen uit het oude Griekenland en een Herodotos-vertaling. In 2013 ontving hij de OIKOS Publieksprijs. Leidt u met grote geestdrift rond.